Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Returnal PC Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Housemarque

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    PlayStation Studios

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Returnal
    • 16+ pegi 16+
      • 10 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (1)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://housemarque.com/games/returnal FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7.5

    ENTERNITY SCORE
*
To Returnal κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο PlayStation 5 τον Απρίλιο του 2021 και αποτελεί ένα “underdog” στον κατάλογο των παιχνιδιών της Sony, που αγαπήθηκε και μισήθηκε από τους fans λόγω της σκληρής και ασυγχώρητης φύσης του. Οι fans των roguelike θα περιγράψουν μια δυνατή εμπειρία, με ένα ώριμο και καθηλωτικό σενάριο, ενώ όσοι έχουν αναπαυθεί στην πατροπαράδοτη κινηματογραφική εμπειρία της Sony, θα περιγράψουν οδυνηρές καταστάσεις υπό τους ήχους του “Mr. Blue Sky” των Electric Light Orchestra. Μετά από ένα διάστημα δυο ετών, το χαοτικό roguelike 3D bullet-hell της Housemarque κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα ως πρώτη κυκλοφορία της PlayStation PC LLC για το 2023.



Για την ιστορία, πρωταγωνιστής του Returnal είναι η αστροναύτης Selene Vassos που επιχειρεί να αναζητήσει τον πλανήτη Atropos μετά από ένα μυστηριώδες σήμα. Κατά τη πλοήγηση της, μια αναπάντεχη βλάβη στο σκάφος θα την αναγκάσει να προσκρούσει στην επιφάνεια του Atropos, αφήνοντας την μόνη και χωρίς επαφή με το αρχηγείο της. Κατά την εξερεύνηση, η Selene θα έρθει αντιμέτωπη με τον τρόμο, όταν για πρώτη φορά θα συναντήσει ένα πτώμα ενός αστροναύτη της ASTRA, που δεν είναι άλλος από την ίδια. Ο θάνατος της δεν είναι το τέλος, αλλά ένα ατέρμονο μαρτύριο που αναγκάζεται να ζήσει ξανά και ξανά, προσπαθώντας να σπάσει τα δεσμά της φυλακής της, ωστόσο αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η πλοκή του Returnal είναι αναμφίβολα ένα από τα δυνατά του σημεία, οι παίκτες θα απολαύσουν ένα cosmic horror μέσα από τα έργα του H. P. Lovecraft, καθώς και με επιρροές από το μυθιστόρημα του Harlan Ellison “I Have No Mouth, and I Must Scream”.



Η έκδοση για τους υπολογιστές έρχεται με όλο το περιεχόμενο που υπάρχει στο PlayStation 5, όπως multiplayer co-op (μεταξύ Steam και Epic Games Store), το Tower of Sisyphus, photo mode, καθώς και το suspend για ασφαλή διακοπή της προόδου. Το port έρχεται με μια ποικιλία από features, όπως υποστήριξη για οθόνες Ultrawide (21:9) και Super Ultrawide (32:9), με επιπλέον ρυθμίσεις για το field of view, Ray Tracing με προσαρμογές στις αντανακλάσεις, τις σκιές και στον φωτισμό του περιβάλλοντος. Παράλληλα, για τους πιο enthusiasts το Returnal υποστηρίζει πλήρως εργαλεία, όπως τα Deep Learning Super Sampling (DLSS) και Image Scaling (NIS) της Nvidia και το FidelityFX της AMD. Για όσους αναζητούν μια φορητή εμπειρία ο τίτλος είναι συμβατός με το Steam Deck της Valve.



Για τις ανάγκες του review, το Returnal έτρεξε σε υπολογιστή με επεξεργαστή Ryzen 5 5600x, κάρτα γραφικών RTX 3070, 16 GB RAM και χρήση SSD για την αποθήκευση, καθώς είναι απαραίτητο με βάση τις απαιτήσεις συστήματος. Για την προτεινόμενη σύνθεση οι παίκτες χρειάζονται επεξεργαστή Ryzen 7 2700x ή Intel i7-8700, κάρτα γραφικών RTX 2070 ή AMD Radeon RX 6700 XT, 16 GB RAM και χρήση SSD, με στόχο τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε ανάλυση 1080p. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στα presets “Hight” και “Epic” σε ανάλυση 1440p και απενεργοποιημένο το V-Sync. Στις βασικές επιλογές, το framerate είναι ικανοποιητικό, καθώς κυμαίνεται κατά μέσο ορό στα 90 με 110 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Στο ίδιο μοτίβο αντίστοιχα, λειτουργήσαν το Image Scaling (NIS) της Nvidia και FidelityFX της AMD (στις επιλογές quality, performance και balanced), σε αντίθεση με το Deep Learning Super Sampling (DLSS) που παρουσίασε σημαντικές πτώσεις. Ο τεχνικός τομέας ήταν εξίσου ικανοποιητικός σε κάθε λεπτομέρεια που αφορά τα μοντέλα των χαρακτήρων και τις περιοχές.



Το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει ωστόσο την εμπειρία του παιχνιδιού, είναι η εμφάνιση ορισμένων crashes σε τυχαία δωμάτια. Κατά την εμφάνιση τους οι παίκτες δεν πρόκειται να χάσουν την πρόοδο τους, όσον αφορά το όπλο και τα αντικείμενα, ωστόσο θα αναγκαστούν να επαναλάβουν το δωμάτιο που συνέβη. Το Returnal δοκιμάστηκε με Xbox Elite controller και mouse & keyboard. Κατά τη χρήση του Xbox Elite controller η απόκριση στις εντολές και η κίνηση για τον προσανατολισμό της κάμερας ήταν άμεσες. Το mapping των εντολών είναι βολικό και μπορεί να εμπλουτιστεί με τις δυνατότητες του controller. Να αναφέρουμε επίσης, ότι υπάρχει πλήρης υποστήριξη και για το Dualsense. Αυτό που ξεχώρισε με διαφορά είναι η χρήση mouse & keyboard. Ως third person shooter η χρήση του mouse & keyboard διαφοροποίησε κατά πολύ την εμπειρία του χειρισμού, προσφέροντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους παίκτες.



Το Returnal είναι μια πολύ καλή πρόταση για τους PC gamers, που ωστόσο χρειάζεται χρόνο για να βελτιωθούν τα τεχνικά προβλήματα που του στερούν την τελειότητα. Αν και κυρίως απευθύνεται σε κοινό που δεν το είχε δοκιμάσει, οι παλιοί σίγουρα πρέπει να του δώσουν μια νέα ευκαιρία, ώστε να βιώσουν μια διαφορετική εμπειρία με την χρήση του mouse & keyboard. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η εμπειρία του Returnal στα καλύτερά της
  • Ικανοποιητικό performance
  • Εξαιρετικός χειρισμός με χρήση mouse και keyboard
  • Υποστήριξη σε πληθώρα από features που προσαρμόζουν την εμπειρία σε κάθε επίπεδο
  • Πλήρως συμβατό με το Steam Deck
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Διάφορα crashes που μπορούν να στοιχήσουν ολόκληρη πρόοδο σε περιοχές
  • Frame drops με την χρήση του DLSS της Nvidia
  • Θα χρειαστείτε αρκετά απαιτητικό μηχάνημα για τη μέγιστη δυνατή εμπειρία
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*