Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Retrospective: Full Throttle

Whenever I smell asphalt I think of Maureen
That’s the last sensation I had before I blacked out: The thick smell of asphalt
And the first thing I saw when I woke up was her face
She said she’d fix my bike
Free no strings attached
I should have known then that things are never that simple
Yeah, when I think of Maureen I think of two things:
asphalt...and trouble

Full Throttle (1995, Lucas Arts, PC/Mac OS)
Ακόμα θυμάμαι ότι ήμουν για αρκετά λεπτά καρφωμένος στην καρέκλα, σχεδόν αποσβολωμένος να παρακολουθώ την εκπληκτική εισαγωγή του Full Throttle, στον ταπεινό μου (όχι τότε) Pentium στα 75Mhz, 8ΜΒ RAM, SVGA 512K. Και όταν αυτή τελείωσε ήθελα να την παρακολουθήσω ξανά και ξανά, μέχρι να μάθω απ’ έξω την κάθε λέξη, μέχρι η κάθε νότα της εκπληκτικής μουσικής να χαραχτεί στο πεντάγραμμο του μυαλού μου, μέχρι και το λιγότερο φωτεινό pixel να αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Η LucasArts είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα ακόμα θρυλικό παιχνίδι. Για την ιστορία, ο Malcom Corley παλιός μηχανόβιος και ιδιοκτήτης της τελευταίας βιομηχανίας μοτοσυκλετών στις ΗΠΑ, της Corley Motors είναι σύμφωνα με τους γιατρούς στα τελευταία του. Βυθισμένος στο πίσω κάθισμα της πολυτελούς λιμουζίνας του πηγαίνει στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της εταιρείας και έχει την «τύχη» να συνταξιδεύει και να συνομιλεί με τον υποχθόνιο συνεργάτη του Adrian Ripburger. O Ripburger είναι ο κλασσικός γλοιώδης τύπος, ο οποίος είναι πρόθυμος να ακολουθήσει το αφεντικό του παντού, μαθαίνοντας όσα περισσότερα μπορεί περί business. Μέχρι να καταφέρει να του «φάει» τη θέση. Έχει μεγάλα σχέδια για την Corley Motors και σκοπός του είναι να ξεφορτωθεί το γέρο-Malcom προκειμένου να την μετατρέψει σε εταιρεία παραγωγής mini-van και τελικά να την πουλήσει σε επενδυτές.



Ως από μηχανής θεός θα εμφανιστεί στο δρόμο τους ο Ben, μηχανόβιος, αρχηγός της συμμορίας των Polecats και παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα μιας σούζας είναι να σπάσει το έμβλημα της λιμουζίνας, ο Malcom δεν θυμώνει αλλά ενθουσιάζεται και εν μέσω αρκετών ποτών σε ένα μπαρ στη μέση του πουθενά διηγείται στον Ben και τους υπόλοιπους Polecats τα περιπετειώδη νιάτα του όταν και αυτός οδηγούσε τη μηχανή του και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να μπορεί να κοντράρει οποιοδήποτε δίκυκλο βρισκόταν στο δρόμο του. Κάπου εκεί παρεμβαίνει ο Ripburger, ο οποίος αφού δέχεται την άρνηση του Ben να τους συνοδέψουν στην ετήσια συνάντηση των μετόχων, με τη βοήθεια του Nestor του οδηγού της λιμουζίνας κατορθώνει να τον ξεφορτωθεί προσωρινά. Έτσι θα ξεγελάσει τους υπόλοιπους Polecats, οι οποίοι θα τον ακολουθήσουν μη γνωρίζοντας τι τους περιμένει.



Ο Ben θα ξυπνήσει μέσα σε έναν κάδο κι όταν καταφέρει να βγει από αυτόν θα ξεκινήσει μια ιστορία γεμάτη αγωνία και ίντριγκες. Θύματα πλεκτάνης, οι Polecats θα βρεθούν σύντομα στη φυλακή και θα πρέπει να καθαρίσει το όνομά του αλλά και της συμμορίας του από το φόνο που θα επιχειρήσουν να τους φορτώσουν, να αποκαλύψει τον πραγματικό δολοφόνο του Malocm Corley και να ικανοποιήσει την τελευταία του επιθυμία που είναι η διάσωση της εταιρείας του και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του και των εξουσιών του στην κόρη του Maureen. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1995 σε μια εποχή που μεσουρανούσαν τα CD-ROM drives με την… ιλιγγιώδη ταχύτητα ανάγνωσης 4x. Η εποχή των multimedia είχε ήδη ξεκινήσει και σε ένα CD των 700ΜΒ κάθε developer μπορούσε πλέον να χωρέσει όχι απλά όμορφα παιχνίδια, αλλά αριστουργήματα και το Full Throttle διεκδικεί επάξια μια θέση στο πάνθεον των καλύτερων τίτλων της εποχής του. Τα γραφικά του πραγματικό έργο τέχνης και η λεπτομέρειά τους καταπληκτική (ασφαλώς μιλώντας πάντα με τα τεχνολογικά δεδομένα της τότε εποχής).



Η μουσική των The Gone Jackals από το άλμπουμ τους Bone to Pick ήταν η ιδανική επιλογή και επρόκειτο από τις λίγες φορές που η LucasArts αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει κομμάτια που είχε δημιουργήσει η ίδια. Ακόμα και αυτοί οι οποίοι δεν αρέσκονται στο hard rock θα συμφωνήσουν ότι το ταίριασμα παιχνιδιού- μουσικής είναι το ιδανικό. Την εποχή εκείνη είχαν αρχίσει να κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα τα voice overs και αν η μουσική επένδυση ήταν καταπληκτική, με τα ίδια και ίσως καλύτερα λόγια μπορούμε να εκφραστούμε για το voice acting του Full Throttle. O μακαρίτης Roy Conrad δάνεισε τη φωνή του στον Ben, ενώ τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές υποδύθηκαν φωνητικά οι Kath Soucie, Maurice LaMarche, Tress MacNeille, Hamilton Camp, Steven Jay Blum και Mark Hamill.
Ο χειρισμός ήταν ορισμένος αποκλειστικά στο mouse. Όσοι είχαν την τύχη να παίξουν το Full Throttle σίγουρα θα θυμούνται το σκελετό, τη μπότα και τη γροθιά που αντιπροσώπευαν τις διαθέσιμες επιλογές κατά το interaction με άλλα πρόσωπα ή με αντικείμενα. Δεν υπήρχαν πλέον γραπτές εντολές, τα πάντα είχαν απλοποιηθεί για την καλύτερη εμπειρία στο gaming. Το gameplay ήταν αρκετά βατό και ένας έμπειρος adventurάρ δεν θα συναντούσε καμία δυσκολία στην επίλυση των γρίφων του παιχνιδιού. Συνήθως ο Ben έπρεπε να βρει κάποια αντικείμενα προτού μπορέσει να προχωρήσει παρακάτω, ενώ όπως θυμόσαστε υπήρχαν και οι σκηνές όπου έπρεπε να πετάξει στην άσφαλτο μηχανόβιους από άλλες συμμορίες, οι οποίοι σκοπό είχαν να τον ανακόψουν από το να ξεσκεπάσει την αλήθεια. Πίσω ασφαλώς από κάθε επιτυχημένο παιχνίδι βρίσκονται επιτυχημένοι άνθρωποι της βιομηχανίας του gaming και στην περίπτωση του Full Throttle ως συγγραφέα και σχεδιαστή συναντάμε τον Tim Schafer γνωστό και από τη δουλειά του στα Grim Fandango, Psychonauts και Brutal Legend. Και αν η παρουσία του ήταν ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία του παιχνιδιού, η απουσία του ήταν σίγουρα από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην ακύρωση των δύο sequel που η LucasArts επιχείρησε να αναπτύξει.



To πρώτο είχε τίτλο Full Throttle: Payback και ακυρώθηκε το 2000, ενώ ή ανάπτυξή του είχε ολοκληρωθεί κατά το ένα τρίτο. Το δεύτερο είχε τίτλο Full Throttle: Hell on Wheels και ακυρώθηκε το 2003, ενώ πέρα από PC επρόκειτο να κυκλοφορήσει για PS2 και Xbox. Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει και ένα playable demo για την Ε3 εκείνης της χρονιάς με τον τότε πρόεδρο της LucasArts Simon Jefferey να δηλώνει ότι «η εταιρεία δεν θέλει να απογοητεύσει τους φίλους του Full Throttle και θα πρέπει να καταλάβουν το πόσο αποφασισμένοι είναι να τους προσφέρουν τις καλύτερες gaming εμπειρίες».



Τελικά αυτές οι νέες εμπειρίες στο Full Throttle δεν προσφέρθηκαν ποτέ και σήμερα η ιδέα ενός sequel δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα απατηλό όνειρο. Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι το Full Throttle είναι ένα παιχνίδι που όλοι οι φίλοι των adventure games οφείλουν να έχουν στη συλλογή τους. Πρόκειται για ένα τεχνικά άρτιο game, με υπέροχη πλοκή, το οποίο αδικείται από τους όχι και τόσο δύσκολους γρίφους και τη μικρή του διάρκεια. Αν μη τι άλλο όμως είναι μια πραγματική καρτούν κινηματογραφική εμπειρία η οποία ακόμα και σήμερα θα σας εντυπωσιάσει.

Πηγές: Wikipedia, Adventure Gamers, Adventure Classic Gaming




 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
13 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Geovra
    • Απλα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ. Ευχαριστω Νικητα για το memory flashback :) Απο τα καλυτερα παιχνιδια ever ...οπωσδηποτε δειτε το παιδια (αναφερομαι στους νεωτερους).

    • Tobajaras
    • ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!!

      Πολύ συγκινητικό και τρυφερό αφιέρωμα, θυμήθηκα τον υπολογιστή μου εκείνη την περίοδο που είχε έναν Cyrix στα 150 MHz με turbo παρακαλώ. Η εισαγωγή με τη σαβούρα που τρώει ο Μπεν όταν του φεύγει η ρόδα είναι όλα τα λεφτά.

    • iankysyrath
    • ΕΥΓΕ ΕΥΓΕ ΕΥΓΕ για το αρθρο!!απο τα αγαπημενα adventures..το χω τελειωσει καμια δεκαρια φορες, με την τελευταια πριν 1 μηνα στο scummVm στο wiiU xoxoxo...αντε επομενο review να ναι το the dig..

    • grcpan
    • Παιχνιδάρα από τις λίγες. Μακάρι να βγει ένα remaster κάποτε. Αυτό και το curse of monkey island με έβαλαν στα adventure games όταν ήμουν μικρός.

    • nkav64
    • Σας ευχαριστώ όλους για τα σχολιά σας. Γιάννη το επόμενο δεν θα είναι το The Dig...βεβαίως βρίσκεται στα μελλοντικά πλάνα...το επόμενο αφιέρωμα θα έχει να κανει με μια δημοφιλή τριλογία...συγγραφέας είναι γυναίκα με το όνομα και το επώνυμό της να ξεκινούν με το ίδιο γράμμα ;-)

    • nkav64
    • @raysod, αφου σε ευχαριστήσω και εσένα για τα καλά σου λόγια, δηλώνω ότι η ψήφος σου θα καταχωρηθεί υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας ;-)

    • tsakali
    • Γενικά το Full Throttle είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα των εξαιρετικών adventure της εποχής. Υπέροχα hand drawn γραφικά, φανταστικό voice over και ένα soundtrack που έσπαγε κόκκαλα. Αν και μικρό σε διάρκεια (κάποιος που το έχει ξαναπαίξει το βγάζει ένα απόγευμα σε 2-3 ώρες) ήταν από τα πιο εθιστικά adventure. Με έκανες και θυμήθηκα ότι ήταν τέτοια η πώρωση με το παιχνίδι, που όταν εκεί κοντά ταξίδεψα τελικά Αμερική - Καλιφόρνια, αλώνιζα το Σαν Φραντζίσκο για να εντοπίσω το CD των Gone Jackals και ήταν sold out. Ωραίες εποχές!

    • nkav64
    • @Geovra εχει γυρίσει και η συγκεκριμένη κυρία τριλογίες...ίσως αν γινει καποιο αφιέρωμα για τον χειρισμό των joysticks της εποχής να την συμνπεριλάβουμε στους επίτιμους προσκεκλημένους :P

      @tsakali πραγματι το παιχνίδι ανήκει σε όμορφες, ρομαντικές εποχές και αν και μικρό σε διάρκεια ήταν τέτοιο το επίπεδο και η ποιότητά του που κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε.

    • iankysyrath
    • βασικα το οτι ειναι μικρο σε διαρκεια, βοηθαει πολυ στο replayability ενος adventure..αυτο και το dig το χω παιξει τις περισσότερες φορές απο καθε αλλο adventure λογω του οτι εχουν την αισθηση και τη διαρκεια ταινιας!

    • Artisan3
    • Χαίρομαι με΄όλες αυτές τις αντιδράσεις που δικαίωναν την επιλογή μου να βάλω το full throttle στα 10 καλύτερα classic adventure games. Ευχαριστούμε για ένα ακόμα νοσταλγικό flashback που μύρισε άσφαλτο και μπελάδες!

    • Kimi Raikkonen
    • Ότι και να σου πω Νικήτα όπως πολύ καλά γνωρίζεις θα είναι λίγο. Άψογο το αφιέρωμα και ξανά κάνουμε όλοι μαζί αυτήν την στροφή προς τα πίσω και κατ' εμέ και στην ποιότητα του τότε (για πολλούς και του τώρα). Πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι πραγματικά :)

*