Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Stray Gods: The Roleplaying Musical Review

*
Όταν ο υπογράφων άκουσε για πρώτη φορά για την ύπαρξη του Stray Gods: The Roleplaying Musical κάτι ξύπνησε μέσα του. Ένα interactive musical με υπόθεση που διαδραματίζεται στο σήμερα και περιλαμβάνει Ολύμπιους θεούς της Αρχαίας Ελλάδας. Το concept από μόνο του ξεχωριστό, με τα ονόματα που εμφανίζονται στα credits να δείχνουν μια ποιοτική παραγωγή. Στο τιμόνι ο David Gaider, ο βασικός writer του καταπληκτικού Dragon Age. Σε κύριους ρόλους οι φωνές γνωστών ηθοποιών, όπως η Laura Baily (η Ashlay του The Last of Us Part 2), ο Troy Baker (Joel των The Last of Us, Samuel Drake στο Uncharted 4), η Ashley Johnson (Ellie από τα The Last of Us) και αρκετοί ακόμα. Αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει αρχές Αυγούστου αλλά όταν άλλαξε η ημερομηνία του Baldur’s Gate 3 πήγε για λίγο αργότερα και πλέον είναι διαθέσιμο για υπολογιστές και κονσόλες. Μετά από περίπου 10 ώρες είδαμε τους τίτλους τέλους παίζοντας αποκλειστικά στο Steam Deck με ακουστικά, απολαμβάνοντας τη καταπληκτική μουσική που δημιούργησαν οι Austin Wintory (Journey, Banner Saga), Tripod (Scott Edgar, Steven Gates και Simon Hall) και Montaigne (Jess Cerro).




Καλά όλα αυτά, αλλά τι είναι το Stray Gods θα ρωτήσει κανείς. Σίγουρα δεν είναι ένα παιχνίδι με τη παραδοσιακή έννοια. Ένα interactive adventure είναι, μια διαδραστική ταινία με καρτουνίστικα γραφικά που έχει πολύ μουσική αλλά πάνω από όλα δίνει τη δυνατότητα επιλογής στον παίχτη για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία, προσφέροντας δεκάδες διακλαδώσεις, άλλες σημαντικότερες και άλλες λιγότερο σημαντικές για την εξέλιξη της ιστορίας.



Πρωταγωνίστρια είναι η Grace (Laura Baily), η οποία βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα, κληρονομώντας τη θεότητα της Μούσας Καλλιόπης μετά από μια δολοφονία, για την οποία ξαφνικά βρίσκεται σαν κύρια ύποπτη. Ο «Χορός» των λίγων ζωντανών αρχαίων θεών του Ολύμπου (Αθηνά, Απόλλωνας, Αφροδίτη και Περσεφόνη), της δίνουν μια εβδομάδα για να αποδείξει την αθωότητα της. Και έτσι η Grace παρέα με τη φίλη της, τη Freddie, ξεκινάνε μια ντετεκτιβική ιστορία για να αποδείξουν την αθωότητα της πρώτης, συνομιλώντας με όλους τους αρχαίους θεούς, ψάχνοντας στοιχεία και αποκαλύπτοντας κρυμμένα μυστικά χιλιάδων χρόνων που κρατήσουν μέσα τους οι θεοί. Και όλα αυτά με μπόλικη μουσική και τραγούδι, τα οποία ξεκινάνε αυτόματα σε συγκεκριμένα σημεία της ιστορίας και των διαλόγων, με το παίχτη να έχει την επιλογή για το πώς θα εξελιχθούν, θυμίζοντας το πώς εξελίσσονται οι όπερες.



Δεν υπάρχει δράση, ούτε ελέγχουμε τη Grace με το παραδοσιακό τρόπο καθώς το παιχνίδι αποτελείται από σταθερά «κινηματογραφικά» πλάνα και πολλούς διαλόγους. Αυτό που ελέγχουμε είναι το πώς θα εξελίσσονται οι διάλογοι επιλέγοντας ερωτήσεις και απαντήσεις. Στους κρίσιμους διαλόγους έχουμε συγκεκριμένο χρονικό όριο για να διαλέξουμε την ερωτω-απάντηση, μεταξύ τριών που χαρακτηρίζονται από διαφορετικό χρώμα : μια επιθετική, μια έξυπνη και μια γοητευτική. Κάπου στην αρχή του παιχνιδιού διαλέγουμε το βασικό perk της Grace (ποια θα είναι δηλαδή η κύρια απάντηση που πάντα θα μπορεί να δίνει) κάτι που παίζει ρόλο σε συγκεκριμένα σημεία διαλόγων, όπου μπορούμε να επιλέξουμε μόνο αυτή που αφορά στο perk. Στα μέσα του παιχνιδιού ξεκλειδώνεται και ένα δεύτερο perk αλλά ποτέ δε μπορούμε να έχουμε και τα τρία, οπότε συγκεκριμένα achievements και αντίστοιχα διακλαδώσεις της υπόθεσης, δε μπορούν να παιχτούν από ένα σημείο και μετά.



Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ξανα φορτώσουμε νωρίτερα σημείο του playthrough και να επιλέξουμε διαφορετικά τις απαντήσεις μας για να εξελιχθεί αλλιώς η ιστορία. Σε αυτή τη περίπτωση όμως όποιο auto save είχαμε μετά από τη διακλάδωση αυτή χάνεται αυτόματα για να μη μπερδεύεται ο παίχτης. Στη πράξη, το Stray Gods έχει τρία βασικά save slots, που αφορούν το καθένα ένα διαφορετικό playthrough. Κάθε save slot αποθηκεύει αυτόματα την εξέλιξη της υπόθεσης κεφάλαιο προς κεφάλαιο, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να «γυρίσουμε» πίσω και να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Και επειδή δοκιμάσαμε διάφορα, μπορούμε να πούμε πως η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί αρκετά διαφορετικά ανάλογα με τις επιλογές μας. Με ποιους θεούς θα τα πάμε καλά και με ποιους όχι, τα love stories, ακόμα και να επιλέξουμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει έχουν να κάνουν με τις επιλογές μας. Από αυτές τις διακλαδώσεις υπάρχει ο υπότιτλος Roleplaying στο τίτλο του παιχνιδιού.



Το άλλο μισό του υπότιτλου, το Musical, έχει να κάνει ακριβώς με τη μουσική. Οι διάλογοι όπως είπαμε αυτόματα σε κάποια σημεία γυρνάνε στο Musical με τους πρωταγωνιστές της εκάστοτε σκηνής να αρχίζουν να μιλάνε τραγουδώντας, χάρη στη Μούσα Καλλιόπη που βρίσκεται στη Grace. Ακόμα και τα «τραγούδια»  μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετικές διακλαδώσεις ανάλογα με τις επιλογές μας. Σύμφωνα με τα achievements του παιχνιδιού, υπάρχουν 23 τραγούδια που μπορούμε να ακούσουμε, αλλά 44 εκτελέσεις του ανάλογα με τις επιλογές σε κάποια από τα βασικά τραγούδια. Όσον αφορά τώρα στο πως αποδίδουν οι ηθοποιοί τα τραγούδια αυτά, μπορούμε να πούμε πως πραγματικά μας άφησαν άριστη εντύπωση. Η Laura Baily-Grace είναι εξαιρετική και ξεχωρίζει, αλλά και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες τα πάνε μια χαρά. Εντυπωσιακή είναι και η εκτέλεση από τον Antony Rapp (του Star Trek: Discovery) στο μικρό ρόλο που έχει στο Stray Gods.



Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το Stray Gods και σίγουρα είναι ένας τίτλος που δεν είναι για όλους. Μια διαδραστική ταινία που προσφέρει πολλές διακλαδώσεις για το πώς θα εξελιχθεί, με ωραία μουσική και καλογραμμένο lore όσον αφορά στην ύπαρξη των αρχαιων Θεών του Ολύμπου στην σημερινή εποχή. Ένα όμορφο παιχνίδι που οι Έλληνες θα πρέπει να του δώσουν λίγο παραπάνω σημασία ακριβώς λόγω της χρήσης της Ελληνική μυθολογίας στη βασική ιστορία, η οποία αποδίδεται σωστά (τουλάχιστον με βάση όσα θυμάται ο υπογράφων από το σχολείο). Μια ιστορία που παίζει πολύ με συναισθήματα όπως αγάπη, μίσος, αφοσίωση, προδοσία, απογοήτευση και κατάθλιψη και που κάθε επιλογή έχει τις δικές της συνέπειες. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καταπληκτική παραγωγή για indy
  • Πασίγνωστο cast
  • Δεκάδες διακλαδώσεις
  • Άνετα 4 ώρες στο Steam Deck με frame cap στα 30fps
  • Όμορφα γραφικά
  • Καλά διασκευασμένη αρχαιο-ελληνική μυθολογία
  • Πολλές διακλαδώσεις στην υπόθεση με αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στην εξέλιξη της ιστορίας με το παιχνίδι να είναι replayable τουλάχιστον μια φορά ακόμα.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πολλοί διάλογοι που ίσως κουράσουν κάποιους, ειδικά αν δε κατέχουν καλά την Αγγλική γλώσσα
  • Κάποιες φορές, στο Steam Deck, εμφανίζονται προβληματάκια στις επιδόσεις χωρίς κάποιο πασιφανή λόγο
  • Προς το παρόν στο PC δεν υπάρχει υποστήριξη για Steam Cloud saves
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*