Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Retrospective: Gabriel Knight Trilogy (Part 3)

Gabriel Knight: Blood of the Sacred, Blood of the Damned (1999, Sierra On- Line, MS Windows)
Τα μυστήρια που περιστρέφονται γύρω από τη ζωή του Ιησού αποτελούσαν και αποτελούν πόλο έλξης για τον περισσότερο κόσμο. Πολλά έχουν γραφτεί για τη ζωή του και λόγω του ότι έχουν ήδη περάσει σχεδόν 2015 χρόνια από τη γέννησή του, με τις γραπτές μαρτυρίες της εποχής εκείνης να είναι από ασαφής έως ανύπαρκτες, υπάρχουν κάποιοι που βρίσκουν την ευκαιρία να θησαυρίσουν μέσω της διάδοσης διαφόρων θεωριών η απόδειξη των οποίων τις περισσότερες φορές ταυτίζεται με τη δογματική φράση «Πίστευε και μη ερεύνα». Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και το βιβλίο "Holy Blood, Holy Grail" των Michael Baigent, Richard Leigh και Henry Lincoln που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1982. Σε αυτό οι συγγραφείς αμφισβητούν ότι τα διαθέσιμα ιστορικά ντοκουμέντα είναι επαρκή για να έχουμε πλήρη εικόνα για τη ζωή του Χρηστού και αντιπαραβάλλουν μια πλοκή σύμφωνα με την οποία ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαγδαληνή και είχαν τουλάχιστον ένα παιδί. Το παιδί αυτό ή οι απόγονοί του είχαν μεταναστεύσει σε ένα χωριό της επαρχίας του γαλλικού νότου το Rennes-le-Chateau το οποίο συνδέεται με τους εμπνευστές του καθαρτηρίου, τους Ναΐτες ιππότες και το Κοινό της Σιών.

Δεν αποκλείεται η Jane Jensen, να ήταν μια από τους αναγνώστες, αλλά και να είχε εμπνευστεί από το συγκεκριμένο βιβλίο όταν έγραφε το σενάριο του τρίτου μέρους της σειράς Gabriel Knight, ενω ήδη στο Beast Within φαίνονται κάποιες επιρροές λόγω των αναφορών στις “Black Madonnas” της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν, το Blood of the Sacred, Blood of the Damned θα φέρει τον Gabriel και τη Grace στο Rennes-le-Chateau και οι δυο τους προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου της ιστορίας του χωριού, το οποίο έχει κάτι περισσότερο από 2.000 χρόνια ζωής. Η εισαγωγή βρίσκει τον Gabriel και τη Grace στο Παρίσι, όπου ο πρίγκιπας James και η πριγκίπισσα Patricia Stewart του Albany τους έχουν καλέσει για να περάσουν το σαββατοκύριακο. Η οικογένεια των Stewart είναι οι εκθρονισμένοι βασιλείς της Σκωτίας που πλέον βρίσκονται εξόριστοι στη Γαλλία και ο λόγος για τον οποίο έχουν καλέσει στο σπίτι τους το διάσημο πλέον ζευγάρι δεν είναι για να «διευρύνουν» τον κύκλο τους δημιουργώντας νέες φιλίες, αλλά  αναζητούν έναν Schattenjäger, ο οποίος θα προστατεύσει το νεογέννητο γιό τους. Ανέκαθεν τα μέλη της οικογένειας των Stewart βασανίζονταν από μυστηριώδεις υπάρξεις που τους επισκέπτονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τους προκαλούσαν ένα ανίατο είδος αναιμίας. Όταν μάλιστα στο σώμα του νεογέννητου αποκαλύπτονται δαγκωματιές τότε όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν οφείλεται σε κάποια ανθρώπινη παρέμβαση αλλά σε ανώτερη, σκοτεινή, υπερφυσική δύναμη.



Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα όταν κατά το πρώτο βράδυ της διαμονής τους στον οίκο των Stewart, άγνωστοι απαγάγουν το μωρό και όταν ο Gabriel προσπαθεί να κυνηγήσει τους απαγωγείς καταλήγει με πολλούς μώλωπες και αναίσθητος σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Όταν ξυπνάει, συνειδητοποιεί ότι πλέον δεν βρίσκεται στο Παρίσι, αλλά σε ένα χωρίο που ονομάζεται Rennes-le-Château. Έτσι λοιπόν ξεκινάει μία ακόμα περιπέτεια των Gabriel Knight και Grace Nakimura, η οποία από την αρχή της περιβάλλεται από πολλά μυστήρια και συμπτώσεις. Αναμφισβήτητα μία από αυτές είναι ότι ένα από τα πρώτα πρόσωπα που ο Gabriel συναντάει στο Rennes-le-Château είναι ο καλός του φίλος detective Mosely, η κόμμωση και η κορμοστασιά του οποίου πολύ μας έλειψαν στο Beast Within και ο οποίος λέει πως βρέθηκε εκεί όντας σε διακοπές με ένα γκρουπ κυνηγών θησαυρών οι οποίοι μεταξύ άλλων αναζητούν το Άγιο Δισκοπότηρο, τον φημισμένο και υπέρτατο θησαυρών των Ναϊτών ιπποτών. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αποκαλύπτουν ότι οι συγκεκριμένοι θησαυροί που αναζητούν τα μέλη του γκρουπ επικεντρώνονται στον ιερέα μιας ενορίας και μια σειρά από αρχαίες περγαμηνές. Επίσης, πολύ σύντομα ο Gabriel και η Grace θα ανακαλύψουν ότι όλα αυτά καταλήγουν σε ένα ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο που έχει να κάνει με ένα θεϊκό bloodline που αποτελείται από υπερφυσικούς (τους ευλογημένους) και αφύσικους (τους καταραμένους) απογόνους. Το κάθε ένα από τα μέλη του γκρουπ τουριστών έχει τη δική του προσωπική ιστορία και ειδικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να παραμείνουν στο χωριό, περιλαμβανομένου του Mosely. Ο Gabriel θα πρέπει λοιπόν όχι μόνο να σώσει τον απόγονο των Stewart από τους απαγωγείς αλλά και να ξεδιαλύνει τα μυστήρια που περιβάλλον το θεϊκό αυτό bloodline και να αποτινάξει τις σκοτεινές δυνάμεις που συνδέουν όλους αυτούς τους θρύλους και μύθους.



Το παιχνίδι ανήκει στα λεγόμενα point-and-click adventures και όποτε οι παίκτες κάνουν κλικ σε ένα συγκεκριμένο σημείο εμφανίζεται μια μπάρα με τις εκάστοτε διαθέσιμες επιλογές ενεργειών. Πέρα από την αλληλεπίδραση με τα διάφορα στοιχεία του περιβάλλοντος, το mouse χρησιμοποιείται επίσης για τη μετακίνηση του χαρακτήρα, ενώ επιπρόσθετα χρησιμοποιείται το πληκτρολόγιο για την κίνηση της κάμερας. Το γραφικό περιβάλλον του παιχνιδιού είναι 3D, οπότε μια τέτοια δυνατότητα είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου οι παίκτες να έχουν πλήρη άποψη όλων των χώρων στους οποίους κινούνται. Ο χρόνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα του gameplay και το GK3 έχει το δικό του «Time System». Υπάρχουν 17 διαφορετικά χρονικά διαστήματα στο παιχνίδι τα οποία καλύπτουν μια νοερή διάρκεια τριών ημερών, κατά τις οποίες οι παίκτες θα πρέπει να εκτελέσουν συγκεκριμένες ενέργειες όπως να μιλήσουν σε κάποιον, να βρουν ένα αντικείμενο κλπ. Βεβαίως ο χρόνος του παιχνιδιού δεν είναι ένα ρολόι οι δείκτες του οποίου δεν σταματάνε να κινούνται ούτε και περιορίζει τους παίκτες. Απλά έχει χρησιμοποιηθεί για να χωριστεί το παιχνίδι σε τμήματα και κάθε φορά που ολοκληρώνεται κάποιο task θεωρείται ότι έχει περάσει συγκεκριμένος χρόνος. Η ολοκλήρωση ενός time block σηματοδοτείται από το τικ τακ ενός ρολογιού και είναι ένα σημείο όπου οι παίκτες μπορούν να αποθηκεύσουν την πρόοδό τους. Όταν αλλάζει το time block οι παίκτες μπορεί να βρεθούν σε διαφορετικές τοποθεσίες ή να εκτελούν συγκεκριμένες ενέργειες που είναι συνδεδεμένες με χρονικές περιόδους της ημέρας όπως το γεύμα κατά τη διάρκεια του μεσημεριού.
Μία σημαντική προσθήκη στο παιχνίδι και απαραίτητη για την επίλυση μερικών από, τα παζλ είναι η SIDNEY ή Schattenjäger Information Database, όπως είναι η πλήρης ονομασία της και είναι εγκατεστημένη που αλλού από το laptop της Grace, μιας και όσες προόδους και αν έχει κάνει ο Gabriel η αδεξιότητά του και η στενοκεφαλιά του δεν του επιτρέπουν ακόμα να χρησιμοποιεί χωρίς καθοδήγηση εργαλεία υψηλής τεχνολογίας. Η SIDNEY διαθέτει λειτουργίες όπως Search, Email, Files, Analyze, Translate, Add Data, Make ID, και Suspects, με την Grace να τη χρησιμοποιεί για την ανάλυση των στοιχείων και πληροφοριών που συγκεντρώνει κατά τη διάρκεια του gameplay. Για να επιτύχει κάποιος να φτάσει στο τέλος του GK3 θα πρέπει ανά διαστήματα να κάνει scan όλα τα αντικείμενα από τα inventories των Gabriel και Grace ενώ χωρίς την SIDNEY, συγκεκριμένα πάζλ τα οποία έχουν να κάνουν με μεταφράσεις και ανάλυση χαρτών δεν είναι δυνατό να επιλυθούν. Το hint system, δεν λείπει από το παιχνίδι, όμως αυτό δεν είναι διαθέσιμο παρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως για να δειχτούν στον χάρτη οι περιοχές όπου μπορούν να μετακινηθούν οι χαρακτήρες. Επιπλέον το GK3 διαθέτει το δικό του score-system, όπως παραδοσιακά συμβαίνει με τα περισσότερα adventures της Sierra. To σκορ δείχνει το ποσοστό της ολοκλήρωσης του παιχνιδιού και δεν είναι απαραίτητο κάποιος να συγκεντρώσει όλους τους πόντους για να το ολοκληρώσει. Υπάρχουν για παράδειγμα πόντοι οι οποίοι δίνονται εάν κάποιος έχει την υπομονή να εκτελέσει δευτερεύοντα tasks όπως να κρυφακούσει μια συνομιλία ή να καταγράψει πληροφορίες, τα οποία κάποιος μπορεί και να προσπεράσει για χάρη της συντομότερης ολοκλήρωσης του παιχνιδιού.



Ο μέγιστος αριθμός πόντων που μπορεί κανείς να συγκεντρώσει είναι 965 και δυστυχώς δεν προβλέπεται κάποιο bonus για όσους καταφέρουν κάτι τέτοιο, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση των tasks ανταμείβεται αναλόγως τη δυσκολία τους από ένα έως και εικοσιπέντε πόντους. Περνώντας στα τεχνικά θέματα, το Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του που θέλει κάθε παιχνίδι της σειράς να αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική εποχή των adventure games. Έχοντας διανύσει ήδη 6 χρόνια από την κυκλοφορία του Sins of the Fathers, η Sierra χρησιμοποιεί πλέον την G-Engine, η οποία κάνει χρήση της τεχνολογίας 3D και δημιουργήθηκε από την ίδια την εταιρεία. Η συγκεκριμένη μηχανή χρησιμοποιεί true 3D real-time rendering σε 16-bit High Color SVGA αλλά και dynamic lighting, variable quality texture mapping (Low, Medium, High), Mip mapping, animation interpolation και tri-linear filtering. Για να επιταχυνθεί το refresh rate η μηχανή πραγματοποιεί incremental rendering μέσω του να κάνει cache τα backgrounds των διαφόρων σκηνών όταν η κάμερα δεν κινείται και κάνει render μόνο ότι αλλάζει στην απεικόνιση. Ακόμα το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει δυναμικά τον αριθμό των πολυγώνων που χρησιμοποιούνται στα αντικείμενα που γίνονται render αλλά και στους χαρακτήρες με βάση το πόσο κοντά σε αυτούς βρίσκονται ο Gabriel ή η Grace. H G- Engine είχε βασιστεί στον DirectX 3, υποστήριζε τρεις διαφορετικές αναλύσεις-640x480, 800x600, και 1024x768 και είχε προβλεφτεί ένα ειδικό software only driver mode για Η/Υ χωρίς video hardware acceleration. Υποστηρίζονταν η ταυτόχρονη αναπαραγωγή εφέ ήχου, ομιλίας και μουσικής, ενώ υπήρχαν και υπότιτλοι όπου οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα ενεργοποίησης/ απενεργοποίησής τους.



Βεβαίως, παρόλο που το παιχνίδι χρησιμοποιούσε αρκετά στοιχεία απ’ ό,τι πιο σύγχρονο είχε να επιδείξει τεχνολογικά η εποχή εκείνη, δεν έλειπαν τα προβλήματα στον τεχνικό τομέα. Η G-Engine παρουσιάζει διάφορα προβλήματα που είχαν να κάνουν με το teething, ενώ το clipping ήταν ένα μεγάλο θέμα ακόμα και μετά την εγκατάσταση μεταγενέστερης έκδοσης του DirectX όπως για παράδειγμα η 7.0 ή την εγκατάσταση μιας κάρτας γραφικών αποκλειστικά για 3D acceleration όπως οι διάσημες εκείνη την εποχή Voodoo. Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδίως σε προοπτική πρώτου προσώπου οι παίκτες νόμιζαν ότι είχε γίνει κάποιο θαύμα και σιγά σιγά ανυψώνονταν, μέχρι που έφταναν να βαδίζουν πολύ κοντά στα σύννεφα. Η μηχανή γραφικών ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και όταν οι παίκτες επέλεγαν το μεγαλύτερο επίπεδο λεπτομέρειας, πολλά από τα δυνατά μηχανήματα του τότε κυριολεκτικά «γονάτιζαν» και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Επίσης υπήρχαν συχνά και μεγάλα loading times τα οποία καταντούσαν εκνευριστικά. Όπως συνέβη και με τους προκατόχους του έτσι και στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς, τα voice overs διαδραμάτισαν το δικό τους σημαντικό ρόλο με το καστ να αποτελείται από συνολικά 35 ηθοποιούς. Σημαντικότερη παρουσία όλων και όχι άδικα ο Tim Curry ο οποίος επιστρέφει για να δανείσει τη φωνή του στον Gabriel και πλαισιώνεται επάξια από τους Charity James ως Grace Nakamura, David Thomas ως Mosely, Richard Doyle, Samantha Eggar, René Auberjonois, Billy West, Jennifer Hale, David Warner και άλλους. Το Gabriel Knight: Blood of the Sacred, Blood of the Damned αποτελεί μια εκπληκτική κατάληξη στην υπέροχη σειρά παιχνιδιών που μας προσέφεραν η Jane Jensen και η Sierra On- Line. Στις περίπου σαράντα ώρες που διαρκεί το gameplay οι παίκτες θα βυθιστούν σε έναν κόσμο μυστηρίων όπου το υπερφυσικό, το φυσικό και το αφύσικο έχουν τυλιχτεί με αριστοτεχνικό τρόπο, δημιουργώντας μια μοναδική σειρά μυστηρίων. Δεκαέξι χρόνια μετά, έχει κερδίσει επάξια μια θέση στο πάνθεον των καλύτερων adventure games όλων των εποχών και όλοι ελπίζουν ότι κάποτε θα υπάρξει συνέχεια στις περιπέτειες του σε ελληνική απόδοση, Γαβρίλου Ιππότη. Προς το παρόν εδώ και λίγο καιρό έχουμε στα χέρια μας το remake του Sins of the Fathers και ας ελπίσουμε ότι είναι μόνο η αρχή για να δούμε πολλά περισσότερα.

Longplay Video


Πηγές: Adventure Gamers, Wikipedia, Adventure Classic Gaming, Game Boomers, Adventure Lantern



 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • mousou12
    • το ειχα λιωσει...απο τα πρωτα μου παιχνιδια στο pc ...
      ειχα βρει βεβαια και την βοηθεια ενος περιοδικου games για να μπορεσω να συνεχισω την ιστορια
      παντως απο τα πολυ καλα παιχνιδια της εποχης εκεινης..
      μπραβο νικητα

    • Blackstorm
    • Ας είναι λοιπόν εδώ το πρώτο μου post στο enternity. Καταπληκτική σειρά, ατελείωτες ώρες με το συγκεκριμένο, σε επίπεδο γρίφων και υπόθεσης, ίσως και το καλύτερο της σειράς.

      Εξαιρετικό άρθρο Νικήτα.

*