Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Square Enix @ E3 2018: Φουλ του Keith David

*
Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέραμε τι έχει όντως να περιμένουμε φέτος από την Square Enix. Δεν έχει τη δική της παρουσίαση κάθε χρονιά, οπότε μόλις ανακοινώνει ότι κάτι έχει ετοιμάσει, είναι λογική η σκέψη «δεν μπορεί, όλο και κάτι θα γίνει».

Αυτό που έγινε πέραν από τον απαραίτητο πρόλογο του Yosuke Matsuda, είναι πως είδαμε ένα συνεχόμενο βίντεο στην πραγματικότητα, που σε ορισμένες μεταβάσεις από τίτλο σε τίτλο είχε μερικές ατάκες ο αγαπητός Keith David. Αδυνατούμε να δούμε τον Keith David ως οτιδήποτε άλλο από θετικό, ακόμη και αν δεν έχει καμία άλλη σχέση με τον περίγυρο. Αλλά αυτά είναι κάτι δικά μας σε τελική ανάλυση.


Η παρουσίαση ήταν, γενικά, υποτονική. Όχι επειδή δεν είχε τίποτα νέο αλλά διότι δεν είχε τίποτα από ήδη ανακοινωμένες, τρέχουσες παραγωγές μεγέθους και εκτοπίσματος. Δεν πρόκειται για έκπληξη βέβαια, διότι τα δυτικά στούντιο της Square Enix αποδίδουν σταθερά, ενώ τα ιαπωνικά δείχνουν χαρακτηριστικά ανήμπορα να ρίξουν τη μέση διάρκεια ανάπτυξης μεγάλων τίτλων. Πριν αναλυθούν περαιτέρω αυτά, ας βάλουμε κάτω τους εννιά τίτλους που χώρεσαν στη σύντομη παρουσίαση.

Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι

Shadow Of The Tomb Raider
PC, PS4, Xbox One
14 Σεπτεμβρίου 2018

Το Shadow Of The Tomb Raider κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης, πράγμα λογικό αφού είναι η πιο κοντινή μεγάλη κυκλοφορία της εταιρείας



Dragon Quest XI: Echoes Of An Elusive Age (Editions)
PC, PS4, Switch, 3DS
4 Σεπτεμβρίου 2018

Ωστόσο το Shadow Of The Tomb Raider δεν είναι η πρώτη σημαντική κυκλοφορία της ερχόμενης σεζόν για την εταιρεία. Υπάρχει και το Dragon Quest XI: Echoes Of An Elusive Age. Είναι λογικό να μην προβάλλεται με την ίδια θέρμη όσο η παραγωγή της Eidos Montreal βέβαια, αφού άλλη δύναμη έχει το κάθε franchise στη Δύση και, σαφώς, το Dragon Quest μειονεκτεί συγκριτικά ως προς αυτό.

Πέρα από το πρώτο trailer στα αγγλικά βέβαια, προέκυψαν και οι διαφορετικές εκδόσεις του παιχνιδιού για τις δυτικές αγορές, οι οποίες, πάντως, προσφέρονται στα κανονικά ράφια μόνο για PS4.

Edition Of Light
Στο ράφι η έκδοση αυτή διατίθεται με αναστρέψιμο εξώφυλλο, άρα και με ένα σχέδιο του Akira Toriyama παραπάνω. Όσοι προπαραγγείλουν από το PlayStation Store θα λάβουν το The Legend Reborn Theme, ενώ όσοι προπαραγγείλουν από Steam θα λάβουν ένα αποκλειστικό wallpaper. Σε όλες τις περιπτώσεις η έκδοση εξασφαλίζει και μερικές items.

- Supplicant (αξεσουάρ που αναπληρώνει MP)
- Healer (αξεσουάρ που αναπληρώνει HP)
- 3x Seed Of Skill (καθένα εξασφαλίζει κι από ένα skill point)

Edition Of Lost Time
Αυτή η έκδοση διατίθεται μόνο από το Square Enix Store, περιλαμβάνει ό,τι και η προηγούμενη συν τα ακόλουθα:

- Artbook 128 σελίδων με concept art και σχέδια του Akira Toriyama
- Symponic Suite: Διπλό Audio CD με ορχηστρικές εκτελέσεις κομματιών από το soundtrack του παιχνιδιού
- Υφασμάτινο χάρτη της Erdrea με διαστάσεις, χοντρικά, 50x40 εκατοστά
- Συλλεκτική μεταλλική θήκη
- 15 επιπλέον Seeds Of Skill και Pep Pop, ρόφημα που ενισχύει όλους τους ενεργούς συμμάχους

Kingdom Hearts III
PS4, Xbox One
29 Ιανουαρίου 2019

Πολύ απλή ήταν η εμφάνιση του Kingdom Hearts III στο τέλος της παρουσίασης με trailer που ήταν σε μεγάλο βαθμό ίδιο με αυτό που προβλήθηκε στην παρουσίαση της Microsoft. Η ημερομηνία κυκλοφορίας είχε ανακοινωθεί πριν δυο μέρες έτσι κι αλλιώς, οπότε η νέα αναφορά της δεν χρειαζόταν τυμπανοκρουσίες.

Φυσικά και προέκυψαν ειδικές εκδόσεις, που διατίθενται τόσο για PS4 όσο και για Xbox One. Σε Deluxe Edition βρίσκουν μεταλλική θήκη, μικρό art book με concept art από τον Tetsuya Nomura και συλλεκτική καρφίτσα.

Υπάρχει όμως και Deluxe + Bring Arts Figures που περιλαμβάνει τα ίδια αλλά και φιγούρες των Sora, Donald και Goofy από την Bring Arts.





Περιεχόμενο και νέες εκδόσεις

Final Fantasy XIV Online - Monster Hunter World crossover
Η Square Enix πάντα φροντίζει να αναφέρει το Final Fantasy XIV, που κατάφερε μετά κόπων και βασάνων να το κάνει ανθρώπινο παιχνίδι, οπότε επανήλθε, αυτήν τη φορά για το πιο ιαπωνικό είδος ανακοίνωσης εκεί έξω: για crossover event και συγκεκριμένα με το Monster Hunter World. Χωρίς οργανωμένη πληροφορία πέραν από όσα φάνηκαν στο σχετικό trailer, θα αρκεστείτε κι εσείς στο υλικό που είδαμε εμείς. Το νέο υλικό έρχεται μέσα στο καλοκαίρι πάντως. Ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό.


Nier: Automata - Become As Gods Edition
Xbox One
26 Ιουνίου 2018

Πρώτα διέρρευσε, μετά παρουσιάστηκε από την Microsoft, ε πήρε λίγο χρόνο και στην παρουσίαση της Square Enix. Μπορεί ο υπότιτλος να ακούγεται εντυπωσιακός, αλλά μιλάμε για τυπική μεταφορά μαζί με το DLC και λίγα ακόμη items. Και πάλι βέβαια καλύτερα που φτάνει τόσο ενδιαφέρων τίτλος και στο Xbox One, από το αντίθετο.

Οι «νέοι»
Η αλήθεια είναι πως οι ακόλουθοι δύο τίτλοι δεν ανακοινώθηκαν από την ίδια τη Square Enix, αλλά δεν μπορούμε να μη τους αντιμετωπίσουμε ως νέους αφού όντως παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στη φετινή E3, απλά μία μέρα νωρίτερα, στη σκηνή της Microsoft.

The Awesome Adventures Of Captain Spirit
PC, PS4, Xbox One
26 Ιουνίου 2018

Πείτε ό,τι θέλετε για το The Awesome Adventure Of Captain Spirit, που εντάσσεται στο «σύμπαν» του Life Is Stranger, αλλά δεν θα πούμε όχι σε λίγο ακόμη Life Is Strnge, σε λίγη ακόμη Dontnod. Όχι τίποτα άλλο, διατίθεται και δωρεάν.

Just Cause 4
PC, PS4, Xbox One
4 Δεκεμβρίου 2019

Η αλήθεια είναι πως η Square Enix είπε να δείξει μεν κάτι παραπάνω για το Just Cause 4, αλλά εστίασε κυρίως σε τεχνικά ζητήματα, φυσική και την επιρροή τους στο gameplay. Βέβαια το Just Cause 3 είχε κυρίως θέματα απόδοσης, οπότε ίσως να είχε αξία να εστιάσει κάπου αλλού.



Οι ΝΕΟΙ

Δύο ήταν οι τίτλοι που παρουσιάστηκαν όντως για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη μετάδοση. Σύντομα ήταν τα δείγματα και από τους δύο, αφού δεν έγινε κάτι πέρα από την προβολή των ακολούθων trailer. Αυτό που ξέρουμε πάντως είναι πως το Babylon’s Fall είναι εξωτερική παραγωγή και βρίσκεται στα χέρια της PlatinumGames.

Είναι αδύνατο να προσπεράσει κανείς πως και οι δύο αυτοί τίτλοι, οι μόνες δύο εκπλήξεις από την παρουσίαση της Square Enix δηλαδή δεν έρχονται ούτε σε Xbox One, ούτε σε Switch. Το Switch, υποθέτουμε, αποφεύγεται για τεχνικούς λόγους, εφόσον πάρθηκε η απόφαση να κινηθεί ο τεχνικός τομέας από ένα επίπεδο και πάνω, ενώ το Xbox One είναι, προφανώς, διαφορετική ιστορία. Κανείς δεν ξέρει αν θα έχουμε φαινόμενα τύπου Nier και Kingdom Hearts III στο μέλλον, αλλά ακόμη κι έτσι το μήνυμα που βγάζει η Square Enix για το Xbox One παραμένει συγκεκριμένο, παρά την κυκλοφορία πιο κοντινών της τίτλων στην κονσόλα της Microsoft. Βέβαια, αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει την τελευταία.

Babylon’s Fall
PC, PS4
2019



The Quiet Man
PC, PS4


Μερικά βήματα πίσω
Η Square Enix εξακολουθεί να δείχνει ανήμπορη να χαλιναγωγήσει τις ιαπωνικές παραγωγές της. Μέχρι το τέλος του 2018 στηρίζεται, με εξαίρεση το Dragon Quest XI που δεν έχει πραγματικά μεγάλο εκτόπισμα εκτός Ιαπωνίας, σε κάθε άλλη της κυκλοφορία προέρχεται από δυτική ομάδα. Η Dontnod μάλιστα είναι contractor, δεν της ανήκει καν.

Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος ήταν να προλάβει τις γιορτές το Kingdom Hearts III, πράγμα που, φυσικά, έστω και για λίγο, δεν κατέστη δυνατό. Τρεις στους τέσσερις νέους τίτλους που ανακοινώθηκαν από τις εταιρεία στη φετινή E3 προέρχονται από δυτικές ή εξωτερικές ομάδες. Για τον τέταρτο, The Quiet Man, δεν ξέρουμε ποιος έχει αναλάβει την ανάπτυξη οπότε δεν μπορεί να μπει με σιγουριά σε κάποια «στήλη». Η εταιρεία υποσχέθηκε περισσότερες πληροφορίες τον Αύγουστο (άρα στην Gamescom).

Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα βέβαια. Για μια χρονιά ακόμη το Final Fantasy VII Remake είναι άφαντο, δείχνοντας πόσο λανθασμένη ήταν η επιλογή να ανακοινωθεί πριν χρόνια. Και έχει μέλλον ακόμη η ανάπτυξή του αφού φαίνεται να παραμένει σε πρώιμο στάδιο. Αντίστοιχα δεν είδαμε τον τίτλο Avengers που έχει αναλάβει η Square Enix. Περιέργως δεν είδαμε κάτι επιπλέον για το Final Fantasy XV, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση της εταιρείας να συνεχίσει να στηρίζει έτσι τον τίτλο.

Βέβαια, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να «σπάει» όσα έχει να πει σε περισσότερες εκθέσεις από άλλους, αφού και στην Gamescom έχει παρουσία και, εννοείται, εμφανίζεται σταθερά σε Tokyo Game Show και θα ήταν παράλογο να μην κρατά κάτι για την «έδρα» της.

Με τα παραπάνω η εικόνα που δημιουργεί η Square Enix είναι η γνωστή. Αν δεν είχε δηλαδή την ιδέα να αγοράσει πριν χρόνια την Eidos, μπορεί να μην υπήρχε Square Enix σήμερα. Η αιώνια, όπως φαίνεται, απορία, είναι για ποιο λόγο ακριβώς είναι τόσο δύσκολη υπόθεση η αναδιάρθρωση της εσωτερικής διαδικασίας στις ιαπωνικές της ομάδες. Θεωρούμε αδιανόητο να μην αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα αυτό και εσωτερικά, δεν πιστεύουμε δηλαδή ότι επιμένει κάποιος σε στρουθοκαμηλισμό, βέβαια δεν βγαίνει και άκρη. Αυτήν την άκρη θέλουμε να δούμε κάποτε. Δεν ήταν γραφτό (ούτε) για φέτος. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • DrManolo
    • Γλυκανάλατη SE. Ευτυχώς είδαμε πολύ ενδιαφέρον gameplay από Lara και ένα παιχνίδι από την Platinum που δεν καταλάβαμε τίποτα.

*