Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου Μάρω Κοντού

*
Η Μάρω Κοντού, μία από τις πιο αγαπημένες και διαχρονικές παρουσίες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, πέθανε σε ηλικία 92 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό και ευρύτερο δημόσιο χώρο. Η είδηση του θανάτου της σηματοδοτεί το τέλος μιας πορείας περισσότερων από επτά δεκαετιών, με έντονο αποτύπωμα όχι μόνο στην τέχνη, αλλά και στην πολιτική και την κοινωνική ζωή της χώρας. Η Μαριάνθη (Μάρω) Κοντού γεννήθηκε στην Αθήνα, στο Κουκάκι, με καταγωγή από τα Ψαρά, και πολύ νωρίς έδειξε την κλίση της προς τις τέχνες, σπουδάζοντας χορό στη Σχολή της Κούλας Πράτσικα, τη σημερινή Κρατική Σχολή Χορού. Από το 1954 έως το 1958 συμμετείχε στον χορό του Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου, εμπειρία που τη μύησε βαθιά στον κόσμο της σκηνής και της υποκριτικής.



Την άδεια ηθοποιού απέκτησε το 1958 ως «εξαιρετικό ταλέντο» από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, επιβεβαιώνοντας ότι η είσοδός της στο θέατρο δεν ήταν τυχαία. Η πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή ήρθε λίγο αργότερα, το 1959, με το έργο «Η Κυρία του Κυρίου» των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, στο πλευρό του Ντίνου Ηλιόπουλου, ανοίγοντας έναν δημιουργικό κύκλο συνεργασιών με κορυφαίους θιάσους της εποχής. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1954 με την ταινία «Χαρούμενο ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου, όμως η καθιέρωσή της ήρθε στη δεκαετία του 1960, με ταινίες όπως «Κίτρινα γάντια», «Έγκλημα στα παρασκήνια» και κυρίως το «Αλίμονο στους νέους», που την ανέδειξαν σε πρωταγωνίστρια της λεγόμενης χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά. Συνολικά συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες, συνδυάζοντας την κομψότητα της εικόνας της με ουσιαστικό δραματικό και κωμικό ταλέντο.

Ιδιαίτερα ξεχώρισε η πολύχρονη συνεργασία της με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, καθώς υπήρξε βασική παρτενέρ του σε 13 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι», «Ο γεροντοκόρος», «Καπετάν φάντης μπαστούνι» και «Κρίμα το μπόι σου». Οι ερμηνείες της σε αυτές τις ταινίες, συνδυάζοντας χιούμορ, δυναμισμό και ευαισθησία, συνέβαλαν στο να γράψουν ιστορία και να παραμένουν μέχρι σήμερα εξαιρετικά δημοφιλείς στο τηλεοπτικό κοινό. Η θεατρική της διαδρομή υπήρξε εξίσου πλούσια, με συμμετοχή σε περίπου 90 θεατρικά έργα, σε ρόλους που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα από πρόζα μέχρι επιθεώρηση. Ακόμα και σε πιο σύγχρονες παραγωγές, όπως μιούζικαλ και κλασικές διασκευές («Grease», «Έγκλημα στο Orient Express», «Nine»), η παρουσία της έδειξε πως παρέμενε ενεργή και δημιουργική μέχρι πολύ αργά στη σταδιοδρομία της.

Παράλληλα με την υποκριτική, η Μάρω Κοντού ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική, πραγματοποιώντας έκθεση στη Γκαλερί Αντήνωρ, ενώ έργο της εκτίθεται στο Μουσείο Βορρέ, στοιχείο που επιβεβαιώνει την πολυδιάστατη καλλιτεχνική της φύση. Η αισθητική της παιδεία και η ενασχόλησή της με τις εικαστικές τέχνες συμπλήρωναν την εικόνα μιας καλλιτέχνιδας που δεν περιορίστηκε ποτέ σε έναν μόνο χώρο έκφρασης. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και αργότερα, η Κοντού πέρασε και στον χώρο της πολιτικής, εντασσόμενη στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και στη συνέχεια βουλευτής Α’ Αθηνών, εκπροσωπώντας το κόμμα στη Βουλή από το 1999 έως το 2007 και φέρνοντας στη δημόσια σφαίρα τη ματιά μιας ανθρώπου της τέχνης.

Η σχέση της με το κοινό παρέμεινε ζωντανή μέχρι τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εμφανίσεις της στην τηλεόραση και στο θέατρο, αλλά και οι συνεντεύξεις της, αναδείκνυαν μια προσωπικότητα με χιούμορ, αυτογνωσία και διάθεση εξομολόγησης. Το γεγονός ότι ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία συνέχισε να εργάζεται και να μοιράζεται ιστορίες από την καριέρα της, συνέβαλε στο να συστηθεί σε νεότερες γενιές που γνώρισαν τις ταινίες της από τις επαναλήψεις. Ο θάνατός της αφήνει ένα μεγάλο κενό τόσο στον ελληνικό πολιτισμό όσο και στη συλλογική μνήμη, καθώς η Μάρω Κοντού υπήρξε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής για τον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Η πορεία της, από τα πρώτα βήματα στο Εθνικό Θέατρο μέχρι τα βουλευτικά έδρανα και τις σύγχρονες τηλεοπτικές παραγωγές, σκιαγραφεί μια διαδρομή που συνδέει την τέχνη με την κοινωνία και τον πολιτισμό, αφήνοντας πίσω της μια βαριά κληρονομιά και έναν πλούσιο κατάλογο ρόλων που θα συνεχίσουν να προβάλλονται και να αγαπιούνται.

Έρχεται νέα πλατφόρμα streaming ταινιών από ελληνική εταιρεία!

 
Πρόσθεσε το Enternity.gr στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*