Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Super Mario Bros. Wonder Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Nintendo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Super Mario Bros. Wonder
    • 7+ pegi 7+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://supermariobroswonder.nintendo.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    9

    ENTERNITY SCORE
*

Το Super Mario Bros. Wonder είναι το παιχνίδι που οφείλει να κάνει δώρο στον εαυτό του κάθε κάτοχος του Nintendo Switch. Τους λόγους θα τους διαβάσετε στο review του Νικήτα Καβουκλή.

Όπου γιορτή μέσα και ο Bowser, αλλά ως συνήθως για τους λάθος λόγους. Δεν έχει, ούτε πρόκειται να βαρεθεί να κυνηγάει τους κατοίκους του Mushroom Kingdom και όπως φαίνεται πρέπει να συνεχίσει να κάνει υπομονή, γιατί η επικράτησή τους δεν φαίνεται ούτε στον πολύ μακρινό ορίζοντα. Αυτή τη φορά η χάρη του φτάνει μέχρι το Flower Kingdom. Εκεί, ένα ηλιόλουστο πρωινό, ο Prince Florian υποδέχεται τους καλεσμένους του, τον Mario, τον Luigi, την Peach και όλα τα υπόλοιπα μέλη της γνωστής παρέας. Κατορθώνοντας να τρυπώσει σε ένα ακόμα πάρτι ως απρόσκλητος επισκέπτης, ο Bowser, με τη βοήθεια του Bowser Jr. και του Kamek, αρπάζει το Wonder Flower και γίνεται ένα σώμα με το κάστρο του Prince Florian και το Koopa Clown Car. Τρομοκρατημένα τα Poplins, οι κάτοικοι του Flower Kingdom κλείνονται στα σπίτια τους και δεν τολμάνε να ξεμυτίσουν. Μόνο λίγα θαρραλέα, μαζί με τον Mario, τον Prince Florian και τους υπόλοιπους ήρωες, θα προσπαθήσουν να απελευθερώσουν τον τόπο από την ξαφνική συμφορά που τους βρήκε.





Επιλέγετε να ξεκινήσετε το παιχνίδι και η πρώτη σας απορία είναι, μα καλά, δεν θα με ρωτήσει με ποιον χρήστη; (αν έχετε πολλούς στην κονσόλα). Η Nintendo θέλησε να μεταφέρει τη διαχείριση της διαδικασίας αυτή στο «εσωτερικό» του τίτλου, προκειμένου να έχετε και άμεση ιδέα για την πρόοδό σας πριν συνεχίσετε από το σημείο που είχατε σταματήσει. Πριν όμως ξεχυθείτε στη δράση, περιμένει το roster των χαρακτήρων. Αν είναι μεγάλο ή μικρό θα το κρίνετε οι ίδιοι, πάντως, ανά πάσα στιγμή θα είναι διαθέσιμοι οι Mario, Luigi, Princess Peach, Princess Daisy, Toad, Toadette, Nabbit και Yoshi. Οι δύο τελευταίοι προορίζονται για αυτό που λέμε απόλαυση μιας απόλυτα χαλαρής περιπέτειας. Δεν χάνουν επειδή έπεσαν σε μια παγίδα ή σε έναν εχθρό, όπως οι υπόλοιποι, παρά μονάχα αν βυθιστούν στο κενό.



Η αλήθεια είναι ότι αρχικά μπορεί και να κάνετε δεύτερες σκέψεις σχετικά με το αν έπρεπε να αγοράσετε το παιχνίδι ή όχι. Οι αρχικές πίστες της πρώτης από τις θεματικές περιοχές που απαρτίζουν τον κόσμο είναι σύντομες και πολύ εύκολο να τις ολοκληρώσετε. Κάνοντας μια παρένθεση, το Super Mario Bros. Wonder δεν είναι καθόλου δύσκολο για όσους θέλουν απλά να φτάσουν ως το τέλος, ακουμπώντας την κλασσική σημαία. Με ελάχιστες περιπτώσεις, που αποτελούν απλά εξαίρεση. Το δύσκολο είναι να παίξεις κανείς όπως πραγματικά πρέπει και να ξεκλειδώσει όλα όσα έχει να προσφέρει αυτό το ταξίδι. Για να το κάνει, δεν αρκούν μόνο η παρατηρητικότητα ή η ταχύτητα. Η επανάληψη είναι αυτή που τελικά θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα για πολλούς, τη συλλογή όλων των αντικειμένων. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα παιχνίδι όπου το replayability βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.



Κλείνοντας την παρένθεση, όσο προοδεύετε, τόσο αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας, αλλά όχι σε τέτοιο σημείο που να σας κάνει να τα παρατήσετε. Οι αντίπαλοι όχι μόνο είναι πολλοί σε είδη και αριθμό, αλλά το σημαντικότερο, μόλις σας εντοπίσουν δεν θα σας αφήσουν στιγμή από το οπτικό τους πεδίου, μέχρι εσείς ή αυτοί να αποτελέσουν παρελθόν για τον μάταιο κόσμο. Σε συγκεκριμένα σημεία, ίσως να χάσετε ξανά και ξανά, αλλά αυτό δεν θα αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό. Σε κάθε περιοχή υπάρχουν έμποροι Poplins, που μεταξύ άλλων πουλάνε πακέτα ζωών. Με μόλις 20 χρυσά νομίσματα θα αποκτήσετε το πακέτο των πέντε και καθώς το πορτοφόλι σας θα είναι συνεχώς γεμάτο, θα επαναλάβετε ξανά και ξανά την αγορά αυτή, έως ότου να αισθανθείτε ασφάλεια. Κανείς δεν σας υποχρεώνει σε κάτι, κανείς δεν απαγορεύει το οτιδήποτε. Επιπλέον, από την αρχή θα αποκτήσετε την εμπειρία της μεταμόρφωσης σε ελέφαντα με το σχετικό power up. Είναι ένα στοιχείο που δίνει ξεχωριστή χροιά στο gameplay και πέρα από το βάρος που αποκτάει ο ήρωας για να στραπατσάρει οποιαδήποτε ύπαρξη βρεθεί στον δρόμο του, διαθέτει και μια τεράστια προβοσκίδα, όχι μόνο για να δροσίζει τα φυτά που θα βρει στον δρόμο του, που σχεδόν πάντα είναι φορτωμένα με δώρα, αλλά αν τη χρησιμοποιήσει και σωστά μπορεί να ανοίξουν μονοπάτια που κανείς δεν φανταζόταν. Ένα ακόμα σημαντικό power up, που δυστυχώς δεν συναντάται συχνά είναι η δυνατότητα να παράγετε φούσκες και όποιος εγκλωβίζεται μέσα σε αυτές αυτομάτως ταξιδεύει για να συναντήσει τον πλάστη του. Ένα άλλο μετατρέπει τον χαρακτήρα σε τρυπάνι για να σκάβει και να αιφνιδιάζει τους πάντες, ενώ δεν λείπει το κλασσικό που προσφέρει την ικανότητα εκτόξευσης φωτιάς, το πράσινο μανιτάρι που αυξάνει τον αριθμό των ζωών κατά μία και το κόκκινο που μεγαλώνει τον χαρακτήρα αν αυτός έχει συρρικνωθεί.



Η περιπέτεια είναι γεμάτη μικρά και μεγάλα μυστικά. Όμως το κυριότερο για να μπορέσει κάποιος να προχωρήσει είναι τα επονομαζόμενα ως Wonder Seeds. Αυτά είναι το κλειδί για να ανοίξουν τελικά όλες οι πόρτες που θα οδηγήσουν στον Bowser. Στην αρχή δεν υπάρχει η παραμικρή δυσκολία στην εύρεσή τους. Μη νομίζετε όμως ότι η συνέχεια είναι ανάλογη. Θα πρέπει πολλές φορές να "ιδρώσουν" τα δάχτυλά σας στους αναλογικούς μοχλούς για να ανακαλύψετε που βρίσκονται. Ευτυχώς, δεν υπάρχει ο αμείλικτος πέλεκυς που ονομάζεται χρονόμετρο, οπότε, πλην πολύ λίγων περιπτώσεων όπου τα άκρα της πίστας ξεκινάνε ένα ιδιότυπο κυνηγητό για να σας πλακώσουν, υπάρχει όλος ο χρόνος για εξονυχιστική εξερεύνηση. Αν βρείτε το Wonder Flower- που ενεργοποιεί τα Wonder Effects μετατρέποντας προς στιγμή την πίστα σε κάτι μαγικό, λες και πραγματοποιείται τηλεμεταφορά σε άλλη διάσταση, πολλές φορές με τον εκάστοτε χαρακτήρα να έχει εντελώς διαφορετική διαφορετική μορφή- τότε έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε ένα από τα πολυπόθητα Wonder Seeds. Είναι το σημείο που δείχνει το πόσο η ομάδα ανάπτυξης έχει δώσει σημασία στη διαφοροποίηση του gameplay, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον κατακόρυφα. Όμως, κάπου εδώ υπάρχει και το πρώτο παράπονο, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ολοκληρώνονται τα Wonder Effects δεν υπάρχει checkpoint flag και αν ο παίκτες χάσει μέχρι να φτάσει στο επόμενο, τότε θα αναγκαστεί, δίχως προφανή λόγο στην πλειονότητα των περιπτώσεων, να επαναλάβει ένα κομμάτι της διαδρομής. Επίσης, κάποια από τα Wonder Seeds θα προσφερθούν στους πρωταγωνιστές τελείως άκοπα, ως δώρο καλωσορίσματος σε έναν κόσμο ενώ υπάρχουν και μερικά που αποτελούν το λάφυρο για όσους κατορθώσουν να επιβιώσουν στις KO Arenas, αν κόψουν πρώτοι το νήμα σε αγώνες δρόμου, αν περάσουν από μια σειρά δωματίων γεμάτα εχθρούς ή στα λεγόμενα Plazas, περιοχές που θα πρέπει να συνδυαστούν η φαντασία και η ικανότητες για εξερεύνηση. Τέλος, ακόμα και οι πωλητές μπορούν να βάλουν το χεράκι τους, έναντι του κατάλληλου ανταλλάγματος.



Ένα στοιχείο που μπορεί να αλλάξει ριζικά το gameplay και να ανεβάσει τον βαθμό της διαφοροποίησης είναι τα Badges. Η χρήση τους είναι προαιρετική και ξεκλειδώνουν εφόσον κατορθώσετε να ολοκληρώσετε συγκεκριμένες δοκιμασίες που θα βρείτε σε κάθε περιοχή, συνήθως όχι εύκολες. Ορισμένα διατίθενται και μέσω των κατά τόπους εμπόρων. Κάθε φορά είναι δυνατή η χρήση μόνο ενός και όσο εξοικειώνεται κάποιος με τη χρήση τους αντιλαμβάνεται ότι είναι δυνατό να τον βοηθήσουν να φτάσει σε σημεία που προηγουμένως φάνταζαν απρόσιτα ή να ολοκληρώσει με μεγαλύτερη ευκολία ορισμένες διαδικασίες. Αυτό που χρησιμοποιήσαμε περισσότερο για τις ανάγκες του review ήταν το Auto Super Mushroom, που προσφέρει αυτομάτως στον χαρακτήρα τα εφέ ενός κόκκινου μανιταριού μόλις ξεκινήσει μια πίστα. Επίσης, με το Add ! Blocks προστίθενται στην πίστα τουβλάκια, για να μειωθεί ο κίνδυνος πτώσης στο κενό, ενώ σημαντική βοήθεια για τον εντοπισμό των Wonder Flowers προσφέρει το Sensor Badge. Άλλα, ενισχύουν τις ικανότητες για κινήσεις και μετακινήσεις, παρέχοντας την ικανότητα για Spin Jumps, Wall Climb Jumps και διάφορα παρόμοια, που θα αφήσουμε να ανακαλύψετε οι ίδιοι.



Ακόμα και αν σας αρέσει να παίζετε solo, με την πρώτη ευκαιρία μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το co-op με τη συμμετοχή έως τεσσάρων παικτών στην ίδια κονσόλα. Η διασκέδαση που θα σας προσφέρει θα απογειώσει τη διάθεσή σας στον μέγιστο βαθμό, θα προσφέρει σε όλους ένα καλό μάθημα για τα οφέλη της συνεργασίας και κατά πάσα πιθανότητα θα βοηθήσει στην εύρεση εκείνου του Wonder Seed που ψάχνατε για καιρό αλλά όσο και να σπάσατε το κεφάλι σας δεν μπορέσατε να ανακαλύψετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα Joy-Con για τον κάθε παίκτη. Καλό θα ήταν να υπήρχε μια σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στο τι μπορεί να κάνει κάθε διαφορετικός χαρακτήρας, για να έχει νόημα και η επιλογή κάποιου, αλλιιώς από ένα σημείο και μετά είναι απλά σα να ελέγχεις ένα διαφορετικό skin. Αν και... παίζουν κάποιον ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση τα badges.



Η συνολική εμπειρία περιλαμβάνει όλα όσα μπορεί να περιμένει κάποιος από ένα παιχνίδι της Nintendo με εξαιρετικό σχεδιασμό επιπέδων και δραστηριότητες που σπάνε τα παραδοσιακά όρια των 2D platformers. Είναι κάτι που μπορεί να απολαύσει ο καθένας με τον δικό του ρυθμό και στο επιθυμητό βάθος. Με ή δίχως βοήθειες και κυρίως, όπως προαναφέρθηκε με υψηλό δείκτη επαναληψιμότητας. Για το τυπικό απλά θα αναφέρουμε ότι τα γραφικά και ο ηχητικός τομέας είναι άψογα και είναι φανερό πως έχουν πραγματοποιηθεί εξονυχιστικοί έλεγχοι για να πάρετε στα χέρια σας μια παραγωγή δίχως crashes, glitches ή bugs. Επίσης, η απόκριση στις εντολές χειρισμού είναι άμεση, μηδενίζοντας τα σημεία που μπορεί να γίνει κάποιο "λάθος" όχι από δική σας υπαιτιότητα. Όσο για το πως ακούγεται ο νέος voice actor του Mario, περιμένετε να αποκτήσετε άποψη όταν χαϊδέψει η φωνή του τους αισθητήρες των ακουστικών σας οργάνων. Τέλος, αν και γενικά η γεύση είναι γλυκιά και ευχάριστη, θα κλείσουμε με ένα παράπονο. Καλά ρε συ Nintendo, ήταν ανάγκη, μέχρι λίγο πριν το τέλος, τα όποια boss fights να μοιαζουν σχεδόν με μια επαναλαμβανόμενη αγγαρεία;

Υ.Γ. 1: Εννοείται ότι όλοι οι κάτοχοι Nintendo Switch πρέπει να σπεύσουν να το αγοράσουν.
Υ.Γ. 2: Τα όσα έχουμε δει ως τώρα για το online mode άφησαν θετικές εντυπώσεις, που συμφωνούν με το γενικό ύφος της κριτικής για τα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού. Θα επανέλθουμε αναλυτικά όταν ο τίτλος κυκλοφορήσει και ανοίξουν οι servers, για να σας μεταφέρουμε όλα όσα βιώσουμε σε "πραγματικές καταστάσεις".

 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μια εμπειρία που απολαμβάνεται με όποιον τρόπο σας αρέσει
  • Τα Wonder Flowers μεταφέρουν το gameplay σε άλλη διάσταση
  • Τα Badges είναι δυνατό να διαφοροποιήσουν κατά πολύ το gameplay
  • Απίστευτα διασκεδαστικό και χαλαρωτικό co-op
  • Μεταμορφώσεις όχι απλά για αλλαγή μορφής
  • Υψηλός βαθμός replayability
  • Ο σχεδιασμός των επιπέδων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η έλλειψη checkpoint flags όταν τελειώνουν τα Wonder Effects
  • Boss fights που θα μπορούσε να είχαν σχεδιαστεί καλύτερα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*