Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Torn Away Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Perelesoq

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    OverGamez

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Torn Away
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://perelesoq.com/tornaway/eng FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    8.5

    ENTERNITY SCORE
*
Τι κοινό μπορεί να έχουν το Limbo, το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ και το Thin Red Line; H απάντηση στο αναλυτικό μας review για το Torn Away.

Πολλά χρόνια πριν, ένας από τους αδιαμφισβήτητα κορυφαίους σεναριογράφους του Hollywood ρωτήθηκε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας. Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη απάντησε πως “πρέπει να είσαι διαφορετικός από τους άλλους”. Αυτή την απλοϊκή προσέγγιση που ίσως αποτελεί και μονόδρομο, θα έλεγε κάνεις, αποφάσισε να εφαρμόσει μια μικρή ομάδα developers από τη Ρωσία. Λόγος γίνεται για την perelesoq η οποία εφαρμόζει το παραπάνω ρητό του Woody Allen και δηλώνει πως το υλικό της αφορά όσους επιζητούν μια εναλλακτική μορφή αφήγησης. Με αυτό τον τρόπο, έρχεται να μας διηγηθεί μια ιστορία για το πώς παρουσιάζεται ο πόλεμος μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού.




Βρισκόμαστε στο Στάλινγκραντ του 1942, μια χρονιά που ήρθε να προλογίσει την τελευταία περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την αντίσταση της Σοβιετικής Ένωσης να θεριεύει και να αποτελεί όλο και μεγαλύτερη απειλή για τη Βέρμαχτ. Στις 23Αυγούστου του ίδιου έτους μακριά από το μέτωπο του πολέμου, η 10χρονη Asya ετοιμάζετε να κάνει έκπληξη γενεθλίων στη μητέρα της ετοιμάζοντας μια ζωγραφιά, ενώ έχει ήδη τοποθετήσει τον αγαπημένο της δίσκο στο πικάπ. Από το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας εισάγεται με έμμεσο τρόπο ο συναισθηματικός κόσμος της πρωταγωνίστριας, που όντας σε τρυφερή ηλικία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και πλέον νιώθει μοναξιά καθώς τα γειτονόπουλα είναι απόμακρα και η μητέρα της λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι.



Προκειμένου να καλύψει το συναισθηματικό της κενό περνά αρκετό χρόνο γράφοντας στο ημερολόγιό της και αναγκαστικά βρίσκει διέξοδο στη συντροφιά των φανταστικών της φίλων. Ο κάθε ένας από αυτούς έχει τον δικό του ρόλο, ο Arkady είναι μια κεφαλή αλόγου πάνω σε ξύλινο κοντάρι ο οποίος εκτελεί χρέη σοφού μέντορα ενώ η Madame είναι μια αρκετά επικριτική λούτρινη κούκλα. Παρόλα αυτά, η Asya τους συμβουλεύεται συνεχώς προκειμένου να φέρει εις πέρας διάφορα tasks με πρώτο και καλύτερο την “ενσάρκωση” του comrade mitten, ένα γάντι που της έδωσε ο πατέρας της πριν φύγει για την σύρραξη. Αυτή η φαινομενικά “ήρεμη” κατάσταση θα ανατραπεί σύντομα καθώς η Asya και η μητέρα της συλλαμβάνονται, μεταφέρονται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και αναγκάζονται να κάνουν διάφορα θελήματα για λογαριασμό των Ναζί. Η αφήγηση περιέχει άφθονες αναδρομές στο παρελθόν, αλλά ευτυχώς η Asya καταγράφει τα πάντα στο ημερολόγιό της. Με αυτό τον τρόπο συμπληρώνονται τα κενά και ο παίκτης δεν χάνει τη ροή της ιστορίας, η οποία δεν είναι γραμμική καθώς μπορεί να μεσολαβούν αρκετοί μήνες από το ένα κεφάλαιο στο άλλο.



Οι δραστηριότητες που καλείστε να φέρετε εις πέρας - αν και αποτελούν αγγαρεία για την Asya και mini games για εσάς - έχουν κατανεμηθεί με "στρατηγικό" τρόπο σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού και γίνονται όλο και πιο σύνθετες στη πορεία αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον. Θετικό πρόσημο αποτελεί το γεγονός πως δεν θα χρειαστεί να επαναλάβετε ξανά και ξανά την ίδια διαδικασία. Αν και εύκολα tasks, από επιδιορθώσεις στο τακούνι της αρβύλας μέχρι και το ράψιμο ενός γαντιού η ακόμη και το άναμμα της φωτιάς σε μια εστία, θα βρείτε τον εαυτό σας να "χαζεύει" την οθόνη και να θαυμάζει τον μινιμαλιστικό τρόπο με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί όσα συμβαίνουν.



Θα εκπλαγείτε ευχάριστα όταν καταλάβετε πως υπάρχει αισθητή διαφορά στο βάρος όταν η Asya κρατάει το σφυρί στο χέρι της σε αντίθεση με τη ξυλομπογιά όταν ζωγραφίζει. Ο πυρήνας του Torn Away έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός καθαρόαιμου side scroller. Υπό αυτή την έννοια δεν θα μπορούσε να λείπει η προοπτική 2D καθώς και μια πρωτότυπη εναλλαγή σε προοπτική πρώτου προσώπου, συνήθως σε καίρια σημεία της ιστορίας όταν η αφήγηση κλιμακώνεται. Θέλοντας να χρησιμοποιήσει όλα τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου είδους, η perelesoq προσθέτει αρκετό platforming, το οποίο όλως παραδόξως παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες σε σημείο εκνευρισμού. Θα πέσετε πολλές φορές -στο ίδιο κιόλας σημείο- καθώς η μετάβαση από τη μια πλατφόρμα στην άλλη προκαλεί σύγχυση, γεγονός που δεν αφορά τον βαθμό δυσκολίας, με αποτέλεσμα να μιλάμε για αδυναμία στον αρχικό σχεδιασμό. Το Turn Away μεταφέρει τον παίκτη από την μια σκηνή στην άλλη με τόσο ομαλό τρόπο και με ιδιαίτερη μαεστρία μεταβάλλει απότομα την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Από τη ζεστασιά και τη θαλπωρή ενός σπιτικού μεταφέρεστε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και στη συνέχεια ολομόναχοι σε ένα σκοτεινό δάσος, όπου προσπαθείτε να βρείτε σπίρτα που δεν είναι νωπά για να ανάψετε φωτιά ενώ οι λύκοι παραμονεύουν στο σκοτάδι. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα έχετε μαζί σας τον comrade mitten ο οποίος σχολιάζει ανελλιπώς τα πάντα και πολλές φορές το παρακάνει και γίνεται κουραστικός. Θα πρέπει να περνάτε απαρατήρητοι από τα βλέμματα των Ναζί, οι οποίοι εποπτεύουν την περιοχή με φακούς ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στους προβολείς που βρίσκονται στις σκοπιές των στρατοπέδων.



Η χρωματική παλέτα θα σας αφήσει γοητευμένους. Το στυλ της εικονογράφησης θυμίζει visual novel και οι αποχρώσεις χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στη διάθεση που έχει η Asya την κάθε στιγμή. Η αισθητική retro και η αντίθεση των χρωμάτων σας μεταφέρει πολλά χρόνια πίσω σαν να παρακολουθείτε ταινία σε παλιά τηλεόραση τύπου CRT. Κάτι για το οποίο θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες είναι η ηχητικός τομέας και δεδομένης της παράδοσης που έχει η Ρωσία στην συγκεκριμένη τέχνη δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι λιγότερο. Πέρα από τα κλασσικά εμβατήρια της εποχής περιλαμβάνονται διάφορες συνθέσεις, όπως μπαλάντες για πιάνο επηρεασμένες από τη ρομαντική εποχή μέχρι και σύγχρονα ambient. Ακόμη και τις στιγμές που υπάρχει απόλυτη ηρεμία και ακούγεται μόνο το θρόισμα των φύλλων, η παύση της μουσικής παίζει σημαντικό ρόλο. Η ένταση των οργάνων αυξάνεται όταν η αφήγηση γίνεται πιο έντονη ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται ως υπόκρουση πάνω στην αφήγηση των πρωταγωνιστών, κάτι που θυμίζει αρκετά τις αξέχαστες ερμηνείες της ταινίας Thin Red Line. Επιπλέον, η perelesoq προτείνει τη μητρική της γλώσσα ως επιλογή στα voiceovers.



Το παραπάνω αποτέλεσμα μας δείχνει τον δρόμο τον οποίο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλοί ΑΑΑ τίτλοι, ώστε να γλυτώσουν από το συνεχές αδιέξοδο. Το Torn Away - αν και έχει λίγα βέλη στη φαρέτρα του - αξιοποιεί στο έπακρο της δυνατότητες του μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες περιεχομένου. Με ιδιαίτερη προσήλωση στην αριστουργηματική του αφήγηση καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις ενώ το καθηλωτικό του soundtrack δίνει μαθήματα storytelling στον τομέα της ενορχήστρωσης. 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η αφήγηση μέσω flashbacks
  • Τα minigames
  • H απότομη εναλλαγή της ατμόσφαιρας
  • Η χρωματική του παλέτα
  • Καταπληκτικό soundtrack
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το platforming παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*