Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Taito Milestones Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Taito Corporation

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    ININ Games

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To Taito Milestones μάς μεταφέρει πολλά χρόνια πίσω, αυτό όμως δεν φτάνει για να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη κυκλοφορία. Το γιατί, στο review του Νικήτα Καβουκλή.

Το retro έχει γίνει της μόδας. Όλο και περισσότεροι αναζητούν να επιστρέψουν- σε επίπεδο gaming- στην εποχή που πήγαιναν σχολείο και είτε έμπαιναν "παράνομα", με την "ανοχή" του εκάστοτε καταστηματάρχη στις αίθουσες των arcades, είτε περίμεναν να κοιμηθούν η γονείς τους, για να παίξουν ακόμα μια ώρα με το Atari, το NES ή οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή της εποχής πιθανό να είχαν στην κατοχή τους. Η μία μετά την άλλη, οι εταιρείες αναζητούν τρόπους να πλασάρουν το παλιό ως ανανεωμένο, είτε υπό μορφή software, είτε υπό μορφή hardware.




Πρόσφατα παραδείγματα, το SNES Classic, ο Commodore 64 mini, η Amiga 500 mini αλλά και μια σειρά από συλλογές παιχνιδιών, όπως το Taito Milestones, που αποτελεί το αντικείμενο του παρόντος review. Παρένθεση, μαζί με τις κινήσεις των εταιρειών, έχει γεμίσει και ο κόσμος φυντάνια που παριστάνουν τους ειδικούς του retro, δήθεν γνώστες που αν τους ρωτήσεις για τον Spectrum, θα απαντήσουν με στόμφο, "Τι θέλεις να μάθεις για το χρωματικό φάσμα;", το δυστυχώς αναγκαίο κακό, με το οποίο θα ασχοληθούμε κάποια άλλη στιγμή.



Η συλλογή Taito Milestones αποτελείται από τις μεταφορές δέκα παιχνιδιών της ιαπωνικής εταιρείας, τα οποία εμφανίστηκαν στις αίθουσες των arcades την περίοδο 1981- 1987. Αν μας ρωτήστε πόσα από αυτά ήρθαν και στη χώρα μας, δεν θα μπορέσουμε να σας απαντήσουμε, μάλιστα και εμείς οι ίδιοι (που έχουμε εδώ και πολλά χρόνια αποβάλλει τη στάμπα του παντογνώστη retro maniac), ορισμένα τα συναντήσαμε για πρώτη φορά.



Αν αποφασίσετε να αγοράσετε το πακέτο, θα έχετε την ευκαιρία να ασχοληθείτε με τα Alpine Ski, Wild Western, Front Line, Qix, Space Seeker, Elevator Action, Chack 'n Pop, The Fairyland Story, Halley's Comet και The Ninja Warriors. Με μια γρήγορη ματιά στην δεκάδα, μόνο και μόνο από τα ονόματα, γίνεται κατανοητό ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματική που να συνδέει τα παιχνίδια. Θα ταξιδέψετε από την Άγρια Δύση ως το διάστημα, από το μέτωπο του πολέμου ως σε μαγικούς κόσμους βγαλμένους από τη φαντασία και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι περισσότεροι έχουν έστω ακουστά το Qix, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μια σειρά από video games.



To emulation είναι αρκετά καλό και προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών. Ώρες, ώρες νομίζει κανείς ότι βρίσκεται μπροστά από μία πραγματική καμπίνα, καθώς πριν ξεκινήσει η δράση θα πρέπει να "ταΐσει" το μηχάνημα με τουλάχιστον ένα νόμισμα. Από εκεί και πέρα, παρέχεται πλήρης πρόσβαση στις "αόρατες" για τους θαμώνες των arcades ρυθμίσεις, που καθορίζουν τη δυσκολία του gameplay. Μεταξύ άλλων θα ορίσετε τα "κανονάκια" με τα οποία θα ξεκινάει κάθε τίτλος, το κάθε πότε θα κερδίζετε ένα επιπλέον, αν θα υπάρχουν continuous και πολλά άλλα. Κάτι πολύ βασικό είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενός save point, οπότε δεν είναι απαραίτητο να πάρετε σερί κάποιον τίτλο.  Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στον τομέα της απεικόνισης, με διάφορα φίλτρα οθόνης, αλλαγή της θέσης του κάδρου, του μεγέθους του και του προσανατολισμού του. Σε κάποια από τα παιχνίδια δίνεται και η ευκαιρία τροποποίησης της ποιότητας ήχου, αυξάνοντας για παράδειγμα τα μπάσα, δημιουργώντας παραλλαγές του ίδιου μουσικού ακούσματος.



Δίχως έστω έναν "κράχτη", όπως για παράδειγμα το Bubble Bobble ή έστω το Renegade που λανσαρίστηκαν την ίδια περίοδο με τους τίτλους της συλλογής, είναι αβέβαιο κατά πόσο θα πειστεί το κοινό να προσθέσει στη βιβλιοθήκη του το Taito Milestones. Εκτός από τους συλλέκτες. Τα δεδομένα στη βιομηχανία του gaming έχουν αλλάξει κατά πολύ και η μεγαλύτερη μερίδα των τότε θαμώνων των arcades θα χαρακτηρίσουν το περιεχόμενο της συλλογής ως unplayable, με βάση τις ευκολίες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Ακόμα, η Taito έχασε μια καλή ευκαιρία να "μορφώσει" τους παίκτες, μέσω της προσθήκης πληροφοριών για κάθε κομμάτι του Taito Milestones. Ούτε καν δυο λόγια για το σενάριο δεν υπάρχουν. Μέσα στα παραπάνω, η ύπαρξη των online rankings. Τουλάχιστον, θα έχετε στόχους να ξεπεράσετε. 

5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μια συλλογή γεμάτη νοσταλγία
  • Πολύ καλό emulation με ποικιλία επιλογών
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λείπει το παιχνίδι κράχτης
  • Οι περισσότεροι θα βρουν το περιεχόμενο unplayable, με βάση τα σημερινά δεδομένα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*