Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Splatoon 3 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Nintendo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας να καλύψουμε το Splatoon 3 με ένα αναλυτικό review, οι συνθήκες ήταν σχεδόν παρανοϊκές. Εξηγούμε και αναλύουμε τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής στο νέο τίτλο του Nintendo Switch.

Κάτι συμβαίνει τελευταία με τη Nintendo. Όχι ότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει καταστάσεις και καταστάσεις με την ιαπωνική εταιρεία κατά καιρούς, όμως πλέον έχουμε αρχίσει να κουραζόμαστε. Τόσο που αν μια μέρα μας έλεγαν, σταματάς να γράφεις reviews για παιχνίδια της Nintendo, θα το δεχόμασταν με σχετική ικανοποίηση. Όχι, μην βάλει κανείς στο μυαλό του ότι μερίδιο ευθύνης έχει η CD Media, που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τη Nintendo. Ίσα, ίσα. Η συνεργασία μαζί τους βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και οι άνθρωποί της είναι πάντα πρόθυμοι να μας ακούσουν και να μας εξυπηρετήσουν.




Αντί η επιτυχία του Nintendo Switch να κάνει την ιαπωνική εταιρία όλο και πιο ανοικτή στο κοινό και σε εκείνους που ασχολούνται με τη δημοσιογραφική κάλυψη των προϊόντων της, προφανώς λόγω έλλειψης οργάνωσης, η δουλειά μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Splatoon 3. Ενώ είχαμε συμπληρώσει τα σχετικά έγγραφα έγκαιρα, έπρεπε να περάσουν δέκα ημέρες για να λάβουμε τον κωδικό για το review. Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, μαζί με τον κωδικό, δίχως καμία προηγούμενη ειδοποίηση, λάβαμε το πρόγραμμα των online sessions που είχε κανονίσει η Nintendo, προκειμένου όχι απλά να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες αλλά κυρίως να μαζεύεται όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος. Το δυστυχές ήταν πως την ώρα που κάναμε download το παιχνίδι, είχε ήδη ξεκινήσει το πρώτο session των Turf Wars (για όσους έχουν ασχοληθεί με παιχνίδι της σειράς), με αποτέλεσμα να χάσουμε πολύτιμο χρόνο.



Θα μπορούσαμε να το έχουμε παραβλέψει αυτό. Όμως για να μπορέσουμε να μετέχουμε στο τρίτο online mode, τα Anarchy Battles (το δεύτερο είναι το Salmon Run), έπρεπε να φτάσουμε στο επίπεδο 10. Αν έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με τη σειρά, καταλαβαίνετε πως αυτό δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν βάλει κανείς στην εξίσωση τις αποσυνδέσεις και τη συχνή έλλειψη ικανού αριθμού παικτών για το matchmaking, καταλαβαίνει ότι η αποστολή μας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι, μια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι πως, σε περίπτωση αποσύνδεσης κάποιου παίκτη, ολοκληρώνεται πρόωρα ο αγώνας και κανείς δεν παίρνει πόντους. Τα online sessions συνεχίστηκαν για μερικές ώρες και την Παρασκευή, όμως τα χρονικά περιθώρια ήταν κάτι παραπάνω από πιεστικά. Υποτίθεται ότι θα ήταν ένα review με το οποίο θα διασκεδάζαμε, το περιμέναμε με λαχτάρα, όμως η διαδικασία κατάληξε να είναι ένας εφιαλτικός αγώνας δρόμου. Για λίγο δεν κατορθώσαμε να φτάσουμε στο επίπεδο 10, οπότε, θα περιμένουμε την ημερομηνία κυκλοφορίας του παιχνιδιού για να ανοίξουν οι servers και να ασχοληθούμε με τα Anarchy Battles.



Αυτός ο αγώνας δρόμου, μας έκανε να είμαστε προσηλωμένοι αποκλειστικά σε έναν και μόνο σκοπό, τη συγκομιδή πόντων, οπότε όπως είναι πολύ λογικό, δεν υπήρχε το περιθώριο να τεστάρουμε στον βαθμό που θα έπρεπε τα όπλα, τις αναβαθμίσεις και τον λοιπό εξοπλισμό. Με τους servers να είναι κλειστοί, δεν επιτρέπεται καν η επίσκεψη στα καταστήματα του παιχνιδιού, καθώς η Nintendo έχει υιοθετήσει σε αυτή την περίπτωση την τακτική του always online. Άρα, εκτός αν ασχοληθείτε με το single player mode, που δεν είναι ο πυρήνας του Splatoon 3, δεν θα μπορέσετε να κάνετε κάτι το ιδιαίτερο, ούτε καν να προσαρμόσετε τον χαρακτήρα σας, αν δεν είστε συνδεδεμένοι.



Τα παραπάνω δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση την προσπάθεια της ομάδας ανάπτυξης, που όπως όλα δείχνουν, βασισμένη σε γνωστή συνταγή, με τα ίδια σχεδόν υλικά, ετοιμάζεται να προσφέρει στο κοινό ένα παιχνίδι που θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για αρκετά χρόνια. Δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο στη φιλοσοφία και τους μηχανισμούς του gameplay σε σχέση με τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες. Στο Turf Wars mode, δύο ομάδες, αποτελούμενες από τέσσερεις παίκτες η καθεμία, προσπαθούν μέσα στα τρία λεπτά που διαρκεί κάθε ματς. να καλύψουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του εκάστοτε επιπέδου με το μελάνι του δικού τους χρώματος. Η ποικιλία όπλων είναι για μια ακόμα φορά αρκετά μεγάλη και θα βρείτε τα κλασσικά πιστόλια, sniper riffles, rollers, βούρτσες, κουβάδες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εκτοξεύσει μελάνι. Τα παραπάνω συνδυάζονται με τις ικανότητες κάθε χαρακτήρα, που ξεκλειδώνουν όσο ανεβαίνει επίπεδο. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές επιλογές και συνδυασμοί, γεγονός που σας επιτρέπει να προσαρμόστε το gameplay στο δικό σας στυλ. Βεβαίως, μην ξεχνάτε πως πρόκειται για ομαδικό παιχνίδι, συνεπώς όσο καλή και αν είναι η δική σας απόδοση, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη νίκη ή την ήττα έχουν και οι συμπαίκτες σας.



Σε κάθε mode, τα επίπεδα αλλάζουν ανά δύο ώρες και όπως πάντα υπάρχει η σχετική ενημέρωση. Όσον αφορά τα Turf Wars, άλλα είναι μεσαίου μεγέθους, άλλα τεράστια, σε κάθε περίπτωση όμως οι μάχες είναι συναρπαστικές και νικήτρια ομάδα θα είναι εκείνη που θα ασχοληθεί και λίγο με τον τομέα της στρατηγικής. Για να μπορεί όμως να υλοποιηθεί ουσιαστικά αυτό, είναι απαραίτητη η ύπαρξη in game voice chat, όμως ως γνωστόν η Nintendo βρίσκεται σε νηπιακό επίπεδο όσον αφορά τη χρήση τέτοιων ευκολιών. Έτσι σε δεκάδες περιπτώσεις θα λειτουργήσετε με το ένστικτό και γιατί όχι, μπορεί να θυσιάσετε τον εαυτό σας, παρασύροντας περισσότερους από έναν αντιπάλους κοντά σας, δημιουργώντας ελεύθερους διαδρόμους για τους συμπαίκτες σας. To respawn δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί και μάλιστα στο Splatoon 3 μπορείτε να επιλέξετε τη γωνία που θα επανέλθετε στον χάρτη. Πριν από μερικές παραγράφους αναφερθήκαμε στο δεύτερο online mode, το Salmon Run, όπου το gameplay διαφοροποιείται κατά πολύ. Μία ομάδα αποτελούμενη από τέσσερεις παίκτες, αρματωμένη με όπλα που τυχαία επιλέγει το παιχνίδι, καλείται να προστατεύσει την ακτή από τα Salmonoids και να φέρει στη βάση της συγκεκριμένο αριθμό χρυσών αυγών, τα οποία καλείται να κλέψει από τα επικίνδυνα bosses. Υπάρχουν 11 διαφορετικά bosses και η αντιμετώπισή τους απαιτεί συγκεκριμένη μεθοδολογία. Ευτυχώς υπάρχουν όλα τα απαραίτητα tutorials, αν και δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα έχετε πάντα την απαραίτητη ψυχραιμία, για να εφαρμόζετε στις μάχες όλα όσα έχετε διδαχτεί.



Η Nintendo πρόσθεσε ένα κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές single player mode στο βασικο πακέτο του Splatoon 3. Προφανώς με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να διαφοροποιήσει το παιχνίδι σε σχέση με τους προκατόχους του, καθώς κατά τα άλλα δεν υπάρχουν ριζοσπαστικές αλλαγές που να δικαιολογούν απόλυτα ένα full price game. Η δράση μεταφέρεται στην χιονισμένη Alterna. Εκεί θα κληθείτε, μεταξύ άλλων να ανακαλύψετε ή μάλλον να αποκωδικοποιήσετε, τους λόγους που προκάλεσαν την πτώση του πολιτισμού των ανθρώπων. H Alterna είναι χωρισμένη σε νησίδες και στο τέλος κάθε μιας περιμένει το αντίστοιχο boss. Οι μάχες μαζί τους είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και ευτυχώς δεν βασίζεται στο κλασσικό μοντέλο των τριών χτυπημάτων, που δεσπόζει σε παιχνίδια της Nintendo. Σε κάθε νησίδα υπάρχουν μια σειρά από αποστολές, με μεγάλη ποικιλία περιεχόμενο και προσεγμένο σχεδιασμό, τέτοιο που δεν θα θέλετε να αφήσετε το controller από το χέρι σας.



Οι στόχοι είναι διαφορετικοί σε κάθε αποστολή, το ίδιο και τα μέσα για την επίτευξή τους. Όσο περισσότερες οι επιτυχίες που σημειώνετε, τόσο περισσότερα orbs προστίθενται στον λογαριασμό σας. Ποια είναι η χρησιμότητά τους; Κάθε περιοχή καλύπτεται από μία παράξενη, αιμοβόρα ουσία στον πυρήνα της οποία υπάρχουν τα λεγόμενα Fuzzballs. Η εξόντωση κάθε Fuzzball απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό orbs, με τα οποία θα ενισχύσετε τις δυνάμεις του Smartfly. Αυτό θα σας συντροφεύσει καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειας και εκτός από το να φροντίζει για την εξάλλειψη των Fuzzballs, θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στην εύρεση σημαντικών αντικειμένων αλλά και στην ολοκλήρωση των αποστολών. Τέλος, για να ανταπεξέλθετε στη συνεχώς αυξανόμενη δυσκολία, θα έχετε τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας. Βασική προϋπόθεση να βάλετε στην εξίσωση του gameplay το κομμάτι της εξερεύνησης.   Η εικόνα που αποκομίσαμε στον λίγο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας είναι απολύτως θετική και θεωρούμε πως το single player mode έχει όλα τα φόντα να κλέψει την παράσταση.

Το τρίτο online mode είναι τα Ranked Battles, όπου κατά κύριο λόγο μετέχουν έμπειροι παίκτες, για τον λόγο αυτό θα πρέπει πρώτα να φτάσετε σε level 10 για να σας επιτραπεί η είσοδος. Εκτός αν έχετε save file από το Splatoon 2. Στην περίπτωση αυτή ξεκινώντας για πρώτη φορά το Splatoon 3, θα ερωτηθείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το υπάρχον αρχείο, το σύστημα θα διαβάσει το επίπεδο στο οποίο είχατε φτάσει και θα σας επιτρέψει εξ' αρχής πρόσβαση στα Ranked Battles. Συν ένα δώρο, που είναι 3 Gold Seldon Licenses. Τίποτα περισσότερο. Πολύ πιθανό να έχετε διαβάσει ότι θα μπορέσετε να διατηρήσετε την πρόοδό σας, όμως αυτό απλά βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας όσων βιάστηκαν να ανεβάσουν το review τους, δίχως να έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Τι είναι όμως τα Seldon Licenses; Ένα ας το χαρακτηρίσουμε ως νέο νόμισμα που κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Splatoon 3, με το οποίο θα μπορέσετε να εμπλουτίσετε τη συλλογή όπλων σας. Seldon Licenses κερδίζετε όσο ανεβαίνετε επίπεδο, αλλά και όσο διατηρείτε την "φρεσκάδα" του εξοπλισμού σας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν είναι δυνατή η αγορά όπλων έναντι νομισμάτων, όμως πληρώνοντας κάτι παραπάνω, μπορείτε να κάνετε δικά σας όπλα που την εκάστοτε στιγμή δεν έχουν ξεκλειδώσει για το επίπεδο που βρίσκεστε. Ταπεινή μας άποψη, θα μπορούσε να έχει παραληφθεί κάτι τέτοιο, από την άλλη, χρειάζονται μερικές φρέσκιες ιδέες για να δικαιολογηθεί η αγορά και η μετάβαση στον νέο τίτλο. Κατά τα άλλο, για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να αποκτήσετε, θα πληρώσετε με νομίσματα, όπως και στο παρελθόν. Δεν λείπει και ο γνωστός τύπος, που έχει στήσει το "μαγαζάκι" του πολύ κοντά στο lobby, ο οποίος έναντι του κατάλληλου αντίτιμου θα σας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσετε πρόσβαση σε είδη που έχουν στην κατοχή τους χρήστες ανώτερου επιπέδου από το δικό σας.

Η μετάβαση στο Splatoon 3 αποτελεί μονόδρομο, μιας και σταδιακά οι servers του Spatoon 2 θα νιώσουν για τα καλά το τι σημαίνει μοναξιά. Με την τεράστια βάση των παικτών του δεύτερου, θα έπρεπε κανονικά η ιαπωνική εταιρεία να έχει φροντίσει για ένα πλάνο μετάβασης, που θα μπορούσε για παράδειγμα να περιλαμβάνει έκπτωση, έστω και μικρή για τους υπάρχοντες παίκτες. Αντ' αυτού, προτίμησε να εγκλωβιστεί στην τιμολογιακή λογική ετήσιων κυκλοφοριών, όπως το Call of Duty, το Battlefield κπλ. Δεν μπορούμε όμως να μην της αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι, αν και σε παρόμοια θέματα βρίσκεται πολύ πίσω, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα online multiplayer game άκρως ελκυστικό, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Με το Splatoon 3, προχώρησε ακόμα ένα βήμα μπροστά και έφτασε στο απόλυτο system seller. Στην όλη εμπειρία προφανώς μετράει το γεγονός ότι, εφόσον έχετε την κονσόλα συνδεμένη με καλώδιο LAN, δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα συνδεσιμότητας. Μια αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες είναι ότι, ναι μεν όταν αλλάζουν οι διαθέσιμοι χάρτες, θα πρέπει αναγκαστικά να βγείτε από το lobby και να μεταφερθείτε στο ενημερωτικό broadcast, όμως πατώντας απλά ένα πλήκτρο, έχετε τη δυνατότητα να το παρακάμψετε. Τα γραφικά παραμένουν στα επίπεδα του Splatoon 2, που έτσι και αλλιώς βρίσκονταν σε αρκετά καλό επίπεδο ποιότητας, όχι πως θα σας απασχολήσουν ιδιαίτερα. Αυτό που μας έκανε κάκιστη εντύπωση είναι το soundtrack. Υποτονικό. Καμία σχέση με εκείνο του δεύτερου παιχνιδιού που ήταν εμψυχωτικό και έδινε στους παίκτες κουράγιο να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Με το Splatoon 3 η Nintendo δεν καινοτόμησε, απλά αποφάσισε, επιτέλους, να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς το τόσο καλό single player mode, δεν θα υπήρχε κάτι να δικαιολογεί την μετάβαση. Μένει να δούμε αν το Splatoon 3 αποτελέσει ένα από τα σκαλοπάτια που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά της τεράστιας βάσης των χρηστών του Nintendo Switch σε μία νέα κονσόλα. Ήδη το σύστημα έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια του, ήδη οι εταιρείες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν παιχνίδια λόγω της ηλικίας του hardware και καταφεύγουν σε λύσεις cloud, τις οποίες προς το παρόν απορρίπτει ένα μεγάλο μέρος των παικτών. Το ερώτημα είναι, αν όντως υπάρξει νέα κονσόλα (παρουσιάζεται ιδανική ευκαιρία με το λανσάρισμα του The Legend of Zelda: Tears of The Kingdom), θα επιλέξει η ιαπωνική εταιρεία να προσφέρει cross-gen play; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτό τοποθετείται στη σφαίρα της φαντασίας. Όσο ζούμε ελπίζουμε όμως.



Κλείνοντας, θα πούμε απλά ότι το Splatoon 3 είναι το κατάλληλο παιχνίδι για να γνωρίσετε τις χαρές του online multiplayer και να βιώσετε συναρπαστικές μάχες, που μπορεί να κριθούν σε μία πινελιά. 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Το ιδανικό online multiplayer game για κάθε ηλικία
  • Εξαιρετικό single player mode
  • Ελευθερία διαμόρφωσης του στυλ του gameplay
  • Μάχες που κρίνονται στην τελευταία πινελιά
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Καμία καινοτομία από πλευράς Nintendo
  • Υποτονικό soundtrack
  • Δίχως ουσιαστικό πλάνο μετάβασης από το Splatoon 2
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*