Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Bethesda @ E3 2018: Πολύ ύφος, πολλά games

*
Ανάλογα με το πώς μετρά κανείς, μπορεί να πει, χωρίς ιδιαίτερη αλχημεία, ότι η Bethesda από μόνη της ανακοίνωσε περισσότερους νέους τίτλους από ότι οι υπόλοιποι εκδότες (που είχαν παρουσίαση) μαζί. Είχε αρκετά πράγματα να πει λοιπόν, ακόμη και αν δεν γίνεται να εκτιμήσουμε έτσι απλά τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να σταθεί σε κάποια πράγματα, εννοώντας πως η νοοτροπία της ευθύνεται τόσο για τις στιγμές του χειροκροτήματος αλλά και για τις στιγμές της ένστασης. Τα έχει αυτά η ζωή.

Πρώτα οι εξελίξεις στις γνωστές ποσότητες


The Elder Scrolls Legends
PC, Mac, iOS, Android, PS4, Xbox One, Switch
2018 (στην ανανεωμένη του μορφή)



Το παιχνίδι καρτών που βασίζεται στο γνωστό franchise της εταιρείας δεν έχει κάνει ακριβώς πάταγο, ούτε βέβαια είναι πέρα από το σημείο κάθε πιθανής επιστροφής. Η Bethesda δεν έχει σκοπό να το αφήσει στη μοίρα του. Τουναντίον του «αλλάζει τα φώτα» αφού υπόσχεται νέο «λανσάρισμα» με τελείως ανανεωμένα γραφικά. Κι ενώ πριν το βρίσκατε μόνο σε PC, Mac, iOS και Android, η Bethesda ετοιμάζει επέκτασή του σε όλες τις σύγχρονες κονσόλες, δηλαδή PS4, Xbox One και Switch. Μέσα στο 2018 αναμένονται όλα αυτά.

The Elder Scrolls Online
PC, Mac, PS4, Xbox One
2018 (για το νέο περιεχόμενο)


Αν μπορούσε να αναφέρει η εταιρεία ένα ένα τα βραβεία που εξασφάλισε ο τίτλος μέχρι σήμερα, θα το έκανε. Ήταν μια από τις τάσεις της παρουσίασης. Το σημαντικό είναι ότι ο τίτλος έχει 11 εκατομμύρια παίκτες πλέον και, φυσικά, χρειάζεται νέο περιεχόμενο. Πρώτα θα εμφανιστεί το Wolfhunter dungeon pack, που θα προσθέσει δυο dungeons: Moon Hunter Keep και March Of Sacrifices. Λυκάνθρωποι δίνουν και παίρνουν όπως είναι κατανοητό από το όνομα του πακέτου.

Έρχεται όμως και expansion, ονόματι Murkmire, που προσθέτει την πατρίδα των Argonians. Οι παίκτες θα έρθουν σε επαφή με διάφορες φυλές, άγρια φύση, νέους κινδύνους και, εννοείται, ιστορίες.

Πέραν του ότι και τα δύο πακέτα αναμένονται φέτος, με το Wolfhunter να προηγείται είναι ό,τι πιο συγκεκριμένο είχε να πει η εταιρεία για τη διάθεση του νέου περιεχομένου.

Quake Champions
PC


Η Bethesda είχε ανακοινώσει πρόσφατα διάφορες προσθήκες στο υπό ανάπτυξη ακόμη Quake Champions οπότε δεν είχε πολλά νέα να μεταφέρει. Ανακοίνωσε όμως δωρεάν δοκιμή του παιχνιδιού που τρέχει μέχρι τις 17 Ιουνίου. Όσοι δηλώσουν ενδιαφέρον μέσω Steam ή bethesda.net και ακολούθως επιλεγούν μπορούν να παίξουν με την άνεσή τους, αφού η συγκεκριμένη έκδοση του παιχνιδιού θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τις 17 Ιουνίου. Ωστόσο οι προσθήκες περιεχομένου θα γίνονται στην έκδοση Early Access που διατίθεται επί πληρωμή. Πάντως, από κάποιο σημείο κι έπειτα, θα εμφανιστεί και έκδοση free-to-play.

Prey: Mooncrash και updates στο Prey
PC, PS4, Xbox One
9 Ιουνίου 2018 και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι


Πρόκειται για expansion στο Prey, το οποίο ανακοινώθηκε και η διάθεσή του ξεκίνησε την ίδια μέρα, τόσο μεμονωμένα όσο και σε πακέτο με το βασικό παιχνίδι. Σε αυτό ο παίκτης καταλήγει σε βάση στο φεγγάρι. Εκεί θα βρει νέες προκλήσεις, εφόσον βέβαια παραμείνει ζωντανός για αρκετό διάστημα. Πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, ο θάνατος είναι δεδομένος και κάθε φορά ο παίκτης καταλήγει καλύτερα προετοιμασμένος. Επιπλέον, σε κάθε απόπειρα, διαφοροποιούνται οι στόχοι του παίκτη αλλά και οι ανταμοιβές για την ολοκλήρωσή τους

Υπάρχει κι άλλο περιεχόμενο όμως, τρία δωρεάν updates για την ακρίβεια, είτε ενδιαφερθείτε τελικά για το expansion είτε όχι. Ουσιαστικά μιλάμε για την προσθήκη τριών ακόμη modes. Με το Story Mode οι παίκτες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την ιστορία παρά για την προσπάθεια που απαιτεί το campaign, μπορούν να ασχοληθούν με την ησυχία τους. Προστίθεται και Survival Mode με τον παίκτη σε ρόλο κοσμοναύτη που δεν έχει ούτε το οξυγόνο σίγουρο. Τέλος, προστίθεται επίσης και δυνατότητα για New Game Plus.

Και συνεχίζουμε με ένα ακόμη δωρεάν DLC που θα εμφανιστεί αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Το Typhon Hunter, λοιπόν, είναι ένα ακόμη mode στο οποίο θα υπάρχουν πέντε παίκτες σε ρόλο Mimic και με τη δυνατότητα να μεταμορφώνονται σε οτιδήποτε. Ένας, μάλλον ατυχής, παίκτης θα παραμένει σε ανθρώπινη μορφή και θα προσπαθεί να γλιτώσει από τους υπολοίπους. Το κερασάκι στην τούρτα για το συγκεκριμένο mode είναι η υποστήριξη VR σε single player mode.

Fallout Shelter
iOS, Android, PC, PS4, Xbox One, Switch
9 Ιουνίου 2018

Εδώ τα πράγματα είναι απλά με το Fallout Shelter να επεκτείνεται σε PS4 και Nintendo Switch από την ημέρα της ίδιας της παρουσίασης.

Οι πιο νέος γνώριμος

Rage 2
PC, PS4, Xbox One
Άνοιξη 2019


Κάποιος ήθελε μπάντα να χτυπιέται επί σκηνής και αυτό έγινε. Ο τίτλος αποκαλύφθηκε πρόσφατα οπότε το μόνο «κέρδος» που έφερε η παρουσίαση ήταν το νέο δείγμα από gameplay.

Τα φρέσκα

Fallout 76
PC, PS4, Xbox One
14 Νοεμβρίου 2018




Ναι μεν ξέραμε για την ύπαρξη του Fallout 76 αλλά είναι αλήθεια ότι ο Todd Howard είχε πολλά να πει. Και έπρεπε διότι η αντίληψη του κόσμου πως έχουμε να κάνουμε με τυπικό online survival game είναι κάτι που φαίνεται πως πρέπει να αναχαιτιστεί.

Το παιχνίδι είναι prequel σε όλα τα υπόλοιπα και τα γεγονότα του λαμβάνουν χώρα μόλις 25 χρόνια μετά τον πυρηνικό όλεθρο. Προφανώς και προτεραιότητα είναι η επιβίωση, τουλάχιστον στις διαθέσιμες περιοχές της West Virginia. Το καλύτερο (ή το χειρότερο) είναι πως οι παίκτες μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αν το θελήσουν. Και μάλλον θα το θελήσουν μιας και η καταστροφή που προκαλούν σχηματίζει μια περιοχή υψηλής επικινδυνότητας που κρύβει όμως και μεγάλες ανταμοιβές. Σίγουρα όμως τραβά το μάτι η νέα, σαφώς βελτιωμένη μηχανή γραφικών. Αναμένονται ακόμη πιο εντυπωσιακές οι πυρηνικές επιθέσεις δηλαδή.

Τελικά είναι κάτι σαν MMO το Fallout 76; Για αρχή κάθε χαρακτήρας που συναντά κανείς είναι άλλος παίκτης. Ωστόσο σε κάθε έκφανση του κόσμου βρίσκονται πολύ λίγοι παίκτες πάντα (για δεκάδες έγινε λόγος). Μετά από πυρηνική καταστροφή δεν είναι λογικό να γεμίζει και γήπεδο έτσι απλά άλλωστε. Σημαίνει αυτό ότι η ομαδικότητα επιβάλλεται; Κατά τα λεγόμενα του Todd Howard, όχι. Αν κάποιος θέλει να παίξει μόνος, μπορεί. Αλλά ισχύει πως πρέπει να υπάρχει μονίμως σύνδεση στο διαδίκτυο.

Οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα πάντως, αφού ο τίτλος κυκλοφορεί σύντομα. Στο μεσοδιάστημα θα γίνει και beta testing πάντως. Και ναι, προφανώς θα υπάρχει φαντασμαγορική συλλεκτική έκδοση. Όταν ξεκινάμε με χάρτη που φωσφορίζει στο σκοτάδι, καταλαβαίνετε πού πάει το πράγμα.

Wolfenstein: Youngblood
PC, PS4, Xbox One


Είμαστε στο 1980, ο BJ Blazkowicz είναι χαμένος κάπου στο κατεχόμενο Παρίσι, οπότε οι δυο του κόρες, Jessica και Sophia, το παίρνουν προσωπικά και ξεκινούν χαμό για να τον βρουν. Ο τίτλος είναι σχεδιασμένος (και) για co-op, οπότε σίγουρα θα έχει λίγο διαφορετική γεύση από την τυπική για τα δεδομένα της σύγχρονης εκδοχής του franchise. Δεν είπε και πολλά βέβαια η Bethesda, οπότε η αναμονή προβλέπεται σχετικά μεγάλη.

Wolfenstein: Cyberpilot
Και που λέτε, ετοιμάζεται και Wolfenstein για VR, στο οποίο hackers προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο οχημάτων των Ναζί για να τα κάνουν λαμπόγυαλο στο Παρίσι, δύο δεκαετίες μετά τα γεγονότα του New Colossus. Και…αυτά για την ώρα.

The Elder Scrolls: Blades
iOS, Android και, προσεχώς, παντού
Φθινόπωρο 2018

Ανακοινώθηκε λοιπόν ένα νέο Elder Scrolls αλλά όχι ως κανονική συνέχεια στη σειρά. Για την ακρίβεια έρχεται προς το τέλος του έτους σε iOS και Android ενώ οι εγγραφές για πρώιμη πρόσβαση έχουν ξεκινήσει. Ακούγεται αδιάφορο αλλά μπορεί και να μην είναι, αφού η Bethesda το αντιμετωπίζει, μηχανικά τουλάχιστον, ως κανονικό Elder Scrolls με χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες που γνωρίζουν οι ακόλουθοι της σειράς, προσαρμόζει τα πάντα όμως για οθόνη αφής και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι free-to-play. Το παιχνίδι παίζει μάλιστα και με τη συσκευή προσανατολισμένη κάθετα, για να είναι εφικτό να παίζει κανείς και με το ένα χέρι αν χρειαστεί.

Το πιο ενδιαφέρον που είπε η εταιρεία είναι πως ξεκινά μεν από iOS και Android το The Elder Scrolls: Blades, στόχος είναι όμως να επεκταθεί και στα υπόλοιπα συστήματα της αγοράς.

Για εγγραφή, λεπτομέρειες και προπαραγγελίες κατευθυνθείτε στη διεύθυνση playblades.com.

Doom Eternal


Πέρα από το teaser δεν αποκαλύφθηκαν και πολλά αφού η κανονική παρουσίαση του νέου Doom έχει προγραμματιστεί για την QuakeCon στις 10 Αυγούστου. Πάντως ο Doom Slayer θα είναι ισχυρότερος, οι δαίμονες διπλάσιοι και η Κόλαση επισκέπτεται τη Γη για να τη δώσει ένα φιλάκι.

Τα κουφά

Starfield
“Next-Gen”


Ξεκάθαρη έκπληξη ήταν η ανακοίνωση του Starfield. Διότι όχι μόνο προορίζεται για την επόμενη γενιά συστημάτων, οπότε είναι κάπως μακριά από την κυκλοφορία του, αλλά πρόκειται και για το πρώτο νέο IP τη Bethesda εδώ και δεκαετίες. Δείγμα της προκοπής δεν προβλήθηκε, αλλά είναι σε κανονική παραγωγή το παιχνίδι.

The Elder Scrolls VI
“Next-Gen”



Και, με τα πολλά, ανακοινώθηκε και «κανονικό» νέο Elder Scrolls. Βέβαια, μην κάνετε όρεξη, αφού βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο η ανάπτυξή του, σε αυτό του σχεδιασμού ουσιαστικά, ενώ η Bethesda ξεκαθάρισε πως αναμένεται μετά το Starfield και αναπτύσσεται, και αυτό, για τα συστήματα της επόμενης γενιάς.Games, games, games και σηκωμένο φρύδι

Νομίζουμε πως μόνο η Tango Gameworks δεν έδειξε νέο τίτλο ή νέο περιεχόμενο στη σκηνή της Bethesda. Αυτό είναι εντυπωσιακό από μόνο του. Πέρα από τον εντυπωσιασμό χωράνε και κάμποσες σκέψεις όμως.

Η εταιρεία εξακολουθεί να ασχολείται με VR αλλά δεν επιχείρησε να το κάνει με πολύ φιλόδοξες παραγωγές. Ένα παιχνίδι σχετικό με Wolfenstein και ένα mode είναι η συνεισφορά στο VR gaming. Πέραν αυτού η εταιρεία επιμένει σε κάθε της franchise και φαίνεται να «απλώνει» αρκετά το ρόλο του Wolfenstein στο ρόστερ της. Με τα πρόσφατα δείγματα της σειράς κατά νου, δεν πρόκειται να παραπονεθεί κανείς.

Από τα περίεργα πάντως ήταν οι ανακοινώσεις των Starfield και The Elder Scrolls VI και κυρίως του δεύτερου. Χωρίς αυτές τις ανακοινώσεις πάλι πλούσια θα ήταν τα ελέη, ειδικά δε για την εξωπραγματικά παράξενη φετινή E3. Με τους τίτλους αυτούς τόσο, μα τόσο μακριά, αναρωτιόμαστε αν κινδυνεύει η εταιρεία να πάθει “Ubisoft” (η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε πολλά μαζεμένα πέρυσι και ουσιαστικά επανήλθε με τα ίδια φέτος) του χρόνου τέτοια εποχή.

Θέλουμε όμως να σταθούμε περισσότερο στα δύο πρόσωπα της Bethesda. Ναι, η φετινή παρουσίαση ήταν καλύτερη από όλες τις προηγούμενες, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια την απερίγραπτη μπάντα που εμφανίστηκε κυρίως επειδή δεν υπήρχε όντως νέα πληροφορία για το Rage 2. Η Bethesda ήταν πραγματικά σίγουρη για τον εαυτό της και μας εξέπληξε θετικά ο πολύ πειστικός τρόπος με τον οποίο περιγράφηκε το όραμα για το Fallout 76. Μερίδα του κόσμου ήδη δυσπιστούσε έχοντας καταλάβει, από διαρροές, ότι είναι τίτλος με έμφαση στο online, αλλά ο Todd Howard είπε όλα, μα όλα, τα σωστά «γλυκόλογα». Ο ίδιος πήρε απολύτως στα σοβαρά την παρουσίαση του The Elder Scrolls: Blades. Κι αν κρατάμε μικρό καλά επειδή το παιχνίδι σχεδιάζεται ως free-to-play, η φιλοδοξία να καταλήξει σε κάθε σύγχρονο σύστημα, παρά το «ταπεινό» ξεκίνημα σε smartphones και tablets, πόσο μάλλον τα πολύ καλά τεχνικά δείγματα από iPhone X και η πρόβλεψη για ιδιαιτερότητες της χρήσης αφής και το ενδεχόμενο να παίξει κάποιος με το ένα χέρι, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για δουλειά άρπα-κόλλα. Και ο Howard φρόντισε να το καταλάβουμε, ο κόσμος να χαλάσει. Η εταιρεία είναι ξεκάθαρα συντονισμένη με το είδος παίκτη που υπηρετεί αλλά και με τις προσωπικές της επιδιώξεις σε επίπεδο εξέλιξης ιδεών και design. Αυτό όμως είναι το καλό πρόσωπο.

Η εταιρεία επιμένει να έχει ζημιογόνο πολιτική έναντι των κριτικών, κάτι που δεν σχετίζεται προφανώς με την παρουσίαση, πηγάζει όμως από νοοτροπίες που ξεπροβάλλουν, για κακό, κατά τη διάρκειά της. Η Bethesda παραείναι σίγουρη και ενδέχεται να έχει ξεχάσει κάθε ταπεινότητα. Με την παράδοση που έχει σε άπειρα bugs στις μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες κυκλοφορίες της, ειδικά σε Fallout και The Elder Scrolls, το να λέει, προλογίζοντας την ανακοίνωση για beta testing του Fallout 76, πως «διαβάσαμε στο internet ότι έχουμε πρόβλημα με bugs και για να το λέει το internet είναι αλήθεια, γιατί το internet ξέρει», ειδικά με τόσο προφανή την ειρωνεία, δεν είναι απλά χιούμορ αλλά προκλητική στάση έναντι εκείνων που σπεύδουν να αγοράσουν νωρίς τα παιχνίδια της, των καλύτερων πελατών της δηλαδή.


Έγινε κι ένα βήμα πιο πέρα. Δείχνοντας ότι έχει χιούμορ όταν θέλει, παρουσίασε το Skyrim: Very Special Edition που, στην πραγματικότητα, είναι skill για Amazon Alexa, ώστε να παίζει με φωνητικές εντολές ο παίκτης, στην πραγματικότητα σαν να παίζει text adventure αλλά μιλώντας στην Alexa. Φάνηκε να πρόκειται για πλάκα, αλλά δεν ήταν. Υφίσταται αυτό το skill. Το βίντεο που το αποκάλυψε όμως άρχισε να κάνει πλάκα για το ότι το Skyrim εμφανίζεται παντού και να προβάλλει διάφορες, φανταστικές αυτήν τη φορά, μεταφορές κοροϊδεύοντας, τελικά, του επικριτές της αντί να κάνει πραγματική στροφή στον αυτοσαρκασμό.

Θα πείτε «και τι έγινε;». Έγινε πως όσο και να εκτιμούμε τα προϊόντα της, λογικό είναι να ανησυχούμε, βάσει προηγουμένου, βάσει τακτικών που εμποδίζουν εμάς και όλους τους άλλους, να σας ενημερώνουμε εγκαίρως κ.ά. Όταν βλέπουμε εκείνη τη γραμμή που διαχωρίζει τη μεγάλη ιδέα από την ύβρη να παραθολώνει, οφείλουμε να πούμε και μια κουβέντα παραπάνω.

Βέβαια μπορεί να είμαστε μάρτυρες και μιας συμπεριφορικής ταλάντωσης. Δεχόμαστε άλλωστε ότι η παρουσίαση ήταν καλύτερη από άλλες φορές και είχε πολλά να δώσει σε παίκτες και θεατές. Αν πήγαμε από ένα άκρο σε ένα άλλο και είμαστε λίγο πριν βρεθεί η ιδανική ισορροπία, του χρόνου θα εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο τη φετινή παρουσίαση. Και την Bethesda. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*