Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Retrospective: Leisure Suit Larry Series (Part B)

Μετά από σχεδόν μισό μήνα, το retro αφιέρωμά μας στη σειρά Larry συνεχίζεται, ξεκινώντας από το τέταρτο μέρος της.

Leisure Suit Larry 4: The Missing Floppies
Πρόκειται για ένα παιχνίδι, το οποίο δεν έφτασε ποτέ στα ράφια των καταστημάτων. Ο τίτλος «The Missing Floppies» δεν είναι επίσημος και χρησιμοποιήθηκε από τους fans και υπαλλήλους της Sierra προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το κενό στο franchise. Δήθεν χάθηκαν οι δισκέττες με τον τελικό κώδικα και κανείς δεν είχε φροντίσει να κρατήσει backup. Όμως η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Ο αρχικός προγραμματισμός του Al Lowe και της ομάδας ανάπτυξης ήταν η δημιουργία τριών τίτλων, κάτι το οποίο φάνηκε από το τέλος του LSL3, το οποίο έμοιαζε να είναι το οριστικό της σειράς. Από την άλλη, οι gamers δεν μπορούσαν να χωνέψουν με τίποτα ότι δεν θα ξαναέβλεπαν το Larry στις οθόνες των PC τους, όμως η πλοκή είχε εξαντληθεί και το franchise χρειαζόταν ένα reboot. Το σενάριο ότι ο κώδικας του τέταρτου παιχνιδιού είχε κλαπεί από τον Julius Biggs, τον κακό του πέμπτου παιχνιδιού και το ότι Larry υπέφερε από αμνησία φάνταζε ιδανικό για να δοθεί μία νέα ώθηση στις περιπέτειες του διάσημου εργένη. Ακολούθησαν ακόμα τρία επεισόδια των περιπετειών του Larry, τα οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Leissure Suit Larry 5: Passionate Pati Does a Little Undercover Work
Sierra on Line, 1991, PC, Amiga, Apple Macintosh
Προς τέρψιν των εκατοντάδων χιλιάδων φίλων του, η Sierra Online και ο Al Lowe κατόρθωσαν να δώσουν συνέχεια στις περιπέτειες του Larry Laffer. Αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας ο ήρωάς μας πέφτει από μια βάρκα. Αποτέλεσμα της πτώσης είναι να χτυπήσει το κεφάλι του και να πάθει αμνησία. Πλέον δεν θυμάται απολύτως τίποτα από το παρελθόν του. Το μόνο το οποίο μας θυμίζει τον χαρακτήρα του είναι η «αφοσίωσή» του στο κυνήγι του γυναικείου φύλου. Έχοντας υποστεί delete στα δεδομένα του σκληρού δίσκου του εγκεφάλου του, o Larry προσλαμβάνεται από τον Silas Scruemall, ο οποίος του αναθέτει τη βιντεοσκόπηση τριών πανέμορφων γυναικών οι οποίες πρόκειται να περάσουν από οντισιόν για το δημοφιλές σόου America's Sexiest Home Videos. Ο Larry θα πρέπει να επισκεφτεί τρεις διαφορετικές πόλεις, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη και Ατλάντα προκειμένου να βρει και να αποθανατίσει με την κάμερά του τις τρεις καλλονές. Ασφαλώς οι αιθέριες αυτές υπάρξεις έχουν όνομα και όσοι είχατε κάποτε ασχοληθεί με το παιχνίδι ίσως να θυμάστε ότι πρόκειται για την Chi Chi Lambada, την οποία θα βρείτε σε ένα οδοντιατρείο στο Μαϊάμι, την Michelle Milliken η οποία είναι θαμώνας του Hard Disk Café στη Νέα Υόρκη και τη Lana Luscious με την οποία θα μονομαχήσετε σε μια αρένα γεμάτη λάσπη. Η ιστορία όμως δεν περιορίζεται στις περιπέτειες του Larry, αλλά όπως και στο τρίτο παιχνίδι της σειράς υπάρχει και δεύτερο μέρος με πρωταγωνίστρια και πάλι την Passionate Patti.



H πανέμορφη φίλη του κυρίου Laffer έχει προσληφθεί από το FBI και έχοντας το ρόλου μυστικού πράκτορα θα πρέπει να ερευνήσει το τι συμβαίνει με δύο δημοφιλείς μουσικούς, τους Reverse Biaz και PC Hammer, οι οποίοι φέρεται να έχουν συμπεριλάβει κρυφά μηνύματα στα τραγούδια τους. Η Patti λοιπόν θα πρέπει να αποκαλύψει την εγκληματική οργάνωση στην οποία ανήκουν οι συγκεκριμένοι τύποι. Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα εν σχέση με τους προκατόχους του. Το περιβάλλον εργασίας είναι icon driven και ο χειρισμός γίνεται με το mouse. Για κάθε ενέργεια, εμφανίζεται στην οθόνη το αντίστοιχο εικονίδιο, κάτι το οποίο απλοποιεί κατά πολύ το χειρισμό του παιχνιδιού, ενώ έχουν εγκαταλειφθεί οι εντολές μέσω κειμένου. Τα γραφικά είναι όλα σχεδιασμένα στο χέρι, χρησιμοποιείται παλέτα 256 χρωμάτων, ενώ ο Larry έχει επανασχεδιαστεί, δείχνοντας πιο μοντέρνος. Βεβαίως τι να πει κάνεις και για την Patti, η οποία ακόμα και σήμερα είναι από τους πιο όμορφους γυναικείους χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί σε video game. H μουσική επένδυση παραμένει στα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Sierra ενώ για πρώτη φορά εισάγονται τα λεγόμενα ηχητικά bodily functions, τα οποία προσθέτουν κάτι νέο στο χιουμοριστικό κομμάτι του παιχνιδιού. Μάλιστα σύμφωνα με τον Al Lowe η συγκεκριμένη προσθήκη έγινε πραγματικά την τελευταία στιγμή, μόλις τρεις μέρες πριν παραδοθεί ο ολοκληρωμένος κώδικας. Παρόλο που έχουν περάσει κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες από την ημερομηνία κυκλοφορίας του, το Leissure Suit Larry 5 παραμένει ένα από τα πλέον χιουμοριστικά adventures όλων των εποχών, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ίσως και να είναι το καλύτερο παιχνίδι από το όλο franchise. Από πλευράς μας σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να ασχοληθείτε μαζί του.



Leissure Suit Larry 6: Shape Up or Slip Out
Sierra on Line, 1993, PC, Apple Macintosh
Φτάνουμε αισίως στο έκτο ή καλύτερα στο πέμπτο μέρος της σειράς και ο Larry συνεχίζει τι άλλο, την αναζήτηση του αιώνιου έρωτα. Η Passionate Patti είναι πλέον παρελθόν από τη ζωή του και η εισαγωγή βρίσκει τον Larry να διαγωνίζεται στο δημοφιλές σόου “Stallions”. Εκεί, με τη βοήθεια της θεάς τύχης θα καταφέρει να κερδίζει ένα πακέτο διακοπών στο La Costa Lotta, ένα health spa με όχι και τόσο καλή φήμη, το οποίο όμως κατακλύζεται από πανέμορφες, ελεύθερες γυναίκες. Αυτή τη φορά ο αριθμός των αιθέριων υπάρξεων που ο Larry θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να ικανοποιήσει προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει μια ακόμα περιπέτεια είναι εννέα, περισσότερες από κάθε άλλη φορά, όμως αυτό είναι κάτι που τον ευχαριστεί απόλυτα. Η πρώτη κυρία που θα συναντήσει είναι η Gammie Boysulay, receptionist του spa ή αλλιώς υπεύθυνη υπηρεσιών και σχέσεων με τους πελάτες. Κρύβει επιμελώς το κάτω μέρος του σώματός της πίσω από το γραφείο της και αν απορείτε γιατί είναι λόγω της υπερμεγέθους περιφέρειάς της. Αυτό που επιθυμεί είναι λιποαναρρόφηση στο Cellulite Drainage Salon του La Costa Lotta. Δεύτερη κυρία η Burgundy Bodine, τραγουδίστρια στο Blues Bar. «Απαγορευμένη» επιθυμία της η κατανάλωση μπύρας και ο Larry θα πρέπει να εξασφαλίσει μερικά μπουκάλια από το ποτό η κατανάλωση του οποίου δεν επιτρέπεται στο spa.



Συνεχίζουμε με την Cavaricchi Vuarnet, γυμνάστρια, υπεύθυνη του τμήματος aerobics. Η συγκεκριμένη δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί από τον Larry, παρά έχει τα μάτια της στραμμένα στην Burgundy. H Merrily Lowe (δεν ξέρουμε αν έχει κάποια σχέση με τον Αl) που συναντάμε στη συνέχεια είναι λάτρης των extreme sports και διακαής πόθος της είναι να μπορέσει να κάνει bungee jumping. Γι’ αυτό αναζητεί το κλειδί που θα της επιτρέψει να ανέβει στο ψηλότερο σημείο του spa. Θα είναι όμως η μόνη που θα ασχοληθεί με το άθλημα; Στα λασπόλουτρα ο Larry θα συναντήσει την πανέμορφη Charlotte "Char" Donay, η οποία λατρεύει τις ασκήσεις που έχουν να κάνουν με ηλεκτροσόκ. Λίγο παράξενα τα γούστα της και ο Larry θα πρέπει να βρει μπαταρίες προκειμένου να την ικανοποιήσει. Η Rose Eleeta που συναντάμε στη συνέχεια, πέρα από όμορφη είναι και ρομαντική. Αναζητάει πραγματικά λουλούδια, όχι πλαστικά από τα οποία είναι στην κυριολεξία πνιγμένη και αν ο Larry καταφέρει να βρει ως αντάλλαγμα θα του χαρίσει μια ορχιδέα σπάνιας ομορφιάς. Ένα βραδινό φόρεμα είναι η επιθυμία της Shablee η οποία εργάζεται στο make up room του spa, ενώ η μυώδης Thunderbird που εργάζεται στην αίθουσα με τα βάρη θέλει χειροπέδες. Το τι θα τις κάνει είναι κάτι που μόνο ο Larry μπορεί να μαρτυρήσει. Ένατη και τελευταία κυρία η παρθένα Shamara Payne, η οποία κατορθώνει να κατακτήσει την καρδιά του ήρωά μας από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Είναι όμως και η πιο δύσκολη από όλες και ο Larry θα πρέπει πρώτα να συγκεντρώσει τρία αντικείμενα που φανερώνουν τον διακαή πόθο του για αυτή, εάν θέλει να την κατακτήσει. Το παιχνίδι κάνει και αυτό τη δική του στροφή στο franchise. Πλέον η πλοκή δεν εκτυλίσσεται σε ένα «open world» όπως τα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά περιορίζεται κατά κάποιο τρόπο στους χώρους του spa, οι οποίοι θα πρέπει βεβαίως να παραδεχτούμε ότι δεν είναι και λίγοι. O Al Lowe πάντως το κέρδισε το στοίχημα και το LSL6 είναι κατά τη γνώμη μας το καλύτερο παιχνίδι της σειράς, με αρκετές ανατροπές και μεγάλες δόσεις χιούμορ. Ειλικρινά ο Larry δεν ξέρει τι θα πρέπει να περιμένει από κάθε γυναίκα με την οποία συναναστρέφεται. Κάθε μια από αυτές κρύβει πολλά μυστικά, τα οποία ο κύριος με το λευκό κουστούμι θα πρέπει να ιδρώσει πολύ προκειμένου να τα αποκαλύψει. Στον τεχνικό τομέα τώρα, τα γραφικά είναι σαφώς βελτιωμένα εν σχέση με το LSL5 ενώ  το παιχνίδι είναι το πρώτο της σειράς που πέρα από δισκέττες κυκλοφόρησε και σε CD- ROM. Για πρώτη φορά ο Larry Laffer απέκτησε τη δική του φωνή μέσω του ηθοποιού Jan Rabson και θα λέγαμε ότι αν μη τι άλλο η επιλογή ήταν πολύ επιτυχημένη. Κάτι που τότε ικανοποίησε τότε τους gamers ήταν επίσης η απόφαση της Sierra να καταπατήσει τον τρόπο με τον οποίο ως τότε δημιουργούσε τα adventures της. O Larry δεν ήταν δυνατό να πεθάνει και στο παιχνίδι υπήρχαν ελάχιστα σημεία δίχως επιστροφή. Αν μη τι άλλο πρόοδος. Ποιος ξέρει, ίσως η Sierra παραδειγματίστηκε τότε από την LucasArts. Τελειώνοντας την αναφορά μας στο LSL6 θα θέλαμε να πούμε ότι σηματοδότησε το πέρασμα της σειράς σε μία νέα εποχή τεχνολογίας. Αυτή του CD ROM και του voice acting. To αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά υπέροχο και άκρως επιτυχημένο.



Leissure Suit Larry 7: Love for Sail
Sierra on Line, 1996, PC, Apple Macintosh
Σε διάφορα παιχνίδια του Larry ακούγαμε για ταξίδια, κρουαζιέρες και ναυάγια, όμως ποτέ κάποιο από αυτά δεν είχε διαδραματιστεί σε πλοίο. Επειδή όμως για όλα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά, το LSL7 θα βρει τον Larry στο PMS Bouncy όπου για μία ακόμα φορά θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποπλανηθεί από τις γυναίκες που θα συναντήσει. Η ιστορία αρχίζει από το σημείο που τελείωσε το LSL6. Έχοντας ικανοποιήσει τις επιθυμίες της Shamara, ο Larry καταφέρνει για κακή του τύχη να μπλέξει σε μια ακόμα περιπέτεια, με τη ζωή του να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Δεν φτάνει που η τελευταία αγαπημένη του τον έχει δέσει στο κρεβάτι με χειροπέδες, πέταξε πάνω σε αυτό και το τσιγάρο της και τώρα ο Larry κινδυνεύει να γίνει παρανάλωμα του πυρός. Σκοπός σας λοιπόν είναι να τον βοηθήσετε να ξεφύγει από τις φλόγες, χρησιμοποιώντας ότι διαθέσιμο μέσο σας έχει απομείνει, ενώ για πυροσβεστήρα ούτε να το σκέφτεστε μια και το La Costa Lotta ποτέ δεν διέθετε. Κάπου εκεί στο τέλος της εισαγωγής όταν έχει ήδη βγει από το δωμάτιο ανακαλύπτει ότι τυχαία έχει κολλήσει σε κάποιο ευαίσθητο σημείο του σώματός του ένα εισιτήριο για το PSM Bouncy και ο Larry θα πει την μοναδική ατάκα “Oh…I hate papercuts”. Φτάνοντας στο πλοίο, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει είναι ότι καπετάνιος είναι μια γυναίκα, η captain Thygh η οποία αποτελεί και το μεγάλο έπαθλο ενός διαγωνισμού στον τον οποίο ασφαλώς και δεν γίνεται να μην πάρει μέρος ο Mr. Laffer.



Οι γυναίκες που θα συναντήσει στο πλοίο είναι πραγματικές καλλονές και μιας και η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και βρισκόμαστε ήδη στο 1996, η σχεδίασή τους είναι πραγματικά άψογη. Όσον αφορά το μέρος των συστάσεων οι κυρίες με τις οποίες ο Larry θα έχει νταλαβέρια είναι οι Drew Baringmore, Dewmi Moore, Jamie Lee Coitus, Victorian Principles, Wydoncha and Nailmi Jugg και όπως θα παρατηρήσετε τα ονόματά τους είναι παράφραση ονομάτων διάσημων αστέρων. Η επιλογή δεν είναι τυχαία μιας σε όλες τα κάλλη έχουν δοθεί απλόχερα από το Θεό. Για πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς, ο Al Lowe δεν αφήνει τα πάντα στην φαντασία των gamers και οι πρωταγωνίστριες εμφανίζονται γυμνόστηθες, όμως για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει πρώτα να βρείτε το easter egg που αναλογεί σε κάθε μία. Διαφορετικά όλο και κάτι θα καλύπτει τα επίμαχα σημεία τους. Το χιούμορ για μια ακόμα φορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτή τη φορά υπάρχουν αρκετά ανέκδοτα και φάρσες υπό μορφή λογοπαίγνιων στα οποία αρέσκονται ιδιαίτερα όσοι ομιλούν την αγγλική γλώσσα. Αν δεν υπήρχαν σε πολλά σημεία κάποιες φιλοσοφικές αναζητήσεις και ρητορικές ερωτήσεις του Larry που απλά πλατειάζουν το σενάριο θα λέγαμε ότι το Love for Sail είναι άψογο από πλευράς διαλόγων. To voice acting είναι και πάλι πολύ επιτυχημένο, ενώ τα μουσικά κομμάτια που επενδύουν το οπτικό αριστούργημα που δημιούργησε η Sierra σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα στην οθόνη. Συγκρινόμενο με τον προκάτοχό του, η διαφορά τους είναι πολύ μεγάλη σε όλους τους τομείς. Βεβαίως μεταξύ τους υπάρχει χρονική απόσταση τριών ετών. Από τους H/Y 386 έχουμε περάσει αισίως στους Pentium (586), ενώ έχει μεσολαβήσει και η χρυσή εποχή των 486. Ο όρος multimedia είναι πλέον γνωστός σε όλους όσους ασχολούνται με τους Η/Υ και το LSL7 φροντίζει να εκμεταλλευτεί όλα όσα προσέφερε η τεχνολογία εκείνης της εποχής. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τον guest star του παιχνιδιού. Όσοι έχουν ασχοληθεί θα θυμούνται ίσως τον dildo ο οποίος ήταν κρυμμένος σε 32 διαφορετικά σημεία του πλοίου και ως side quest θα έπρεπε να τον ξετρυπώσετε. Το LSL7 ήταν κατά τη γνώμη μας ένα τέλος αντάξιο της επιτυχίας που είχε ως τότε σημειώσει το franchise. Αν και δεν έτυχε της αποδοχής που άξιζε, είχε αρκετές νέες ιδέες και μην ξεχνάμε ότι ήταν το έκτο παιχνίδι της σειράς. Δεν ήταν ένα νέο IP όπου εκεί έχει την απαίτηση κάποιος να δει κάτι εντελώς φρέσκο. Λογικά αν το ψάξετε θα το βρείτε σε πολύ χαμηλή τιμή και μιας και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο ίσως να αποτελεί ένα καλό entry point με όσους θελήσουν να ασχοληθούν με τη σειρά.



Τα χρόνια μετά τον Al Lowe
Δίχως τη συμβολή του Al Lowe ο οποίος είχε «αποσυρθεί» από την ανάπτυξη νέων παιχνιδιών με πρωταγωνιστή τον Larry Laffer, μετά το 1996 κυκλοφόρησαν δύο ακόμα τίτλοι οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κοινού. O πρώτος ήταν το Magna Cum Laude, από τις VU Games και High Voltage, όπου πρωταγωνιστής είναι το κολεγιόπαιδο και ανιψιός του Larry Laffer, Larry Loveage και το δεύτερο το Box Office Bust, από τις Codemasters και Team 17, με κεντρικό ήρωα πάλι τον Loveage. Ασχοληθήκαμε και με τους δύο τίτλους όταν αυτοί είχαν κυκλοφορήσει, έτσι απλά επειδή θεωρούταν μέρος της σειράς με την οποία είχαμε περάσει τα νεανικά μας χρόνια. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη και σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστούσαμε να σπαταλήσετε τα χρήματά σας για αυτούς τους τίτλους, ειδικά εάν δεν έχετε ασχοληθεί με τους προηγούμενους. Ελπίζουμε κάποια στιγμή ο Al Lowe να αποφασίσει να ασχοληθεί και πάλι σοβαρά με τον Larry Laffer και να δούμε επιτέλους το πραγματικό Leisure Suit Larry 8. Ως τότε θα μας κρατούν συντροφιά οι αναμνήσεις μας.

Πηγές: Wikipedia, PCgamer, Pixel, Mobygames, Adventure Classic Gaming


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • alex4444
    • O εκφωνητης στο 7 ηταν απο αλλο πλανητη. Δε θα ξεχασω οταν χρησιμοποιουσα το μαχαιρι πανω σε οποιον εβρισκα την ατακα:"Stop threatening people? You wanna fight? Buy Warcraft!"

      Με αυτο ρο αφιερωμα μου ανοιξε η ορεξη για το 6! Παω να το βρω!

    • Hernandez30
    • Την περίμενα πως και πώς την συνέχεια του αφιερώματος στο Larry. Το ρούφηξα κανονικότατα το άρθρο. Αναμένουμε και ανάλογα αφιερώματα σε adventures που μας γαλούχησαν σαν gamers την δεκαετία 90 και άφησαν εποχή.

      Εννοείται οτι με την ολοκλήρωση του άρθρου τσίμπησα Larry 7 απο το GOG

*