Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Syberia: The World Before Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Koalabs

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Microids

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Syberia: The World Before κλείνει με αξιοπρεπή τρόπο μια πορεία είκοσι ετών. Λεπτομέρειες στο review του Νικήτα Καβουκλή για την έκδοση του PS5.

Η σειρά Syberia κρατάει συντροφιά στους φίλους των adventure games από το 2002. Ο Benoit Sokal ήταν από τους λίγους που προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανό ένα είδος το οποίο μας κράτησε συντροφιά από τη δεκαετία του '80 ως τα τέλη του περασμένου αιώνα, με αναρίθμητες σπουδαίες κυκλοφορίες. Το Syberia: The World Before έχει διπλή αποστολή. Από τη μία πρέπει να αποδείξει ότι είναι άξιος διάδοχων των δύο πρώτων παιχνιδιών, από την άλλη ως το κύκνειο άσμα της σειράς θα πρέπει να αφήσει πίσω του την "πονεμένη" κληρονομιά που του άφησε το Syberia 3, το οποίο θα ήταν προτιμότερο να μην είχε βρεθεί ποτέ στα ράφια των καταστημάτων.




Η Kate Walker πρωταγωνιστεί για μια ακόμα φορά, όμως δεν είναι μόνη. Οι δημιουργοί έχουν επιλέξει τη λεγόμενη παράλληλη αφήγηση και τα γεγονότα διαδραματίζονται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Έτσι λοιπόν στο ξεκίνημα του παιχνιδιού μας συστήνεται η Dana Roze, μια ταλαντούχα πιανίστρια που ζει στην φανταστική χώρα Osterthal της κεντρικής Ευρώπης. Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του '30, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η οικογένεια της Dana δεν περνάει και τις καλύτερες στιγμές της, καθώς ανήκει στην κοινότητα των "Vagerans" (Εβραίοι) που είναι αναγκασμένη να ζει υπό τις συνεχείς απειλές και εκφοβισμούς της οργάνωσης των Brown Shadow Nazi, η δημοφιλία και ισχύς της οποίας αυξάνεται συνεχώς. Η Kate βρίσκεται 60 χρόνια μετά, φυλακισμένη και σκλάβα σε ένα ορυχείο, στην φανταστική χώρα της ανατολικής Ευρώπης, Taiga. Μαζί της η Ρωσίδα Katyusha Spiridonova. Μια μέρα και ενώ έσκαβαν όπως πάντα, ανακαλύπτουν ένα μυστικό πέρασμα που τους οδηγεί σε μια σπηλιά όπου βρίσκεται ένα ξεχασμένο τρένο των Ναζί. Σε αυτό υπάρχουν μια σειρά από έργα τέχνης και μεταξύ αυτών ένας πίνακας που αναπαριστά μια κοπέλα η οποία μοιάζει πολύ με την Kate. Ταυτόχρονα, βρίσκουν το κλειδί μιας γερμανικής μοτοσυκλέτας, που θα αποτελέσει ουσιαστικά το εισιτήριο για να γεφυρωθεί το κενό που υπάρχει ως την έξοδο του τούνελ και να χαράξει η ημέρα της ελευθερίας. Από εκεί και πέρα η Kate, που δεν θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα της, θα ξεκινήσει να αναζητά τη μυστηριώδη γυναίκα του πίνακα. Κάτι άλλο για το σενάριο δεν θα σας αποκαλύψουμε, προκειμένου να έχετε την ευκαιρία να βιώσετε την περιπέτεια δίχως spoilers.



Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι οι ενέργειες της Dana είναι αυτές που καθοδηγούν την Kate. Η εναλλαγή ανάμεσα στους χαρακτήρες πραγματοποιείται αυτόματα, συνήθως όταν η δεύτερη βρίσκει ένα σημαντικό στοιχείο. Αντί απλά να διαβάζει για γεγονότα του παρελθόντος, τα βιώνει μέσω του άλλου χαρακτήρα. Οι διάλογοι κυριαρχούν. Θα χορτάσετε κυριολεκτικά να μιλάτε με άλλους χαρακτήρες και στην εξίσωση προστίθενται τα cutsenes, μερικά από τα οποία διαρκούν για αρκετά λεπτά και η μόνη επιλογή που έχετε είναι να τα παρακολουθήσετε. Παρόλα αυτά, δύσκολα θα υπάρξουν στιγμές που θα βαρεθείτε, καθώς το σενάριο είναι καλογραμμένο, το μυστήριο κορυφώνεται σταδιακά και η αγωνία για το ποιο θα είναι το τέλος βρίσκεται συνεχώς σε υψηλό επίπεδο. Οι γρίφοι δεν λείπουν, όμως μην περιμένετε επίπεδο δυσκολίας όπως αυτό των δύο πρώτων παιχνιδιών. Οι περισσότεροι δεν θα σας δυσκολέψουν και αν τυχόν κάπου κολλήσετε, η βοήθεια για να προχωρήσετε με ευκολία παρακάτω είναι πάντοτε διαθέσιμη. Ευπρόσδεκτη μεν, όμως παραμένει κάτι που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να "καταστρέψει" την πιο μεγάλη χαρά που μπορεί να προσφέρει ένα παιχνίδι του είδους, δηλαδή την ικανοποίηση της λύσης ενός παζλ. Στο σημείο αυτό απλά αναφέρουμε πως υπάρχουν και side quests, μερικά εκ των οποίων απλά έχουν τον σκοπό να επεκτείνουν έστω και τεχνητά τη διάρκεια του gameplay, προσφέροντας όμως κάποιο τρόπαιο. Μπορεί αυτά να αφορούν απλά την εξέταση ενός αντικειμένου, υπάρχουν όμως και άλλα, "πιο πολύπλοκα", όπως η το να περάσετε από κάθε γωνιά ενός εμπορικού δρόμου και να ακούσετε σύντομες ατάκες. Επιπλέον, αν αναρωτιέστε σχετικά με τον χειρισμό, δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα και στο PS5 όπου ασχοληθήκαμε με το παιχνίδι για τις ανάγκες του review διαπιστώσαμε την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει από την ομάδα ανάπτυξης.



Η κάθε περιοχή από όπου θα περάσετε είναι καλοσχεδιασμένη, το επίπεδο λεπτομερειών υψηλό και δεν αποκλείεται να υπάρξουν στιγμές που θα σταθείτε να "χαζεύετε" για αρκετά δευτερόλεπτα. Δυστυχώς, η ίδια προσοχή δεν έχει δοθεί στα μοντέλα των χαρακτήρων, με το μεγαλύτερο παράπονο να αφορά τις εκφράσεις των προσώπων τους, λες και πρόκειται για πλαστικές κούκλες και όχι για sprites που πρέπει να αντανακλούν αισθήματα. Λιγότερο αισθητή, υπαρκτή μεν η προχειρότητα με πολλά από τα animations, προφανώς λόγω έλλειψης επαρκούς motion capture. Τουλάχιστον, το soundtrack είναι εξαιρετικό και δένει με κάθε κομμάτι και εποχή της ιστορίας.



Σε περίπτωση που δεν έχετε στο παρελθόν ασχοληθεί με άλλο παιχνίδι Syberia, το The World Before θα σας κινήσει το ενδιαφέρον και θα σας πάρει από το χέρι σε μια ιστορία που θα κυλίσει απροβλημάτιστα. Όμως, οι παραδοσιακοί fans θα δυσαρεστηθούν από την έλλειψη πρόκλησης. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα παιχνίδι που κλείνει με αξιοπρεπή τρόπο μια πορεία δύο δεκαετιών, βάζοντας οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον οικτρό προκάτοχό του. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ενδιαφέρον σενάριο
  • Καλοσχεδιασμένα τοπία
  • Εξαιρετικό soundtrack
  • Χειρισμός δίχως προβλήματα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Χαμηλός βαθμός δυσκολίας των γρίφων
  • Ο σχεδιασμός και τα animations των χαρακτήρων
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*