Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Retrospective: Gabriel Knight Trilogy (Part 1)

Πολλές φορές, μια απλή φράση μπορεί να σταθεί ικανή να χαρακτηρίσει και να συνοδέψει κάποιον σε ολόκληρη τη ζωή του. Η φράση “Just tell me anything at all” ανήκει στον δημοφιλή ήρωα της Jane Jensen Gabriel Knight και ο γράφων ομολογεί ότι κάθε φορά που την ακούει από τη φωνή του Tim Curry, το μυαλό του αμέσως γυρίζει είκοσι και πλέον χρόνια πριν, όταν κυκλοφόρησε ο πρώτος τίτλος μιας σειράς που αγαπήθηκε πολύ από τους φίλους των adventure games. Τρία παιχνίδια, τρεις διαφορετικές τεχνολογικές εποχές για τη Sierra On Line, με την Jane Jensen να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ελευθερία που της είχε δοθεί από τον Ken Williams, ο οποίος ενδιαφερόταν αποκλειστικά για το αποτέλεσμα. Εάν ένα παιχνίδι ήταν καλό, τότε η συνέχειά του ήταν βέβαιη. Εάν όχι τότε αυτό δεν θα είχε κανένα μέλλον. Σε μια ακόμα προσπάθεια να θυμίσουμε στους παλαιότερους το όμορφο παρελθόν και να δώσουμε μια ευκαιρία στους νεότερους να μάθουν ορισμένα πράγματα για τα παιχνίδια που σημάδεψαν εποχές όπου μπορεί και να μην είχαν ακόμα γεννηθεί, σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στον κόσμο του Gabriel Knight. Καλή ανάγνωση!

Gabriel Knight: Sins of the Fathers (1993, Sierra On Line, PC- MS DOS, Windows, Macintosh)
To να υποφέρει κάποιος από εφιάλτες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, και ο Gabriel Knight, φέρελπις συγγραφέας ο οποίος ζει στη Νέα Ορλεάνη και είναι παράλληλα ιδιοκτήτης ενός βιβλιοπωλείου όπου κάποιος μπορεί να βρει σπάνια βιβλία, βλέπει το ίδιο όνειρο κάθε βράδυ. Μια ηλικιωμένη γυναίκα καίγεται στην καλύβα μια μάγισσας. Ένα μαχαίρι, ένα μενταγιόν, αίμα και ο Gabriel ξυπνάει έντρομος μέσα στη νύχτα. Δεν του είναι εύκολο να βρει το πως ο συγκεκριμένος εφιάλτης είναι δυνατό να συνδέεται με τη ζωή του και ασφαλώς δεν έχει ποτέ στο παρελθόν δει το πρόσωπο της γυναίκας η οποία βιώνει αυτόν τον φρικιαστικό θάνατο. Προσπαθώντας να αποκαλύψει τη σημασία των ονείρων του, αναζητώντας ταυτόχρονα θέμα για το επόμενό του βιβλίο, θα βρεθεί «μπλεγμένος» στη διερεύνηση μιας σειράς από φόνους τους οποίους η τοπικές αστυνομικές αρχές χαρακτηρίζουν ως Voodoo Murders. Έτσι, άθελά του θα αποκαλύψει έναν κόσμο την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε και πολύ γρήγορα θα κληθεί να λάβει μέρος στη μάχη του καλού ενάντια στο κακό. Μια σημαντική πτυχή της ιστορίας έχει να κάνει με την ανακάλυψη πληροφοριών για την καταγωγή του Gabriel. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής του ο ήρωας μας θα επικοινωνήσει με κάποιον μακρινό συγγενή του στη Γερμανία ο οποίος θα του αποκαλύψει ότι είναι ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας των Ritter από τη Βαυαρία της Γερμανίας, οι οποίοι ήταν ευρέως γνωστοί ως Schattenjägers ή Shadow Hunters στα αγγλικά, δηλαδή κυνηγοί σκοτεινών πνευμάτων. Ο συγκεκριμένος συγγενής θα τον πείσει μάλιστα να επισκεφτεί τη Βαυαρία, μιας και όπως του εξηγεί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί από την κατάρα που είναι υπεύθυνη για τον αφανισμό των Schattenjägers, αλλά και για τους εφιάλτες του Gabriel.



Πολύτιμη βοηθός του Gabriel Knight δεν είναι άλλη από την υπάλληλο του βιβλιοπωλείου του, το οποίο βρίσκεται στη γαλλική πλευρά της πόλης, και ομολογουμένως πολύ γοητευτική Grace Nakimura, η οποία δεν συμμερίζεται τις «ορέξεις» του αφεντικού της που αρέσκεται στο φλερτ και τις φιλοφρονήσεις. Προτιμάει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό με τις σπουδές της στην ιστορία αλλά και να εξασφαλίσει τα προς το ζην για την ίδια και τον Gabriel, ο οποίος δεν έχει την επιχείρησή του σε πρώτη προτεραιότητα. Από την άλλη του προσφέρει συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και αναλαμβάνει την πραγματοποίηση οποιασδήποτε έρευνας της ανατίθεται. Επίσης χαρακτηριστική φιγούρα του Sins of the Fathers ο detective Mosley, παιδικός φίλος του Gabriel ο οποίος με τη σειρά θα συμβάλει του τα μέγιστα στην επίλυση των μυστηρίων που κατακλύζουν το παιχνίδι. Πολλές φορές γίνεται αντικείμενο εμπαιγμού από τον πρωταγωνιστή, κυρίως λόγω της αραιής κώμης του όμως κατά βάθος ο Gabriel τον αγαπάει και τον εκτιμά βαθύτατα.
Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε δέκα τμήματα, κάθε ένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μία ημέρα. Κάθε μία αρχίζει με ένα cinematic στο οποίο φαίνεται η ανατολή του ηλίου στη γαλλική πλευρά της Νέας Ορλεάνης ενώ απαγγέλλεται και μέρος ενός ποιήματος το οποίο αποκαλύπτεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η Grace ξεκλειδώνει την πόρτα του βιβλιοπωλείου, ενώ ο Gabriel γεμίζει καφέ την αγαπημένη του κούπα προκειμένου να μπορέσει να συνεφέρει το μυαλό του και να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα. Συζητούν σχετικά με την εκάστοτε κατάσταση της έρευνας και κατά τη διάρκεια των διαλόγων οι παίκτες παίρνουν πληροφορίες για το τι θα πρέπει να κάνουν κάθε ημέρα. Επίσης ο Gabriel δεν παραλείπει ποτέ να ρίξει μια ματιά στο καθημερινό του ωροσκόπιο και όσο και αν φαίνεται παράξενο στους περισσότερους φαίνεται ότι ο αρθρογράφος το έχει προσαρμόσει στις περιπέτειες του πρωταγωνιστή μας μιας και εκεί περιέχονται πολύτιμα clues.



Ένα από τα κύρια μέρη του παιχνιδιού είναι οι διάλογοι του Gabriel με τους υπόλοιπους ήρωες, οι οποίοι χωρίζονται σε δύο διαφορετικά μέρη. Σε αυτό της έρευνας όπου ο Gabriel προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες οι οποίες θα τον βοηθήσουν να προχωρήσει παρακάτω στο παιχνίδι και σε αυτό της απλής συζήτησης όπου μαθαίνει πράγματα  για το χαρακτήρα και τις δραστηριότητες των συνομιλητών του. Σε κάθε περίπτωση οι ερωτήσεις είναι δυνατό να οδηγήσουν σε μια σειρά υπό- ερωτήσεων οι οποίες δίνουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες σε όσα προσπαθεί να μάθει ο ήρωας μας. Όσον αφορά τις απλές συζητήσεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτή στην αρχή του παιχνιδιού με την Grace, από την οποία μαθαίνουμε για το πώς βρέθηκε στη Νέα Ορλεάνη αλλά και για τις σπουδές της. Δεν θα πρέπει βεβαίως να ξεχάσουμε να αναφερθούμε στο πολύ όμορφο περιβάλλον των διαλόγων όπου στη μια γωνία της οθόνης εμφανιζόταν ο Gabriel και στην άλλη ο εκάστοτε συνομιλητής του. Κάπου ανάμεσά τους οι διαθέσιμες ερωτήσεις, ενός ένα στοιχείο που δείχνει το πόσο προσεγμένη δουλειά είχε γίνει ήταν το άψογο lip synchronization τη στιγμή που μιλούσαν οι πρωταγωνιστές. Ακόμα, μέρος της έρευνας και καθώς ο Gabriel δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει το ρόλο του, εάν δηλαδή είναι συγγραφέας, ντέντεκτιβ ή δημοσιογράφος είναι και το κασετόφωνο που διαθέτει και με το οποίο μπορεί και καταγράφει όλες τις συνομιλίες. Έτσι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επαναλάβει τον οποιονδήποτε διάλογο με σκοπό να αποκαλύψει πιθανά clues τα οποία βρίσκονται behind the lines όπως λέγεται.



Ο χειρισμός γίνεται μέσω του mouse και μιας και ακόμα δεν βρισκόμαστε στην εποχή των context-sensitive cursors που αλλάζουν με βάση το που είναι τοποθετημένος ο δείκτης του mouse, στο Sins of the fathers γίνεται χρήση των λεγόμενων "dumb icons" ή "dumb cursors" όπου θα πρέπει να γίνει η επιλογή του σωστού cursor προκειμένου να υπάρξει το κατάλληλο interaction με ένα αντικείμενο στην οθόνη. Οι διαθέσιμες εντολές είναι οι: WALK, LOOK, ASK, TALK, PICKUP, OPEN/CLOSE, OPERATE, και MOVE. Μιας και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού συγκεντρώνετε διάφορα αντικείμενα, υπάρχει το κλασσικό INVENTORY button, ενώ στα αντικείμενα που έχετε ήδη συγκεντρώσει μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανά πάσα στιγμή τις εντολές READ, OPEN και LOOK. Στον τεχνικό τομέα, το παιχνίδι χρησιμοποιεί την SCI engine της Sierra On Line, η οποία ήταν αρκετά επιτυχημένη και αποτέλεσε τη βάση για πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες της εταιρείας εκείνη την εποχή. Tα 2D γραφικά του είναι όμορφα σχεδιασμένα, με τη χρωματική παλέτα να προσθέτει πολλά συν στο παιχνίδι. Από την άλλη στον τομέα της μουσικής, ο συνθέτης Robert Holmes, πέρα από το υπέροχο theme που μας προσέφερε κατόρθωσε να δώσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα σε κάθε διαφορετικό κομμάτι του παιχνιδιού και δεν θα ήταν υπερβολή εάν κάποιος έλεγε ότι το αποτέλεσμα αγγίζει την τελειότητα.
Οι γρίφοι είναι όλοι αρκετά λογικοί και δεν θα δυσκολέψουν έναν μέσο adventure gamer, εκτός από έναν, δύο που αφορούν την αποκωδικοποίηση ενός μηνύματος στη voodoo διάλεκτο και την αποστολή ενός άλλου με συγκεκριμένο τέλος. Μιας και βρισκόμασταν στο τεχνολογικό μεταίχμιο μιας εποχής κατά την οποία τα CD ROM drives είχαν σιγά σιγά αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στους οικιακούς H/Y, το παιχνίδι κυκλοφόρησε τόσο σε μορφή floppy disks, όσο και σε CD ROM με τους κατόχους της δεύτερης να έχουν το πλεονέκτημα των voice overs αλλά και της ολίγον τι παράξενης αφήγησης από την Virginia Capers (Howard the Duck, Ferris Bueller's Day Off), με τον Gabriel Knight να διακωμωδείται σε αρκετές περιπτώσεις αναφορικά με την ευφυΐα του.



Ο voice director Stuart M Rosen, στον οποίο έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία Emmy κατόρθωσε να πείσει αρκετά ονόματα του Hollywood να συμμετάσχουν στο Sins of the Fathers. Έτσι έχουμε τον Tim Curry (Rocky Horror Picture Show, The Three Musketeers) στο ρόλο του Gabriel Knight, Mark Hamill (Star Wars) ως Detective Mosly και τον Michael Dorn (Star Trek: The Next Generation) ως Dr John. Όμως πέρα από το βασικό ρόλο τους οι Curry και Hamill είχαν και έναν δευτερεύον μιας και ο πρώτος δάνεισε τη φωνή του στον Gedde Butler και ο δεύτερος στον οδηγό του jeep driver. Η αποδοχή του παιχνιδιού από τον τύπο της εποχής ήταν ευρεία. Συγκεκριμένα του απονεμήθηκε το βραβείο 1994, Adventure Game of the Year από τα Computer Game Review και Computer Gaming World, ενώ κατά τη διάρκεια της CES 1993 απέσπασε το βραβείο Best of Show. Στις 8 Οκτωβρίου του 2013 ανακοινώθηκε ένα remake του παιχνιδιού υπό τον τίτλο Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition, για Windows, Mac, iPad, και Android, ενώ όσον αφορά το Linux αν και περιλαμβανόταν στα αρχικά πλάνα, τελικά αποφασίστηκε να μην κυκλοφορήσει στο συγκεκριμένο format. Την ανάπτυξη του τίτλου έχουν αναλάβει από κοινού οι Pinkerton Road και Phoenix Online Studios. Κλείνοντας την αναφορά μας στο Sins of the Fathers θα θέλαμε να πούμε ότι η Jane Jensen, συγγραφέας- μαζί με την Bridget McKenna- και σκηνοθέτης- μαζί με τον Bill Crow- άρπαξε πραγματικά την ευκαιρία από τα μαλλιά και δημιούργησε μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες της ένα αριστούργημα, άξιο αναφοράς από τις επόμενες γενιές. Για πρώτη φορά κατόρθωσε να συνδυάσει ένα adventure με γεγονότα από την πραγματική ζωή και αν μη τι άλλο ο τίτλος έχει τεράστιο βάθος και περιέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την κουλτούρα της Νέας Ορλεάνης, το voodoo cult, τις γαλλίδες κρεολές και πολλά άλλα μυστήρια ενός κόσμου που υπάρχει παράλληλα με αυτόν τον οποίο καθημερινά βιώνουμε.



Οι περίπου 40 ώρες που θα σας πάρει προκειμένου να το ολοκληρώσετε θα εύχεστε να ήταν τουλάχιστον διπλάσιες και το βέβαιο είναι ότι θα χαρείτε ακόμα και το τελευταίο cent του ποσού που διαθέσατε για να το αποκτήσετε. Τα δύο διαφορετικά τέλη τα οποία προσφέρονται έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι εκείνη την εποχή όχι απλά φτιάχνονταν άριστα ποιοτικά παιχνίδια αλλά δινόταν η απαραίτητη προσοχή από την αρχή έως το τέλος. Όσοι έχετε σκοπό να βυθιστείτε στη μαγεία του Sins of the Fathers τότε αποφύγετε τα παρακάτω longplays. Οι υπόλοιποι θα έχετε τη χαρά να θυμηθείτε ή να έχετε μια πρώτη επαφή με ένα από τα καλύτερα adventure games όλων των εποχών.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα.

Πηγές: Adventure Gamers, Wikipedia, Adventure Classic Gaming, Game Boomers

Sins of the Fathers Longplay part 1




Sins of the Fathers Longplay part 2




 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
8 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • GamingFun
    • Μακάρι να κυκλοφορήσει και σε κονσόλες για να το τιμήσω μιας και δεν το έκανα στην εποχή του.
      Μήπως στη σελίδα 1 εννοείς "οι τοπικές....."

    • mousou12
    • Απο τα αγαπημενα μου παιχνιδια εκεινης της εποχης...Θυμαμαι ειχα κολλησει σε καποια σημεια και περιμενα να βγει το games το περιοδικο για να βρω την λυση..
      Σιγουρη αγορα αξιζει και οσοι δεν εχετε ασχοληθει μην αφησετε την ευκαιρια να χαθει ενας καταπληκτικος τιτλος
      Ενα μπροβο στον Νικητα για τις αναμνησεις που μας ξυπνησε!

    • Giorgoss
    • Φοβερή Τριλογία!! Προσωπικά η σειρά Gabriel Knight συμπεριλαμβάνετε στα παιχνίδια που έχω αφιερώσει πολλές ώρες παιχνιδιού.Θυμάμαι κάτι σκαλώματα που είχα φάει σε διάφορους γρίφους όπως και κάτι στιγμές ανατριχίλας (ιδιαίτερα στο 2 μέρος) Σίγουρα θα τιμήσω την επανέκδοση του πρώτου και μακάρι να ανακοινώσουν νέα περιπέτεια για τον Schattenjäger και την παρέα του!! :)

    • enagnoia
    • Το remake κυκλοφορεί στις 15/10 (σε 4 μερούλες!!!). Νομίζω πως με αυτή την είδηση έπρεπε να ξεκινήσει το αφιέρωμα.

      Ελπίζω να πάει τόσο καλά, που να δούμε και το GK4 (πού έχει πάει ρε Grace? Ποιο Θιβέτ?...)

*