Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Χτίζοντας ένα Gaming PC για Virtual Reality

*
Το hype για το 2016 δεν είναι άλλο από το VR. Μέσα στη χρονιά θα έχει κορυφωθεί η αναζήτηση στοιχείων για μια νέα-παλιά τεχνολογία, που όμως φαίνεται να έχει ωριμάσει τα τελευταία 2-3 χρόνια. Το VR γνωρίζει την εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, σε διάφορες μορφές ψυχαγωγίας. Από τα coin-ops και τα View-Master, στις πρώτες home προσπάθειες της SEGA και της Nintendo πριν από 2,5 δεκαετίες, στα σημερινά headset όπως το Oculus Rift, το HTC Vive και τo PlayStation VR. Ο λόγος που το VR θα γνωρίσει τα επόμενα χρόνια μεγάλη απήχηση βέβαια είναι τα headsets που προσαρμόζουν ένα smartphone, όπως το Gear VR. Και αυτό γιατί ο καθένας έχει ένα τηλέφωνο και μπορεί να πάρει κάποιο από τα δεκάδες μοντέλα τύπου Google Cardboard και να ζήσει την εμπειρία του VR. Στην παρουσίαση των Galaxy S7/S7 Edge, ο ιδρυτής του Facebook βρέθηκε στη σκηνή για να μιλήσει για το VR, τη σχέση του με το Facebook και τα smartphones. Οπότε, είναι λογικό ο ίδιος άνθρωπος που άναψε το φως για να αποκτηθεί η Oculus έναντι πακτωλού χρημάτων, να έχει ένα όραμα που θα θελήσει να υλοποιήσει. Είτε με το integration των λειτουργιών του Facebook στα headset, είτε με τα διάφορα 360ο βίντεο, είτε με VR games (πάντα μέσα από το Facebook). Βέβαια, εμείς δε θα ασχοληθούμε με αυτά αλλά με το κομμάτι του PC, κυρίως όσον αφορά στο gaming. Με το Rift και το Vide να είναι ήδη επίσημα διαθέσιμα (αν και όχι στην Ελλάδα, αλλά λογικά θα το δούμε κάποια στιγμή και στα ράφια), και το PS VR να τελειοποιείται (μαζί μάλλον με ένα VR-Ready νέο PS4) για κυκλοφορία το φθινόπωρο, το VR gaming ετοιμάζεται για τη μεγάλη έκρηξη. Το θέμα βέβαια είναι αν ήρθε για να μείνει, ή θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτή του stereo-3D. Όπως και να έχει, παρακάτω θα δούμε κάποιες βασικές πληροφορίες που αφορούν το VR γενικότερα και θα «συνθέσουμε» gaming PC προτάσεις.

Τεχνολογία
Η τεχνολογία των σύγχρονων VR headset βασίζεται σε μια απλή λογική: μια οθόνη πολύ κοντά στα μάτια, η οποία απεικονίζει σε κάθε μάτι ξεχωριστά το περιεχόμενο, μεταφέροντας έτσι μια αίσθηση πραγματικότητας, καθώς ο χρήστης δεν βλέπει απολύτως τίποτα άλλο. Ταυτόχρονα, μια εξωτερική κάμερα ή μια σειρά από αισθητήρες αντιλαμβάνεται τις κινήσεις που κάνει το κεφάλι του χρήστη και τις μεταφέρει σαν εντολές μέσα στο περιεχόμενο. Έτσι, γυρνώντας το κεφάλι προς τα δεξιά, στο παιχνίδι η κάμερα γυρίζει επίσης δεξιά και πάει λέγοντας. Επειδή ακριβώς η οθόνη βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στα μάτια του χρήστη, αυτή πρέπει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάλυση, ούτως ώστε να μη διακρίνει τα pixel που την απαρτίζουν. Έτσι, οι κατασκευαστές έχουν επιλέξει αναλύσεις τουλάχιστον επιπέδου Full HD (με το κάθε μάτι βέβαια να βλέπει τη μισή ανάλυση σε μήκος, πχ. 960x1080). Έχοντας δοκιμάσει VR σε smartphone ανάλυσης Full HD και σε άλλο ανάλυσης 1440p, η διαφορά είναι πραγματικά χαοτική σε επίπεδο ποιότητας.



Το ίδιο συμβαίνει με τη διαφορά ποιότητας εικόνας μεταξύ του Rift DK1 και Rift DK2, με το πρώτο να παίζει σε 1280x800 (640x800 ανά μάτι) και το δεύτερο σε 1920x1080. Για τη τελική έκδοση, η Oculus επέλεξε ανάλυση 2160x1200 (1080x1200 ανά μάτι), ίδια με αυτή που έχει το HTC Vive. Και στις δυο περιπτώσεις, οι κατασκευαστές έχουν επιλέξει οθόνες OLED, για διάφορους λόγους. Η σωστότερη απόδοση του μαύρου και το γεγονός ότι τα pixel είναι αυτόφωτα και δε χρειάζονται πηγή φωτός που προσθέτει όγκο και βάρος είναι οι σημαντικότεροι λόγοι. Πέρα από υψηλή ανάλυση, τα panel που χρησιμοποιούν τα VR headsets πρέπει να έχουν ένα ακόμα χαρακτηριστικό, το υψηλό refresh rate. Και τα δυο εμπορικά headsets που αναφέραμε λειτουργούν στα 90Hz, πολύ περισσότερα από τα 60Hz του DK1 και τα 75Hz του DK2. Ο λόγος που απαιτείται υψηλό ρυθμός ανανέωσης έχει να κάνει με την εξάλειψη της αίσθησης ζαλάδας. Τα 90Hz είναι η προτεινόμενη επιλογή, αν και σίγουρα στο μέλλος θα κινηθούμε προς τα 120Hz. Κάτι άλλο, που πολλοί παραμελούν, αφορά τους φακούς που χρησιμοποιούν τα headsets. Η οθόνη δεν τοποθετείται ακριβώς μπροστά στα μάτια, αλλά πίσω από δυο φακούς (ένα για κάθε μάτι), οι οποίοι πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας για να μην υπάρχουν απώλειες και ταυτόχρονα να μπορούν να προσαρμοστούν στα μάτια του κάθε χρήστη. Ο καθένας μας «βλέπει» διαφορετικά και έτσι οι φακοί αυτοί από τη μια θα πρέπει να μπορούν να μετακινηθούν μπρος πίσω και από την άλλη θα πρέπει να μπορούν να αλλαχθούν.

Συνδεσμολογία
Η συνδεσμολογία για κάθε VR headset είναι παρόμοια. Σύνδεση στην έξοδο HDMI της κάρτας γραφικών, σύνδεση σε μια USB 3.0 (κατά προτίμηση) θύρα για τροφοδοσία με ρεύμα και ταυτόχρονα ενεργοποίηση του σχετικού software. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την υλοποίηση, θα χρειαστούν επιπλέον συνδέσεις για τους εξωτερικούς αισθητήρες, πάντα σε θύρες USB με το Rift να χρειάζεται μια ακόμα για τη «κάμερα». Όλες αυτές οι συνδέσεις απαιτούν καλώδια, τα οποία -δυστυχώς- κάνουν τη ζωή με ένα τέτοιο headset δυσκολότερη, περιορίζοντας τις κινήσεις του χρήστη.



Τα καλώδια αυτά είναι μεγάλα σε μήκος για να καλύψουν σχεδόν κάθε setup και προφανώς έχουν σημαντικό βάρος, οπότε ο κάθε χρήστης πρέπει να κάνει τα «κουμάντα» του για να τα βολέψει. Μπορεί σε μερικά χρόνια να έχουμε ασύρματες λύσεις επικοινωνίας και headset με μπαταρία, αλλά προς το παρόν, τα καλώδια είναι εδώ για να μείνουν. Και εντάξει, την ώρα που παίζεις τα βολεύεις κάπου, όμως όταν έχεις ανενεργό το headset δίπλα στο PC, κάπου πρέπει και αυτά να αποθηκευτούν.

Χειρισμός
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις σημαντικότερες διαφορές όλων των headset. Η βασική τεχνολογία προβολής είναι παρόμοια και έτσι οι κατασκευαστές διαφοροποιούνται με τη μέθοδο χειρισμού των παιχνιδιών. Το Rift έρχεται με ένα Xbox One Controller μέχρι να κυκλοφορήσουν τα ειδικά χειριστήρια, το Vive είναι πακέτο με ένα ζεύγος περίεργων gamepad ενώ παράλληλα είναι και το μοναδικό που μπορεί να αντιληφθεί τη κίνηση του παίκτη στο χώρο, χάρη στους ειδικούς αισθητήρες- κολόνες που πρέπει να τοποθετηθούν στην περιοχή που θέλει να έχει στη διάθεσή του.



Έτσι, το ίδιο παιχνίδι μπορεί να παίζεται με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το VR headset που έχει κάποιος. Αν και όλα τα games -λογικά- θα παίζονται με ένα απλό gamepad, εντούτοις ο χρήστης δεν μπορεί να έχει την πλήρη VR εμπειρία με αυτό τον τρόπο, πόσο μάλλον με ένα set πληκτρολόγιο/ποντίκι. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ των συσκευών στο μέλλον, κανείς δεν ξέρει, αλλά λογικά κάποια στιγμή θα δούμε αποκλειστικούς τίτλους που θα παίζουν μόνο με συγκεκριμένο σύστημα χειρισμού.

Συμβατότητα με games

Τι να κάνει κανείς ένα VR Headset αν αυτό δεν είναι συμβατό με διάφορα παιχνίδια. Και πώς να επιλέξει ένα από τα δυο PC VR Headsets; Προς το παρόν, και οι δυο κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει λίστες συμβατών παιχνιδιών, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια αποκλειστικότητα. Είτε άμεσα, είτε σύντομα, κάθε παιχνίδι που «παίζει» στη μια πλατφόρμα θα παίξει και στην άλλη. Ίσως όχι με τον αντίστοιχο τρόπο (γιατί οι διαφορές των δυο δεν είναι στο τρόπο απεικόνισης, αλλά στο χειρισμό) αλλά θα μπορεί κάποιος να τα παίξει ότι και αν έχει. Άλλωστε κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα, αφού οι κάτοχοι του Rift (ακόμα και των Developer Kit) μπορούν να παίξουν τα Steam VR συμβατά παιχνίδια, με το τελευταίο μάλιστα να υποστηρίζει λειτουργία που επιτρέπει σε κάθε game να παίζεται σαν να βλέπεις σε αίθουσα σινεά. Από εκεί και πέρα, ειδικά για το Rift, υπάρχουν διάφοροι ανεπίσημοι τρόποι να παίξει κανείς games σε VR περιβάλλον χωρίς να υπάρχει επίσημη υποστήριξη (VorpX /  €40, Vireio Perception /δωρεάν).

Απαιτήσεις συστήματος
(οι συνθέσεις στην επόμενη σελίδα)
Τόσο η Valve όσο και η Oculus έχουν θέσει τις ελάχιστες απαιτήσεις για να μπορεί κανείς να παίξει games στα δυο headset. Αυτές είναι παραπλήσιες για τις δυο συσκευές. Παρακάτω θα προτείνουμε 3 συνθέσεις για PCs, ώστε να απολαύσετε στο έπακρο τα games σε VR περιβάλλον.

Mainstream, €1335

Η πρώτη μας σύνθεση είναι η «βασική» για να απολαύσει κανείς το VR gaming. Θέλουμε ισχυρά υποσυστήματα, μεγάλο case ώστε αυτό να έχει καλή ροή αέρα και να περιορίζεται ο θόρυβος και όλα τα απαραίτητα περιφερειακά.

Mainboard : MSI H170 Gaming Pro (€131)
Καθώς οι απαιτήσεις σε επίπεδο θυρών USB είναι μεγάλες, πρέπει να βρούμε και board με τουλάχιστον 8 θύρες (2 για keyb/mouse, 3 για το headset, 1 για το gamepad και περισσεύουν δυο ακόμα για άλλες συσκευές). Το παρόν καλύπτει αυτή την απαίτηση, είναι όμορφο και με καλές επιδόσεις.

CPU : Intel Core i5 6600 (€248).
Ο καλύτερος Core i5 της Intel. Δεν είναι ξεκλείδωτος αλλά δε μας πειράζει αφού το H170 δεν υποστηρίζει overclocking. Επιλέξαμε πλατφόρμα Skylake για τη μέγιστη, μελλοντικά, συμβατότητα.

GPU : MSI R9 390 Gaming 8G (€368)
Αν και πολλοί θα προτιμούσαν μια GTX970, εντούτοις εμείς καταλήξαμε στην R9 390 για το λόγο ότι έχει μπόλικη μνήμη. Καθώς τα VR games παίζουν σε ανάλυση 2160x1200, τα 8GB θα φανούν περισσότερο χρήσιμα. Το θέμα βέβαια είναι τι γίνεται με τη συμβατότητα και τους drivers της AMD, οπότε η MSI GTX970 Gaming 4G είναι μια καλή εναλλακτική, αντίστοιχου κόστους.

Memory : Kingston HyperX Fury 16GB/2400Mhz (€74)
Πλέον, τα 8GB είναι το minimum, αλλά θεωρούμε πως τα 16GB είναι η καλύτερη επιλογή. Επιλέξαμε kit των 2 DIMM με συχνότητα στα 2400MHz, για τη καλύτερη απόδοση του συστήματος.

PSU : CoolerMaster G750M (€94)
Ένα καλό τροφοδοτικό με μπόλικη ισχύ για να μην έχει το σύστημα κανένα πρόβλημα, σε καλή τιμή.

Case : CoolerMaster Master Case 5 (€132)
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι διαλέξαμε ακριβό case. Κάποιος μπορεί να γλιτώσει €20-€30 επιλέγοντας ένα άλλο, ωστόσο θεωρούμε πως επειδή το case είναι αυτό που ο χρήστης το αλλάζει μια φορά κάθε πολλά χρόνια, η επένδυση αξίζει. Άλλωστε, θέλουμε αρκετό χώρο για να αναπνέουν τα υποσυστήματα στο εσωτερικό, ειδικά από τη στιγμή που η GPU θα παίζει στο 100% κάθε φορά που φορτώνουμε ένα game.

HDD : Samsung 850 Evo 250GB  + Seagate Barracuda 2TB (€89 + €75)
Τυπικός συνδυασμός SSD + μηχανικού δίσκου, με μεγάλες ταχύτητες από πλευράς SSD και αρκετό χώρο από πλευράς μηχανικού για την εγκατάσταση των games.

Keyboard / Mouse : Coolermaster Octane Combo (€55)
Ένα όμορφο πακέτο που περιλαμβάνει τόσο keyboard όσο και mouse με κάποια gaming χαρακτηριστικά.

Gamepad: Xbox One Wireless Controller (€69)
Ένα έξοδο που κάποιοι μπορεί να γλιτώσουν αν έχουν ήδη τη κονσόλα της Microsoft, αφού το παραδοσιακό Xbox One controller είναι συμβατό, μέσω καλωδίου USB. Ωστόσο, το πακέτο με το wireless δέκτη, κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

Advanced, €2130

Ανεβαίνουμε επίπεδο και πηγαίνουμε σε μια ισχυρότερη λύση που απευθύνεται σε όσους αναζητούν ότι καλύτερο.

Mainboard : MSI Z170 Gaming Pro (€160)
Καθώς οι απαιτήσεις σε επίπεδο θυρών USB είναι μεγάλες, πρέπει να βρούμε και board με τουλάχιστον 8 θύρες (2 για keyb/mouse, 3 για το headset, 1 για το gamepad και περισσεύουν δυο ακόμα για άλλες συσκευές). Το παρόν καλύπτει αυτή την απαίτηση, είναι όμορφο, με καλές επιδόσεις και υποστηρίζει overclocking των K cpus

CPU : Intel Core i5 6700K (€359).
Ο καλύτερος Core i7 της Intel. Είναι ξεκλείδωτος και υποστηρίζει overclocking. Επιλέξαμε πλατφόρμα Skylake για τη μέγιστη, μελλοντικά, συμβατότητα.

GPU : MSI GTX980Ti Gaming 6G (€750)
Αδιαμφισβήτητα, η καλύτερη λύση που υπάρχει εκεί έξω όσον αφορά στην απόδοση. Τα 6GB μνήμης είναι αρκετά, ενώ η ισχύς που παρέχει η GPU επιτρέπει το gaming σε native VR ανάλυση με max settings, διατηρώντας πολύ υψηλό ρυθμό ανανέωσης.

Memory : Kingston HyperX Fury 32GB/2400Mhz (€144)
Τα 32GB μνήμης μπορεί να φαίνονται πολλά, όμως στη πραγματικότητα όσοι επιλέξουν αυτό το δρόμο θα δουν το σύστημά τους να είναι πολύ αποδοτικότερο σε κάθε λειτουργία. Επιλέξαμε kit των 4 DIMM με συχνότητα στα 2400MHz, για τη καλύτερη απόδοση του συστήματος.

PSU : CoolerMaster V1000 (€192)
Οι απαιτήσεις του συστήματος σε επίπεδο ενέργειας δεν είναι τόσο πολύ υψηλότερες σε σχέση με τη πρώτη μας σύνθεση, ωστόσο θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει να τοποθετήσει κάποια στιγμή και δεύτερη GPU. Έτσι, πήγαμε στα 1000Watt.

Case : CoolerMaster Master Case 5 (€132)
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι διαλέξαμε ακριβό case. Κάποιος μπορεί να γλιτώσει €20-€30 επιλέγοντας ένα άλλο, ωστόσο θεωρούμε πως επειδή το case είναι αυτό που ο χρήστης το αλλάζει μια φορά κάθε πολλά χρόνια, η επένδυση αξίζει. Άλλωστε, θέλουμε αρκετό χώρο για να αναπνέουν τα υποσυστήματα στο εσωτερικό, ειδικά από τη στιγμή που η GPU θα παίζει στο 100% κάθε φορά που φορτώνουμε ένα game.

HDD : Samsung 950 Pro NVMe 250GB + Seagate Barracuda 2TB (€193 + €75)
Συνδυασμός NVMe δίσκου με εξωπραγματικές ταχύτητες + μηχανικού για την εγκατάσταση των games.

Keyboard / Mouse : Coolermaster Octane Combo (€55)
Ένα όμορφο πακέτο που περιλαμβάνει τόσο keyboard όσο και mouse με κάποια gaming χαρακτηριστικά. Προφανώς και εδώ θα μπορούσαμε να πάμε σε πολύ καλύτερα προϊόντα, ωστόσο σε περιβάλλον VR, ελάχιστοι θα θέλουν/μπορούν να παίξουμε με keyboard/mouse.

Gamepad: Xbox One Wireless Controller (€69)
Ένα έξοδο που κάποιοι μπορεί να γλιτώσουν αν έχουν ήδη τη κονσόλα της Microsoft, αφού το παραδοσιακό Xbox One controller είναι συμβατό, μέσω καλωδίου USB. Ωστόσο, το πακέτο με το wireless δέκτη, κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

HTPC, €1220

Αφήσαμε στο τέλος την «ειδική» μας σύνθεση, που προορίζεται για χρήση δίπλα στην τηλεόραση, σαν HTPC. Μιλάμε για ένα μικρό σε διαστάσει υπολογιστή που όμως θα μπορεί να παίζει κανείς τα games στο σαλόνι.

Case : Shuttle SH170R6 (€300)
Επιλέξαμε το barebone της Shuttle καθώς ενσωματώνει motherboard με μπόλικες θύρες USB, και τροφοδοτικό. Είναι μικρό και βολικό για τοποθέτηση δίπλα στη τηλεόραση.

Mainboard : Shuttle H170 (€0)
Το ενσωματωμένο στο barebone motherboard, με το H170 chipset.

CPU : Intel Core i5 6600 tray (€240).
Ο καλύτερος Core i5 της Intel. Δεν είναι ξεκλείδωτος αλλά δε μας πειράζει αφού το H170 δεν υποστηρίζει overclocking. Επιλέξαμε πλατφόρμα Skylake για τη μέγιστη, μελλοντικά, συμβατότητα. Ο λόγος που διαλέγουμε tray έκδοση είναι γιατί το Shuttle case έχει δικό του σύστημα ψύξης

GPU : Gigabyte GTX970 ITX (€329)
Ο περιορισμένος χώρος που διαθέτει το barebone μας αναγκάζει να πάμε σε μια άλλη λύση για τη κάρτα γραφικών. Η συγκεκριμένη είναι μικρότερη σε μέγεθος από τις άλλες GTX970, ενώ προσφέρει την απαραίτητη ισχύ χωρίς να θερμαίνεται ιδιαίτερα.

Memory : Kingston HyperX Fury 16GB/2400Mhz (€74)
Πλέον, τα 8GB είναι το minimum, αλλά θεωρούμε πως τα 16GB είναι η καλύτερη επιλογή. Επιλέξαμε kit των 2 DIMM με συχνότητα στα 2400MHz, για τη καλύτερη απόδοση του συστήματος.

PSU : Shuttle 300 Watt (€0)
Το ενσωματωμένο στο case τροφοδοτικό. Τα 300Watt είναι οριακά για το σύστημα. Υπάρχει επιλογή για αλλαγή του τροφοδοτικού σε 500Watt με επιπλέον κόστος

HDD : Samsung 850 Evo 250GB mSATA + Seagate Barracuda 2TB (€101 + €75)
Τυπικός συνδυασμός SSD (σε μορφή κάρτας mSATA για εξοικονόμηση χώρου) + μηχανικού δίσκου, με μεγάλες ταχύτητες από πλευράς SSD και αρκετό χώρο από πλευράς μηχανικού για την εγκατάσταση των games.

Keyboard / Mouse :  Logitech MK330 (€32)
Καλώς μιλάμε για HTPC, χρειαζόμαστε ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι. Θεωρούμε απίθανο κάποιος να παίξει με keyb/mouse, οπότε επιλέξαμε μια απλή, επώνυμη λύση.

Gamepad: Xbox One Wireless Controller (€69)
Ένα έξοδο που κάποιοι μπορεί να γλιτώσουν αν έχουν ήδη τη κονσόλα της Microsoft, αφού το παραδοσιακό Xbox One controller είναι συμβατό, μέσω καλωδίου USB. Ωστόσο, το πακέτο με το wireless δέκτη, κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

Προφανώς σε όλα τα παραπάνω μπορεί να γίνουν διάφορες προσθαφαιρέσεις για να μειωθεί το κόστος. Ωστόσο θεωρούμε πως έχουμε τρεις πολύ καλές συνθέσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των κατασκευαστών VR headset και μπορούν να αντεπεξέλθουν στα σύγχρονα VR games. Το θέμα βέβαια είναι, να αρχίσουν αυτά τα παιχνίδια να κάνουν την εμφάνισή τους.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*