Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Τα καλύτερα videogames που παίξαμε το 2020

*
Το 2020, μία από τις πιο περίεργες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών, φτάνει στο τέλος του. Τι μας έμεινε; Ποια videogames παίξαμε και τι απολαύσαμε; Διαβάστε τις επιλογές της συντακτικής ομάδας του Enternity.gr!

To 2020 θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας όχι μόνο για τη μετάβαση στη νέα γενιά και την έλευση των PS5 και Xbox Series X/S, αλλά κυρίως γιατί σημάδεψε την ανθρωπότητα με έναν θανατηφόρο ιό. Έναν ιό που από το πουθενά έχει καταφέρει να ξεπαστρέψει εκατομμύρια συνανθρώπους μας εκεί έξω και μας έχει κάνει να αλλάξουμε συνήθειες, να είμαστε διστακτικοί στο πως θα κάνουμε το παραμικρό και να αλλάξουμε γενικότερα τη ζωή μας. Επειδή λοιπόν δεν περάσαμε μια φυσιολογική χρονιά και είναι λογικό ο καθένας μας να είχε διαφορετικό τρόπο να γεμίσει τις ώρες που έμενε σπίτι, αποφασίσουμε να χαιρετήσουμε τη χρονια με ένα Top 10 του κάθε συντάκτη του site. Η κάθε δεκάδα δεν έχει τη λογική των βραβείων, αλλά των τίτλων που απολαύσαμε περισσότερο μέσα στο έτος. Καλή ανάγνωση!


Αποστολόπουλος Έκτωρ
Η φετινή χρονιά ήταν αν μη τι άλλο περίεργη και δύσκολη για όλους μας. Oι ειδικές συνθήκες με έβαλαν όμως στο τρυπάκι να κλείσω πολλές τρύπες, αλλά και να θυμηθώ παλιά αγαπημένα παιχνίδια. Ολόκληρη τη σειρά Kingdom Hearts, τα Mass Effect, τα Halo, διάφορους VR τίτλους, γενικότερα ασχολήθηκα εντατικά με το παρελθόν και τους ανοιχτούς λογαριασμούς. Με τόσο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι, τα δεύτερα playthroughts αγαπημένων τίτλων και το καθάρισμα του backlog μοιάζουν με ιδανικές ασχολίες. Κάπως έτσι έφτασε το Red Dead Redemption 2 να αποτελεί το ένα από τα τρία μεγάλα highlights για το 2020, με τον συγκλονιστικό Arthur Morgan. Υπήρχε όμως ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε φέτος και με έκανε να το ευχαριστηθώ στον υπέρτατο βαθμό, κυρίως λόγω της αγάπης μου για το lore και τους χαρακτήρες του. Αυτό δεν είναι άλλο από το Final Fantasy 7 Remake. Αν και είχε τα προβλήματά του, μου έβγαλε μία γνήσια αγάπη για το gaming, ενώ με ταξίδεψε πίσω στο χρόνο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με το πανέμορφο remake του The Legend of Zelda: Link's Awakening, προφανώς σε μικρότερο βαθμό σε ό, τι αφορά το θέμα του εντυπωσιασμού του οπτικού τομέα. Ήταν ξεκάθαρα ο καλύτερος τρόπος για να εγκαινιάσω την αγορά του Nintendo Switch. Άργησα να την αποκτήσω, αλλά το άνοιγμα και η αίσθηση μίας νέας κονσόλας αποτελεί για μένα συνήθως ένα αξεπέραστο highlight μέσα σε μία σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσα να πω ότι το 2020 θα μου μείνει στο μυαλό ως μία δύσκολη χρονιά ειδικών συνθηκών που με ταξίδεψε στο παρελθόν και σε αγαπημένες στιγμές. Θυμήθηκα τίτλους που είχα αγαπήσει, ενώ λάτρεψα παιχνίδια που δεν είχα ποτέ τον χρόνο ή την ευκαιρία να τα απολαύσω την εποχή που κυκλοφόρησαν. Ακόμα και η νέα κονσόλα με εντυπωσίασε με ένα remake ενός τίτλου που έχω άμεσα συνδεδεμένο με τα παιδικά μου χρόνια. “Το ένδοξο παρελθόν και ανασκαφή ξεχασμένων διαμαντιών” θα μπορούσε να αποτελέσει τη προσωπική μου λεζάντα για το 2020.



Top 10 of the Year
1. Final Fantasy 7 Remake (PlayStation 4)
2. The Legend of Zelda: Link’s Awakening (Nintendo Switch)
3. Ghost of Tsushima (PlayStation 4)
4. Star Wars Jedi: Fallen Order (Xbox One X)
5. Hyrule Warriors: Age of Calamity (Nintendo Switch)
6. Xenoblade Chronicles: Definitive Edition (Nintendo Switch)
7. The Last of Us: Part II (PlayStation 4)
8. A Plague Tale: Innocence (Xbox One X)
9. Days Gone (PlayStation 4)
10. Iron Man VR (PlayStation 4 PSVR)

Παιχνίδια που ήθελα να παίξω αλλά δεν πρόλαβα: Hades, Cyberpunk 2077, Doom Eternal


Βασιλάκης Δημήτρης
Τι μου έμεινε από το gaming το 2020
Τι άλλο μπορεί να σου μείνει από το gaming 2020, παρά το ίδιο το 2020 και όλα όσα επέφερε. Οι πρωτοφανείς συνθήκες, το κλείσιμο στο σπίτι, η συνεχής παρουσία των παιδιών στο σπίτι για μας τους γονείς, αλλά και η μικρή χαραμάδα για εμάς τους gamers που έχουμε ένα παραπάνω εφόδιο από τους υπόλοιπους να τα βγάλουμε πέρα στην καραντίνα: το gaming. Προσωπικώς δεν επηρεάστηκα πολύ σε επαγγελματικό επίπεδο, δούλεψα το ίδιο ή και περισσότερο, απλώς όντως κατάφερα να κάνω μερικά πράγματα παραπάνω σε σχέση με το 2019. Έτσι, κατάφερα να παίξω παραπάνω με τις κόρες μου διάφορα παιχνίδια, στα οποία συμμετείχαν και οι 2 ως θεατές αλλά και ως παίκτες, αλλά και να παίξω εγώ, θες από βίτσιο, θες από νοσταλγία, ξαραχνιασμένα παιχνίδια από το backlog μου, που θα τα δείτε και στις επιλογές μου. Αυτό που εύχομαι για όλους μας, είναι κάτι σχετικά εφικτό: να είναι το 2021 καλύτερο από το 2020. Υγεία πάνω από όλα παιδιά!



1. The Last of Us: Part 2 (PS4 Pro)
2. Overcooked 2 (Xbox One X)
3. The Gardens Between (PC)
4. Tetris Effect Connected (Xbox One X)
5. Forza Horizon 4 (Xbox One X)
6. Fable II (Xbox One X)
7. LA Noire (Xbox 360)
8.  My Friend Pedro (Xbox One X)
9. Overcooked (Xbox One X)
10. The Last of Us (PS4 Pro)

Tα games που δεν κατάφερα να παίξω είναι τα: Assassin’s Creed Valhalla, Spiderman: Miles Morales, Immortals: Fenyx Rising, Microsoft Flight Simulator, WoW: Shadowlands, Red Dead Redemption 2, The Witcher 3.


Βούρδας Δημήτρης
To 2020 ήταν μία χρονιά, όπου η ζωή έμοιαζε να έχει πατήσει pause. Δύο lockdowns δουλειά από το σπίτι, περιορισμοί στις μετακινήσεις, τα ξέρετε αφήστε τα να πάνε. Όμως νομίζω ήταν η χρονιά που εξαιτίας όλων αυτών, ασχολήθηκα περισσότερο από ποτέ με το gaming. Σε μία δύσκολη περίοδο όπου όλα έμοιαζαν να πάνε στραβά, οι κονσόλες και τα (έστω ψηφιακά) δισκάκια ήταν μία διέξοδος για να περάσουν οι αμέτρητες ώρες του lockdown, να αλλάξουμε τσιπάκι (δηλαδή καταλάβατε) και να ξεχάσουμε λίγο την μαυρίλα της καθημερινότητας. Συν το ότι είχαμε νέες κονσόλες, για όσους πρόλαβαν δηλαδή, πολλούς ξεχωριστούς τίτλους και μία σωρεία από ευχάριστες ή δυσάρεστες ή ακόμη και απλά κουλές, ειδήσεις.



Top 10
1. Red Dead Redemption 2 (Xbox One X)
2. The Last of Us Part II (PS4)
3. Call of the Sea (Xbox Series X)
4. The Witcher 3 (Xbox One X)
5. Assassin’s Creed: Odyssey (Xbox One X)
6. Overcooked 2 (Xbox Series X)
7. DiRT Rally 2.0 (Xbox One X)
8. Assetto Corsa Competizione (Xbox Series X)
9. Assassin’s Creed: Origins (Xbox One X)
10. F1 2020 (Xbox Series X)

Δεν κατάφερα να παίξω: Ghost of Tsushima, Assassin’s Creed: Valhalla και για ακόμη μία χρονιά το God of War.


Γιολδάσης Γιώργος
Το 2020 ήταν μία ακόμη χρονιά με αρκετό gaming! Ξεχώρισε για μένα η αναπάντεχη επιτυχία του Animal Crossing: New Horizons, το οποίο τείνει να γίνει το πιο επιτυχημένο εμπορικά παιχνίδι του Nintendo Switch. Κάποιες επιθυμίες μου πραγματοποιήθηκαν, όπως με την ανακοίνωση του Xenoblade Chronicles: Definitive Edition. Πρόκειται για μία σειρά που λάτρεψα μέσα από το υπέροχο Xenoblade 2 και νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που κατάφερα να παίξω τον πρώτο της τίτλο στο υβριδικό σύστημα της Nintendo. Τα καλά νέα δε σταμάτησαν εδώ, αφού μόλις μπήκε το Φθινόπωρο, η Nintendo ανακοίνωσε τα σχέδια της για τον εορτασμό των 35 ετών του αγαπημένου μας υδραυλικού Mario. Ξανά έπαιξα το επικό Super Mario 64, μέσα από τη συλλογή Super Mario 3D All-Stars, ενώ ένιωσα και πάλι παιδί με το επαναστατικό Mario Kart Live: Home Circuit. Δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι το σαλόνι μου θα μετατρεπόταν σε πίστα της δημοφιλούς racing σειράς. Σημαντική στιγμή ήταν η πρώτη κυκλοφορία τίτλου Kingdom Hearts σε κύριο σύστημα της Nintendo. Μπορεί να έγινε με ένα spin off αυτή τη φορά, αλλά ανοίγουν ίσως οι δρόμοι και για τα υπόλοιπα της σειράς. Τέλος, μία από τις αγαπημένες μου στιγμές για φέτος, ήταν η ανακοίνωση των Shin Megami Tensei III και Shin Megami Tensei V για το Nintendo Switch. Τα αναμένω μέσα στο 2021 λοιπόν. Καλό gaming και το νέο έτος!



Top 10
1. Xenoblade Chronicles: Definitive Edition (Nintendo Switch)
2. Super Mario 3D All-Stars (Nintendo Switch)
3.  Fairy Tail (Nintendo Switch)
4. Ys Origin (Nintendo Switch)
5. Sakuna: Of Rice and Ruin (Nintendo Switch)
5. Shantae and the Seven Sirens (Nintendo Switch)
6. Trials of Mana (Nintendo Switch)
7. Fire Emblem: Shadow Dragon & the Blade of Light (Nintendo Switch)
8. Pikmin 3 Deluxe (Nintendo Switch)
9. Paper Mario: The Origami King (Nintendo Switch)
10. Mario Kart Live: Home Circuit (Nintendo Switch)

Τα video games που δεν κατάφερα να παίξω ακόμη: Animal Crossing: New Horizons (Nintendo Switch), Hades (Nintendo Switch), Ori and the Will of the Wisps (Nintendo Switch), Streets of Rage 4 (Nintendo Switch), The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III (Nintendo Switch), CrossCode (Nintendo Switch), Hyrule Warriors: Age of Calamity (Nintendo Switch), Moon: Remix RPG Adventure (Nintendo Switch), Immortals: Fenyx Rising (Nintendo Switch) και The Wonderful 101: Remastered (Nintendo Switch).


Καβουκλής Νικήτας
Αυτό που μου έμεινε από το gaming το 2020 δεν είναι άλλο από το στραπάτσο της CD Project RED με το Cyberpunk 2077. Το περιμέναμε τόσα χρόνια και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η ελληνική παροιμία που αναφέρεται στο καράβι που αργεί. Ένα παιχνίδι γεμάτο προβλήματα σε PlayStation 4 και Xbox One. Τρέμω κυριολεκτικά στην ιδέα, τι θα είχε παρουσιαστεί αν το παιχνίδι κυκλοφορούσε στις αρχές του 2020. Κι ακόμα χρειάζεται το λιγότερο ένα εξάμηνο για να έρθει σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Αυτή που έχασε από την υπόθεση είναι ασφαλώς η CD Projekt RED. Μέσα σε ελάχιστες μέρες, κατόρθωσε (γιατί περι κατορθώματος πρόκειται), να αποδομήσει κυριολεκτικά το όνομα που είχε δημιουργήσει τόσα χρόνια. Μάλλον υπήρχε η εντύπωση πως θα τη γλιτώσει για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν με το The Withcer 3), τώρα όμως ο κόσμος την περίμενε στη γωνία. Αυτό που με ενόχλησε ήταν οι δικαιολογίες του τύπου δεν περιμέναμε μια τέτοια κατάσταση και η συγνώμη για το ότι δεν έδειξαν ποτέ πλάνα από το παιχνίδι σε κονσόλες.

Πλέον, μένουμε με την ελπίδα ότι ως το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να παίξουμε Cyberpunk 2077 δίχως να φοβόμαστε ακόμα και για το save file, που πρόσφατα διάβαζα πως πιθανό να καταστραφεί αν ξεπεράσει συγκεκριμένο μέγεθος.



Όσο για τα καλύτερα παιχνίδια που έπαιξα μέσα στο 2020
1. Hyrule Warriors: Age of Calamity (Nintendo Switch)
2. The Last of Us: Part II (PS4)
3. Mafia: Definitive Edition (PS4)
4. Paper Mario: The Origami King (Nintendo Switch)
5. Super Mario 3D All-Stars (Nintendo Switch)
6. Bioshock Infinite (Nintendo Switch)
7. DOOM Eternal (Nintendo Switch)
8. Nine Witches Family Disruption (Nintendo Switch)
9. Marvel's Spider-Man Miles Morales (PS5)
10. Assassin's Creed Valhalla (PS5)

Αν και θα ήθελα, δεν μπόρεσα ακόμα να ασχοληθώ με το Ghost of Tsushima.


Καλκάνης Κωνσταντίνος
Το 2020 ήταν μια χρονιά... Περίεργη. Για όλους, και ο γράφων δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όμως, υπήρξαν πολλά θέματα στο gaming που φρόντισαν να απασχολήσουν. Πρώτο και πιο φρέσκο δε θα μπορούσε να είναι το Cyberpunk 2077 και η κατάσταση στην οποία ο τίτλος κυκλοφόρησε, μετά από 3 αναβολές. Σε γενικές γραμμές, δεν ήταν χωρίς "δυνατές" κυκλοφορίες το 2020, οπότε γενικά ο χρόνος...περνούσε. Και οι 89 εβδομάδες του.



Πιο συγκεκριμένα, πάντως, οι τίτλοι που "έμειναν" σε μένα για απόλαυσα περισσότερο τη χρονιά που μας πέρασε, είναι τα εξής:

1. DOOM Eternal (Xbox One)
2. Enter the Gungeon (Nintendo Switch)
3. Katana Zero (Xbox One)
4. Call of Duty Black Ops: Cold War (Xbox One)
5. Hellblade: Senua's Sacrifice (Xbox One)
6. Blasphemous (PS4)
7. Tetris Effect: Connected (Xbox Series)
8. Immortals: Fenyx Rising (Xbox Series)
9. Wasteland 3 (Xbox One/PC)
10. Star Wars Jedi: Fallen Order (Xbox One)

Αυτά που δεν τα κατάφεραν το 2020: Cyberpunk 2077 (θα περιμένω την next gen έκδοση), Empire of Sin, Yakuza 7, Snowrunner (παιδιά μη κοροϊδεύετε, έχω μεγάλο πρόβλημα, το ξέρω), Terminator Resistance και CTR Nitro Fueled

Εύχομαι το τέλος του 2021 να λέμε όλοι πόσο υπέροχη ήταν η χρονιά που πέρασε. Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη σε όλους.


Καμακάρης Βασίλης
Αχ 2020… μια εξαιρετική χρονιά με μπόλικα memes που περιέγραψαν το αχαλίνωτο shitshow που βιώσαμε, μέχρι την κυκλοφορία του 2021: Electric Boogaloo. Στην gaming σκηνή το lockdown ήταν χαρά για εμάς τους gamers, καθώς ο χρόνος άπλετος για να παίξουμε τα αγαπημένα μας games. Φυσικά και στην άνεση μας, το χάος του 2020 καραδοκεί. Αλλεπάλληλα delays σε τίτλους και ειδικά στο δράμα που βιώσαμε με το Cyberpunk 2077 (εκτός από εμάς του PC) και το τραγελαφικό launch στις νέες κάρτες γραφικών της Nvidia και το μαρτύριο για τους console gamers να λάβουν την αγαπημένη τους next-gen κονσόλα. Όλα αυτά δέσανε σε μια περίοδο που κανένας από εμάς δεν θα ήθελε να βιώσει ακόμα και στις καλύτερες εποχές.

Το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς το πέρασα ταξιδεύοντας στον κόσμο του Destiny 2 μέχρι και την κυκλοφορία του Beyond Light για να απολαύσω το ταξίδι μου στον παγωμένο και επικίνδυνο κόσμο του Europa. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απόλαυσα κάποιους από τους τίτλους του 2020 και έναρξη της καραντίνας ήταν ένα λουκούμι για να αξιοποιήσω τον χρόνο μου σωστά.



Τα Top 10 παιχνίδια που απόλαυσα μέσα στο αλαλούμ του 2020 είναι:
1. Cyberpunk 2077 (PC)
2. DOOM Eternal (PC)
3. Ghostrunner (PC)
4. Superliminal (PC)
5. Ori and the Will of the Wisps (PC)
6. Hades (PC)
7. Helltaker (PC)
8. Destiny 2: Beyond Light (PC)
9. Resident Evil 3: Remake (PC)
10. Genshin Impact (PC)

Για να είμαι και ειλικρινής δεν έλειψαν και τίτλοι που δεν κατάφερα να παίξω. Ένας από τους τίτλους αυτούς είναι το Assassin's Creed Valhalla. Σαν λάτρης των Vikings και με την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει η Ubisoft μου έχουν γεννήσει την περιέργεια να δω την νέα προσθήκη της σειράς. Η λίστα συνεχίζει με το αγαπημένο μου μπαντικότ, με το Crash Bandicoot 4: It's About Time και το εξαιρετικό και μακράν καλύτερο από το TLOU2 (ναι, το είπα!) Ghost of Tsushima.


Καρέτσος Δημήτρης
Το να συζητάμε για games το 2020 είναι αν μη τι άλλο λίγο περίεργο, σε μια χρονιά που έχουμε ζήσει όλοι πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η χρονιά του Covid μας έβαλε όλους περισσότερο στο σπίτι, προσωπικά όμως δεν βρήκα περισσότερο χρόνο για να ασχοληθώ με το αγαπημένο hobby. Όπως και να έχει, αυτό που μου έχει μείνει για τη χρονιά που πέρασε είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε hardware σχετικό με τα games. Μια χρονιά που έφερε νέες κονσόλες και νέες high end κάρτες γραφικών για τα PCs (και νέα CPUs), που όμως για να αποκτήσει κανείς έπρεπε να είναι τυχερός. Οι GPU της σειράς 30 της Nvidia είναι ακόμα σε τεράστια έλλειψη, 3,5 μήνες μετά το λανσάρισμά τους. Αυτές της AMD στη πραγματικότητα δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα. Τα PS5 και Xbox Series X είναι άφαντα και γενικότερα, ελάχιστοι από όσους θέλησαν να ευχαριστηθούν next gen gaming έχουν καταφέρει να το κάνουν. Και όπως φαίνεται, η κατάσταση δε πρόκειται να αλλάξει το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σίγουρα φταίει και ο Covid-19 αλλά μάλλον δεν είναι μόνο αυτός. Για να καταλάβει κανείς τη κατάσταση μπορεί να επισκεφθεί τα παρακάτω YouTube video, το οποίο παρουσιάζει σε live streaming τη διαθεσιμότητα GPUs και CPUs σε καταστήματα της Αμερικής, όπου προφανώς bots κάνουν συνεχή αναζήτηση για stock! Απίστευτα πράγματα



Όσον αφορά στα καλύτερα games που έπαιξα τη χρονιά που πέρασα, παρακάτω θα βρείτε τη λίστα μου.
1. The Last of Us II (PS4 Pro)
2. Cyberpunk 2077 (PC)
3. Hades (Nintendo Switch)
4. Ghost of Tsushima (PS4 Pro)
5. Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PS5)
6. The Legend of Zelda Link's Awekening (Nintendo Switch)
7. Astro's Playroom (PS5)
8. Control (PC)
9. Assassin's Creed Valhalla (PS5)
10. Fall Guys (PS4)

Τα παραπάνω είναι βέβαια πάνω κάτω τα παιχνίδια που πραγματικά αφιέρωσα χρόνο. Θα ήθελα να έχω περισσότερο για να παίξω την early access του Baldur's Gate III, να τελειώσω το Darksiders Genesis, να ξαναπαίξω στο PS5 το remaster του Spider-Man και κυρίως να προχωρήσω ακόμα περισσότερο την καριέρα του Καρέτσου στο NBA 2K21 Next Gen. Αλλά που θα μου πάει, ειδικά το τελευταίο θα το ξαναπιάσω.


Λυμπέριος Νίκος
Για ακόμα μια φορά, έφτασε η στιγμή που αφήνουμε ένα έτος πίσω μας και προχωράμε μπροστά ανοίγοντας το 2021. Είναι ιδιαίτερη η αλλαγή αυτή γιατί συμπίπτει με την κυκλοφορία των κονσόλων νέας γενιάς.

Προσωπικά δε μπορώ να πω πως η χρονιά αυτή με άφησε ιδιαίτερα συγκινημένο. Δε ξέρω τι φταίει αλλά πιάνω τον εαυτό μου να συγκινούμε όλο και λιγότερο από τις νέες κυκλοφορίες. Ίσως φταίει ότι στο μεγαλύτερο τους μέρος τα παιχνίδια πλέον βασίζονται σε συγκεκριμένες φόρμουλες είτε γιατί πράγματα που έχουν υποσχεθεί έπεσαν στο κενό. Τίτλοι όπως το Anthem και το Division 2 υποσχέθηκαν πολλά αλλά ήρθαν και άφησαν μια εντελώς γλυκόπικρη γεύση με το Anthem ταυτόχρονα να ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου σχετικά με τα games as service με το Marvel’s Avengers να παίρνει τη σκυτάλη και να συνεχίζει τις προβληματικές κυκλοφορίες. Η πρόσφατη κυκλοφορία του Cyberpunk έφερε ακόμα ένα πρόβλημα στην επιφάνεια στο χώρο του gaming.

Των παραφουσκωμένων από υποσχέσεις παιχνιδιών, των άθλιων συνθηκών εργασίας και ίσως της τοξικότητας της κοινότητας ανεξαρτήτου πλευράς (κοινό και δημοσιογράφων). Είναι όμως σίγουρα γεγονότα που με σωστή διαχείριση και καλή σκέψη θα βοηθήσουν προς την καλυτέρευση του αθλήματος και της δημιουργίας αυτών των συνθηκών που θα σταματήσουν τις κακές πρακτικές.



Προσπαθώντας να σκεφτώ τη δική μου λίστα από τους top 10 τίτλους που έπαιξα το 2020 τα παρακάτω παιχνίδια μου έδωσαν την μεγαλύτερη ευχαρίστηση παίζοντας τα.

1. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch Remastered (PS4)
2. Days Gone (PS4)
3. Demon Souls (PS5)
4. Cuphead (PS4)
5. Ghost of Tsushima (PS4)
6. Final Fantasy VIII Remastered (PS4)
7. Code Vein (PS4)
8. Arise (PS4)
9. Afterparty (PS4)
10. Truberbrook (PS4)

Δυστυχώς το backlog μου είναι ατελείωτο και έχω αφήσει μια τεράστια λίστα παιχνιδιών που ακόμα δεν έχω παίξει και θέλω να τελειώσω. Δυστυχώς οι πιο απαιτητικές συνθήκες εργασίας του εξωτερικού και η λύσσα για πλατίνιασμα των πάντων περιορίζει αρκετά τις ποσότητες παιχνιδιών που μπορώ να παίξω προσωπικά. Παρακάτω είναι μερικά από αυτά αλλά, η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη και σιγουρά περιλαμβάνει και τίτλους που κυκλοφόρησαν πριν το 2020: Monster Hunter World: Iceborne (PS4), Untitled Goose Game (PS4), Destroy All Humans Remake (PS4), Dreams (PS4) και Bayoneta & Vanquish Remastered (PS4)

Εύχομαι σε όλους και σε όλες, Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.


Παπαπαύλου Παύλος
Σκεπτόμενος αυτό το άρθρο, δεν ήξερα καν αν θέλω να αφήσω το αποτύπωμά μου σε μια αναφορά για μια τραγική χρονιά. Το 2020 μπορεί να μας έφερε μπροστά στη νέα γενιά, μπορεί να ήρθαν οι νέες κονσόλες, να είχαμε αρκετά νέα games, αλλά αυτή τη μαυρίλα θα πάρει καιρό να την ξεχάσουμε. Θέλοντας και μη, πρέπει να κοιτάμε μπροστά, η ζωή είναι εκεί έξω και σίγουρα θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε φυσιολογική κατάσταση. Να μπορούμε να βγούμε έξω, να πιούμε ένα καφέ, να φάμε με φίλους, να δούμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θέλουν να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η επιστήμη έδωσε τη μάχη της και η ελπίδα κάθε φυσιολογικού ανθρώπου είναι απλά να χάθηκαν από τη ζωή μας 365 μέρες και τίποτα παραπάνω. Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και τα θύματα σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Ας μην το βαρύνω άλλο, το 2020 μου έδωσε τη δυνατότητα να δω και αρκετά παιχνίδια και αυτά ήταν για μένα τα 10 καλύτερα.



1. The Last of Us: Part II (PS4 Pro)
2. Super Mario 3D All-Stars (Nintendo Switch)
3. Hades (Nintendo Switch)
4. DOOM Eternal (Xbox One X)
5. Ghost of Tsushima (PS4 Pro)
6. Ori and the Will of the Wisps (Xbox Series X)
7. Animal Crossing: New Horizons (Nintendo Switch)
8. Fall Guys: Ultimate Knockout (PS4 Pro)
9. Microsoft Flight Simulator (PC)
10. Astro's Playroom (PS5)

Tα games που δεν κατάφερα να παίξω είναι τα Ghost of Tsushima και Cyberpunk 2077. Το δεύτερο ειδικά θα το αφήσω τελικά για όταν είναι διαθέσιμα τα next-gen upgrades.


Παπασπηλίου Βασίλης
Νομίζω είναι πλέον προφανές πως το 2020 αποτέλεσε μία ξεχωριστή χρονιά. Εκτός του ότι άλλαξε εξ ολοκλήρου ο τρόπος με τον οποίο κυλάει η καθημερινότητα μας, είδαμε τελικά πως το να μένει κανείς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι, δεν είναι τόσο «εύκολο» όσο νομίζαμε. Ευτυχώς, όμως, παρά τις όποιες δυσκολίες, η περασμένη χρονιά ήταν μία από τις σημαντικότερες εδώ και πολλά χρόνια για την βιομηχανία του gaming, καθώς φτάσαμε για ακόμα μία φορά στο κομβικό σημείο της εισαγωγής στην επόμενη γενιά κονσόλων και τον επαναπροσδιορισμό του τι θεωρείται «εντυπωσιακό» από άποψη τεχνολογίας, μηχανισμών και φυσικά, γραφικών. Πέραν αυτών, το σημαντικότερο που χάρισε το 2020 στους gamers δεν είναι άλλο από μία μεγάλη λίστα με τίτλους που θα μείνουν χαραγμένοι για πολλά χρόνια στη μνήμη και τις καρδιές μας. Τίτλοι που είτε κατάφεραν να συγκινήσουν, να ικανοποιήσουν, να προσφέρουν άφθονη διασκέδαση, ή ακόμα και να απογοητεύσουν -μερικώς- ορισμένους, στο τέλος της ημέρας άφησαν όλοι το δικό τους στίγμα, την δική τους καινοτομία, ρίχνοντας τον κρυφό τους τραπουλόχαρτο και ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα στην επόμενη γενιά.



Παρακάτω σας αφήνω τα 10 παιχνίδια που κατάφεραν μέσα μου κάτι το ξεχωριστό, κατατάσσοντας τα με βάση τον αντίκτυπο τους σε τελείως προσωπικό επίπεδο:
1. Ghost of Tsushima (PS4)
2. Final Fantasy VII Remake (PS4)
3. Hades (PC)
4. Death Stranding (PS4)
5. Ori and the Will of the Wisps (PC)
6. Nioh 2 (PS4)
7. Half-Life: Alyx (PC)
8. The Last of Us: Part II (PS4)
9. Genshin Impact (PS4)
10.  Mafia: Definitive Edition (PS4)

Κάπου εκεί ανάμεσα ίσως βρίσκονταν και τα Persona 5: Royal και Cyberpunk 2077, αλλά δεν έτυχε να ασχοληθώ ακόμα μαζί τους. Για το δεύτερο ειδικά -αν και κατά πάσα πιθανότητα θα το έχετε ήδη διαβάσει από πολλούς άλλους συμμετέχοντες της στήλης- οι λόγοι είναι προφανείς και πολυσυζητημένοι, οπότε επιλέγω να το θεωρήσω τίτλο του 2021 και ελπίζω να κερδίσει μία θέση στο επόμενο Top 10.


Πέππας Πλάτων
Περίεργη χρονιά από πολλές απόψεις το 2020. Σίγουρα μια χρονιά που πολλοί θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε, για λόγους άσχετους με το gaming. Ιδανικό θα ήταν λοιπόν να εστιάσουμε στο gaming, ωστόσο, αν κάτι μου έμεινε από αυτήν την χρονιά, δεν ήταν κάτι θετικό. Αντίθετα, βρίσκω εαυτόν να έχει κουραστεί αφάνταστα από την γκρίνια, σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία που αγαπάμε (να μισούμε;). Γκρίνια για το The Last Of Us: Part II και τις “ντε και καλά” ατζέντες που θέλει να περάσει ο Druckmann. Γκρίνια για το (κακό) port ενός υπέροχου παιχνιδιού σαν το Horizon: Zero Dawn στους υπολογιστές. Γκρίνια για το Cyberpunk 2077 και τη κατάσταση στην οποία κυκλοφόρησε. Εύχομαι, μαζί με αυτήν την χρονιά και όλα τα στραβά της, να φύγει και όλη αυτή η τοξικότητα που μόνο καλό δεν κάνει στην βιομηχανία μα και σε προσωπικό επίπεδο, στον καθένα μας. Ας προσπαθήσουμε τον επόμενο χρόνο να εστιάσουμε, όλοι μας, στα θετικά που υπάρχουν οπουδήποτε και, αν κάτι μας χαλάει, ας το αγνοήσουμε. Σίγουρα, θα βγούμε όλοι σοφότεροι από αυτό.



Παρακάτω ακολουθεί η λίστα μου με τα καλύτερα παιχνίδια που έπαιξα φέτος, σε τυχαία σειρά.
1. Doom: Eternal (PC)
2. The Last of Us: Part II (PlayStation 4)
3. Star Wars Jedi: Fallen Order (Xbox One X)
4. Control (PC)
5. F1 2020 (PC)
6. Star Wars: Squadrons (Xbox One X)
7. Microsoft Flight Simulator (PC)
8. Tetris Effect: Connected (PC)
9 .Immortals: Fenyx Rising (Xbox One X)
10. Filament (PC)

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο και να θέλουμε, αν κάτι δεν μπορούμε να εφεύρουμε είναι περισσότερες ώρες εντός μιας ημέρας, για την ώρα τουλάχιστον. Οπότε ευελπιστώ του χρόνου να έχω προλάβει να ολοκληρώσω τα παρακάτω. Death stranding, Half Life: Alyx, Spider-Man: Miles Morales, Cyberpunk 2077, Ori and the Will of the Wisps, Final Fantasy VII: Remake. 


Πετρόπουλος Παναγιωτης
Η αποκάλυψη και η κυκλοφορία των next-gen systems ήταν σίγουρα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του gaming για το 2020, όπως όμως και η πανδημία του κορονοϊού που ανάγκασε developers να περιοριστούν σε εργασία από το σπίτι και οι αμέτρητες καθυστερήσεις τίτλων ως επακόλουθο (και ως μόλις ένα από τα προβλήματα που προκλήθηκαν). Το όλο χάος με τις προ-παραγγελίες των νέων κονσόλων και η αντίστοιχη έλλειψη στοκ λόγω προβλημάτων στις παραγωγές τους στην αρχή ήταν αρκετά ψυχαγωγικό, κούρασε αρκετά γρήγορα όμως. Κρίμα.



1. The Last of Us Part II
2. Animal Crossing: New Horizons
3. Spider-Man: Miles Morales
4. Call of Duty: Warzone
5. Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age – Definitive Edition
6. Ori and the Will of the Wisps
7. Call of Duty: Black Ops Cold War
8. Super Mario 3D All Stars
9. Watch Dogs: Legion
10. Ride 4

Τα games που δεν κατάφερα να παίξω: Cyberpunk 2077, Ghost of Tsushima και Dreams.


Ρέντζιος Δημήτρης
Μέσα σε όλη αυτήν την παράνοια του 2020, οι gamers είχαμε την τύχη να ανήκουμε στους προνομιούχους. Σε αυτούς που είχαν τα εφόδια να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες που κατάφεραν να λυγίσουν πολλούς συνανθρώπους μας. Δεν είναι πως οι gamers είμαστε τυφλοί σε όλο αυτό που συμβαίνει ή πως δεν επηρεαζόμαστε από τις συνθήκες ή πως κλεινόμαστε επιμελώς στις εσωστρεφείς φούσκες μας και δεν μας απασχολεί τίποτα.

Οι gamers είμαστε φτιαγμένοι από τη στόφα εκείνη που σε προσηλώνει στον στόχο σου, σε πειθαρχεί, σε ισιώνει κάτω από το βάρος των ευθυνών.

Οι gamers έχουμε ποτίσει το DNA μας με την ανθεκτικότητα των χιλιάδων δυστοπιών που έχουμε ξεπεράσει, που έχουμε υπερνικήσει, που έχουμε ανατρέψει.

Οι gamers έχουμε νικήσει τον φασισμό κάμποσες φορές. Οι gamers ξεμπερδεύαμε από -διαγαλαξιακές- πανδημίες πολύ πριν ο υπόλοιπος κόσμος μάθει στο πετσί του τί θα πει «πανδημία». Οι gamers διαχειριζόμασταν, προπονούσαμε και προνοούσαμε για χιλιάδες ανθρωπους από την πρώτη φορά που στείλαμε έναν τύπο να κόψει ξύλα με ένα κλικ. (Κάποιες φορές βέβαια, οι gamers ήμαστε και κάπως αχρείαστα απάνθρωποι βγάζοντας τη σκάλα από την πισίνα.)

Θα ήταν πολύ εύκολο για κάποιον που δεν έχει ζήσει τις ζωές που ζει ένας μέσος gamer, να πει «ναι, αλλά εσείς δεν ξέρετε από πραγματικά προβλήματα, πατάτε δυό κουμπάκια και λύνονται όλα στο παιχνίδι».

Και θα είχε δίκιο.

Ο gamer, μέσα από τις ζωές που ζει, δεν μαθαίνει να λύνει τα προβλήματα του με μαγικούς τρόπους, γιατί δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ο gamer είναι απότοκος και μαθητούδι μαζί, του δόγματος του Gaiman:

«Τα παραμύθια υπερβαίνουν την πραγματικότητα· όχι γιατί μας λένε πως οι δράκοι υπάρχουν, αλλά γιατί μας μαθαίνουν πως οι δράκοι μπορούν να νικηθούν.»

Έτσι και τα παιχνίδια για τον gamer: Δεν τον μαθαίνουν να στοχεύει, ούτε να κρατάει σπαθί, ούτε του δίνουν κάποιο πτυχίο στο HR. Του μαθαίνουν το βασικότερο όλων όμως:

Να ξέρει πως ο δράκος θα νικηθεί.

Και την ψυχολογία του gamer την χρειαζόμασταν, την είχαμε μεγάλη ανάγκη όλο αυτό το διάστημα. Και ακόμα την έχουμε. Δεν πέρασε ακόμα η πανδημία, αλλά μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια πως ξεκίνησε το τέλος της. Και όσοι υπήρξαμε στήριγμα για τους ανθρώπους μας, κυματοθραύστες για τα οικογενειακά δράματα και μαραθωνοδρόμοι εκεί που οι άλλοι έτρεχαν σε σπριντ, το κάναμε -σε κάποιο βαθμό- γιατί προετοιμαζόμασταν για αυτό, μια ολόκληρη ζωή.

Από το χόμπι μας.



Τα Top 10 games που έπαιξα το 2020 είναι τα εξής.
1. The Last of Us Part II (PS4 Pro)
2. Ghost of Tsushima (PS4 Pro)
3. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (PS5)
4. Spiritfarer (PS4 Pro)
5. Ghost of a Tale (PS4 Pro)
6. Outer Wilds (PS4 Pro)
7. A Plague Tale: Innocence (PS4 Pro)
8. Journey of the Broken Circle (Nintendo Switch)
9. Animal Crossing (Nintendo Switch)
10. Cyberpunk 2077 (PS5)

Παιχνίδια που θέλω να παίξω: Το Hades που είναι ήδη στη βιβλιοθήκη μου, αλλά θα κάνω λίγη υπομονή ακόμα μπας και βγει και σε έκδοση για το PS5 και φυσικά το Disco Elysium που επίσης περιμένω να βγει στις κονσόλες.


Χατζησάββας Χρήστος
Τι θα θυμάμαι από το 2020; Μια χρονιά πάρα πολύ περίεργη, εντός κι εκτός gaming. Για μεγάλες περιόδους, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μου δύο πράγματα: οι νέες κονσόλες και το Final Fantasy VII Remake.

Η μέρα κυκλοφορίας των κονσολών, όπως και το άμεσο πριν και μετά, δεν ήταν και το πιο... βελούδινο από καμία άποψη. Έλλειψη αποθέματος, εταιρείες μεταφορών σε απόγνωση, τεχνικά προβλήματα και έλλειψη μεγάλων παιχνιδιών κατάφεραν να κάνουν το «γεγονός επταετίας» αισθητά πιο αναιμικό από κάθε άλλη φορά. Όμως, ήμουν από τους τυχερούς που κατάφεραν να αποκτήσουν τις κονσόλες και να τις απολαύσουν, μια εμπειρία που παραμένει ασύγκριτη παρά τις φετινές ατυχίες – είναι κάτι που απολαμβάνω κάθε φορά που έχω την τύχη να το βιώνω. Η χαρά του να ανοίγεις το κουτί, να... τραβάς «τζούρα» της καινουργίλας και να κάθεσαι σαν παιδάκι να παίζεις με το καινούριο σου... παιχνίδι, είναι κάτι που (ελπίζω) δεν θα ξεπεράσω ποτέ.

Από την άλλη, μια κυκλοφορία που περίμενα όσο -κυριολεκτικά- τίποτα άλλο είναι το Final Fantasy VII Remake. Η αγάπη μου για τη σειρά φτάνει σε ανήκουστα επίπεδα και περίμενα καρτερικά την πολυπόθητη ημέρα κυκλοφορίας από όταν είδα το trailer αποκάλυψης στην E3 2015. Είναι το παιχνίδι που ευχαριστήθηκα όσο τίποτα φέτος και, αν τα πράγματα είχαν πάρει λίγο διαφορετική τροπή, θα είχα απολαύσει ακόμη περισσότερο. Ο λόγος; Το Final Fantasy VII Remake Orchestra World Tour, ένα κονσέρτο αφιερωμένο στην εμβληματική μουσική του παιχνιδιού που θα με «ανάγκαζε» να ταξιδέψω στο Παρίσι - όμως, ο ιός είχε άλλα σχέδια και το ταξίδι αναβλήθηκε για την νέα χρονιά. Έχοντας ακούσει το soundtrack τόσο πολύ από όταν βρέθηκε στα χέρια μου, ελπίζω το ταξίδι να γίνει απροβλημάτιστα μέσα στο 2021 και να αποζημιώσει την παράξενη χρονιά που πέρασε και φεύγει.



Top 10 της χρονιάς
1. Final Fantasy VII Remake (PS4 Pro/PS5)
2. Ori and the Will of the Wisps (Xbox One X/Series X)
3.Cyberpunk 2077 (Xbox Series X)
4. Demon's Souls (PS5)
5. Doom Eternal (Xbox One X)
6. Hades (Switch)
7. Ghost of Tsushima (PS4 Pro/PS5)
8. Tony Hawk's Pro Skater 1+2 (PS4 Pro/PS5)
9. Crash Bandicoot 4: It's About Time (PS4 Pro/PS5)
10. Yakuza Like a Dragon (Xbox Series X)

Θα ήθελα να είχα παίξει τα Animal Crossing: New Horizons, Darksiders Genesis, Nioh 2, Half-Life Alyx, Dirt 5. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*