Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Microsoft Lumia 640 LTE Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Microsoft

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Microsoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Microsoft Hellas

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Lumia 640 είναι ένα βαρετό smartphone. Και όσο παράξενο και αν ακούγεται, αυτό είναι ένα από τα προσόντα του. Αποτελεί το επόμενο βήμα ανανέωσης στο line up της Microsoft, το 6ο κατά σειρά μοντέλο με το λογότυπο της αμερικανικής εταιρείας και, για την ώρα, το ένα και μοναδικό Lumia με το Denim Update 2 για τα Windows Phone 8.1. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και το τηλέφωνο με το οποίο θα γνωρίσουν ακόμη περισσότεροι τα Window 10 Mobile, εφόσον έρθει η ώρα να τα δούμε και αυτά φέτος. Οι λόγοι για όλα αυτά ακολουθούν.

Microsoft Lumia 640 LTE Image 1

Το Lumia 630 ήταν τόσο τίμια πρόταση στην κατηγορία του που πραγματικά δεν υπήρχε ιδιαίτερη βιασύνη για αλλαγή. Ειδικά από τη στιγμή που περιπτώσεις σαν το Lumia 535 έφτασαν στην αγορά, έστω στα πρώτα κύματα, με χρηστικά προβλήματα και η τιμή του Lumia 630 δεν ήταν αποτρεπτική για να κάνει κανείς το βήμα στο κάτι παραπάνω. Το σημαντικό είναι ότι το Lumia 640 έχει τα εχέγγυα για να είναι ανάλογα σταθερή λύση και επιλογή στο mid range, τόσο για νεόφυτους σε Windows Phone όσο και για εκείνους που λατρεύουν να επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος. Ουσιαστικά το Lumia 640 έχει τα ίδια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά με το Lumia 630. Μπορεί να ακούγεται άσχημο αλλά η πράξη λέει άλλα. Ως προς τις επιδόσεις, δεν τίθεται θέμα και πραγματικά είναι δύσκολο να αφήσει κακή εντύπωση το αποτέλεσμα. Συνεπώς ο χρήστης έχει στα χέρια του τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 400 στο 1,2GHz, Adreno 305 GPU. Η οθόνη ξεφεύγει, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ανάλυση, από τον προκάτοχο της συσκευής. Έχει διαγώνιο 5” αντί για 4,5” και ανάλυση 1280 x 720 αντί για 854 x 480. Επιπλέον η RAM διπλασιάζεται από 512MB σε 1GB, διαφορά που, σε πρακτικούς όρους, είναι μάλλον και η σημαντικότερη σε βάθος χρόνου. Μπορεί η camera να μην εντάσσεται στην οικογένεια PureView αλλά είναι αξιοπρεπής στα 8MP, ικανή για συνεχές auto focus σε φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση (1080p30 το ταβάνι για την τελευταία), έστω και αν στην περίπτωση του video το auto focus είναι κάπως υπερδραστήριο, ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος. Βέβαια στο νέο μοντέλο της σειράς δεν είναι μόνη. Υπάρχει και εμπρόσθια camera με ανάλυση 1280 x 720 σε φωτογραφία και video. Δεν λείπει το LED flash όπως την προηγούμενη φορά ενώ, κάπου μέσα σε όλα, χώρεσε και πομποδέκτης NFC. Ανάλογα με την περίπτωση (όπως στην έκδοση που είχαμε στα χέρια μας) και κάλυψη 4G.
Το Lumia 640 έχει τα εχέγγυα για να είναι ανάλογα σταθερή λύση και επιλογή στο mid range, τόσο για νεόφυτους σε Windows Phone όσο και για εκείνους που λατρεύουν να επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος.
Η καρδιά είναι κλασική λοιπόν, αλλά πλαισιώνεται καλύτερα στην προκειμένη περίπτωση. Κινούμενοι προς πιο περιφερειακές λεπτομέρειες, οι χρήστες θα βρουν μια θύρα microSIM (υπάρχει και παραλλαγή με δύο SIM). Η υποδοχή για microSD είναι έτοιμη να υποδεχθεί ακόμη και κάρτες με 128GB αποθηκευτικού χώρου. Ευτυχώς γιατί ο ενσωματωμένος χώρος μένει πεισματικά στα 8GB με 3GB περίπου ελεύθερα για το χρήστη. Η μπαταρία παραμένει αφαιρούμενη πάντως και η χωρητικότητά της ανεβαίνει στα 2500mAh. Η άνοδος είναι λογική μάλιστα από τη στιγμή που η υψηλότερη ανάλυση και η μεγαλύτερη οθόνη οδηγούν, αναπόφευκτα, σε αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο προφανώς. Σε κάθε σενάριο συχνής αλλά φυσιολογικής χρήσης που μπορούμε να φανταστούμε (όχι το συχνό gaming δεν εντάσσεται στην κατηγορία αυτή), το Lumia 640 αντέχει ολόκληρη την ημέρα αν όχι και μέρος της δεύτερης. Σε λιγότερο ανήσυχα χέρια, η αντοχή δύο ημερών είναι εφικτή πάντως. Όποιος θέλει το κάτι παραπάνω (σε μέγεθος, αυτονομία και κάμερες) τότε υπάρχει και το Lumia 640 XL που κατά τα άλλα αποτελεί τεχνικά ισοδύναμη πρόταση.

Microsoft Lumia 640 LTE Image 2

Αφήσαμε τα πιο προφανή για λίγο πριν το τέλος, παρότι συνηθίζεται να ξεκινούμε με ανάποδη σειρά. Η οθόνη δεν είναι η πυκνότερη που έχουμε αντικρίσει ποτέ, ούτε βέβαια και περιμέναμε κάτι διαφορετικό στην κατηγορία. Παρά ταύτα μείναμε ευχαριστημένοι. Είναι ευανάγνωστη, η ανίχνευση της αφής λειτουργεί όπως πρέπει, ενώ η Microsoft έχει φροντίσει ώστε να απαιτούνται πολύ δύσκολες συνθήκες ώστε να μην βλέπει κανείς τι κάνει. Ο αισθητήρας φωτός αφαιρεί την ανάγκη για χειροκίνητη εναλλαγή φωτεινότητας, η κλασική επίστρωση που κάνει το καθάρισμα της οθόνης απλή υπόθεση είναι παρούσα, ενώ επανέρχεται το γνωστό και μη εξαιρετέο Gorilla Glass 3 για να τη γλιτώσει από τα χειρότερα. Η αφαιρούμενη πλαστική πλάτη, ως συνήθως, διατίθεται σε δύο διαφορετικές υφές: σε γυαλιστερή όταν είναι χρωματιστή και ματ όταν είναι μαύρη. Αφαιρείται εύκολα με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει από σωρεία άλλων μοντέλων Lumia. Όπως θεωρείται δεδομένο πια σχεδόν σε όλα τα μοντέλα τη σειράς, το πλαστικό είναι στιβαρό και αρκετά ευχάριστο στο χέρι, σχόλιο που μάλλον έχουν βαρεθεί να ακούν οι κάτοχοι οποιουδήποτε πρόσφατου μοντέλου πλην του Lumia 435. Εξακολουθεί να είναι αλήθεια όμως.
Σε κάθε σενάριο συχνής αλλά φυσιολογικής χρήσης που μπορούμε να φανταστούμε, το Lumia 640 αντέχει ολόκληρη την ημέρα αν όχι και μέρος της δεύτερης. Σε λιγότερο ανήσυχα χέρια, είναι εφικτή η αντοχή δύο ημερών .
Συναντήσαμε όμως και δυο στοιχεία που έρχονται από ακριβότερες συσκευές της σειράς: την λεγόμενη Glance Screen και την εφαρμογή Lumia Camera 5. Η τελευταία, στη νεότερη ποια έκδοσή της, προσθέτει στην εξίσωση τη δυνατότητα Rich Capture που χρησιμοποιεί HDR και αποθηκεύει πολλαπλά καρέ σε ένα, επί του οποίου αποτελέσματος ο χρήστης έχει περιθώριο να παρέμβει κατόπιν εορτής, ρυθμίζοντας ακόμη και την ένταση του HDR. Παίζει ρόλο και το flash πάντως. Όταν είναι απενεργοποιημένο τότε το Rich Capture ισοδυναμεί με HDR mode. Όταν είναι ενεργοποιημένο και θεωρηθεί απαραίτητο, τότε χρησιμοποιείται αλλά και πάλι γίνονται λήψεις και χωρίς αυτό ώστε η τελική και ίσως ιδανική φωτογραφία να συντεθεί από ακόμη μεγαλύτερο εύρος πληροφορίας. Ακόμη λοιπόν και αν η ίδια η κάμερα δεν κάνει θαύματα, η παρουσία της εφαρμογής Lumia Camera 5 έχει ουσιαστικό και θετικό αντίκτυπο σε πολλά σενάρια. Η Glance Screen με τη σειρά της προβάλλει την ώρα και notifications που έχει επιλέξει ο χρήστης, ακόμη και όταν το τηλέφωνο είναι κλειδωμένο. Παρότι η οθόνη χρησιμοποιεί IPS LCD panel, όπως είδαμε και στο Lumia 920, η εταιρεία έχει τρόπο να κρατά αρκετά χαμηλή την κατανάλωση ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο Windows Phone 8.1 Update 2, στο οποίο και θα σταθούμε ελαφρώς κυρίως επειδή το Lumia 640 είναι μόλις το πρώτο που φτάνει στην αγορά με το εν λόγω update. Περιλαμβάνει περισσότερο διορθωτικές αλλαγές, αλλά ένα νέο χαρακτηριστικό σίγουρα θα χαροποιήσει μερίδα χρηστών. Τα settings είναι πλέον ομαδοποιημένα, άρα περιορίζεται το σχετικό χάος, ενώ καθεμία εξ αυτών μπορεί να εμφανίζεται με αναζήτηση στο τηλέφωνο, ακόμη και να γίνεται pin στη Home Screen.

Microsoft Lumia 640 LTE Image 3

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Lumia 640 είναι ένα βαρετό τηλέφωνο. Δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό που να μην έχουμε ξαναδεί, κάτι μοναδικό ή ιδιαίτερα νέο. Διαφέρει σε σημεία, κατά κόρον με θετικό τρόπο, με έναν και μοναδικό στόχο: να διατηρηθεί η σειρά 6 στην κατηγορία των συσκευών εκείνων που αποτελούν πάντοτε εξαιρετικά σύνολα σε φυσιολογικές τιμές, δηλαδή επιλογή που μπορεί να κάνει ο καθένας χωρίς τύψεις. Επιλογή που μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετεί για χρόνια. Και που να έρθουν τα Windows 10 Mobile. Την καλύτερη λεπτομέρεια την αφήσαμε για το τέλος πάντως. Όποιος επιλέξει είτε το Lumia 640 είτε το Lumia 640 XL, μπορεί να ενεργοποιήσει ετήσια συνδρομή Office 365 Personal (που φέρνει μαζί της 1TB στο OneDrive), χωρίς καμία χρέωση. Θα μπορεί να χρησιμοποιεί εφαρμογές Office σε έναν υπολογιστή, ένα smartphone αλλά και ένα tablet της επιλογής του. Αρκεί να ενδιαφέρεται κάποιος για το Office για να δει το κόστος της συσκευής με…τελείως άλλο μάτι. Γιατί όχι;


 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις
    • 141,3 x 72,2 x 8,8 mm
    • Βάρος
    • 145 γραμμάρια
    • Οθόνη
    • 5" IPS LCD, 1280 x 720 (294ppi)
    • Κάμερα
    • 8MP με LED flash (1080p video) / Μπροστινή κάμερα 1MP
    • Αποθηκευτικός χώρος
    • 8GB, επεκτάσιμος με κάρτες microSD έως 128GB
    • Δικτύωση
    • LTE Cat4, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 (A2DP), microUSB v2.0, FM Radio
    • Λειτουργικό σύστημα
    • Microsoft Windows Phone 8.1 with Lumia Denim
    • Επεξεργαστής
    • Qualcomm MSM8926 Snapdragon 400 1,2 GHz (Τετραπύρηνος) / 1GB RAM
    • Γραφικά
    • Adreno 305
    • Μπαταρία
    • 2500mAh Li-Ion

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Glance Screen και Lumia Camera 5 που βρίσκαμε σε ακριβότερα Lumia
  • Το πρώτο με Windows Phone 8.1 Update 2
  • Ένας χρόνος δωρεάν στο Office 365 Personal
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Hardware προηγούμενης γενιάς
  • Μικρός παρεχόμενος αποθηκευτικός χώρος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*