Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Νέο PlayStation Plus: H Sony κάνει πραγματικότητα το cloud gaming

*
Μετά από αρκετές ημέρες δοκιμών, αυτές είναι οι εντυπώσεις μας από το νέο PlayStation Plus.

Ξεκινάμε λέγοντας ότι για τις ανάγκες του κειμένου, για πρώτη φορά στα σχεδόν δέκα χρόνια που ανήκει στην ομάδα του enternity.gr, ο γράφων θα χρησιμοποιήσει πρώτο πρόσωπο, θεωρούμε όμως ότι το επιβάλλει η περίσταση.


Το ανανεωμένο PlayStation Plus βρίσκεται κοντά μας εδώ και κάτι περισσότερο από έναν μήνα, προσφέροντας μεταξύ άλλων ένα χαρακτηριστικό που εδώ και χρόνια ονειρεύονταν οι Έλληνες κάτοχοι PlayStation και δεν είναι άλλο από το cloud steaming. Με την ευκαιρία του λανσαρίσματος της υπηρεσίας στην Ευρώπη, συζητούσαμε με τον Παύλο να γράψουμε ένα κειμενάκι και πραγματικά περίμενα να υπάρξει μια ειδική περίσταση η οποία δεν άργησε να έρθει.



Για κάποιον ο οποίος έχει ζήσει την τεχνολογία του gaming από τη δεκαετία του '80 και μετά, το cloud streaming είναι ένα επίτευγμα που συγκρίνεται μονάχα με την αναρρίχηση στην κορυφή του Έβερεστ. Πριν 35 και πλέον χρόνια, περιμέναμε για ολόκληρα δεκάλεπτα ή και τέταρτα μέχρι να φορτώσει το κάθε παιχνίδι από την κασσέτα και σε αρκετές περιπτώσεις, αν είχε λίγο ξεφύγει η βίδα της συσκευής από τη θέση της, ο χρόνος μας πήγαινε εντελώς χαμένος, το φόρτωμα αποτύγχανε και η όλη διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όσο περνούσαν τα χρόνια ήταν ραγδαία και για να μην μακρυγορούμε καθώς τα έχετε διαβάσει ξανά και ξανά, σήμερα έχουμε φτάσει στην εποχή των SSDs, που έχουν κυριολετικά ελαχιστοποιήσει τους χρόνους φορτώματος. Η απόσταση από τα '80s ως το παρόν είναι δισεκατομμύρια έτη φωτός.



Έχοντας πρόσφατη την αυτόματη αναβάθμιση της σύνδεσης από τα 50 στα 100 Mbps, εννοείται ότι "τρωγόμουν" να δοκιμάσω το cloud streaming. Ξεκίνησα λοιπόν με το Mafia. Τις πρώτες ημέρες υπήρχαν ορισμένα προβληματάκια, όμως γρήγορα η κατάσταση διορθώθηκε. Ειλικρινά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι χωρίς καμία εγκατάσταση, μπορούσα να παίζω και να αποθηκεύω την πρόοδό μου και επιπλέον, όποτε υπήρχε "ανάγκη" να μεταφέρομαι από το PS4 στο PS5 και το αντίστροφο. Λες και είχαν ανοίξει οι πόρτες ενός νέου κόσμου, λες και βρισκόμουν στον παράδεισο των games.



To Mafia τελείωσε, σειρά πήρε το Mafia II, ταυτόχρονα όμως ήρθε και η μετακίνηση στο χωριό για τη θερινή περίοδο. Είχα βάλει στο μυαλό μου ότι θα αποχωριστώ το cloud streaming, μιας και το χωριό βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, με όχι και τόσο καλή πρόσβαση σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Άλλωστε, έχοντας ένα απλό smartphone για hotspot, δεν θα μπορούσα να έχω και πολλές ελπίδες, πέρα από το να κάνω την καθημερινή δουλειά με τα νεά του site. Φτάνοντας λοιπόν στο χωριό, στήθηκε το PS5, έκανα και τη σύνδνεση στο Internet, ε δεν δοκιμάζουμε μία και το Mafia II να γελάσουμε; Το πρώτο γέλιο, έγινε χαμόγελο χαράς και συγκίνησης. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που βίωνα. Το Mafia II έτρεχε σφαίρα. Που στα Βελανίδια Λακωνίας. Σε έναν τόπο που πριν από 30 χρόνια το τηλέφωνο δεν ήταν αγαθό για όλους. Υπήρχε μόνο μία συσκευή στο χωριό για όλους τους κατοίκους, που συχνά πυκνά δεν δούλευε. Άλλες φορές κάποιο φορτηγό δεν χωρούσε να περάσει, έκοβε το καλώδιο του τηλεφώνου και η περιοχή έμενε για μέρες "αποκλεισμένη" από τον έξω κόσμο. Δεν έχω ξεχάσει τον χειριστή να γυρίζει η μανιβέλα του τηλεφώνου (μια συσκεή σαν μικρό μπαούλο", λέγοντας: "Έλα κέντρο, έλα κέντρο με ακούς; Σύνδεσέ με με το...". Κι απ' έξω από το μικρό κτίριο να περιμένει κόσμος, μήπως και τελικά οι δικοί τους άνθρωποι θυμηθούν το τηελφωνικό ραντεβού που τους είχαν κλεισει. Μάνα, θα σε πάρω πάλι την τάδε του μηνός, το απόγευμα. Να είσαι κοντά στο τηλέφωνο μην περιμένω πολύ και πληρώσω τα μαλλιά της κεφαλής μου.



Και τώρα, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, η Sony έφερε το cloud streaming ακόμα και σε ένα χωριό που οι ντόπιοι αποκαλούμε "Τέρμα Θεού" ή η "Εξορία του Αδαμ". Αυτό που βίωσα και συνεχίζω να βιώνω, είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής.



Σε αυτές τις λίγες παραγράφους συμπυκνώνεται για εμένα το νόημα της φράσης, "Play Anywhere". Όλα τα άλλα, θεωρώ δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Ο κατάλογος της υπηρεσίας είναι γεμάτος και θα εμπλουτίζεται συνεχώς, οπότε την όποια γκρίνια ακούω για τον τομέα αυτόν απλά την προσπερνάω. Όσο για τις τιμές, είναι κάτι το υποκειμενικό, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός. Έτσι και αλλιώς, όλοι γνωρίζουμε ότι το gaming είναι ένα υπέροχο χόμπι, δεν είναι όμως κάποιο αγαθό πρώτης ανάγκης, οπότε δεν το αντέχει το πορτοφόλι όλων.



Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, τα συνδρομητικά πακέτα που προσφέρονται είναι τρία.

PlayStation Plus Essential
Παρέχει τα ίδια προνόμια που απολαμβάνουν σήμερα τα μέλη του PlayStation Plus, όπως:
• Δωρεάν παιχνίδια κάθε μήνα
• Αποκλειστικές προσφορές και περιεχόμενο
• Αποθήκευση παιχνιδιών στο cloud
• Πρόσβαση σε λειτουργίες online multiplayer
• Share Play
• Βοήθεια παιχνιδιού (μόνο για PS5)
• Συλλογή PlayStation Plus (μόνο για PS5)
Τιμολόγηση: 8,99€ κάθε μήνα / 24,99€ κάθε 3 μήνες / 59,99€ κάθε 12 μήνες.

PlayStation Plus Extra
Παρέχει όλα τα προνόμια του προγράμματος PlayStation Plus Essential και επιπλέον πρόσβαση στον κατάλογο παιχνιδιών, ο οποίος περιέχει έως και 400 τίτλους των PS4 και PS5 προς λήψη, μεταξύ των οποίων:
• Assassin’s Creed Valhalla
• Red Dead Redemption 2
• Demon’s Souls
• NBA 2K22
• Marvel’s Spider-Man
• Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
Πρόσβαση στη συλλογή Ubisoft+ Classics
Τιμολόγηση: 13,99€ κάθε μήνα / 39,99€ κάθε 3 μήνες / 99,99€ κάθε 12 μήνες. Μετά την κυκλοφορία της νέας υπηρεσίας, θα είναι δυνατή η αναβάθμιση ανά πάσα στιγμή.

PlayStation Plus Premium
Παρέχει όλα τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων PlayStation Plus Essential και Extra και επιπλέον:
• Έως και 340 επιπλέον παιχνίδια στον κατάλογο κλασικών τίτλων. Eπιλεγμένα παιχνίδια PS3 μέσω cloud streaming, μεταξύ των οποίων: Rain, Ratchet & Clank: A Crack in Time και Castlevania: Lords of Shadow 2. Παιχνίδια από τις πρώτες γενιές του PlayStation, του PS2 και του PSP. Οι επιλεγμένοι διαθέσιμοι τίτλοι για cloud streaming και για λήψη περιλαμβάνουν τα: Tekken 2, Jak 3 και Borderlands The Handsome Collection.
• Πρόσβαση στο cloud streaming για τους περισσότερους τίτλους PS4 του καταλόγου παιχνιδιών.
• Δοκιμαστικές εκδόσεις παιχνιδιών με περιορισμένο χρόνο για επιλεγμένους νέους τίτλους, μεταξύ των οποίων: Horizon Forbidden West, Uncharted: Legacy of Thieves Collection και Tiny Tina’s Wonderland.
Τιμολόγηση: 16,99€ κάθε μήνα / 49,99€ κάθε 3 μήνες / 119,99€ κάθε 12 μήνες. Μετά την κυκλοφορία της νέας υπηρεσίας, θα είναι δυνατή η αναβάθμιση ανά πάσα στιγμή.

Η υπηρεσία βελτιώνεται καθημερινά, μάλιστα έχουν ξεκινήσει και οι προσθήκες. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνουμε με ασφάλεια αν το εγχείρημα της Sony είναι επιτυχημένο ή όχι, όπως πάντα, ο καιρός θα δείξει. Οι εντυπώσεις που έχουμε αποκομίσει εμείς είναι άκρως θετικές και απλά ελπίζουμε η συνέχεια να είναι τέτοια που θα δικαιώσει όσους υποστήριξαν το ανανεωμένο PlayStation Plus από τα πρώτα του βήματα. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • mimidas
    • Καλησπέρα. Πολύ ωραίο άρθρο.
      Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς ποτέ θα μπορούμε να κάνουμε χρήση του psplus και μέσω υπολογιστή,γιατί μέχρι στιγμής λέει ότι δεν είναι διαθέσιμη η υπηρεσία στην περιοχή μας ( Ελλάδα)
      Ευχαριστώ!

    • darkwolf8
    • Κατοχος της συνδρομης του PlayStation Plus Premium μπορω να πω οτι ειναι ικανοποιητικη η λιστα.Οκ εχει παιχνιδια που ειτε τα εχουμε αγορασει ειτε μας τα εδωσε το ps plus αλλα την αξια του θα την δειξει σε ενα χρονο που πιστευω οτι θα βαλει καινουργια παιχνιδια που θα βγουν.Το μονο αρνητικο ειναι οτι θα ηθελα περισσοτερα ps1,ps2 και psp παιχνιδια μιας κι εκει παραμενει φτωχο.

*