Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony @ E3 2016: Επιτέλους

*

Η συνέντευξη Τύπου της Sony στη φετινή E3 σηματοδοτεί πολλές πρωτιές. Όχι, όχι εμπορικές. Αυτές τις ξέρουμε, είναι εύκολα μετρήσιμες.
- Πρώτη φορά έρρεε τόσο γλυκά και ξεκούραστα η παρουσίαση
- Πρώτη φορά που δεν χρειάζεται να γράψουμε όσο συνήθως - συμβαίνει όταν τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα
- Πρώτη φορά που βλέπουμε παρουσίαση να ακολουθεί το μοντέλο που προτείνουμε χρόνια για platform holders σε τέτοιες περιπτώσεις
- Πρώτη φορά που αποφύγαμε πλήρως τάχα μου κοσμογονικές συνεργασίες με Sony BMG και Sony Pictures που ποτέ δεν έβγαζαν πουθενά
- Πρώτη φορά που η υπόθεση ήταν όντως #4ThePlayers και μάλιστα χωρίς καν να χρησιμοποιηθεί το hashtag

Το software

Οι τίτλοι τύπου “σε δουλειά να βρισκόμαστε”

Call Of Duty: Infinity Warfare και Modern Warfare Remastered

Από τη στιγμή που υπάρχει ειδική συνεργασία και συμφωνία χρονικής αποκλειστικότητας σε περιεχόμενο, η αλληλοπροβολή είναι δεδομένη. Το νέο gameplay trailer για το Infinite Warfare βοήθησε μιας και, τουλάχιστον, ήταν εντυπωσιακό. Μάθαμε τουλάχιστον ότι το Modern Warfare Remastered, το campaign του συγκεκριμένα, θα φτάσει στο PS4 30 μέρες πριν από κάθε άλλο σύστημα.



Crash Bandicoot

Το trolling συνεχίστηκε κανονικά με ολόκληρη τη σκηνή να παίρνει χρώμα Crash, την ορχήστρα να παίζει την ανάλογη μουσική και τον Shawn Layden να υπονοεί ότι θα γίνει το χατίρι μετά από τόσο “παίξιμο”. Το πλήθος ξεσηκώθηκε και όταν άκουσε πάνω στο χαμό κάτι για remaster, επανήλθε στην πραγματικότητα ώστε α) να καταλάβει ότι έρχεται remaster των Crash Bandicoot, Crash Bandicoot 2 και Crash Bandicoot Warped και β) να θυμηθεί ότι μόνο το τρίτο έχει νόημα να αγγίξει κανείς στις μέρες μας. Αν δεν ήταν τόσο καλό το σύνολο αυτήν τη δόση, αυτού του τύπου το trolling θα είχε αντιμετωπιστεί με πολύ λιγότερο χιούμορ.

Α, ναι. Θα εμφανιστεί ο Crash και στο Skylander Imaginators. Το οποίο φυσικά δεν σημαίνει τίποτα διότι Crash και Skylanders ανήκουν στην Activision. Το μόνο περίεργο είναι που δεν εμφανίστηκε νωρίτερα σε τίτλο Skylanders.



Final Fantasy XV

Ξέρουμε, ξέρουμε. Είναι το Final Fantasy XV, πώς είναι δυνατόν να πέφτει στην κατηγορία αυτή; Σε αυτό το στάδιο ο τίτλος εμφανίζεται για να εντυπωσιάσει αυτόματα. Και η αλήθεια είναι ότι μετά το boss fight στο gameplay demo της παρουσίαση της Microsoft, όσο καλό και να είναι το trailer που ετοιμάστηκε για τη Sony, οι ψύλλοι μπήκαν στα αυτιά. Επιπλέον η αναφορά στο λεγόμενο VR Experience για το PS VR περιορίστηκε σε trailer χωρίς ιδιαίτερη εξήγηση για το τι έχει νόημα να περιμένει κανείς στο σύνολο του παιχνιδιού σχετικά με VR.



LEGO Star Wars: The Force Awakens

Κυκλοφορεί παντού αλλά εμφανίστηκε στην παρουσίαση της Sony γιατί μπορούσε. Φτάνει στα καταστήματα στις 28 του μήνα, αλλά από σήμερα κιόλας είναι διαθέσιμο το demo για τα συστήματα της Sony.



Star Wars Battlefront
Ήταν γνωστό ότι ετοιμάζονται VR missions για το Star Battlefront του PS4 για χάρη του PS VR και το μόνο που άλλαξε είναι πως είδαμε σε video αποστολή με X Wing.

Οι “κοντινές” εσωτερικές παραγωγές


Detroit: Become Human

Για πρώτη φορά είδαμε τι εστί Detroit κατά την Quantic Dream, με τη βοήθεια πολύ καλού trailer με έμφαση στο ρόλο και το βάρος των επιλογών του παίκτη, οι οποίες και καθορίζουν ουσιαστικά την πορεία των πραγμάτων. Η αξία όλων αυτών βέβαια εξαρτάται τελικά από το κόστος που έχουν οι διαθέσιμες επιλογές, αλλά τα παρακλάδια που προβλήθηκαν και ο τρόπος με τον οποίο προβλήθηκαν αφήνουν, υποχρεωτικά σχεδόν, θετική εντύπωση. Παρότι κανείς δεν έχει ιδέα πότε θα το δούμε, το αντιμετωπίζουμε ως “κοντινό” γιατί το βλέπουμε καιρό πια και σίγουρα είναι πιο κοντά από…άλλους τίτλους που θα μας απασχολήσουν παρακάτω.



Horizon Zero Dawn
Ο πολλά υποσχόμενος τίτλος της Guerilla, μετά από χρόνια αφιερωμένα στο “αιώνιο ταλέντο” του Killzone, θα έρθει το 2017, όχι το 2016. Τουλάχιστον το gameplay demo αναδείκνυε τη μεθοδικότητα της μάχης που είναι πολύ πιθανό να χαρακτηρίσει πάνω από όλα το συγκεκριμένο τίτλο.



The Last Guardian

Και φτάνουμε στο πιο σύντομο ανέκδοτο: ημερομηνία κυκλοφορίας για το The Last Guardian. Θα κυκλοφορήσει στις 25 Οκτωβρίου και αυτή η πληροφορία και μόνο προκάλεσε περισσότερες ιαχές από το συνοδευτικό trailer.



Τα ολοκαίνουρια

Των άλλων

Batman Arkham VR

Οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Αναπτύσσεται από την ίδια την Rocksteady πάντως, έρχεται τον Οκτώβριο και θα είναι αποκλειστικό στο PS VR.



Farpoint

Το συγκεκριμένο shooter για το PS VR είναι μόλις ο πρώτος τίτλος της Impulse Gear. Και δεδομένου ότι απλά εμφανίστηκε το trailer, ε…, απλά θα το δείτε κι εσείς για να μη σας το περιγράφουμε.



Resident Evil 7 biohazard

Όχι μόνο ανακοινώθηκε το Resident Evil 7 biohazard (ναι, αυτός είναι ο τίτλος), αλλά μπορεί να παιχτεί και με PS VR. Ο τίτλος πάντως θα εμφανιστεί και σε PC και σε Xbox One. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ανακοινώθηκε και μονομιάς ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Ιανουαρίου 2017.



Των πολύ κοντινών


Death Stranding

Μην περιμένετε να μάθετε πολλά για το νέο τίτλο της Kojima Productions. Το video ήταν κρυπτικό, όχι στην περίπτωση του Norman Reedus πάντως, και έτρεχε με τη μηχανή του παιχνιδιού. Φαινόταν γιατί χώρεσαν και ένα-δυο προφανή visual bugs αλλά δεν έχει σημασία αυτό τώρα.



God Of War

Το God Of War κάνει στροφή προς τη νορβηγική μυθολογία, πουθενά δεν ακούγεται το όνομα Kratos παρότι δεν σκέφτεται κανείς κάτι άλλο αντικρίζοντας τον μουσάτο πρωταγωνιστή, αλλά, το σημαντικό, είναι ότι το franchise αλλάζει. Με ελαφρά στοιχεία RPG όπως experience, γραμμική μεν εξέλιξη, στο demo τουλάχιστον, αλλά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, πιο οργανική δομή, το (νέο) God Of War είναι, πρωτίστως, ένα διαφορετικό God Of War.


Days Gone
To Days Gone όμως ήταν η πιο ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Και η Sony έχει αρκετή πίστη στη δημιουργία του Bend Studio που στάθηκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι δύο φορές κατά την παρουσίαση, μία σχετικά νωρίς, με trailer, και στο κλείσιμο με καθόλα εντυπωσιακό gameplay demo.



Spider-man

Κάτι περίεργο έχει συμβεί εδώ αφού η Sony χειρίζεται πλέον περίπου από κοινού με την Marvel το συγκεκριμένο IP, η Activision και η Beenox είναι, για καλό όπως φαίνεται, άφαντες, και τα ηνία αναλαμβάνει η γνωστή και μη εξαιρετέα Insomniac Games.



Το hardware

Το μόνο ίχνος hardware ήταν το PS VR κι αυτό για να ανακοινωθεί η 13η Οκτωβρίου ως ημερομηνία κυκλοφορίας. Ισχύει για τη Βόρειο Αμερική, για την Ευρώπη αναμένεται κάποιου είδους διευκρίνιση. Το PS4 Neo παραμένει άφαντο

Η γενική εικόνα

Η παρουσίαση

Χωρούσε μια αντιμετάθεση εδώ κι εκεί, αλλά η φετινή παρουσίαση της Sony πρέπει να είναι πρότυπο για κάθε platform holder. Το βάρος σήκωσαν κυρίως (αρκετοί) νέοι τίτλοι, αν και όχι απαραίτητα αποκλειστικά σε κάθε περίπτωση, με trailers, καλά διαλεγμένα και σκηνοθετημένα gameplay demos, χωρίς πολλά λόγια και ευτυχώς με απουσία απείρων εταιρικών επικοινωνιακών κλισέ.

Το ζύγισμα στο ύφος ήταν τόσο καλό που η ζωντανή ορχήστρα που διηύθυνε ο Bear McReary (υπεύθυνος και για το soundtrack του νέου God Of War) έγινε από τρελή ιδέα, ειδοποιός διαφορά Η μουσική που ακουγόταν σε gameplay demos και σε άλλες περιστάσεις κατά την ώρα της παρουσίασης ήταν…ζωντανή, ταιριαστή και πάντα ακριβής. Πρέπει να δείτε το stream για να μας πιστέψετε. Οι πιθανότητες λένε ότι δεν θα ξαναδούμε κάτι τέτοιο σύντομα γιατί όλα τα καλά τελειώνουν ή χαλάνε και μάλιστα γρήγορα-γρήγορα.



Ο ρόλος του PlayStation VR

Περιμέναμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα του PS VR αλλά απουσίασαν τίτλοι που ξέρουμε ότι είναι στο πρώτο κύμα των 50 περίπου που αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου για το σύστημα της Sony. Προβλήθηκαν όμως μερικοί νέοι και σίγουρα πιο καλοδουλεμένοι, και πάλι όμως το VR είναι συχνά κάτι που παρέχεται συμπληρωματικά σε άλλους τίτλους, με κάποια αναγνωρισιμότητα, μέχρι να βρουν οι δημιουργοί κάποιο βηματισμό σε έναν κόσμο που και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν καλά καλά.

Ο πραγματικός ρόλος του PS VR όμως είναι να γεμίσει το πρόγραμμα κυκλοφοριών για το 2016, άμεσα ή έμμεσα, διότι δεν υπάρχουν και πολλά από την ίδια τη Sony για το δεύτερο μισό του έτους αν βγάλουμε στην άκρη το VR. Δεν είναι πρώτη φορά που βρίσκεται σε τέτοια θέση η Sony, δεν ξέρουμε τι την εμποδίζει να βρει μια ελαφρώς καλύτερη ισορροπία πάντως.

Αν ήταν τίτλος της Sony και δεν είχε σχέση με VR αλλά προβλήθηκε στην παρουσίαση, είτε έρχεται το 2017, είτε δεν ξέρουμε ούτε πια χρονιά να το περιμένουμε. Μοναδική εξαίρεση το The Last Guardian και κάπως έτσι φτάνουμε στο δεύτερο σύντομο ανέκδοτο με αφορμή τον ίδιο ακριβώς τίτλο. Υπάρχει και το Gran Turismo Sport βέβαια, το οποίο δεν εμφανίστηκε στην παρουσίαση. Το ίδιο ισχύει και για το Gravity Rush 2.

Όπως και να έχει όμως το PS VR δεν παρουσιάζεται καν ως πραγματικός στυλοβάτης για φέτος. Θα ήταν επικίνδυνο για την ίδια τη Sony το αντίθετο και δικαίως η παρουσίαση στάθηκε πολύ περισσότερο σε πιο συμβατικές (που λέει ο λόγος) παραγωγές.

Είπατε Shenmue III; Είπατε μήπως Final Fantasy VII Remake;

Θυμάστε πέρυσι που λέγαμε ότι καλά όλα αυτά, κι εμείς τα περιμένουμε πώς και πώς, αλλά ήταν σαν να κοιτάμε σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον; Φέτος δεν έγινε ούτε φευγαλέα αναφορά στους τίτλους αυτούς. Όχι ότι πειράζει πραγματικά. Αλλά το σημειώνουμε γιατί δεν είχε καν νόημα να περιμένετε κάτι διαφορετικό για το 2016.



Και έχουμε και το PS4 Neo

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ισχύει ότι η Sony δεν έχει λόγο να βιάζεται. Στη συνείδηση του κόσμου το σύστημά της είναι η ισχυρότερη κονσόλα, μοσχοπουλάει σταθερά και ο κόσμος γκρινιάζει περισσότερο και δυνατότερα για τους τίτλους του PS Plus παρά για την απόσταση που χωρίσει το PS4 από ένα PC της προκοπής. Ταυτόχρονα ισχύει ότι μετά το πέρασμα σε x86, η νέα τάξη πραγμάτων ήταν αυτονόητη, εξ ου και οι ετοιμασίες για το PS4 Neo.

Και να είχε στόχο να μιλήσει για αυτό φέτος, η Microsoft μπορεί να μπλόκαρε κάθε τέτοιο σενάριο, ειδικά αν ισχύουν οι φήμες που θέλουν το Project Scorpio να είναι ισχυρότερο από το PS4 Neo. Σε αυτήν την περίπτωση και με τη γνώση ότι έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα μπροστά της λόγω Microsoft, η Sony μπορεί να αποφάσισε να αναθεωρήσει ίσως τις επιλογές της σε τεχνικό επίπεδο. Δεν θα ήταν παράξενο.

Και στη γενιά αυτή, η Microsoft είχε αποφασίσει νωρίς ότι θέλει 8GB RAM και πήγε στα σίγουρα και προσιτά, δηλαδή σε DDR3. Η Sony είχε προτιμήσει τη γρηγορότερη GDDR5 αλλά λόγω κόστους στόχευε σε 4GB, μέχρι που προέκυψε σε καλή τιμή RAM chips με τη διπλάσια πυκνότητα και έτσι καταλήξαμε αλλού.

Μπορεί και να μη μάθουμε ποτέ τι συμβαίνει αυτές τις ώρες στο εταιρικό μυαλό της Sony, να κάθεται σε ησυχία αποκλείεται όμως. Θα μπορούσε να το πάρει όλο αυτό αψήφιστα. Ξέρει όμως ότι παρά τα 40 εκατομμύρια κονσόλες στην αγορά, αργά ή γρήγορα οι developers θα αρχίσουν να μετρούν και κάποια Windows 10 PCs στη γωνιά του Xbox και κανείς δεν ξέρει που οδηγεί τελικά αυτό, αφού μιλάμε για μια σίγουρα πρωτόγνωρη κατάσταση.



Και του χρόνου

Με το επιχειρηματικό πλάνο και τη στρατηγική στην άκρη, δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε να ακολουθήσουν κι άλλοι το format της φετινής παρουσίασης της Sony. Και πρώτα από όλα το ευχόμαστε για την ίδια τη Sony. Μην κάνουμε συνέχεια μπρος και πίσω σαν να μην καταλαβαίνουμε καν τι κάνουμε σωστά κάθε φορά. Είναι φως φανάρι άλλωστε.

Πέρσι είχε Shenmue III, Final Fantasy VII Remake και The Last Guardian η παρουσίαση της Sony και ήταν σαφές ότι επρόκειτο για οπτασία. Φέτος πάλι μένουμε με (μεγάλες) υποσχέσεις για κάποιο άλλο ημερολογιακό έτος αλλά είχαμε μπροστά μας τόσα live gameplay demos, καλοδιαλεγμένα και καλοβαλμένα μάλιστα, που εκτός από υποσχέσεις, μένουμε και με αρκετή ουσία.



 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
47 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Alias
    • Aυτη ηταν παρουσιαση. Αμην. Οι τιτλοι να διαδεχονται ο ενας τον αλλον σε ρυθμους πολυβολου, ενδιαφεροντες νεοι τιτλοι, ελαχιστη παρουσια των κουραστικων producers στην σκηνη και κυριως παρουσιαση εστιασμενη στους νεους τιτλους που φετος ηταν και πολλοι. 10 με τονο φετος η Σονυ.

    • Pleth
    • να πω την αλήθεια, ως επίδοξος κάτοχος ενός ps4 δεν ενθουσιάστηκα και πολύ. Βασικά περίμενα νέα κονσόλα αλλά αυτό είναι γνωστό καιρό. Ως προς τον ενθουσιασμό, τα περισσότερα games είναι απλά trailers και θα αργήσουμε να τα δούμε. Αν βαθμολογούμε υποσχέσεις τότε παίρνουν άριστα. Από ουσία όμως τζίφος !!!

    • yaponvezos
    • Είχε live gameplay demos, όχι απλά trailers. Τουλάχιστον για τα "μακρινά" της Sony. Εδώ είχε...ζωντανή μουσική επένδυση στα gameplay demos. Because why not, right?

    • Georgebor
    • Διάβασα ότι έβγαλαν μια τύπου ανακοίνωση ότι για κλείσιμο είχαν το Red dead redemption 2 αλλά λόγω του γεγονότος που έγινε στο ορλάντο και επειδή έχει μια σκηνή παρόμοια το τρειλερ δεν το βάλανε. Ισχύει;;

    • ner0
    • Να' μαι κι εγώ μετά από αρκετά χρόνια.. :P

      Ωραία ανάλυση, τις ίδιες σκέψεις έκανα κι εγώ πάνω κάτω αφού τελείωσε το event.

      Να συμπληρώσω και το No Man's Sky στη λίστα των παιχνιδιών που δεν εμφανίστηκαν φέτος. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να δούμε ημερομηνία κυκλοφορίας για αυτό το παιχνίδι φέτος και ψιλοαπογοητεύτηκα για να πω την αλήθεια. Έχει καταντήσει ψιλοαηδία να ανακοινώνεται ένα παιχνίδι και να κυκλοφορεί στην αγορά 4-5 χρόνια μετά (και να είναι και μέτριο στη χειρότερη περίπτωση: βλέπε The Division)
      Κατά τα άλλα δεν νομίζω ότι έχω δει καλύτερη press conference των τελευταίων τριών χρόνων.

      Παιχνίδια, παιχνίδια, παιχνίδια και όχι καινούριες κονσόλες για να αγοράσουν οι καταναλωτές με την προοπτική να παίξουν τίτλους που θα βγουν κάαααποια στιγμή...στο απροσδιόριστο μέλλον.

      Οι εταιρίες πέφτουν στην παγίδα σύγκρισης με τα PC και αυτό δε θα βγάλει πουθενά την τρέχουσα γενιά. Πως γίνεται να ανταγωνιστείς έναν υπολογιστή κλειδώνοντας την τιμή μιας κονσόλας στα 350-400 ευρώ? Πολύ απλά δεν γίνεται, και πιστεύω ότι γι' αυτό το λόγο θα αποτύχει και το σκόρπιο αν έχει τιμή 5 κατοστάρικα και άνω (τιμή φυσιολογική κατά τη γνώμη μου, έχοντας ρίξει μια πρώτη ματιά στα ανακοινωθέντα specs).

      Μπράβο στη Σόνι παράδειγμα προς μίμηση η φετινή συνέντευξη τύπου!

    • yaponvezos
    • @ner0

      Μη σκέφτεσαι τιμή Scorpio με τα τώρα δεδομένα αλλά με τα δεδομένα που θα ισχύουν 1-1,5 χρόνο από τώρα.

      Για τον ανταγωνισμό και τις συγκρίσεις, μια χαρά λειτουργεί. Με τον ίδιο τρόπο που δεν υπάρχει μια συσκευή με iOS ή μια συσκευή με Android κ.ο.κ.

      Να μην ξεχνάμε ότι οι κονσόλες έπαιρναν κάπως το πάνω χέρι από το 1994 μέχρι, χοντρικά, το 2006. Πριν και μετά είναι κανόνας ότι α) η κονσόλα ζει και β) δεν θίγεται κανείς που δεν ρίχνει στα αυτιά του PC. Επιπλέον, αν είναι να πούμε για Microsoft, κάπως πρέπει να μετρά και ότι αγοράζεις μία φορά και τρέχει σε διαφορετικές εκδόσεις κονσόλας και σε Windows 10 PCs με διαφορετικές συνθέσεις. Και ο καθένας παίζει όπως μπορεί και όπως βολεύεται. Δεν είναι αρνητικό αυτό.

      Το No Man's Sky ισχύει ότι έλειπε αλλά δεν το συμπεριέλαβα διότι, σε αντίθεση με Shenmue III και The Last Guardian (η Square Enix μπορεί να αλλάξει και γνώμη στην πορεία) είτε βγαίνουν μόνο σε PlayStation είτε πρώτα σε PlayStation. Το No Man's Sky, άσχετα από το πώς παρουσιάζεται, θα βγει την ίδια μέρα και σε PC και σε PS4. Τουλάχιστον αυτό λέει από πέρυσι η Hello Games.

    • Tim of Heavens
    • Ωραία ήταν σε γενικές γραμμές η παρουσίαση της Sony. Μεγάλο ατού το νέο God of War που ευτυχώς αλλάζει μορφή και δεν ακολουθεί την πεπατημένη.Μελανό σημείο τα VR games που όταν τα είδα γελούσα σαν χαζούλης. Τώρα για τις νεότερες κονσόλες μέχρι και θρήνο έχουμε κάνει. Πέρασαν 3 χρόνια και σε 1,5 χρόνο βγαίνει το Scorpio. Προσθέστε και 1-2 χρόνια που θα υποστηρίζονται τα Xbox One/ PS 4 και όριστε μια εξαετία την βγάζει η τωρινή γενιά.

      Το Crash remaster/remake με gameplay από του Αβραάμ τα χρόνια ήταν μεγάλη τρολλιά.

    • diver_gr
    • Θεωρώ τη παρουσίαση της Sony ως τη καλύτερη της φετινής Ε3! Τα παιχνίδια που είδα με κάνουν να θέλω να αγοράσω PS4 όσο ποιο γρήγορα γίνεται! Το ωραίο είναι πως είδαμε καθαρό, συνεχές gameplay και όχι αποσπάσματα με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη εικόνα και αντίληψη για τους τίτλους που έρχονται.

      Πρόσεξε κανείς ότι η Press της Sony ήταν μικρότερη κατά 10 λεπτά σε σχέση με των προηγούμενων ετών? Μήπως λέω μήπως είχαν Plan A & B ώστε ανάλογα με την παρουσίαση της MS ίσως στο κλείσιμο να παρουσίαζαν το Neo? το οποίο τελικά λόγο των 6 Tflops του Scorpio θα επισκιαζόταν? Μια σκέψη.....

    • GamingFun
    • Δεν είδα τη συνέντευξη τύπου της SONY (ούτε και κάποιας άλλη), αλλά από αυτά που είδα και διάβασα, (και για να ρίξω λάδι στη φωτιά) πιστεύω πως η SONY έπαιξε μόνη της μπάλα στη φετινή E3. Μπορεί μετά από αυτά να της συγχωρέσουμε (;) τα τραγικά λάθη που έκανε.
      Τώρα εγώ θεωρώ πως από τους αποκλειστικού τίτλους που έδειξε, οι πιο αναμενόμενοι είναι οι εξής:
      1) God of War,
      2) The Last Guardian,
      3) Horizon:Zero Dawn,
      4) Detroit: Become human
      5) Death Stranding και
      6) Days Gone (;).
      Αλήθεια η SONY αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα ορεκτικό (και το ρόλο αυτό τον παίζει το Days Gone; Βασικά, αν ισχύει κάτι τέτοιο, το βρίσκω άδικο, μιας και ως καινούριο IP φαίνεται να έχει ζουμί...) μέχρι την κυκλοφορία του The Last of Us 2 από τη Naughth Dog;

    • chris redfield
    • Σε ποιον πλανητη γινεται ο ενας(MS) να δειχνει παιχνίδια τα περισσοτερα από τα οποια βγαινουν φετος,να ανακοινωνει 2 hardware,cross play,cross buy.

      Ο άλλος(sony) να ανακοινωνει VR και παιχνίδια που θα βγουν 2017 και βαλε(TBA) πλην του last guardian

      και το αποτέλεσμα είναι να λεμε ότι η σονυ κερδισε την ε3...
      ΔΗΛΑΔΗ WTF...

    • hide
    • Σε ποιον πλανητη η Ε3 υπαρχει για να εξυπηρετεί ανακοινωσεις....ημερομηνιων παιχνιδιων που ηδη ειχαν ανακοινωθει(ΜS) σε προηγουμενες εκθεσεις και οχι για ανακοινωση νεων παιχνιδιων/ips(sony) που δεν γνωριζαμε μεχρι σημερα?

    • chris redfield
    • @hide εν κατακλείδι το να δειχνεις παιχνίδια τα οποια θα βγουν στα 4 χρονια ζωης του ps4 είναι δωρο αδωρον για το σημερα...
      Η ms το 2014,2015,2016 σου δινει/εδωσε πιο πολλα παιχνίδια να παιξεις...και αυτό είναι που μετραει...

    • hide
    • Διαφωνω οτι σου εδωσε περισσοτερα, αλλα οπως και να χει η Ε3 ειναι για ανακοινωσεις παιχνιδιων.

      Ειδικα οταν η MS αυτο που ουσιαστικα κανει ειναι να ανακοινωνει σε αυτη(Ε3) τα exclusives της(που ειχαν ηδη ανακοινωθει) ως windows games ειναι ενας λογος για να χασει κι αλλο στα ματια του μεσου gamer (μιλαμε για την κονσολα της παντα).

      Αν θελεις ανακοινωσεις ημερομηνιων παιχνιδιων, δες last guardian και πολλα ακομα(αν αμφιβαλλεις οταν εχω χρονο θα στα ποσταρω εδω) οπως και η ανακοινωση 50(!!) παιχνιδιων για psvr μεσα στο 2016.

    • chris redfield
    • @hide εάν παρεις τα genres ένα ένα θα δεις ότι η MS σου εδωσε περισσοτερα και σε πολλες περιπτώσεις καλυτερα...

      FPS halo 5>killzone shadow
      Platform/action sunset overdrive>knack και τωρα εβγαλε το rachet που ουσιαστικα δν είναι νέο παιχνιδι μιας και το εχει βγαλει ps2-ps3-ps4
      Racing forza 5-6 horizon>driveclub
      Fighting killer instinct>κανενα δεν ειχε βγαλει η σονυ μεχρι τα 2 χρονια κυκλοφοριας του τωρα εχει το SFV
      indie ori>ολα
      3rd person action/adv/RGP εδώ υπερεχει το ps4 λογω του uncharted και του bloodborne αλλα και παλι ειχες quantum break και tomb raider
      φετος ...dead rising 4-recore-gears 4-forza horizon 3-quantum break...
      και στην σονυ last guardian-u4-gt sports

      Από που προκυπτουν τα περισσοτερα παιχνίδια εως σημερα στο ps4...μπορει να ξεχασα τιποτα και στα 2...

      Ωστόσο εχεις ένα δικιο ότι πλεον δεν είναι απαραιτητο να εχεις xbox κονσολα για να τα παιξεις όλα αυτα...αλλα καποιος που τα γουσταρει αυτά και θελει κονσολα θα παρει το one...

    • Roronoa
    • @chris redfield

      Ξεχασες το bloodborne και το until dawn :P
      H διαφορα στα first party exclusives κονσολα vs κονσολα μεχρι σημερα ειναι πραγματικα μικρη, μεγαλωνει λιγο αν μπουν και third party/ indies.

    • yaponvezos
    • @chris redfield
      @hide

      You're both missing the point. Οι συνεντεύξεις Τύπου είναι ΚΑΙ μια μεγάλης διάρκειας διαφήμιση. Και η φετινή διαφήμιση της MS είναι πιο μπερδεμένη και χειρότερη από την περσινή. Της Sony είναι το αντίθετο.

      Η MS ας πούμε. Ενώ όντως έδειξε τίτλους που δεν είναι τόσο μακριά και η Sony το αντίθετο (και στο κείμενο της Sony το αναφέρω αυτό ως αρνητικό), δεν κατάφερε καν να μεταδώσει ξεκάθαρα το μήνυμα αυτό ενώ πέρυσι δεν έχανε ευκαιρία να το θυμίζει. Αυτό π.χ. είναι λάθος τακτικής. Ενώ η από τώρα ανακοίνωση του scorpio, ενώ είναι ανούσια στην πραγματικότητα μιας και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη ήταν μια καλή τακτική που, χωρίς να φαίνεται από τώρα, ρίχνει περισσότερη πίεση στη μεριά της Sony για το PS4 Neo.

      Αυτό που κάνουμε εδώ είναι να αξιολογούμε τις παρουσιάσεις και για το περιεχόμενο, για αυτό που είναι, για αυτό που προσπαθούν να πετύχουν και κατά πόσο το πετυχαίνουν. Δεν τις βλέπουμε απλά σαν λίστες με παιχνίδια που βάζουμε δίπλα δίπλα και τις συγκρίνουμε. Με το ίδιο σκεπτικό ακριβώς η τελική μας εντύπωση πέρυσι ήταν η αντίστροφη.

    • chris redfield
    • @vezos...

      Dimcar 21/06/2015
      Το μεγαλύτερο θέμα με τη pc της Sony ήταν το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσε ούτε ένα παιχνίδι για φέτος. Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.
      http://www.enternity.gr/Article/Games/Specials/E3-2015-Press-Conferences-The-Aftermath/31358.html

      Θα προσθεσω ότι παραμενει...γιατι εκανε το ιδιο με περυσι...πλην του last guardian...

      Αντιθέτως η MS παντα μα παντα εχει κατι δειξει παραπανω και δεν μενει μονο στα games...περυσι BC φετος buy it once...κτλ

      Να μην παρεξηγηθώ όλα σχεδόν τα παιχνίδια της sony μου αρεσεαν και τα περιμενω...το θεμα είναι ότι συνεχεια περιμενουμε...

    • chris redfield
    • Τελικα το dead rising 4 είναι time exclusive...
      http://thisgengaming.com/2016/06/16/dead-rising-4-confirmed-to-be-a-timed-exclusive/

      Οποτε βγαλτε το από την λιστα...LOL

    • hide
    • chris redfield

      Επισης ξεχασες τα ποσα παιχνιδια βγαινουν σε pc ps4 και οχι σε One που ειναι περισσοτερα απο το αναποδο.
      Κυριως indies βεβαια αλλα οκ.

      ξεχνας κι αλλα αλλα το θεμα να κανουμε λιστες. Παντα αρχιζει δυναμικα η MS την πρωτη μεχρι δευτερη χρονια της και μετα ψαχνεται πως θα αλλαξει κονσολα για δεν εχει παιχνιδια να δωσει:P

      To οne ειναι πολυ χειροτερο απο το 360 γιατι αναθεμα αν εχει ενα 1-2 καθαρα exclusives πλεον.

      Τελος οταν οι αλλοι σου ανακοινωνουν kojima exclusive, insomniac exclusive και god of war και days gone(σου βαζω μονο αυτα τα 4) δεν υπαρχει καμια ανακοινωση στην ms conference που να πλησιαζει εστω μια απο αυτες.

      Στην Ε3 ανακοινωνονται παιχνιδια. Oi μεν εκαναν ανακοινωσεις νεων ips και οι αλλοι ανακοινωσαν τα παλια θηδεν exclusives, στο pc...

      Για pc ηταν καλη conference παντως:P

    • xkate93
    • Το θέμα είναι να βλέπουμε και τι είναι καλύτερο για τον καταναλωτή. Εγώ το βρίσκω πιο "τίμιο" το ότι η Microsoft μίλησε επί σκηνής για τα μελλοντικά της σχέδια ενώ η Sony δεν έδωσε ούτε το παραμικρό hint, ειδικά αν ισχύουν οι φήμες ότι το Neo θα κυκλοφορήσει αρκετά νωρίτερα από το Scorpio.

    • yaponvezos
    • @chris redfield

      Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι ότι με το να παραθέτεις ένα περσινό comment που δηλώνει κάτι που και τότε και τώρα έχω γράψει στην κριτική της Sony δεν προχωρά την κουβέντα, ούτε και αποτελεί κάποιου είδους σχόλιο σε αυτά που έγραψα σε προηγούμενή μου απάντηση.

      Επιπλέον στο κείμενο της Microsoft είχα γράψει κανονικά ότι το Dead Rising 4 δεν παρουσιάστηκε ως αποκλειστικό, άρα μιλάμε για timed.

      Συμφωνώ ότι η MS δεν μένει μόνο στα games και δεν το θεωρώ καθόλου αρνητικό. Επιμένω όμως ότι μιλάμε για μια επικοινωνιακή καμπάνια που αξιολογείται υποχρεωτικά ΚΑΙ ως τέτοια.

      @hide

      Σίγουρα έχει πάνω από 1-2 και φιλοξενεί και μερικές πιο ριψοκίνδυνες δημιουργικά προσπάθειες. Το αδικείς το XO στην προκειμένη. Δεν είναι ανάγκη κιόλας αφού και η Sony έδειξε ωραία πράγματα. Τα ωραία της MS και τα ωραία της Sony έχουν διαφορετικό χαρακτήρα απλά, όπως είναι και φυσικό.

      Και η όλη ιστορία ότι το άνοιγμα της MS σε PC ζημιώνει το Xbox είναι μια καραμέλα που κάποτε πρέπει να λιώσει, ειδικά μετά από τόσο πιπίλισμα. Γιατί θα έρθει η ώρα που θα χτυπά πόρτα publisher η MS και θα λέει έχω κι εγώ 40 εκατομμύρια ενεργούς gamers στην πλατφόρμα μου, απλά οι μισοί είναι εδώ, οι μισοί εκεί, αλλά εσύ με μια δουλειά και ένα πόνο διαθέτεις το παιχνίδι σου σε όλους.

      @xkate93

      Δεν τίθεται θέμα τιμιότητας. Μην εξωραΐζουμε τα πράγματα χωρίς λόγο. Ακούστηκε η ισχύς του PS4 Neo με διαρροή από Sony. Η MS είδε ότι έχει το πάνω χέρι, κάνει τη δική της διαρροή και συνειδητοποιεί ότι με το να μιλήσει δημοσίως και επισήμως από θέση ισχύος θα εξασφαλίσει α) καλή εντύπωση και β) θα κάνει τη Sony να μπει σε σκέψεις για το τι μπορεί να κάνει, πώς μπορεί να διαχειριστεί τη διαφορά δυναμικότητας τώρα και στο μέλλον.

      Την τελευταία φορά κάπως έτσι την είχε πατήσει η MS που θεωρούσε δεδομένο ότι η Sony δεν θα έχει 8GB GDDR5 λόγω υψηλού κόστους και βρέθηκε προ εκπλήξεως.

      Ανταγωνιστές είναι, πόκερ παίζουν, καλώς το κάνουν. Αλλά αν μετριόταν έτσι η τιμιότητα, τότε θα έπρεπε να έχουμε βασίλισσα την Nintendo από τότε που ξεστόμισε για πρώτη φορά το όνομα "NX".

    • hide
    • ''Και η όλη ιστορία ότι το άνοιγμα της MS σε PC ζημιώνει το Xbox είναι μια καραμέλα που κάποτε πρέπει να λιώσει, ειδικά μετά από τόσο πιπίλισμα''

      Πιπιλισμα γιατι?

      Γιατι να ειναι δελεαστικο το xbox για τον pc gamer και γενικα για τον gamer? Πριν ηταν, τωρα ειναι?
      Ειναι τοσο λιγοι αυτοι?

      Ειναι μια σειρα απο πραγματα που κανουν μια κονσολα δελεαστικη, ενα για παραδειγμα ειναι η ευκολια, ενα αλλο ειναι ο αριθμος των ΑΑΑ exclusives και ενα ακομα το optimisation των exclusive σε κλειστο συστημα( για αυτο βλεπεις και τα θαυματα horizon σε open world, uncharted, το CG ποιοτητας detroit που διαβασα οτι τρεχει στα 60fps σε αυτη τη φαση).

      Οταν χανεις 2 απο 3 παραπανω πως μπορει να μην χανεις ως κονσολα? Δεν σε καταλαβαινω.



      Το δευτερο δεν το καταλαβα αν θες εξηγησε το μου λιγο.


      ΥΓ. Εκανα ποστ εδω και μου το εβγαλε σε αλλο νεο:/

    • Roronoa
    • @hide

      Το xbox δεν ηταν και δεν θα ειναι μαλλον ποτε δελεαστικο για τον pc gamer, αυτο το ξερει η microsoft και για αυτο κοιταει να κανει εστω πιο δελεαστικα τα windows απο το ps4.
      Στελεχος της sony δηλωσε πως ενας λογος που βγαζουν το ps4 neo ειναι για να σταματησουν εκροες προς PC μερια.

      "House said that one of the key motivations for PlayStation 4 Neo was specifically to prevent high-end users from abandoning the product at an earlier point than its natural eight-year lifespan. “We’ve traditionally seen that some of the core audience tends to gravitate back to high-end PCs at some point because these are the people who want the finest graphical performance,” he said. “So here’s a great opportunity to have them stay within our ecosystem."

      https://www.theguardian.com/technology/2016/jun/15/playstation-boss-andrew-house-ps4-neo-microsoft-scorpio

      Το xbox ειτε εχει τα first party exclusives στο xbox ειτε τα εχει και στα windows ειναι το ιδιο γιατι αυτον δεν θα παει ποτε σε PC και θελει μονο κονσολα δεν τον νοιαζει τι τρεχει σε PC.

    • yaponvezos
    • @hide

      Η δουλειά του Xbox (η κονσόλα, όχι η πλατφόρμα) δεν είναι να γίνει δελεαστικό στον PC gamer. Για τον PC gamer είναι απλά το ανάλογο του Steam Machine (υπολογίζω το πρότυπο με SteamOS) με βιβλιοθήκη της προκοπής, καλύτερη υποστήριξη κ.λπ. Τίποτα άλλο. Αξεσουάρ κατά μία έννοια. Το κέρδος του PC gamer είναι παιχνίδια που πριν δεν έβλεπε ούτε ζωγραφιστά.

      Για τον console gamer είναι ένα σύστημα όπως κάθε άλλη κονσόλα που ξέρει και γνωρίζει ότι στο εξής θα αγοράζει ένα παιχνίδι και, αν χρειαστεί ποτέ να το παίξει σε PC, θα είναι εκεί και θα τον περιμένει.

      Κι επειδή ο λόγος γίνεται συνήθως σχετικά με το ρόλο της αποκλειστικότητας, ας το θέσω ως εξής.

      Εποχή HD DVD και Blu-ray Disc. Βγαίνει μια ταινία στο ένα, όχι στο άλλο. Αν έχεις το κατάλληλο player, έχεις πρόσβαση στην ταινία. Δεν κάθεσαι να κοιτάς όμως τη μάρκα του player για να δεις αν έχει νόημα να δεις την ταινία. Το format είναι που σε απασχολεί. Ε το ίδιο γίνεται κι εδώ στην ουσία.

      Αυτό που λέω για τους developers και publishers λοιπόν, σημαίνει το εξής απλό. Τώρα όταν θέλει να χτυπήσει πόρτα για συνεργασία/αποκλειστικότητα/οτιδήποτε, εμφανίζεται και λέει καλησπέρα, είμαι το Xbox έχω 20 εκατομμύρια έτοιμους χρήστες. Αύριο θα λέει καλησπέρα, είμαι το Xbox, φτιάξε το παιχνίδι, θα τρέχει και σε Windows 10, το target είναι αυτό αριθμητικά, εσύ απλά θα φτιάξεις το παιχνίδι σου ως Universal Windows Platform και όλα έτοιμα. Άντε λίγο πείραγμα στο UI εδώ κι εκεί, ανάλογα με την περίπτωση. Και απευθύνεσαι σε όλους μαζί.

      Και έτσι η MS δεν θα έχει να αντιτάξει τα γνωστά 20 εκατομμύρια κόντρα στα 40 του PS4.

      Υ.Γ.: Μάλλον φόρτωσε παρακάτω άλλο article, πήγες πιο κάτω από όσο έπρεπε και κατέληξες σε άλλο comment box. Υποθέτω τουλάχιστον.

    • hide
    • Με λιγα λογια συμφωνεις οτι η αξια της ως κονσολα πεφτει κατακορυφα. Το παραδειγμα των steam machines ειναι ευστοχο και ουσιαστικα ακολουθει αυτα που γραφω παραπανω.

      Η υποθεση σου οτι θα προσελκυσει περισσοτερο ευκολα καποια exclusive deals δεν επιβεβαιωνεται (η Ε3 μολις περασε) και δεν ξερω αν επιβεβαιωθει συντομα οσο το PS4 σαρωνει κυριολεκτικα σε πωλησεις και τελικα φαινεται οτι ειναι αυτο που τραβαει exclusive deals που ειχαμε να δουμε απο εποχες....ps2.(βλ spiderman, kojima game)

      Το κραταμε ομως αυτο που ειπες για τις επομενες 5 ετιες(αν μεινουν τα πραγματα ως εχουν), γιατι τοτε ισως εχει περισσοτερη βαση και το δουμε στην πραξη.
      Η Ε3 θα επαναλαβω οτι εδειξε ακριβως την αντιθετη διαθεση απο τους devs παντως. Tο ''windows+ xbox'' υπαρχει εδω και μηνες ισως και χρονο. Θα μπορουσαν να κανουν ανακοινωσεις kojima φαση για το μακρινο μελλον, αλλα ουτε αυτες τις ειδαμε.

      @yaponvezos
      ''Εποχή HD DVD και Blu-ray Disc. Βγαίνει μια ταινία στο ένα, όχι στο άλλο. Αν έχεις το κατάλληλο player, έχεις πρόσβαση στην ταινία. Δεν κάθεσαι να κοιτάς όμως τη μάρκα του player για να δεις αν έχει νόημα να δεις την ταινία. Το format είναι που σε απασχολεί. Ε το ίδιο γίνεται κι εδώ στην ουσία.''

      Μαζι σου, αλλα υπαρχει ενα ''αλλα'' εδω.
      Ειναι πολυ διαφορετικο να εχεις ενα format (blu-ray) που θα τα παιζει ολα , απο το να εχεις 3-4 formats για gaming που τα παιζουν ολα. Και αν ακομα και τα πολλα formats για ταινιες δεν θα εκαναν ΚΑΜΙΑ διαφορα στην ποιοτητα των ταινιων , για τα παιχνιδια τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα( βλ. κοπος,χρημα, αποτελεσμα).

      Και τελικα τι θελουμε ως καταναλωτες? το μεγιστο(horizon, uncharted, detroit κ.α) της φθηνης κονσολας μας η να γεμισουμε unpolished multiplatforms που θα περιοριοριζονται εξαιρετικα σημαντικα απο τα τοσα διαφορετικα formats?(δινοντας ενα αποτελεσμα ''μεσο ορο'' ουσιαστικα των δυνατοτητων ΟΛΩΝ αυτων των formats)

      Με τιποτα ομως:P
      Ελπιζω να μην συμβει ποτε κατι τετοιο.

      ΕΝΑ hardware ομως κλειστο εστω για 4-5 χρονια που θα ειναι κοινο για ΟΛΟΥΣ και θα τα παιζει ΟΛΑ θα ηταν φανταστικη εξελιξη κατα την αποψη μου. Και μετα ξυπνησα.:P

    • yaponvezos
    • @hide

      Όχι δεν συμφωνώ ότι η αξία της κονσόλας πέφτει. Δεν το είπα, ούτε προκύπτει από αυτά που έγραψα. Αγοράζουν όλοι ουσιαστικά smartphones; Ναι. Αγοράζουν όλοι tablets; Όχι. Ακυρώνεται η χρησιμότητα του tablet; Όχι. Δεν μπορούν και τα δύο είδη να τρέχουν το ίδιο λειτουργικό; Ναι. Το ότι τρέχουν το ίδιο λειτουργικό σημαίνει ότι η εμπειρία είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις; Όχι.

      Διαλέγεις ανάλογα με τις προτεραιότητές σου. Δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο.

      Δεν γίνεται να επιβεβαιωθεί η επιρροή της ενοποίησης σε αυτήν την E3 από τη στιγμή που δεν έχει καν περάσει το update για το UWP στο XO ακόμη. Είναι για μέσα στο καλοκαίρι. Και το θέμα εδώ είναι ότι όλο και κάποιο publisher θα αποδειχθεί τέρμα φραγκοφονιάς και δεν θα θέλει cross-buy.

      Η εγκατεστημένη βάση τραβάει πάντα τα exclusives. Όχι από εποχή PS2. Από την απαρχή του χρόνου που λένε.

      Ο κόπος και το χρήμα που λες δεν ισχύουν ως σοβαροί παράγοντες πια. Όχι από τη στιγμή που τα dev tools της MS π.χ. κάνουν και για ανάπτυξη στο PS. Τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Τα first party games θέλουν κόπο για optimization γιατί αν δεν το κάνουν αυτοί καλύτερα από όλους, που πρέπει να δείξουν τα όρια ενός συστήματος, ποιος θα το κάνει στο τέλος; Αυτό που έχει γιγαντωθεί σε μεγάλες παραγωγές είναι το κόστος του marketing που συχνά ισούται με το κόστος παραγωγής. Όταν η Ubisoft κάνει συμφωνία με τη Gillette για item codes σε συσκευασίες με ξυράφια, δεν είναι να απορούμε μετά γιατί χάνεται η μπάλα.

      Έχουμε ήδη γεμίσει unpolished multiplatform games και αυτό το καταφέραμε σε εποχή που τα formats ήταν απολύτως σταθερά. Μόνο τα exclusives έχουν ελπίδα για πραγματικό polish.

      Το μέγιστο δεν υπάρχει. Είναι ένας κινούμενος στόχος. Το PC ανανεώνεται συνεχώς. Ρούχα, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, ό,τι θες, τίποτα δεν μένει στάσιμο. Αν έχεις στα χέρια σου το "καλύτερο" είναι θαύμα να μπορείς να το λες για πάνω από ένα χρόνο τη φορά. Αυτό που φοβάσαι ότι θα συμβεί, συμβαίνει εδώ και χρόνια. Και αν ο καταναλωτής καταλάβαινε στην τελική τις διαφορές εδώ κι εκεί, την περασμένη γενιά θα αγόραζε σαν τρελός X360, όχι PS3. Δεν ήθελε όμως γιατί είχε σκάλωμα με PS.

      Τώρα οι ρόλοι είναι ανεστραμμένοι και οι τόσοι που ορκίζονταν ζώντας πλάνη, ότι το PS3 ήταν καλύτερο του X360, αγνοώντας την αλήθεια, τώρα ικανοποιούνται από το ότι το PS4 είναι (που είναι όντως) καλύτερο hardware. Μιλάμε για τα ίδια άτομα πάντα. Αλλά ρόδα είναι και γυρίζει πάντα.

      Ο καταναλωτής προτίμησε το Blu-ray από το HD-DVD, Στην πράξη, προσέφερε καλύτερο ήχο για λόγους που δεν έχει νόημα αναλυθούν τώρα. Φυσικά το διάλεξε επειδή πίστευε άλλα πράγματα. Και σίγουρα δεν έχει ιδέα από ήχο ο μέσος καταναλωτής. Το HD-DVD που ήταν φθηνότερο δεν τον ένοιαζε όμως. Γιατί φανταζόταν μεγαλεία. Μόλις του έλεγες όμως στη μούρη ότι το Full HD είναι 2MP νόμιζε ότι τον κοροϊδεύεις και αποκλείεται να μην είναι παραπάνω (true stories).

      Αντίστοιχη είναι η λογική και σε άλλα πολλά.

      Το τι θέλει ο καταναλωτής και το τι τον συμφέρει, πόσο μάλλον το τι τον ικανοποιεί, είναι πράγματα που, δυστυχώς, ταυτίζονται μόνο στην τύχη.

    • hide
    • Αν δεν βλεπεις οτι η κονσολα ''πεφτει'', τοτε εχουμε διαφορετικη οπτικη οσον αφορα το τι ειναι κονσολα. Σεβαστο.

      Γιατι το τι θα γινει στο μελλον νομιζω συμφωνησα στο να περιμενουμε γιατι σημερα μονο υποθεσεις μπορουμε να κανουμε. Η αποψη σου εχει βαση κατ εμε, απλα οπως τονισα πριν, στην πραξη βλεπουμε το αναποδο και για παιχνιδια που δεν θα βγουν το καλοκαιρι...αλλα 2-3 χρονια μετα. Για μενα λοιπον θα μπορουσαμε να δουμε μια ενδειξη ρε παιδι μου απο τωρα για τα benefits του ''One-Win'', αλλα ας δεχτουμε οτι ο χρονος θα δειξει.

      Δεν δεχομαι οτι δεν υπαρχει κοπος/χρημα. Δεν το πετας μεσα στην κονσολα και να το...γεννηθηκε:P, φανταζομαι oτι δεν πιστευεις κατι τετοιο. Αρκετοι devs αντεδρασαν αρνητικα με τα ''1.5'' upgrades κονσολων για αυτον ακριβως τον λογο. Αλλα ειναι και κοινη λογικη. Αλλο να φτιαχνεις παιχνιδι για μια κονσολα κι αλλο για τρεις ξερω γω. Οπως και να χει ειτε το πεις κοπο και χρημα ειτε το πεις ''τα καλα των exclusives'' το ιδιο και το αυτο τελικα. Οσο λιγοτερα platforms και οσο περισσοτερα exclusives τοσο το καλυτερο για τον καταναλωτη. Αποψη μου.

      Το μεγιστο υπαρχει στα exclusives και μπορει να υπαρχει γενικοτερα αν στηριζουμε τετοιες επιλογες(πληρωνω 5 και παιζω 5 και οχι πληρωνω 10 και παιζω 4).

      Ο κοσμος αγορασε ps γιατι ειχε κολλημα με τα exclusives του. Oταν εβλεπες God of War και μετα εβλεπες οτι το ninja gaiden ειχε ξερω γω μια σκια παρακατω, πληρωνες GoW.(αν η επιλογη σου γινοταν με κριτηρια των τεχνικο τομεα)

      Το ps3 ηταν καλυτερο του 360:P
      νομιζω οτι τα exclusives το εδειξαν αυτο. Το ps3 δεν αξιζε τοσα χρηματα αρχικα. Σε αυτο δεν μπορω να διαφωνησω.


      Οκ σιγουρα η τυχη ειναι σημαντικος παραγοντας και οι επιλογες αλλος ενας εξισου σημαντικος
      Οσο εχω δυνατοτητα να επιλεγω ομως θα επιλεγω αυτους που μου προσφερουν το ''μεγιστο''.

      Το gaming το αγαπαω και δεν μπορω να αφησω την τυχη να κανει παρτυ:P

      Η εξελιξη των 10 διαφορετικων formats που παιζουν τα ιδια παιχνιδια ειναι τραγικη για μενα ως gamer. Ο καθενας το βλεπει διαφορετικα προφανως.

    • yaponvezos
    • Αν πρέπει να εξηγήσω το αποδεδειγμένο, ότι το X360 ήταν τεχνικώς ανώτερο σύστημα, όσο σίγουρα είναι και τώρα το PS4, δεν μιλάμε σοβαρά, κάτι άλλο κάνουμε.

      Η ιδέα σου για το κόστος του porting βασίζεται σε μια πραγματικότητα που ίσχυε μέχρι την περασμένη γενιά. Τώρα όλα είναι PC. Φτιάχνεις παιχνίδι για PC, μετά το προσαρμόζεις προς τα κάτω. Ή φτιάχνεις παιχνίδι για τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και ύστερα χτίζεις προς τα πάνω. Αν δικαιολογούνται ports σε Mac (που δεν χρησιμοποιεί καν DirectX), είναι σχεδόν αυτονόητο ότι δικαιολογείται οτιδήποτε.

      Κι ας μην πω ιστορίες για τη λογική με την οποία αγοράζει ο πολύς ο κόσμος μια κονσόλα στην Ελλάδα και εκτός. Διότι αν νομίζεις ότι πρώτο μέλημα είναι τα exclusives (που μακάρι να ήταν), δεν θα μας ρωτούσαν μέχρι σήμερα "ποια είναι η κονσόλα με τα καλύτερα γραφικά, ποια κονσόλα να αγοράσω" και άλλα παρόμοια. Ειδικά στην Ελλάδα ο μέσος όρος αγοράζει PS γιατί είναι PS. Αυτό ξέρει, με αυτό μεγάλωσε. Η Ελλάδα ειδικότερα είναι γνωστό "PlayStation territory".

      Αφού αγαπάς το gaming, μην προσπαθείς να εκμηδενίσεις θετικά των άλλων συστημάτων. Κάτσε να χαρείς το δικό σου και άσε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Δεν έχει νόημα να διαλέγεις πλευρά, μόνο games. Αλλά επειδή το χρήμα δεν είναι άπειρο, ο καθένας φτιάχνει και μια ιστορία γύρω από τις επιλογές του, ώστε να είναι οι καλύτερες.

      Ενώ το σημαντικό είναι να αποδειχθούν οι πιο ταιριαστές για την περίπτωση.

      Μπορεί να είναι τραγικό για σένα να μπορούν να παίξουν τα ίδια παιχνίδια πολλά διαφορετικά formats. Αλλά εκείνοι που ξαφνικά έχουν πρόσβαση σε περισσότερα μάλλον θα προτιμήσουν τον εκδημοκρατισμό της κατάστασης.

    • hide
    • yaponvezos'':
      Αν πρέπει να εξηγήσω το αποδεδειγμένο, ότι το X360 ήταν τεχνικώς ανώτερο σύστημα, όσο σίγουρα είναι και τώρα το PS4, δεν μιλάμε σοβαρά, κάτι άλλο κάνουμε''

      What???
      Δεν περιμενα να ακουσω κατι τετοιο πραγματικα. Νομιζα οτι τα ειχαμε λυσει αυτα τα θεματα χρονια τωρα.
      Εκτος αν εννοεις ανωτεροτητα την επιφανειακη συγκριση των multiplatforms που εδιναν ZERO εργασιες στα spus του cell και ουσιαστικα το μεγαλυτερου ατου του ps3 hardware πηγαινε στον καλαθο των αχρηστων.
      Noμιζω οτι τα ματια μας ειδαν την διαφορα στο maximum και των 2.

      Μισο , δεν ειπα ΠΟΤΕ οτι το porting ειναι οσο δυσκολο ηταν στην προηγουμενη, γενια. Ειπα οτι ειναι δυσκολοτερο απο το να μην υπαρξει καθολου porting. Ειναι σαν να μου λες οτι θα πας για καφε εδω κοντα 3 χιλιομετρα, να συγκρινεις την καταναλωση βενζινης με εμενα που θα κατσω σπιτι και να μου λες οτι δεν χαλασες τιποτα...

      Δεν εξετασα το πως λειτουργει ο κοσμος και η Ελλαδα αλλα το πως επιλεγω συνειδητα να λειτουργω εγω. Λυπαμαι που λειτουργουν με συγκεκριμενο τροπο αλλα εγω εχω τον δικο μου.


      ''Αφού αγαπάς το gaming, μην προσπαθείς να εκμηδενίσεις θετικά των άλλων συστημάτων. Κάτσε να χαρείς το δικό σου και άσε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Δεν έχει νόημα να διαλέγεις πλευρά, μόνο games. ''

      Αν βλεπω που δεν μου αρεσει προτεινεις να μην το πω? Γιατι? Εγω σεβαστηκα σε παραπανω ποστ μου οτι οριζεις διαφορετικα το τι ειναι κονσολα, αν και δεν καταλαβαινω την λογικη σου πραγματικα, την σεβομαι. Δεν βλεπω να συμβαινει το ιδιο και με την δικη μου.

      Ποιο το νοημα των πολλων formats αν τα παιζουν ολα?
      Εκτος απο το γεγονος των αρνητικων που ανεφερα παραπανω, δεν εχει καποιο νοημα. Για αλλους μπορει να ειναι δημοκρατια τι να πω:P Για μενα ανοησια.
      Οπως σου ειπα καταλαβαινω το ΕΝΑ που θα τα παιζει ολα. Τα πολλα δεν...
      :)

    • Kafroc
    • Η προσκόλληση του κόσμου στις αποκλειστικότητες και στο "Hardware Superiority" με ξεπερνά μερικές φορές σαν προσωπικότητα. Σκεφτήκατε πριν τα σεντόνια wall of text ότι ίσως τελικά το γνωρίζουν οι console gamers ότι ένας Η/Υ θα είναι πάντα τεχνολογικά ανώτερος και πάντα θα έχει παιχνίδια που δεν θα εισαθχούν στις παιχνιδομηχανές (=αποκελιστικότητες).


      Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι ο πόλεμος του "Hardware Superiority" & της αποκλειστικότητας είναι ενα χαρακτηριστικό των κονσολών μεταξύ των κονσολών στην ιδιαίτερη αγορά τους για προσέλκυση χρηστών στο συστημά τους. Εφόσον η Microsoft έκανε το άλμα και άφησε το X-box να γίνει ένα low tier pc (!?) έχει κάνει all-in ότι υπάρχει στο τραπέζι ότι θα μετατρέψει ένα ΓΕΝΝΑΙΟ ποσοστό των χρηστών κονσόλας σε pc gamers.


      Εδώ έρχομαι στο 3ο θέμα που παρόλο για μένο προσωπικά είναι το πιο σημαντικό και αποτελεί την ειδοποιό διαφορά σ'αυτήν την συζήτηση οι περισσότεροι την αγνοούν. Έχετε σκεφτεί γιατί ένας άνθρωπος είτε γνωρίζει είτε δεν γνωρίζει από τεχνολογία κάνει αυτή την επιλογή?

      i)Η κονσόλα είναι αρκετά πιο φιλική για έναν τεχνολογικά αναλφάβητο,
      ii)υπάρχουν άνθρωποι που στα βιντεοπαιχνίδια αντιπαθούν το πληκτρολόγιο,
      iii)είναι πιο πιθανό η high end 40'' ίντσες να χρησιμοποιηθεί στην κονσόλα παρά στον H/Y (όχι αδύνατο πιο πιθανό), iv)η δύναμη της συνήθειας (εδώ δεν μπορώ να χωνέψω την αλλαγή θέσης του αναλογικού μοχλού στο X-box)
      v) οι κονσόλες δεν είναι "υπολογιστές" και αυτό είναι εντάξει το κάθε πράγμα έχει την ιδιατεροτητά του..


      Όλα τα παραπάνω ΔΕΝ είναι λόγοι για να ισχύει PC > Console είτε Console > PC αλλά για να δείξω τις ιδιαιτερότητες του κάθε χρήστη. Με άλλα λόγια, προσωπικά τα μόνα παιχνίδια έχω καταφέρει να "λιώσω" στο pc είναι το WoW & το LoL έχω προσπαθήσει το Skyrim, το Civilization, το Battlefield, το Assassin's Creed αλλά δεν μου δίνει την ίδια ευχαρίστηση τιμωρείστε με τι να σας πω μπορεί να είμαι ανώμαλος.



      Υ.Γ. Το feature με τα rolling άρθρα είναι αρκετά άβολο καθώς έχασα μια φορά το σχόλιο με auto-reload.

    • yaponvezos
    • @hide

      Ως προς το τεχνικό ζήτημα, το περίμενες ή όχι, απλά δεν τίθεται θέμα. Δεν είναι θέμα άποψης. Και δεν υπάρχει μόνο η CPU στο σύστημα για να υπολογίζεις μόνο τον Cell. Υπάρχει και η GPU, που ήταν γρηγορότερη στο X360 και με περισσότερο bandwidth μεταξύ της ίδιας και της CPU, η RAM που δεν ήταν ασύμμετρη και άλλα. Είναι γνωστά αυτά τα πράγματα, οι developers συμφωνούν, δεν χωρά συζήτηση ως προς αυτό.

      Στην παρομοίωση που έφερες για τον καφέ. Έλα που δεν χρειάζεται να γίνει ολόκληρη διαδρομή. Τα πράγματα είναι πολύ, πολύ πιο απλά. Είναι τόσοι developers που έχουν εμπειρία σε PC όπου το hardware κάθε άλλο παρά ένα πρόσωπο έχει, που μια νέα έκδοση εδώ και μια νέα έκδοση εκεί δεν είναι καν θέμα.

      Όσο για το ότι εξέτασες το πώς επιλέγεις ο ίδιος συνειδητά να λειτουργείς είναι η ρίζα της αντιπαράθεσης. Όταν κάνουμε αξιολόγηση μιας κατάστασης ή μιας εταιρείας, μια κίνησης ή μιας πολιτικής, δεν έχει καμία αξία να την κάνουμε με βάση το προσωπικό κριτήριο. Γιατί είναι σίγουρο ότι ο κόσμος δεν λειτουργεί με όποιο κριτήριο θέτει ο καθένας προσωπικά, σίγουρα η εταιρεία έχει τα δικά της που προφανώς και διαφέρουν από του ιδιώτη. Το προσωπικό συμφέρον δεν είναι βάση αξιολόγησης εταιρικής πολιτικής. Με την ίδια λογική που το εταιρικό συμφέρον δεν είναι βάση αξιολόγησης μιας προσωπικής επιλογής.

      Να λες ό,τι θες. Και τι σου αρέσει, και τι δεν σου αρέσει. Όταν συζητάμε για business όμως, συζητάμε για business. Ούτε για το τι με βολεύει, ούτε για το τι σε βολεύει. Όταν συζητάμε για την εξέλιξη μιας βιομηχανίας δεν είναι λογικό να πέφτουμε στη λογική "μου αρέσει = καλό", "δεν μου αρέσει = κακό". Αν ήταν έτσι θα "κέρδιζε" όποια κονσόλα μοιάζει περισσότερο με μπριζόλα.

      Και για να καταλάβεις γιατί δεν βγάζει πουθενά αυτή η κουβέντα. Λες λοιπόν ότι τα διαφορετικά formats που παίζουν τα ίδια παιχνίδια (αν μετράς PS4 Neo και Project Scorpio ως νέα formats τότε σίγουρα έχεις κάνει λάθος) είναι τραγική εξέλιξη. Σου απαντώ λέγοντας για εκδημοκρατισμό, ότι δεν είναι κακό να έχουν πρόσβαση περισσότεροι άνθρωποι σε περισσότερα παιχνίδια. Και σε αυτό επανέρχεσαι και μου λες "για μένα ανοησία" χωρίς καμία αιτιολόγηση ούτε γιατί δεν είναι εκδημοκρατισμός των games η τάση αυτή, ούτε γιατί θεωρείς το φαινόμενο ανοησία. Αυτό δεν είναι συζήτηση.

      @Kafroc

      Αμήν. Το λέμε και πιο πάνω. Το PC δεν ακυρώνει την κονσόλα, η κονσόλα δεν ακυρώνει το PC, δεν υπάρχει λόγος, προσφέρονται για διαφορετικά σενάρια. Αλλά true to gamer obsessions, πρέπει σώνει και καλά να βγει ότι ο Α είναι καλύτερος από τον Β. Αν δεν αναδειχθεί βασιλιάς δεν περνάει η μέρα.

    • hide
    • Καλα δεν κοιμασαι??:P

      Φυσικα και δεν τιθεται θεμα. Το ps3 ηταν ισχυροτερο. Πραγματικ χειροτερη GPU πολυ ανωτερη CPU
      (230 vs 77 gigaflops). Τα hardware των ps3 και 360 ηταν μηλα με ποτροκαλια, αλλα στο τελος κερδιζαν τα μηλα. Οι devs δεν εχουν πει τιποτα αλλο εκτος απο το οτι τους δυσκολευε σημαντικα. Φυσικα οσοι εχουν πει ασχημα πραγματα ηταν multiplatform devs που δεν ειχαν κανει ΠΟΤΕ offload σε spus. Αν υπαρχει καποιος που εκανε εστω και μια εργασια στα spus και ειπε κατι ασχημο θα το δεκτω. Ακομα και ο Newell που ειχε πει ασχημα πραγματα μετα τα portal 1 και orange box, εδωσε την καλυτερη εκδοση του απαιτητικοτητερου portal 2 αργοτερα .Γιατι πολυ απλα ασχοληθηκε(sony's MLAA-->spu's).


      Ακομα και τα multipatforms να εξετασουμε, ενα απο τα απαιτητικοτερα και ισως το απαιτητικοτερο της προηγουμενης γενιας ηταν καλυτερο σε ps3. Μιλαω για το GTA5. Το ιδιο ισχυει και για το BF3, για το portal2 κ.α(κυρως προς το τελος της γενιας). Και τα 3 ειναι πολυ πιο απαιτητικα απο τα GT4, COD4 και portal 1 που ηταν χειροτερα στο ps3. Γιατι τα πιο απαιτητικά παιχνιδια ετρεχαν καλυτερα απο τα λιγοτερο απαιτητικα σε ενα χειροτερο για σενα hardware? Και τελικα ποια απο τα 6 θα εξετασουμε αν θελουμε να κρινουμε το hardware? Hταν καλυtερα γιατι πολυ απλα σε καποια φαση οι third-party developers επελεγαν να κανουν offload ΚΑΠΟΙΕΣ εργασιες στα spu's του Cell σε ΚΑΠΟΙΑ παιχνιδια. Το τονιζω ΚΑΠΟΙΕΣ (πχ Deferred shading techniques, και το sony's MLAA επαιζε πολυ προς το τελος). Ουδεμια σχεση με τα ps3 exclusives που ''ξεφορτωναν'' ΠΟΛΥ πραμα στα spu's. Ενδεικτικα το 60% usage of spu's στο killzone 2 εχει κανει offload της παναγιας τα ματια στα spu's. Για αυτο και εδειχναν εξαιρετικα και τα εβλεπες πολλες φορες στα best technical achievement awards, Ειδικα τα παιχνιδια που εφτασαν στο 100% offload oπως Beyond two souls, Uncharted 3, the last of us. Δεν μπορει να μην εχεις διαβασει αναλυσεις που μιλανε για τεχνικες που ειδαμε στα συγκεκριμενα παιχνιδια και που θα βλεπαμε αργοτερα στην νεα γενια.(δες digital foundry και οχι μονο).

      Aκομα και να μην δωσεις σημασια στα παραπανω. Τα ματια μας ειδαν τις διαφορες. Δεν ξερω γιατι το συζηταμε.


      Δεν συμφωνουμε με το porting οποτε δεν ξερω αν εχει νοημα να το συζητησουμε. Ειναι σαφως πολυ πολυ πιο ευκολο, αλλα θαυματα δεν γινονται. Επισης ειχαν βγει διαφορες αντιδρασεις απο devs για το NEO και την επιπλεον που θα χρειαζεται. Οπου υπαρχει καπνος...


      Τωρα για το πως το βλεπω εγω και πως οι αλλοι. Οκ αυτοι διαμορφωνουν καταστασεις και εγω κανω οτι μπορω με το πορτοφολι μου. Δεν μπορω να μεινω αμμετοχος. Αυτο εννοω.

      Επειδη τυχαινει να διαφωνω με το τι βλεπεις εσυ καλο για την βιομηχανια δεν κανει την αποψη μου λιγοτερο σημαντικη.
      Mε λιγα λογια καλοβλεπεις ως ευοίωνο μελλον για τον gamer το να πληρωνουμε οσο το δυνατον περισσοτερα για να παρουμε οσο το δυνατον λιγοτερα(optimisation not) ωστε να υπαρχουν στην αγορα....3-4 formats(!)που θα τα παιζουν ολα(?but..why?). Εγω διαφωνω με αυτο.
      Δεν διαφωνω με το που το πανε, διαφωνω με το τι ειναι καλο ή κακο να γινει για το gaming οπως το βλεπω εγω. Οπως ειπα θελω να πληρωνω 400 για VR και να παιρνω παιχνιδια οπως το robinson την ωρα που οι περισσοτεροι νομιζουν οτι θα τρεχω ps2 quality στο VR μου λογο του ''αδυναμου'' hardware. Πληρωνω 5 και παιρνω 6. Αυτο θελω ως καταναλωτης και αυτο προσπαθω να πω και εδω σε τοσα ποστς.

      Ο καθενας εχει την αποψη του και ειναι σεβαστη νομιζω.

    • yaponvezos
    • Είναι γνωστό ότι δεν κοιμάμαι.

      Καλά για το hardware δεν συνεχίζω γιατί δεν υπάρχει ελπίδα. Ξεχνάς ότι ένας λόγος που το offloading ήταν αναγκαίο, ήταν επειδή ήταν αχταρμάς η RAM και χειρότερη η GPU. Και τα 230 gigaflops είναι στο σενάριο με 8 SPUs, όχι 7 που ήταν στο PS3. Anyhow.

      Για το porting. Πρόβλημα έχουν όσοι χρησιμοποιούν μηχανές που δεν κάνουν scale της προκοπής. Όσο περνά ο καιρός, το να πετύχεις τέτοια μηχανή χρειάζεται προσπάθεια.

      For the love of God, δώσε βάση στη διατύπωσή μου. Όταν μιλάω για εκδημοκρατισμό των games, αναφέρομαι σε κάτι που αγγίζει τους gamers, όχι τη βιομηχανία, άρα δεν σχολιάζω το καλό της βιομηχανίας όπως γράφεις ότι κάνω σε εκείνο το σημείο. Για τον gamer, το θεμιτό είναι να πληρώνει μια φορά ένα παιχνίδι και να έχει πρόσβαση σε αυτό οπουδήποτε. Ένα έργο, μια χρέωση, σταθερή και εύκολη πρόσβαση, ασχέτως format.

      "But..why?". Because, αγαπητέ, για να μείνουν λιγότερα hardware platforms, πρέπει κάποιος από τους εμπλεκόμενους να αποφασίσει να αποχωρήσει από το hardware. Και κανείς δεν θέλει να το κάνει αυτό και λόγω εικόνας αλλά, κυρίως, λόγω των επιχειρηματικών παρενεργειών που έχει κάτι τέτοιο. Όπως το ότι χάνεται η ανάλογα άμεση πρόσβαση στον καταναλωτή, τα στοιχεία και τη συμπεριφορά του, που θεωρούνται πολύτιμα τόσο διαφημιστικούς λόγους όσο και για την επιλογή μελλοντικών παραγωγών. Και οι λοιπές προεκτάσεις είναι πάρα πολλές. Δεν έχει καμία σημασία αν είναι αντιρομαντικά, ωραία ή άσχημα αυτά. Σημασία έχει ότι παίζουν ρόλο. Για αυτό και δεν είναι λογικό να αγνοούνται.

      Κι επειδή στην τελική ο καημός σου είναι το optimization, ας βάλουν σημάδι Χ πόρους και ας λειτουργήσουν αναλόγως. Over time, το αποτέλεσμα καταλήγει το ίδιο. Δεν πειράζει αν κάνεις ένα χρόνο παραπάνω στη ζωή αυτή για να δεις το Uncharted 4 όπως το είδες.

      Όσο για το VR, δεν ξέρω γιατί το αναφέρεις. Μεταξύ των (μεγάλων) συστημάτων VR το PS VR είναι το τεχνικώς χειρότερο. Ταυτόχρονα είναι και το πιο προσιτό οπότε έχει περιθώριο να γίνει το πιο δημοφιλές και να βάλει και το VR σε περισσότερα σπίτια. Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο. Όπως μας δίδαξε άλλωστε και το VHS στη ζωή αυτή. Οπότε παίρνεις αυτό ακριβώς που πληρώνεις. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο.

    • diver_gr
    • @Hide

      Τη έχω διαβάσει και δεν έχουν πέσει ακόμα τα μάτια μου. Σύμφωνα τότε με τη λογική σου το ΧΒΟΧ ΟΝΕ είναι ισχυρότερο του PS4? Xbox One Cpu στο 1,75 έναντι 1,6 στο PS4 και το memory bandwith του ΟΝΕ με την Esram φτάνει τα 196 GB/s και ξεπερνάει κατά πολύ τα 176 GB/s του PS4 άρα το ΟΝΕ είναι δυνατότερο?

      Γράφεις για μήλα και πορτοκάλια......

      1) Οι επιδόσεις στα παιχνίδια βασίζονται κατά κύριο λόγο στις ικανότητες τη GPU και όχι της CPU και για να σε προλάβω προτού μου γράψεις για botleneck να σου θυμίσω πως στις κονσόλες δεν τίθεται θέμα botleneck της κάρτας από τον επεξεργαστή.

      2) Σε πάρα πολλά παιχνίδια οι developers αφαιρούν πλέον εργασίες από τη Cpu και της περνάνε κατευθείαν στην gpu κερδίζοντας έτσι σε επιδόσεις. Εργασίες όπως Physics, τρέξιμο αλγορίθμων, παράλληλες εργασίες κλπ γίνονται πολύ ταχύτερα στη Gpu από ότι στη Cpu. + το γεγονός πως μια εργασία στη gpu απαιτεί μικρότερο memory bandwith από ότι να σταλθεί στην Cpu.

      Είδες πουθενά bit coin mining με Cpu? Όσο αφορά τη θεωρητική ισχύ της Cpu του Cell ακόμα και 500 Gflops να ήταν από τη στιγμή που η κάρτα του ήταν για το ανάθεμα σαν κονσόλα συνολικά ήταν κατώτερη.

      Είναι σαν να αγοράζεις ένα πανάκριβο επεξεργαστή πχ Intel Core i7-5960X(1000+ ευρώ) το συνδιάζεις με μια gtx950 και περιμένεις να έχεις καλύτερες επιδόσεις στο gaming από μια cpu των 200 ευρώ μια Gtx960. Ούτε για αστείο. Δε πα να έχεις και 32GB ram η ταπεινή Cpu των 200 ευρώ θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις στο gaming με την 960 παρά εσύ με το θηρίο και τη φτωχή καρτούλα.

    • hide
    • diver_gr
      ''Οι επιδόσεις στα παιχνίδια βασίζονται κατά κύριο λόγο στις ικανότητες τη GPU και όχι της CPU''

      χμμμ ok

      Ξεχνας οτι το ps3 αρχικα πηγαινε να βασιστει μονο στην CPU (Cell spu's) σε ενα πολυ φιλοδοξο project που ομως θα ηταν πιθανοτατα καταστροφικο γιατι η ''επικοινωνια'' των κονσολων στο multiplatform κομματι του gaming development θα ηταν ανυπαρκτη(οχι μονο κακη οπως ηταν τελικα) και θα εκανε κακο στα παιχνιδια γενικοτερα.

      Μου συγκρινεις cpu με gpu με την λογικη των ΧΒΟΧone, ps4 και των pc parts.
      Τα πραγματα ηταν πολυ διαφορετικα τοτε και το μηλα με πορτοκαλια δεν το ειπα για να περασει η ωρα. Εσυ βλεπεις μονο πορτοκαλια αυτη τη στιγμη.

      Ο cell μπορουσε να κανει δουλειες της GPU και εξαρχης για αυτο δημιουργηθηκε και οχι απο αναγκη για να καλυψει την GPU. Ρε παιδια γιατι δεν εβαζαν καλυτερη GPU να τελειωνε το παραμυθι? Γιατι δεν δουλευετε στην Sony εσεις?:P
      Το προβλημα με το PS3 δεν ηταν οτι ενα ματσο ασχετοι εφτιαξαν το hardware οπως ουσιαστικα ισχυριζεστε(για να ξερουμε τι λεμε), αλλα οτι δεν προεβλεψαν το μεγεθος της αξιας της ορθολογικης ''επικοινωνιας'' που αναφερω πριν.
      google spu's jobs σε exclusives και αρχισε το διαβασμα. Αν το κανεις για τα multiplatform θα βρεις 1-2 εργασιες να γινονται offload σε παιχνιδια που εδειχναν καλυτερα στο ps4. Tοσο πιο αδυναμο ηταν το ps4.

      Στο 20%-30% offload(βαζω παρα πολυ) εκανε την διαφορα και στα multiplatfrorm. Aν δεν βλεπετε με τα ματια σας(αδιανοητο για μενα) διαφορα στα exclusives των δυο κονσολων, καντε τις μαθηματικες πραξεις.

    • hide
    • @yaponvezos προσπερασες τα παντα δινοντας μια απαντηση καλοπισμενη στα μετρα σου.
      Εγραψα οτι σε καποια multiplatform γινοταν offloading ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ εργασιων, ΜΙΑ-ΔΥΟ, και αυτο ηταν αρκετο για να δειχνουν ΚΑΛΥΤΕΡΑ στο ps3 και μου γραφεις οτι ηταν ΑΝΑΓΚΑΙΟ λες και ειδαμε ποτε ... γεμισμα των spus στα multiplatform. Δεν μου εξηγησες πως τα απαιτητικοτερα multiplatforms δειχνουν καλυτερα στο ps3 με ενα το πολυ 30% usage το spus. Το GTA5 για παραδειγμα που για μενα ηταν το απαιτητικοτερο. ΓΙΑΤΙ?

      Στα exclusives ειχε και τα καλυτερα γραφικα και 720p εως 1080p 60fps(GT6, Wipeout και motorstorm apocalypse που γινοταν πανικος -->1280x1080p ), Τι θαυματα εγιναν εδω?
      Επισης περιμενω να μου αναφερεις exclusives του xbox που δειχνουν καλυτερα απο τα exclusives του ps3.

      Και στο κατω κατω αφου η ΜS εχει την δυνατοτερη κονσολα γιατι δεν απαντουσε στην sony οταν η τελευταια οπου στεκοταν ελεγε οτι εχει αυτη την δυνατοτερη

    • hide
    • yaponvezos
      Τα υπολοιπα που γραφεις συζητησιμα(οχι οπως το παραπανω που απορω γιατι καθομαι και συζηταω ακομα).

      Το θεμα ειναι οτι εχεις χτισει κατι ως ιδανικο στο μυαλο σου και εχεις την πεποιθηση οτι δεν υπαρχει κατι αλλο. Οτιδηποτε βγαινει απο αυτα τα πλαισια σου μοιαζει αιρετικο. Εχω περισσοτερα χρονια στο gaming απο εσενα και πιθανοτατα εχω παιξει πολυ περισσοτερα παιχνιδια, οχι οτι λεει απαραιτητα αυτο κατι , αλλα ειναι ωραιο να υπαρχει ο ιδιος σεβασμος που δειχνω στις αποψεις σου. Διακρινω ενα υφος ''αυτο που λεω ειναι και τιποτα αλλο''.

      Για μενα λοιπον οταν υπαρχουν τοσα formats (συμφωνω με τους λογους που λες οτι ΔΕΝ γινεται να μην υπαρχουν) δεν βρισκω θετικο το να βγαινουν ολα παντου. Γιατι ακομα και αν πιστευεις σε θαυματα στο porting και γινουν θαυματα, αυτα τα hardware θα ειναι διαφορετικα μεταξυ τους με τραγικες επιπτωσεις στο αποτελεσμα. Το αποτελεσμα θα ειναι πληρωνω 8 για να παρω 5. Τα παιχνιδια θα ειναι ενας unoptimised ''μεσος ορος'' που θα εξυπηρετει ολα αυτα τα formats. Εκτος αν πιστευεις οτι θα κατσουν να κανουν δουλεια των excluisves σε καθε ενα format. Αν θελεις κατι τετοιο μαγκια σου απλα εγω λεω οτι δεν...

      Υποθετεις οτι θα χρειαστει ενας χρονος παραπανω για το optimisasion. Μαζι σου οτι θα χρειαστει. ΤΟ προβλημα μας δεν μονο αυτο. ΤΟ προβλημα μας ειναι οτι ΔΕΝ θα κατσουν ενα χρονο παραπανω. Αυτο που θα γινει θα ειναι να σου πουλανε hardware ισχυροτερο και ακριβοτερο για να παιρνεις λιγοτερα. Τοσο απλο. Να κανω και εγω τις προβλεψεις μου. Με αφηνεις ετσι?

      ααααχ
      To PSVR και το robinson στο ανεφερα ως παραδειγμα του πληρωνω πιο αδυναμο hardware(psvr+ps4) και δινω τα ΜΙΣΑ χρηματα και λιγοτερο για να παρω στην χειροτερη ισαξια γραφικα η αν θες πολυ κοντα στο ''5'' που πληρωνω.
      Δεν το λεω εγω, αν δεν εισαι ενημερωμενος google it , ψαξε σχολια των devs που ασχολουνται με PSVR και μιλανε για 60% περισσοτερη αποδoση στο PSVR συγκρινομενo με αναλογo PC hardware.
      Aν και αυτα ειναι γνωστα βλεπε Carmack αλλα και τελευταια απο απο devs του Metro.
      ''Metro LL's chief technical officer: No, you just cannot compare consoles to PC directly. Consoles could do at least 2x what a comparable PC can due to the fixed platform and low-level access to hardware. ''

      Τα παραπανω μου λες να τα πεταξω ως καταναλωτης στον καλαθο και να αρχισω να πληρωνω. Tελικα τι με συμφερει?

      Βλεπουμε πολυ διαφορετικα το τι ειναι ιδανικο να γινει. Το μελλον που ονειρευεσαι ειναι πολυ διαφορετικο απο αυτο που ονειρευομαι εγω και θα το χαρακτηριζα πολυ πολυ κακη εξελιξη.

    • diver_gr
    • Είναι δυνατόν να μου αναφέρεις το GT6 ως επιχείρημα για το 1080p/60 το οποίο δεν είναι Full HD και το frame rate έχει ποιο πολλά σκαμπανεβάσματα και από motocross σε αγώνα Enduro>? όταν σε πολλά σημεία πέφτει ακόμα και στα 32-34 frames παρόλο τα Patches που έχουν βγει για το παιχνίδι!

      Ένα μικρό κομμάτι από το DF:

      Gran Turismo 6: the Digital Foundry verdict

      If Gran Turismo 6 is the final last-gen title from Polyphony Digital, it could be suggested that the developer still hasn't met its objective set forth almost a decade ago: to deliver a 60 frames-per-second racing simulation at 1080p on PlayStation 3. In fact, generally speaking, performance remains smoother in both PS2 and PSP versions of the game. We still have elements in the game remaining from the PS2 generation and the gold standard 60fps update clearly hasn't been met with the consistency we would have liked. While the resolution boost is welcome, the move to MLAA from multi-sampling feels like a retrograde step (especially in 720p mode) that doesn't particularly suit the style of the game.

      Και το link από το συγκριτικό του με τα frames:

      https://www.youtube.com/watch?v=QtJ7s3u4bAs

    • hide
    • Ρε συ αυτα ειναι γνωστα αλλα θεωρω οτι εχεις την ικανοτητα να δουλεψεις την ''ζυγαρια''.

      Απο την μια εχεις πτωσεις στα frames και απο την σχεδον 1080p και addaptive tesselation...(στο ps3 ετσι?, οχι ps4) + για μενα τα καλυτερα γραφικα σε racing game.


      Για να τελειωνουμε μια και καλη με το ps3 vs 360.
      Αυτο που γραφω για ελαχιστο offload στα multiplatform εως καθολου απαιτει λιιιγο διαβασμα για να διαπιστωσεις οτι ισχυει .

      Οταν λοιπον κανουν 1-3 εργασιες offload απο RSX και δειχνουν καλυτερα η στην χειροτερη(δεν εχω διαβασει πουθενα κατι τετοιο) ισαξια στο ps3 ειναι οχι απλα ενδειξη, αλλα αποδειξη της μεγαλης διαφορας των 2 hardware (αν δεν ειναι καποιος ικανος να την της δει στα exclusives).

      Ενα παραδειγμα εκτος απο τα παραπανω που ανεφερα(υπαρχουν αναλυσεις google it για ολα) ειναι το metro last night.
      ''Performance analysis of Metro: Last Light running on PlayStation 3 and Xbox 360. Despite the relatively weaker PS3 graphics chip, 4A Games' utilisation of the Cell CPU is such that the game runs smoother in the most demanding combat scenes''
      ''Metro's chief technical officer:''As for the RSX, the ONLY thing we offload from it to the SPUs was post-process anti-aliasing."
      πηγη: Digital fountry.

      Kανε τις πραξεις και σκεψου τι γινεται στο 100% offload στην CPU. Στο 60% του killzone 2 παντως τα spus ειχαν μια τετοια εικονα.
      ''The picture below, ripped from the developer's 2009 Montreal International Game Summit presentation, shows how processor time is allocated across the 33ms the developer budgets for each frame. See all that white space? That's unused SPU time.
      So in moving on to Killzone 3, the opportunity for improvement is twofold: not only can Guerrilla improve scheduling of jobs across the SPUs, they can also introduce newer, more efficient systems to improve performance still further.''
      http://images.eurogamer.net/articles//a/1/2/9/7/6/2/3/KZ_Jobs.bmp.jpg/EG11/resize/600x-1/quality/80/format/jpg

    • yaponvezos
    • @hide

      Επειδή η προσκόλληση είναι αλλού και εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις πότε μιλάω για το τι προτιμώ και το τι είναι λογικό για τα δεδομένα της αγοράς, που είναι δύο διαφορετικά πράγματα, Για αυτό θα σταματήσω να εξηγώ.

      "Εχω περισσοτερα χρονια στο gaming απο εσενα και πιθανοτατα εχω παιξει πολυ περισσοτερα παιχνιδια, οχι οτι λεει απαραιτητα αυτο κατι , αλλα ειναι ωραιο να υπαρχει ο ιδιος σεβασμος που δειχνω στις αποψεις σου."

      Και μόνο που πέφτεις στη λούπα αυτή, φτάνει. Είναι ένα πράγμα ακόμη που αντιλαμβάνεσαι ως pissing contest. Και μην πεις τώρα για το "όχι ότι λέει απαραίτητα αυτό κάτι". Αν δεν σου λέει κάτι, δεν προσπαθείς να το ρίξεις στην κουβέντα.

      Και κάτι άλλο. Έχεις ακούσει το ρητό "η πολλή ευγένεια καταντάει αγένεια";

      Αν πρόσεχες και σεβόσουν την άποψή μου, θα τη σχολίαζες επί της ουσίας από την αρχή αντί να λες απλά ότι εσένα το Α ή το Β σου φαίνεται κακό ή δεν σου αρέσει. Έχεις αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο στα του Cell από ότι στη στήριξη των διαφωνιών σου σε θέματα business που επιμένεις να κρίνεις με προσωπικά κριτήρια.

      Το "για μένα είναι κακό" δεν είναι άποψη. Είναι δήλωση. Ας φρόντιζες να το μετατρέψεις σε άποψη στηρίζοντάς το αναλόγως. Γιατί το μόνο που προτάσεις ουσιαστικά είναι ότι έτσι είναι απίθανο να μπει κάποιος στον κόπο να κάνει optimize. Ωραία. Συμφωνώ. Σε τέτοια περίπτωση όμως πιέζεις να κάνει το σωστό (αν υποθέσουμε ότι έχει και την οικονομική δυνατότητα στην τελική). Δεν κάθεσαι να διαμαρτύρεσαι για τα πολλά formats. Γιατί όσο τα formats βγάζουν χρήμα, κανένας δεν θα τα κόψει απλά για να σου κάνει κάποιο χατίρι που θα αγγίξει μειοψηφία τίτλων. Γιατί το πραγματικό εμπόδιο στο optimization που θες είναι το χρήμα. Και για να μην ακούω περίεργα πάλι. Αυτό το λέω παρότι σε προσωπικό επίπεδο προτιμώ να υπάρχει ένα μόνο format. Αλλά κάπου πρέπει να μπαίνει και ο ρεαλισμός στην όλη ιστορία. Αυτό είναι που δεν εννοείς να καταλάβεις. Άλλο το τι προτιμώ, άλλο τι είναι λογικό για την αγορά με τα δεδομένα που ισχύουν. Το ένα είναι ιδεολογικό ζήτημα και το άλλο είναι πρακτικό και επιχειρηματικό.

      Όσο τα ταυτίζεις, όσο αδυνατείς να αποστασιοποιηθείς, καμία κουβέντα δεν πρόκειται να βγάλει πουθενά.

    • hide
    • Φιλε yaponvezos το τι προτιμας το εχω διαβασει σε αλλα αρθρα σου και ταυτιζεται με αυτο που λες οτι ειναι λογικο για τα δεδομενα της αγορας να γινει. Διορθωσε με αν κανω λαθος η αν αλλαξες αποψεις, αλλα σε θυμαμαι ενθουσιασμενο.

      Εχμ...το πηγα στα χρονια gaming/ηλικιας γιατι ειδα οτι ησουν απολυτος εως ειρωνικος. Νομιζω ημουν σαφεστατος γιατι το εκανα.
      Οταν αρχιζω ενα ποστ καπως ετσι :
      ''Αν δεν βλεπεις οτι η κονσολα ''πεφτει'', τοτε εχουμε διαφορετικη οπτικη οσον αφορα το τι ειναι κονσολα. Σεβαστο.'' για να το κλεισω(αφου τα επιχειρηματα μου δεν σου αρεσαν)
      και το επομενο ποστ σου αρχιζει με ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟ τροπο που προσωπικα με ενοχλει, μου κανει εντυπωση που σε πειραξε η αντιδραση μου(ηταν τυπου υπολογισε με λιγο δεν ειμαι ζωο η 5χρονο) στο τροπο σουκαι μιλας για ευγενεια..
      Αν δεν το καταλαβες ή δεν το επικοινωνησα σωστα ζηταω συγνωμη. Αντιδραση ηταν οχι διαθεση να προκαλεσω.

      Νομιζω οτι εχω υπερ-υποστηριξει τις αποψεις μου, απλα νιωθω οτι πολλες φορες καταλαβαινες αλλα και απαντας αλλα. Αν θελεις να εξηγησω περισσοτερο κατι συγκεκριμενο που το εχω αφησει στον αερα, πες μου που ακριβως δεν σε εχω καλυψει και θα σου απαντησω.:)

      Δεν διαμαρτυρηθηκα ποτε για τα πολλα formats, ειπα οτι ειναι ιδανικο να υπαρχει ενα (κατι που ειναι απιθανο να γινει) και οτι τα 5 ιδια δεν τα καταλαβαινω. . Καθομαι και εξηγω πραγματα που δεν ειπα. Δεν διαφερει η αποψη μου απο την δικη σου λοιπον οσον αφορα το ενα format πουθενα.

      Μου αναφερεις συνεχεια το business κομματι...δεν με ενδιαφερει! Με ενδιαφερει το τι ειναι καλο για μας και αυτο θα στηριξω με την τσεπη μου το εχω πει 100 φορες. Δεν διαφωνησα πουθενα με θέματα των business τους. Δεν ξερω που το ειδες αυτο. Διαφωνησα ξανα-λεω με το τι ειναι καλο και τι οχι για εμας και αν σε ενοχλει και το ''εμας'' το αλλαζω σε ''εμενα.

      Μου μιλας για ρεαλισμο και ΥΠΟΘΕΤΕΙΣ οτι θα υπαξει optimisation σε ολα τα formats λογο χρηματων. Οκ εγω υποθετω οτι ΔΕΝ θα υπαρξει γιατι δεν θα βρεθει κανενα κινητρο να πανε σε κατι τετοιο.
      Αν δεν σου κανει η αποψη μου δες την σημερινη αποψη του Cliff Bleszinskiee. Φανταζομαι θα συμφωνεις οτι εχει μεγαλυτερη αξια και απο την δικη μου και απο την δικη σου. Απλα τυχαινει να συμφωνει με την δικη μου.

      ''When you do that, you genuinely tend to see games that don’t fully shine on the high end. Like we saw with this past console generation [publishers] were hedging their bets with a chicken-and-the-egg thing. They were putting the games on PlayStation 3 and 4, Xbox 360 and Xbox One and basically you get higher resolution textures but it’s still a masked texture instead of being dynamically generated. So they’re kind of hobbling themselves in regards to that kind of scalability. It’s trying to have your cake and eat it too.”''
      http://www.kotaku.com.au/2016/06/cliff-bleszinski-isnt-a-fan-of-project-scorpio/

      λεει και αλλα ωραια πραγματα στα οποια συμφωνω απολυτα. Για το online κ.α

*