Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

PS5: Αποκρυπτογράφηση των χρησμών του Mark Cerny

*
Για πολλούς ήταν έκπληξη ότι η Sony μίλησε για πρώτη φορά, διά στόματος Mark Cerny, όχι σε εκδήλωση αλλά σε ένα site/περιοδικό για το επόμενο PlayStation (ή PS5). Βλέποντας τι μοιράστηκε με τον κόσμο βέβαια, όλες αυτές οι πληροφορίες και τα δυο demo δεν θα ήταν ποτέ αρκετά για να στηρίξουν μια εκδήλωση σαν τα αποκαλυπτήρια του PS4 ως πλατφόρμα την πρώτη φορά και ως προϊόν με συγκεκριμένη μορφή και πλάνο τη δεύτερη φορά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η προβολή στο Wired δεν ήταν λογική κίνηση σε επίπεδο επικοινωνίας. Το PlayStation είναι brand που, σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί κάλλιστα να σταθεί μόνο του. Το hype είναι τέτοιο που δεν χρειάζεται όγκος πληροφορίας για να πιάσει η κίνηση. Αρκεί οποιαδήποτε πληροφορία και υπόσχεση. Αυτές θα βάλουμε κάτω στο παρόν κείμενο και θα επιχειρήσουμε να παραμερίσουμε το hype στο οποίο πνίγεται κάποιος φανατικός και να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για τον περαστικό που αναρωτιέται πού φύτρωσε όλο αυτό το hype, μιας και χτες δεν ήταν εκεί που το θυμάται.


Κυκλοφορία
Τι μάθαμε
Στόχος της Sony για τη διάθεση του νέου PlayStation είναι είτε η άνοιξη είτε το φθινόπωρο του 2020. Είναι αυτό ακριβώς που προβλέπαμε εδώ και καιρό, αυτό που υποστηρίζαμε από τότε που πρωτακούστηκαν θεωρίες για κυκλοφορίες εντός 2019 τις οποίες δεν πήραμε ποτέ στα σοβαρά.

Τι σημαίνει
Σημαίνει ότι η Sony θα διαλέξει ημερομηνία κυκλοφορίας ανάλογα με τις πιθανότητες που βλέπει να έχει πολλά κομμάτια στο λανσάρισμα, σε συνδυασμό πάντα με τις μέχρι τότε κινήσεις του ανταγωνισμού. Αν αναγκαστεί να βγει με σχετικά λίγα κομμάτια (για τα δεδομένα ενός τέτοιου λανσαρίσματος τουλάχιστον) είναι καλύτερη η άνοιξη γιατί η αγοραστική δραστηριότητα είναι πιο μετριοπαθής. Αν μπορεί να έχει αρκετά κομμάτια για να αντέξει λανσάρισμα πάνω στην εμπορικότερη εποχή του έτους, χωρίς να κινδυνεύσει να καταλήξει με μη ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, τότε έχει νόημα να περιμένει μέχρι το τέλος του έτους για ακόμη μεγαλύτερο αρχικό «μπαμ». Δεν είναι σημαντικό για τη γενικότερη πορεία ενός συστήματος ένα τέτοιο ξεκίνημα, είναι σημαντικό για τις εντυπώσεις όμως.

Backwards compatibility
Τι μάθαμε
Το PS5 ή όπως αλλιώς ονομαστεί στο τέλος, θα είναι συμβατό με τίτλους PS4.

Τι σημαίνει
Το τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη, πώς θα εξασφαλίζεται, αν θα εφαρμόζονται βελτιώσεις, παραμένει άγνωστο. Για συμβατότητα με ακόμη παλαιότερους τίτλους δεν θα ποντάραμε. Προτιμούμε να πέσουμε έξω πάντως σε αυτό. Όλα αυτά είναι απολύτως πιθανά, αν όχι αυτονόητα, απλά δεν ξεκαθαρίστηκε κάτι στην παρούσα. Αυτό που ειπώθηκε πάντως είναι πως θα βγαίνουν νέοι τίτλοι και σε PS4 και PS5 (Death Stranding κανείς;). Αν θα μιλάμε για μια έκδοση που θα τρέχει καλύτερα στο νέο σύστημα ή διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου παιχνιδιού, μία για κάθε σύστημα, με εκείνη του PS4 να λειτουργεί και στο νέο είναι κάτι που επίσης πρέπει να ξεκαθαριστεί. Προφανώς και προτιμότερη είναι η πρώτη οδός και διευκολύνεται ακόμη περισσότερο από το αμέσως επόμενο στοιχείο.

Optical drive
Τι μάθαμε
Το επόμενο PlayStation θα παίρνει δισκάκια.

Τι σημαίνει
Λογικό. Διευκολύνει την αξιοποίηση της προσωπική συλλογής όποιου αγοράζει αποκλειστικά δισκάκια ή έστω κάποιες φορές. Κυρίως όμως διευκολύνει τη σταδιοδρομία της κονσόλας σε περιοχές και χώρες με δικτυακές υποδομές που δεν είναι ακόμη σε θέση να διαχειριστούν σε χρήσιμες ταχύτητες τον τυπικό όγκο ενός σύγχρονου παιχνιδιού. Όχι χωρίς μαρτύριο τουλάχιστον. Δεν θα ποντάραμε πάντως στο ότι μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος θα συνεχίσει να έχει drive. Το κόστος του δεν δικαιολογείται πλέον αφού σημαντική μερίδα παικτών σε πολλές αγορές δεν το χρησιμοποιούν τόσο, ούτε και το χώρο που πιάνει, χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλιώς. Μέχρι τότε, αν δούμε μια έκδοση παιχνιδιού στο ράφι που να τρέχει και σε PS4 και PS5, θα καλύπτεται κι εκείνος που προτιμά πάντα δισκάκι.

Επεξεργαστής
Τι μάθαμε
Εκτός του ότι ο επεξεργαστής θα βασίζεται, επίσης όπως περιμέναμε όλοι, στην αρχιτεκτονική Zen 2 της AMD και πως θα κατασκευάζεται στα 7nm, δεν μάθαμε απολύτως τίποτα άλλο.

Τι σημαίνει
Η κατασκευή στα 7nm είναι αυτονόητη γιατί φέρνει κέρδη σε χώρο, κατανάλωση, ισχύ και οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών προτιμά εκείνος που σχεδιάζει CPU. Θα φέρει μεγάλο άλμα σε επιδόσεις ανά πυρήνα, όσοι κι αν είναι οι πυρήνες (λογικά 8 θα είναι πάντως), πράγμα αυτονόητο. Η αρχιτεκτονικές Zen έκαναν θαύματα για την AMD, έχουν καλό όνομα, δεν αποτελούν την επιλογή του «φτωχού» όπως θα λέγαμε με την αρχιτεκτονική Jaguar στην οποία βασίζονται οι κονσόλες εδώ και χρόνια. Εκείνη δεν ήταν άξια λόγου ούτε και στην εποχή της πάνω. Βέβαια δεν μάθαμε τίποτα ουσιώδες για την αρχιτεκτονική αυτή διότι δεν έχει παρουσιαστεί από την AMD ούτε και υπήρχε περίπτωση να κάνει αποκαλυπτήρια στη Sony πριν να είναι έτοιμη να κάνει η AMD τα δικά της.

Επεξεργαστής γραφικών
Τι μάθαμε
Ό,τι είπαμε για CPU ισχύει ουσιαστικά και για το GPU του νέου PlayStation. Δεν είναι ακόμη έτοιμη η βασική αρχιτεκτονική, δεν έχει παρουσιαστεί από την AMD, αν και ένα τέτοιο chip θα μπορούσε όντως να αποκαλυφθεί πρώτα από την Sony χωρίς να χαλάσουν τα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας.

Τι σημαίνει
Συνήθως σε GPU έχουμε περισσότερες παρεμβάσεις από τον κατασκευαστή μιας κονσόλας σε σχέση με CPU, αρκετά ώστε να μιλάμε για πιο ειδικές περιπτώσεις στο τέλος. Αυτό που είναι νέο στη συζήτηση είναι η υποστήριξη Ray Tracing. Κανείς δεν ξέρει σε τι μεταφράζεται, αν θα βασίζεται σε ειδικό hardware, σε software, σε συνδυασμό των δύο κ.λπ. Το ερωτηματικό γιγαντώνεται γιατί η AMD δεν έχει ακόμη προϊόν με υποστήριξη για Ray Tracing στο ίδιο το hardware. Σε κάθε περίπτωση βέβαια παραμένει άγνωστος ο αντίκτυπος του Ray Tracing σε επιδόσεις, αναλύσεις κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι υψηλές αναλύσεις, καλά frame rates με καλό οπτικό αποτέλεσμα πετυχαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε εξαιρετικά ακριβές κάρτες και συχνά με τη βοήθεια scaling για να κλείσουν ψαλίδες στην ανάλυση, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για πλήρες render με ray tracing, αλλά για χρήση τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στις κονσόλες τα περιθώρια βελτιστοποίησης είναι άλλα βέβαια, αλλά όπως και να το προσεγγίσει κάποιος το θέμα με τα ελάχιστα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτό το στάδιο, πάλι με την απορία θα μείνει.

Για τους αμύητους, το Ray Tracing είναι εναλλακτικός τρόπος σχεδιασμού των γραφικών, που βασίζεται στη χρήση φωτεινών ακτίνων (υπενθύμιση σχολικής Φυσικής: το φως έχει τόσο σωματιδιακή όσο και κυματική φύση, εδώ μας νοιάζει η κυματική) που κάνοντας τη διαδρομή τους, ως άλλο σόναρ να το πούμε χονδροειδώς, σχηματίζουν τα τρισδιάστατα μοντέλα. Όσες περισσότερες ακτίνες, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα αλλά και πιο βαριά η διαδικασία που το εξασφαλίζει.
Υποστήριξη 8K
Τι μάθαμε
Το νέο PlayStation θα υποστηρίζει ανάλυση 8K.

Τι σημαίνει
Δεν σημαίνει ότι θα δούμε games σε ανάλυση 8K. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δούμε games να φτάνουν σε τέτοια ανάλυση με βαρύ scaling. Στη χειρότερη των περιπτώσεων δεν θα δούμε ποτέ τέτοια ανάλυση σε games που τρέχουν σε αυτήν την κονσόλα, θα δούμε όμως, κάποτε, βίντεο με τέτοια ανάλυση. Για την ώρα το μόνο σίγουρο είναι ότι για να μπορεί δώσει τέτοιο σήμα οπουδήποτε, θα έχει HDMI 2.1. Και καλά κάνει. Αφού υπάρχει το περιθώριο, καλύτερα έτσι. Υπάρχουν όμως χρησιμότερες λειτουργίες αυτής της σύνδεσης όπως variable refresh rate (αλά FreeSync) που θα πιάσουν και περισσότερο τόπο για περισσότερο κόσμο. Αλλά ούτε λέξη σχετικά ακόμη. Εν τω μεταξύ, κάθε συζήτηση περί χρησιμότητας 8K εφόσον δεν υπάρχουν τέτοιες οθόνες σε σπίτια και ο όποιος εντυπωσιασμός ή όνειρο για gaming σε 8K καλό είναι να πάνε να κάνουν παρέα στα εισαγωγικά που χρειαζόταν η δήλωση που έγινε από τον Mark Cerny για αυτό το θέμα.

Ήχος
Τι μάθαμε
Κύμα είναι και ο ήχος βέβαια, οπότε ο Mark Cerny είπε πως το Ray Tracing θα φανεί χρήσιμο και στον ήχο, ως νέος τρόπος υπολογισμού κατευθυντικότητας κ.λπ. για ακρίβεια στον ήχο, την προέλευσή του και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί.

Τι σημαίνει
Η πρώτη απορία εδώ είναι αν αυτό σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία θα επιβαρύνει περισσότερο τον επεξεργαστή γραφικών ή το συνεπεξεργαστή ήχου που θα υπάρχει στο σύστημα. Ωστόσο η ιδέα τρισδιάστατου ηχητικού πεδίου δεν είναι νέα για τη Sony. Έχει εξασφαλίζει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντίστοιχη προσπάθειά της για το PSVR, τα οποία έχει δοκιμάσει και σε μερικούς πιο συμβατικούς τίτλους και με επιτυχία θα λέγαμε. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στην υποστήριξη αυτού του συστήματος ήχου σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, δεν είναι δηλαδή σύστημα που αργά ή γρήγορα θα αποκτά κάποιος χωρίς να σκέφτεται αγοράζοντας σχεδόν στην τύχη ενισχυτή ή ακουστικά και η εφαρμογή που έχει κάνει στα games είναι ειδική, συγκεκριμένη, όχι industry standard. Ταυτόχρονα, βέβαια, λειτουργεί καλύτερα η ιδέα στο gaming με ακουστικά  που αντιλαμβάνονται κίνηση του κεφαλιού και προσαρμόζουν αναλόγως τον ηχητικό θόλο, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει με ενισχυτή και ηχεία.

Γενικότερα, λοιπόν, το σύστημα αυτό μπορούμε να θεωρήσουμε από τώρα ότι θα είναι εντυπωσιακό στην πράξη, θα πιάσει όντως τόπο γιατί παίζουν με ακουστικά περισσότεροι από ποτέ, όχι όμως η πλειοψηφία. Νομίζουμε πως, όσο καλός κι αν είναι ο ήχος σε τέτοιες περιπτώσεις, θα είναι πρώτα μια εντυπωσιακή παροχή και ύστερα κάτι που θα αγγίζει τους πάντες.

PSVR
Τι μάθαμε
Το υπάρχουν PSVR θα είναι συμβατό με τη νέα κονσόλα.

Τι σημαίνει
Σημαίνει αυτό ακριβώς που καταλαβαίνει ο καθένας, χωρίς αυτό να αποκλείει την κυκλοφορία νέου, καλύτερου PSVR. Αν έρθει η ώρα για καλύτερη κάμερα και αποφυγή καλωδίων, θα το εκτιμήσουμε. Θέμα χρόνου είναι.

Ενσωματωμένο SSD
Τι μάθαμε
Το νέο σύστημα θα κάνει το πλέον σημαντικό βήμα και θα χρησιμοποιεί SSD.

Τι σημαίνει
Εδώ έχουμε τόσο προφανή οφέλη όσο και θολό τοπίο λόγω του τρόπου με τον οποίο αναφέρθηκε η πληροφορία αυτή. Ο Mark Cerny προχώρησε σε έναν συγκεκριμένο ισχυρισμό, λέγοντας ότι το SSD στο νέο PlayStation θα έχει περισσότερο bandwidth από οτιδήποτε υπάρχει σε PC. Βέβαια ταχύτητα, περισσότερο η τυπική ταχύτητα, είτε μιλάμε για ανάγνωση είτε για εγγραφή δεδομένων δεν σημαίνει «bandwidth» και κανείς κατασκευαστής αποθηκευτικών μέσων μέχρι σήμερα δεν έχει φτιάξει κάτι νέο και κορυφαίο σε επιδόσεις για χάρη κονσόλας.

Ωστόσο τα οφέλη που ανέφερε ο Mark Cerny, όποια και αν είναι η ταχύτητα του SSD τελικά είναι ξεκάθαρα, τεράστια, σημαντικά. Π.χ. στο Spider-man έδειξε μια φόρτωση που διαρκούσε 15 δευτερόλεπτα στο PS4 ενώ στο devkit του νέου συστήματος -που ασφαλώς δεν είναι τελικό αλλά λέγεται ότι δεν είναι και πλήρες δυνατοτήτων ακόμη ώστε να έχουν τελεσίδικο νόημα οι μετρήσεις- ολοκληρώθηκε μόλις σε 0,8 δευτερόλεπτα. Αντίστοιχα με κίνηση στο χάρτη με τεράστια ταχύτητα φάνηκε το επίσης αναμενόμενο, ότι το streaming δεδομένων είναι τέτοιο που η ποιότητα απεικόνισης του περιβάλλοντος είναι πολύ καλή, σταθερή ουσιαστικά αλλά και εφικτό να είναι όλα αυτά ακόμη και σε ταχύτητα κίνησης που είναι αδύνατη διαφορετικά.

Να βάλουμε λίγο τα δευτερόλεπτα κάτω όμως. Το τελευταίο πράγμα που έχει νόημα να κάνει κάποιος είναι διαίρεση και να πει ότι το SSD θα είναι σχεδόν 19 φορές ταχύτερο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τόσες φορές ταχύτερο, ανάλογα με την περίπτωση πάντα βέβαια, τη μηχανή κ.λπ. Αλλά δεν σημαίνει ότι το drive είναι τόσο ταχύτερο. Η επιτάχυνση στη φόρτωση εξαρτάται και από τον κεντρικό επεξεργαστή, από το σύστημα streaming που έχει χτίσει η ομάδα ανάπτυξης, το controller chip που ελέγχει το SSD και διαφόρους άλλους παράγοντες. Για να καταλάβετε πόσο σημαντική υπόθεση είναι το controller chip σε συνδυασμό με το δίαυλο και το απαραίτητο software, ο κακός συνδυασμός αυτόν είναι που κάνει την προσθήκη SSD σε PS4 να μην φέρνει εντυπωσιακή βελτίωση, ούτε καν εγγυημένη βελτίωση σε κάθε παιχνίδι. Οπότε σταθείτε ελεύθερα στην τρομακτική βελτίωση που υπόσχεται ένα SSD στα games που έρχονται, αφήστε τη διαίρεση στην άκρη.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε πάντως είναι πολλαπλασιασμός. Σημειώνουμε (πάλι) πως το devkit δεν έχει τελικό hardware, οπότε ένας πρόχειρος υπολογισμός, από μόνος του, δεν προεξοφλεί τίποτα για την τελική έκδοση που μπορεί να τα πάει ακόμη καλύτερα αν το θελήσει η Sony.

Στις καλές του, λοιπόν, ένας μαγνητικός σκληρός δίσκος μπορεί να διαβάζει 110MB/s. Στις πολύ καλές του όμως. Έστω ότι το SSD που μας απασχολεί είναι όντως 19 φορές ταχύτερο (που είπαμε παραπάνω γιατί δεν ισχύει ακριβώς κάτι τέτοιο).

(110 x 19)/1024 = 2,04GB/s

Ας τα πούμε 2GB/s για να μην παιδευόμαστε. Αυτός η ταχύτητα δεν είναι η υψηλότερη στο computing και απέχει αρκετά από την υψηλότερη. Κακό είναι; Όχι. Αν πιάνει το 1GB/s στο τελικό σύστημα, devs, παίκτες κι εμείς θα πετάμε από τη χαρά μας με τη διαφορά στο αποτέλεσμα. Ακόμη και 500MB/s να ήταν, πάλι τεράστιο κέρδος θα είχαμε όλοι. Μπλέκουμε όμως με τα νούμερα επειδή είδαμε κάποιες αναφορές και σκέψεις που παραπαίρνουν στα σοβαρά τον ισχυρισμό περί bandwidth, ο οποίος ενδέχεται να σημαίνει και κάτι τελείως άλλο.
Σκεφτείτε ένα λάστιχο ποτίσματος σε βρύση χωρίς πίεση. Τι σημασία έχει πόσο μεγάλη είναι η διατομή του λάστιχου αν δεν υπάρχει η κατάλληλη πίεση για το πότισμα; Η διατομή είναι το bandwidth. Η πίεση καθορίζει την ταχύτητα. Και αυτή είναι που μας νοιάζει. Ωστόσο η δήλωση του Mark Cerny μπορεί να είναι πέρα για πέρα αληθινή σε δυο περιπτώσεις. Είτε αν εννοεί ότι το PS5 θα βασίζεται σε διασυνδέσεις PCI-E 4.0, που δεν τις έχουμε ακόμη σε PC και όντως έχουν μεγαλύτερο bandwidth, είτε αν εννοεί ότι θα έχει γίνει κάτι εξωπραγματικό στη βιομηχανία των μέσων αποθήκευσης μέχρι του χρόνου που θα προσφέρει τις υψηλότερες ταχύτητες που είδαμε ποτέ σε κόστος που να κάνει πρακτική τη συμπερίληψή του σε μια κονσόλα και την τιμολόγηση της τελευταίας σε επίπεδα «πάει κάτω». Φανταστείτε τι ακούγεται πιο εφικτό. Ο ίδιος ο Cerny πάντως είπε πως «η καθαρή ταχύτητα ανάγνωσης είναι σημαντική, αλλά το ίδιο ισχύει για τους μηχανισμούς Input/Output και το software που βάζουμε πάνω τους». Ξέρει τι λέει ο Mark Cerny. Εκείνοι που φαντάζονται κάτι πράγματα παράλογα δεν ξέρουν τι λένε.

Είτε στόχος είναι να συνδυαστεί SSD με HDD ώστε ο πρώτος να έχει καίρια δεδομένα του παιχνιδιού και ο δεύτερος να προσφέρει πολύ χώρο, είτε μιλάμε για SSD μόνο του, είτε μιλάμε για SSD με μέρος του χώρου του σε SLC mode που διευκολύνει το ταχύ caching, το σίγουρο είναι ένα: ακόμη και το χειρότερο πιθανό σενάριο σε αυτήν την ιστορία σηματοδοτεί μεγάλο τεχνικό άλμα για το χώρο της κονσόλας. Πάντως, αν είναι να κρατηθεί λογικό το κόστος, το πρώτο πράγμα που θα θυσιαστεί θα είναι η ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. Τα games όμως «γράφονται» όταν γίνεται εγκατάσταση και κυρίως «διαβάζονται» από εκεί και πέρα. Οπότε χαμηλή ταχύτητα εγγραφής θα επηρεάζει κυρίως την ταχύτητα της αρχικής εγκατάστασης και δεν θα φέρνει καταστροφή όπως σε έναν υπολογιστή που έχει και τόσα άλλα να κάνει.

Ναι αλλά τι «σημαίνει» σημαίνει τελικά;
Ο πολλαπλασιασμός της ταχύτητας ανάγνωσης θα μικρύνει τους χρόνους φόρτωσης, θα κάνει γρηγορότερη την εκκίνηση παιχνιδιών, του μηχανήματος του ίδιου, οποιασδήποτε εφαρμογής, θα αναβαθμίσει μονομιάς κάθε παιχνίδι που χρειάζεται streaming δεδομένων, με πρώτο και καλύτερο ωφελούμενο είδος τα open world games. Θα επιτρέψει τη χρήση textures που απλά δεν είχε νόημα να ελπίζει κανείς ότι θα φορτωθούν εγκαίρως από σκληρό δίσκο, θα μειωθούν οι εναλλαγές σε textures και maps βάσει απόστασης, θα μειωθεί το pop in/pop up, θα προκύψει μεγαλύτερη ευελιξία στη σκηνοθεσία, θα βελτιωθούν οι κάμερες και πολλά πολλά ακόμη. Όχι τίποτα άλλο, θα πάψουμε να περιμένουμε 5 δευτερόλεπτα για capture μιας εικόνας σε photo mode. Οτιδήποτε βασίζεται στην ανάγνωση δεδομένων θα ξεκινά γρηγορότερα και θα ολοκληρώνεται ακόμη γρηγορότερα. Τώρα το αν το «γρηγορότερα» σημαίνει 7 φορές, 10 φορές, 15 φορές ή 19 φορές, η διαφορά θα είναι τόσο έντονα αισθητή που ο τελικό πολλαπλασιαστής θα καταλήξει να παίζει ρόλο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως games που σχεδιάστηκαν με αυτόν ως δεδομένο, games που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να δούμε όπως τους πρέπει.

Τιμή
Τι μάθαμε
Κατά τη μοναδική σχετική δήλωση, η τελική τιμή, που δεν είναι ώρα της να αποκαλυφθεί, θα είναι λογική για τα χαρακτηριστικά του μηχανήματος.

Τι σημαίνει
Ό,τι θέλετε από τα παρακάτω:
• Δεν απαντάμε.
• Θα είναι εκεί που έχετε συνηθίσει, αλλά δεν θα διευκολύνουμε τον ανταγωνισμό με πρώιμη ανακοίνωση.
•  Δεν ξέρουμε ακριβώς ακόμη, μόνο στο περίπου.
•  Η τελική τιμή θα είναι υψηλότερη από το τυπικό στην κατηγορία, αλλά όχι παράλογα, ούτε τυχαία.

Και στο τέλος θα μείνει μόνο η τελευταία επιλογή. 6 χρόνια μετά την εκκίνηση αυτής της γενιάς, μόλις με το Xbox One S All-Digital είδαμε την προτεινόμενη τιμή λιανικής σε τρέχουσα κονσόλα να πέφτει κάτω από τα 300 δολάρια. Στο κλείσιμο σχεδόν μιας γενιάς είμαστε πιο κοντά στο σημείο που ξεκινούσαν οι γενιές παρά στο σημείο που κατέληγαν στη δύση τους. Είναι ώρα για τελεσίδικη προσαρμογή και στο «ταβάνι». Ήδη έχουμε πάρει γεύση της τάσης με το PS4 Pro και το Xbox One X. Η αγορά έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα με το τελευταίο, παρότι ακριβότερο από κάθε άλλη κονσόλα που βρίσκεται τώρα στα ράφια, ακριβώς επειδή κατανόησε πως επιδόσεις και ποιότητα κατασκευής δικαιολογούν την τιμή, ακόμη και αν αυτή η τιμή δεν κάνει για τη μάζα. Είναι πολύ σημαντική υπόθεση αν κάτι φαίνεται άπιαστο ή απλά μακρινό, αν στηρίζει με λογικό τρόπο αυτήν του την απόσταση.

Σημαντικότερη από το πόσο θα κάνει το PS5 όμως θα είναι η απόσταση που θα έχει από το PS4 Pro και το PS4, το αν θα προσαρμοστούν οι τιμές των δύο τελευταίων και μέχρι πού και μέχρι πότε θα φτάνει η στήριξη όλων με software. Με καλό ζύγισμα πολύς κόσμος θα έχει πρόσβαση στο οικοσύστημα και στα games που θέλει, ακόμη και αν έχει πρόσβαση στο επόμενο PlayStation.

Αυτή είναι μόνο η αρχή
Με το ρόλο της κονσόλας και τις συνθήκες στην κατηγορία και στη βιομηχανία να αλλάζουν, μέσα στο επόμενο διάστημα θα πούμε πολλά περισσότερα για το τι εστί πια «κονσόλα», τι έχει νόημα να σημαίνει προχωρώντας και γιατί. Για να μην περιμένουμε απλά να μαθαίνουμε τι έρχεται, αλλά να μαθαίνουμε και τι έχει νόημα να ζητάμε. Μήπως και μας γίνει και κανένα χατίρι. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram
9 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

  • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
  • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • joehok
  • Βλέπω άρθρα στα ξένα και λέω μακάρι να μεταφραστούν στα ελληνικά και βλέπω κ τέτοια άρθρα στα ελληνικά και λέω μακάρι να μεταφραστούν στα ξένα.ποιοτητα. εγώ να προσθέσω μόνο ότι το psvr όπως το εξελαβα δεν θα είναι ακριβώς backwards. Αν ήταν κανονικά θα το έλεγε όπως τα του ps4. Λογικά θα έχουμε περίπτωση όπως με κινεκτ δλδ συμβατό αλλα με ανταπτορα δλδ υπό προϋποθέση.

   • yaponvezos
   • Λες να έχουν αλλάξει το ήδη custom βύσμα που έχουν τώρα; Μπορούν να το κρατήσουν άλλωστε και αν το ζήτημά τους είναι. να έχουν περισσότερο bandwidth για το νέο PSVR ας πούμε, να πειράξουν το controller chip της θύρας αντί για τη θύρα την ίδια. Οπότε να λειτουργεί καλύτερα το νέο αλλά και να κουμπώνει μπαμ μπαμ και το παλιό. Λέμε τώρα.

   • yaponvezos
   • Then again, υπάρχει πάντα και πιθανότητα για το VirtualLink (USB-C). Αν και δεν το έχει ανάγκη η Sony από την άποψη ότι δεν θα την ενδιαφέρει αν μπορεί να συνδεθεί VR headset άλλης εταιρείας. Οπότε και να το υποστηρίξει στο chip, πάλι μπορεί να μείνει στο δικό της περίεργο βύσμα απλά για να υπάρχει διαφορά.

  • PORTAL
  • Για το θεμα της τιμης: Εγω πιστευω οτι η Sony θα ειναι παρα πολυ προσεκτικη διοτι εχει καει στο παρελθον απο ανακοινωση τιμης (Νομιζω οτι δεν εχει ξαναφαει τοσο κραξιμο οσο οταν ειπε στον κοσμο να πιασει δυο δουλειες για να αγορασει το Ps3). Ηταν κατι που της σχεδον της στοιχησε ολη τη γενια. Δεν πιστευω οτι θα ζητησει 500 ευρω. Ειναι βαρυ σαν ψυχολογικο οριο. Θα παει λιγο παραπανω απο την αρχικη τιμη του Ps4 αλλα οχι πολυ.

   Θα τολμησω να κανω και προβλεψη: 450

   Θα εχουν χασουρα απο το hardware για κανα χρονο αλλα θα τα βγαλουν απο αλλου.

   • yaponvezos
   • Με εξυπηρετεί να πέσεις μέσα. Αλλά δεν το βλέπω. Κατά παράδοση δεν επιλέγονται καν τέτοια ενδιάμεσα ποσά για το ξεκίνημα (εξαιρείται η Nintendo, κλασικά). Και να, υπάρχει και το X. Δεν είναι ότι τρέχουν όλοι να το πάρουν, δεν είναι ότι αρέσει σε όλους η τιμή, αλλά δεν ακούω και λαό να υποστηρίζει ότι, δεδομένων των παροχών, είναι παράλογη η τιμή.

  • mysterious
  • Ωραιο αρθρο και αναλυση των ισχυοντων δεδομενων.Σαν χθες μου φανηκε η εναρξη της τωρινης γενιας κονσολων...πλεον μικροτερης διαρκειας γενιες κι αυτο για οσο θα υπαρχουν ακομη με την παραδοσιακη μορφη τους.Παντως κακα τα ψεμματα αν κοστιζει το PS5 500 ευρω μια χαρα τα αξιζει οπως μια χαρα αξιζει και το ΧΒΟΧ ΟΝΕ Χ τα λεφτα του.Να καθαριζεις με μισο χιλιαρικο την αγορα ολοκαινουριας κονσολας και μετα να εχεις να κανεις μονο με συνδρομες και παιχνιδια δεν ειναι καθολου ασχημα.

   • yaponvezos
   • 7 χρόνια θα έχει η γενιά στην πλάτη της το 2020. Κι αν Pro και X σταθούν ως entry point για την άλλη, θα μπορούμε να λέμε ότι τράβηξε και περισσότερο. Αν και debatable το πώς ορίζεται το σημείο αλλαγής σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάποιος μπορεί να πει ότι πρέπει να μετρήσουμε από Pro και X και να τα εντάξουμε στην ίδια γενιά με τα νέα, κάποιος θα πει ότι μετράνε από 2013 αφού είναι προέκταση εκείνων. Και καμιά μεριά δεν θα έχει άδικο. Απλά κάποια στιγμή θα χρειαστεί να καταλήξουμε και κάπου για να συνεννοούμαστε πιο εύκολα.

    • mysterious
    • Σωστο το σκεπτικο για τη γενια που ειναι δυνατον να ανηκουν τα Pro και Χ αλλα νομιζω πως ειναι λογικο να θεωρουνται κονσολες της τωρινης γενιας.Απλα προφανως θα ειναι και οι συγκεκριμενες κονσολες που θα "αντεξουν" περισσοτερο στη νεα γενια.

    • yaponvezos
    • Ποιος ξέρει; Μπορεί να αρχίσουμε να ορίζουμε τις γενιές με το System Software. Να βγαίνει νέα έκδοση, να υποστηρίζει τα μοντέλα που υποστηρίζει και αυτά να θεωρούνται πάντα τρέχοντα. Για να γίνει αυτό βέβαια πρέπει και το OS να χτίζεται σε βάθος χρόνου αντί να αλλάζει ουσιωδώς από γενιά σε γενιά. Δεν λέω για το UI. Απλά για πιο σταθερά θεμέλια. Όπως συμβαίνει γενικά με οτιδήποτε θεωρείται «πλατφόρμα».

*