
Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ομάδας ανάπτυξης για το Grand Slam Tennis 2 αφορά το νεοσύστατο μοντέλο χειρισμού που ακούει στο όνομα Total Racquet Control. Το καινούργιο αυτό χαρακτηριστικό δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να ελέγξουν την ρακέτα τους εξ ολοκλήρου με τον δεξί αναλογικό μοχλό. Η υλοποίηση του νέου μοντέλου αποδείχτηκε προσεγμένη αν και μερικά είδη χτυπημάτων όπως ένα Drop Shot δεν εκτελούνται πάντα σωστά. Η ταυτόχρονη χρήση όμως του κλασσικού χειρισμού και του νέου συστήματος μπορεί να αποφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Συγχρόνως, η επιλογή της EA Sports να δώσει την ελευθερία στους παίκτες τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα στους δύο τρόπους ελέγχου των αθλητών, βοηθάει τους νεοεισερχόμενους στην σειρά να προσαρμόσουν το στυλ παιχνιδιού τους με βάση πάντα τα γούστα τους. Το gameplay του τίτλου σε αρκετά σημεία θυμίζει τη σειρά Top Spin, αν και παρατηρείται μία ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση στο πως σερβίρει ο κάθε αθλητής.

Κατά τη διάρκεια του σερβίς, οι χρήστες πρέπει να συγχρονίσουν το χτύπημα της ρακέτας τους με την πορεία της μπάλας αλλά και με μία ειδική μπάρα που εμφανίζεται δίπλα από τον αθλητή που έχουν επιλέξει. Μέσα σε αυτή την μπάρα, κινείται οριζόντια μία γραμμή, η οποία πρέπει να συγχρονιστεί με την στήλη που καθορίζει την δύναμη της μπάλας ώστε το σερβίς τους να είναι όσο πιο δυνατό και ακριβές γίνεται. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός δουλεύει εξαιρετικά και δίνει μία πιο ρεαλιστική νότα στην εκτέλεση. Συνήθως, κάθε παραγωγή που έχει ως θέμα ένα άθλημα παρέχει στους παίκτες ένα Career Mode ώστε να δημιουργήσουν τον αθλητή που εκείνοι επιθυμούν και να τον οδηγήσουν στο δρόμο της δόξας. Έτσι και το Grand Slam Tennis 2 δεν θα μπορούσε να μην περιέχει ένα τέτοιο mode.

Ωστόσο, η προσπάθεια της EA Sports σε αυτό τον τομέα παρουσιάζεται χωρίς κανένα ίχνος δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας. Ξεκινώντας, ο πρώτος χρόνος της καριέρας ενός παίκτη είναι προσαρμοσμένος στα μέτρα ενός αρχάριου χρήστη με το επίπεδο δυσκολίας να ανεβαίνει όταν αλλάζει η χρονιά. Το συγκεκριμένο πλάνο που χρησιμοποίησε η EA βοηθάει τους νέους gamers να συνηθίσουν τον χειρισμό, αλλά έχει μία αρνητική πλευρά. Ύστερα από το τέλος της πρώτης χρονιάς, πολλοί παίκτες θα αποθαρρυνθούν, καθώς το συνολικό περιεχόμενο του Career Mode βρίσκεται συγκεντρωμένο στην πρώτη περίοδο της καριέρας ενός αθλητή.
Με λίγα λόγια, ένας χρήστης είναι σίγουρο πως θα έχει ήδη βιώσει το περιεχόμενο που προσφέρει η παραγωγή από τις πρώτες 5 ώρες. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να συνεχίσει κάποιος την πρόοδο του στις επόμενες χρονιές πέρα από την απόκτηση όλων των achievements/trophies. Με αυτό το τρόπο, το στοιχείο της επανάληψης είναι φανερά αισθητό, καταλήγοντας έτσι σε μία βαρετή εμπειρία. Η απουσία των mini-games, η ελλιπής ανάπτυξη του χαρακτήρα, η έλλειψη ποικιλίας και τέλος ένα roster από το οποίο λείπουν αρκετά θηλυκά αστέρια του τένις, είναι μερικά ακόμα στοιχεία για τα οποία το Career Mode χαρακτηρίζεται φτωχό. Από την άλλη, το χαρακτηριστικό που καταφέρνει να ξεχωρίσει είναι η προσθήκη όλων των Grand Slam τουρνουά -όπως το French Open- και η εισαγωγή του Wimbledon σε τίτλο τένις μετά από πολλά χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η σειρά Grand Slam Tennis, είναι η μοναδική στην κατηγορία των tennis games που προσφέρει σχολιασμό κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Η επιστροφή των θρυλικών John McEnroe και Pat Cash στην θέση των σχολιαστών είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, καθώς οι ατάκες τους δεν είναι τόσο συχνές ώστε να ενοχλούν τους παίκτες. Σε ότι αφορά τον τεχνικό τομέα, το καρτουνίστικο στυλ που υπήρχε στο πρώτο μέρος της σειράς καταργήθηκε και τη θέση του πήρε ένα πιο σοβαροφανές και ρεαλιστικό ύφος. Σίγουρα, βλέποντας κανείς το τίτλο είναι εύκολο να αντιληφθεί πως υπήρχαν αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Παρόλα αυτά, τα μοντέλα των παικτών, τα γήπεδα και οι εκφράσεις στα πρόσωπα των αθλητών κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αντιθέτως, το Pro AI σύστημα που διαφήμιζε αρκετούς μήνες πριν η EA αποτυγχάνει να φέρει εις πέρας το σκοπό του. Η Ένα multiplayer κομμάτι δεν θα μπορούσε να λείπει από το Grand Slam Tennis 2 και οι αθλητές που έχουν δημιουργήσει οι χρήστες μπορούν να μεταφερθούν online. Είναι απαραίτητο να τονιστεί πως το Enternity παρέλαβε την Xbox 360 έκδοση του τίτλου, η οποία δεν υποστηρίζει Kinect, σε αντίθεση με αυτή του PS3 όπου το PlayStation Move μπορεί να δώσει μία διαφορετική αίσθηση.

Τα διαθέσιμα modes της παραγωγής δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό του Career. Το ESPN Grand Slam Classics δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να ξαναζήσουν αγώνες που έγραψαν ιστορία στο κόσμο του τένις, όπως για παράδειγμα το ματς μεταξύ του Boris Becker και του Stefan Edberg τον Ιούλιο του 1990. Ο στόχος των παικτών σε όλους αυτούς τους αγώνες, που θυμίζουν τα εβδομαδιαία EA Scenarios στο FIFA 12, είναι να δημιουργήσουν τη μεγάλη ανατροπή.
Εν τέλει, η συνολική εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το Grand Slam Tennis 2 είναι ισάξια, αν όχι κατώτερη, με τίτλους της ίδιας κατηγορίας που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ως εκ τούτου, η κυκλοφορία του δεν είναι σε θέση να προσφέρει ούτε κάτι νέο, ούτε κάτι βελτιωμένο για το άθλημα του τένις στο ψηφιακό κόσμο.
Η CD Projekt RED δεν έχει ανακάμψει πλήρως από το λανσάρισμα του Cyberpunk 2077



Τζόκοβιτς μου εσύ!
Μέτριο το παιχνιδάκι,αν θα έπαιρνα κάποιο tennis παιχνίδι θα διάλεγα αυτό της 2Κ.
poly oreo dixni idika kato apo tis fustes pu forane oi gomenes.
Λάθος παιχνίδι ψάχνεις φίλος....
Διαβάζοντας το κείμενο και έχοντας παίξει μόνο το demo, νομίζω ότι το αδικείς. Πιστεύω ότι είναι το μόνο tennis game μετά από αρκετό καιρό που έχει να προσφέρει κάτι καινούριο. Το νέο σύστημα χειρισμού, το οποίο βρήκα αρκετά έξυπνο και ενδιαφέρον, αλλά και οι προσθήκες των Grand Slams είναι αρκετά για να ξεχωρίσει, έναντι του Top Spin 4, το οποίο το μόνο που κατάφερε ήταν να το κάνει πιο φιλικό στο ευρύ κοινό.
Το GST2 εστιάζει στην ουσία, που είναι το gameplay, και απευθύνεται στους πραγματικούς φίλους του αθλήματος. Ενώ το TS4 με την προσθήκη διαφόρων mini games και modes απευθύνεται σε αυτούς που αρχίζουν και βαριούνται μετά από 2 - 3 matchάκια. Άλλωστε ποιος θα ήθελε στο FIFA να έχει mini games με σουτάκια και ντριπλίτσες...
Σίγουρα θα έχω μία πιο ολοκληρωμένη άποψη όταν το αγοράσω, καθώς ήδη είναι στην λίστα μου.
xaxaxaxa les na einai to lathos e?
@chronix Όλες οι παρατηρήσεις και τα σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Αλλά προσωπικά δεν γίνεται να μου λες ότι το αδικώ από την στιγμή που δεν έχεις βιώσει το τι έχει να σου προσφέρει το τελικό προϊόν. Το Total Racquet Control σύστημα είναι σίγουρα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα προσεγμένο. Μετά από αρκετούς αγώνες όμως κουράζει και η εκτέλεση διάφορων χτυπημάτων δεν είναι πάντα ακριβής.
Δεν μπορείς να μου λες ότι το αδικώ από την στιγμή που δεν έχεις δει μία παράμετρο που έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή τη χαμηλή βαθμολογία. Αναφέρομαι στο Career Mode. Διάβασε την παράγραφο στην οποία σχολιάζω αυτό το Mode και θα καταλάβεις. ΔΕΝ γίνεται να δημιουργώ ένα παίκτη και στο πρώτο χρόνο να έχω νικήσει Federer και Nadal με τόσο χαμηλά στατιστικά και να έχω ήδη αποκομίσει ότι μπορούσε να μου παράσχει αυτό το mode από τόσο νωρίς.
Με λίγα λόγια, ένας gamer μπορεί να προμηθευτεί μία διαφορετική παραγωγή της ίδιας κατηγορίας σε χαμηλότερη τιμή, η οποία είναι σε θέση να του προσφέρει και περισσότερα από ότι το Grand Slam Tennis 2. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνω την καλή προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της EA Sports καθώς είδαμε την σειρά για πρώτη φορά σε PlayStation 3 και Xbox 360.
Έχει προβληματάκια το game, το είδαμε μαζί με το Δημήτρη. Ακόμα και το menu/ interface είναι copy paste άλλων παραγωγών της ΕΑ, παρελθοντικών μάλιστα! XD
Εμένα μου άρεσε το χρονολόγιο. Κατά τ' άλλα, μέτριο έως και αδιάφορο για μένα με χαμηλή αντοχή στο χρόνο...
Ωραιο review Δημητρη, μετριο το παιχνιδι ομως δυστηχως ,θα μεινω στο top spin 4 , Δημητρη ο Παγδατης ειναι στο παιχνιδι??
@Gamer-cy Δυστυχώς όχι Ανδρέα.
Σε ευχαριστω Δημητρη, για την αμεση απαντηση σου .
@JamieT Σαφώς και δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη, άλλωστε μόνο το demo έχω παίξει, όπως αναφέρω. Αυτό που γράφω είναι ότι εσύ ο ίδιος το αδικείς μέσα στο κείμενο σου. Αναφέρεις τα θετικά του, το νέο σύστημα χειρισμού (που δεν είχε να γίνει τόσα χρόνια σε tennis game), την προσθήκη όλων των Grand Slams(που δεν έχει ξανασυμβεί σε tennis game), την προσθήκη commentary(επίσης δεν είχε ποτέ tennis game), και μετά αναφέρεις τα αρνητικά του, δεν έχει mini games(αδιάφορα σε οποιοδήποτε αθλητικό τίτλο) και το επίπεδο δυσκολίας είναι πολύ εύκολο στο Career(το οποίο όπως και να έχει είναι παραμετροποιήσιμο). Και ναι, και στο TS4, στο μέτριο επίπεδο δυσκολίας, κερδίζεις τον Federer την πρώτη χρονιά. Αναφέρεις τα τόσο σημαντικά πλεονεκτήματα του τίτλου και ενώ περιμένει κάποιος να το αποθεώσεις, εσύ μένεις στα μικρά και αδιάφορα αρνητικά του. Με αυτή την έννοια λέω ότι το αδικείς.
Για το gameplay του - που είναι και η ουσία του παιχνιδιού - έχω πλήρη εικόνα, καθώς φαντάζομαι δεν διαφέρει από demo σε τελική έκδοση, και πιστεύω ότι είναι η ανανέωση που έπρεπε να είχε έρθει τόσο καιρό στα tennis games...
Δεν δημιουργώ flame war για τα tennis games :P
@chronix Με εξαίρεση το Wimbledon, όλα τα άλλα Grand Slams υπάρχουν και στο Top Spin 4.
Ήδη σου εξήγησα πως το νέο μοντέλο χειρισμού δεν είναι κάτι το τρομερό. Θέλει αρκετό χρόνο να το συνηθίσεις και μετά από κάποιους αγώνες κουράζει σε μεγάλο βαθμό. Αν κάποιο παίκτη δεν το βολέψει το Total Racquet Control System τότε ο χειρισμός δεν θα έχει να του προσφέρει απολύτως τίποτα.
Όσο για το επίπεδο δυσκολίας... αυτό προσπαθώ να σου εξηγήσω τόση ώρα. Το επίπεδο δυσκολίας ΔΕΝ είναι παραμετροποιήσιμο. Η προεπιλογή είναι η rookie difficulty. Μετά το τέλος κάθε χρονιάς ανεβαίνει. Επίσης, τα mini-games είναι αδιάφορα με βάση τα δικά σου γούστα. Στο Virtua Tennis 4 έκαναν την προπόνηση του χαρακτήρα σου πολύ πιο ευχάριστη κατά την γνώμη μου. Γενικότερα, το Career Mode του Grand Slam Tennis 2 είναι ένα τίποτα μπροστά σε αυτό του Virtua Tennis 4 από άποψη περιεχομένου και συνολικής παρουσίασης. Από τη στιγμή που δεν το έχεις παίξει, δεν μπορείς να καταλάβεις τον σημαντικότερο λόγο που αποτυγχάνει το game, δηλαδή το φτωχό Career Mode. Για μένα, δεν αξίζει κάποιος να το αγοράσει full price σε μία περίοδο που έχουμε την μία κυκλοφορία μετά την άλλη...
Δοκίμασε το όταν το αγοράσεις και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε! :P Τα εξηγώ όλα αναλυτικότατα στο review πάντως. Μπορείς επίσης να διαβάσεις τα reviews μας για το Top Spin 4 και το Virtua Tennis 4 τα οποία είχα γράψει εγώ πάλι. :)
Υ.Γ Εννοείται πως κάνουμε μία απλή συζήτηση σε φιλικό επίπεδο! :D
πορωση το τεννις..θυμαμαι εκει στης αρχες των 00ς που λιωναμε στα arcade το virtua tennis με carlos moya..ενα αριστερο ξυραφι...
παναθλιο πραγματικα. τουλαχιστον το demo. καμια σχεση με το πραγματικο τεννις. το TOP SPIN παραμενει το λιγοτερο αθλιο τεννις. παντως ειναι αποριας αξιον πως με τη τεχνολογια και τους επεξεργαστες που εχουμε στην εποχη μας και με δεδομενο το απιστευτο επιπεδο των αλλων αθλητικων simulations (πχ nba2k12 , fifa, pro, madden) , τα παιχνιδια τεννις ειναι ακομα τοσο αθλια. Πραγματικα καμια σχεση με το πραγματικο τεννις. Φαινεται τοσο απλο παιχνιδι το τεννις και φανταζει ευκολο να φτιαξεις ενα καλο simulator.
Δεν μου άρεσε.