Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Guardians of the Galaxy

  • ΗΛΙΚΙΕΣ

    12+

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    James Gunn

  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ

    Chris Pratt, Vin Diesel, Bradley Cooper

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Guardians of the Galaxy
      • 7.6 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (45)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://marvel.com/guardians FOLLOWERS 1 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 6

    SCORE
Το 1988, ο μικρός Πίτερ Κουίλ πέφτει θύμα απαγωγής από ένα… διαστημόπλοιο μετά το θάνατο της μητέρας του. Έπειτα από 26 χρόνια, ως κυνηγός θησαυρών, πέφτει πάνω σε μια μυστηριώδη σφαίρα, η οποία γίνεται η αφορμή να συναντηθεί και να γίνει ομάδα με την εξωγήινη Gamora, το ρακούν Rocket, το δέντρο Groot και το «γίγαντα» Drax. Οι πέντε παράδοξοι σύντροφοι, από παράνομοι και φυλακισμένοι, γίνονται οι Φύλακες του Γαλαξία που θα αποτρέψουν μια μεγάλη καταστροφή.

Όταν μονοπωλείς τις πρώτες θέσεις στα ταμεία παγκοσμίως με έναν ανεξάντλητο θίασο ηρώων και τις αμέτρητες περιπέτειές τους, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια η Marvel, έχεις το περιθώριο ως studio να παίξεις, να αφήσεις λίγο πιο χαλαρά τα λουριά των εμπορικών προσδοκιών και να ρισκάρεις με ένα είδος που ξεφεύγει από το πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο της ηρωικής, θεαματικής περιπέτειας. Στην περίπτωση των «Φυλάκων του Γαλαξία», βέβαια, πρόκειται για μια κατάσταση win-win. Η Marvel βρέθηκε κερδισμένη από κάθε άποψη. Και έδειξε ότι δεν είναι τόσο στενόμυαλη, παίρνοντας το ρίσκο να συνδυάσει την επιστημονική φαντασία με την κωμωδία, κάτι που στο παρελθόν εμπορικά κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, αν θυμάται κανείς το «Cowboys & Aliens» (2011) και το «Wild Wild West» (1999). Οι «Φύλακες του Γαλαξία» ακολουθούν περισσότερο τη γραμμή του σχεδόν cult -αγαπημένου- «Galaxy Quest» (1999), με μια extra παιδιάστικη διάθεση, και αποδείχθηκαν και το πλέον δυνατό εμπορικό χαρτί, κατακτώντας την πρώτη θέση στο box-office για το 2014 (μέχρι σήμερα) στην Αμερική!

Guardians of the Galaxy Image 01

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί συνέβη αυτό. Η ταινία έπιασε και το standard fan club της Marvel, που βλέπει ό,τι και να βγάλει η εταιρεία στις αίθουσες, αλλά ανοίχτηκε και σε ένα διπλό μέτωπο ηλικιακών target groups μεγαλύτερων (λίγο παρακάτω θα καταλάβεις πώς) και πολύ νεαρότερων (PG-13 στη γλώσσα του rating) ηλικιών. Δεν ήταν και λίγοι εκείνοι οι οποίοι είδαν ότι οι «Φύλακες» έχουν κάτι το διαφορετικό, πέρα από θεαματικές μάχες μεταξύ υπερ-ηρώων ντυμένων με jersey ολόσωμες φόρμες. Οι παράδοξοι χαρακτήρες (ένα δέντρο και ένα ρακούν που μιλάει!), οι κωμικές ατάκες, το soundtrack και οι αναφορές σε ταινίες του ’80, από την «Επιστροφή στο Μέλλον» μέχρι το «Footloose» (!), διεύρυναν το στόχο των υποψήφιων θεατών του φιλμ και την απογείωσαν εμπορικά.

Guardians of the Galaxy Image 02

Καλά όλα αυτά. Η ταινία, όμως, πώς είναι; Με το buzz που τη συνόδευε, περίμενα περισσότερα. Να είναι πιο εντυπωσιακή και πιο αστεία. Υπάρχουν αρκετά καλά στοιχεία. Το cast τα δίνει όλα. Ο Κρις Πρατ, από το τηλεοπτικό «Parks and Recreation», έχει μεταμορφωθεί σε χαρισματικό movie star, γραμμωμένο και έτοιμο να ξεστομίσει την ατάκα τη σωστή στιγμή. Η Ζόι Σαλντάνα, πάντα έτοιμη να στηρίξει ένα μεγάλο franchise, μετά το «Avatar» και το «Star Trek». Ο Μπράντλεϊ Κούπερ κάνει το κέφι του παίζοντας μόνο με τη φωνή, ο Ντέιβ Μπαουτίστα αντιμετωπίζει πολύ φιλότιμα το ρόλο του εύσωμου Drax και ο Βιν Ντίζελ, επαναλαμβάνοντας μια και μόνο φράση («I am Groot!»), καταφέρνει να έχει την πιο συναισθηματική σκηνή της ταινίας.

Guardians of the Galaxy Image 03

Το σύνολο, ωστόσο, έχει πολλές αδυναμίες. Η ιστορία είναι φτωχή και η κορύφωση όχι τόσο δυνατή, ενώ ηθοποιοί όπως ο Μπενίσιο ντελ Τόρο, η Γκλεν Κλόουζ, ο Τζιμόν Χουνσού και ο Τζον Σι Ράιλι, μάλλον θα απογοητεύτηκαν όταν είδαν το τελικό μέγεθος των ρόλων τους. Οι «κακοί» δεν κλέβουν τις εντυπώσεις, όπως συνηθίζεται στο σύμπαν των υπερ-ηρώων, αλλά απλώς παίζουν έναν αναγκαίο ρόλο, ενώ εκεί που θα αρκούσε μια δόση χιούμορ, συχνά η ταινία ξεφεύγει σε ποσότητες χαβαλέ που ξεπερνούν ακόμη και τα όρια του κομιξάδικα επιτρεπτού. Με λίγα λόγια, θα ήθελε να φέρνει προς το «Star Wars» του σήμερα, όμως καταλήγει να συγγενεύει με το… «The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension» (1984).

Guardians of the Galaxy Image 04

Οι «Φύλακες του Γαλαξία» αποτελούν ήδη franchise, αφού έχει αποφασιστεί το γύρισμα ενός τουλάχιστον sequel. Σ’ αυτό ίσως να αναπτυχθεί καλύτερα η ιδέα του συνδυασμού της κωμωδίας με το sci-fi, που σε μεγάλο ποσοστό λειτούργησε ακόμη και σ’ αυτή την πρωτόλεια μορφή.



ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;
Αγαπάς τις sci-fi περιπέτειες; Σου κάνει. Αγαπάς τις κωμωδίες; Σου κάνει. Αγαπάς τα 80’s; Σου κάνει. Περιμένεις πάρα πολλά από μια ταινία που συνδυάζει όλα τα παραπάνω; Ίσως να μη σου κάνει και τόσο πολύ, αλλά δε θα σε ενοχλήσει κιόλας.

Tου Παναγιώτη Παναγόπουλου σε συνεργασία με το freecinema.gr
Βρείτε
το freecinema.gr στο facebook


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
14 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • tycoonmaster
    • Ρε παιδιά γιατί μόνο 6; Στο IMDB έχει 8,6 από 177.000 ψήφους! Εγώ θα πάω με την παρέα την Δευτέρα να την δούμε.
      :)

    • Tobajaras
    • Ο βαθμός είναι δίκαιος.

      Είμαι μια διασκεδαστική b-movie, με budget μεγαλύτερο από αυτό μιας b-movie αλλά όλα τα κλασσικά χαρακτηριστικά.

      * Τριτοκλασάτοι χαρακτήρες κόμικ (και ένα space ork).
      * Φτηνές αλλά ακόμα διασκεδαστικές ατάκες, που παίζουν μία προς μία με τις φτηνές αλλά αποτυχημένες ατάκες. Δε λείπουν ασφαλώς οι ΤΕΛΕΙΩΣ αποτυχημένες ατάκες εκεί ακριβώς που τις περιμένεις, επειδή το κοινό είναι Αμερικανάκια κάτω των 15 και δεν πρέπει να μπερδευτούν.
      * Καλά εφέ αλλά ξεκάθαρα ψηφιακά, μάλλον οι Avengers 2 έχουν πανάκριβο κόστος. Επίσης η σκηνοθεσία είναι ώρες ώρες χειρότερη από τηλεταινία, η μετάβαση από ψηφιακά σε πραγματικά σκηνικά κάνει μπαμ
      * Ευχάριστη δράση.
      * Στερεότυποι χαρακτήρες που τους ξέρεις και τους περιμένεις, αλλά επειδή έχουν προσέξει τους διαλόγους δε γίνονται βαρετοί. Δεν ενθουσιάστηκα πάντως.


      Γενικά η ταινία μεταπηδά απότομα και διαρκώς από το διασκεδαστικό στο σχεδόν τραγελαφικό, αλλά είναι ευχάριστη. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει τόσος ενθουσιασμός, αλλά και από την άλλη περνάς καλύτερα από τις μπόλικες σοβαροφανείς μάπες με υπερήρωες που έχουν βγει σα fillers (ναι Thor 1 - 2 για σας το λέω, για να μην πιάσω και πολλά άλλα στο στόμα μου). Αν θες να σπαστείς και να θιχτεί η νοημοσύνη σου θα βρεις αφορμές αλλά τουλάχιστον δεν προσποιείται πως είναι κάτι παραπάνω από δευτεροκλασάτη ταινία με άγνωστους σούπερ ήρωες.

    • Scott_Pilgrim
    • Πήγα να πω "Review God striked again" αλλά έπεσα έξω. :P

      Όπως και να έχει εγώ είμαι hype-αρισμένος στο full οπότε με το που γυρίσω θα την δώ!! :D

    • Dural
    • ειμαι παρα πολυ περίεργος για την ταινια επειδη εχω ασχοληθει αρκετα και με την σειρα κομιξ. Αυριο-μεθαυριο θα το δω κι εγω

    • silver_knight
    • Ταινιάρα....Για μένα που ήξερα τι πήγαινα να δω, απλά ταινιάρα εφάμιλη του Avengers με πιο άγνωστους super heroes όμως...για όποιον περίμενε σεναριακό βάθος από μια ταινία με ρακούν και δέντρα που μιλάνε, να πάει να δει το Under the skin καλύτερα...Το μόνο μείον της ταινίας είναι η ελλιπής ανάπτυξη αλλά και προβολή του

      SPOILERS SPOILERS SPOILERS

      Ronan the Accuser

    • tonybsg
    • Γαμάτο ήταν, με δικαιολογημένο το όλο hype απ' όταν βγήκε, ενώ δικαιολογημένα ενθουσιάστηκε κι όλος ο κόσμος, ανεξαρτήτως ηλικίας (όπως σωστά προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα ο reviewer).

      Ρίσκο για την Marvel ως γνωστόν για διάφορους λόγους (το οποίο και κέρδισε και με το παραπάνω), παντελώς ασόβαρο μπορείς να το πεις, παρωδία σχεδόν, μας δείχνει το σύμπαν της Marvel... στην κυριολεξία, μέσα από αυτό το πανέμορφο ταξίδι στις άκρες του γαλαξία, υπό τους ήχους ενός 80's Awesome Mix. Ένα πλήρως διασκεδαστικό και απενοχοποιημένο δίωρο!

      Φοβερή χρονιά για τα Marvel Studios και το MCU, με τo Captain America από την μία να είναι από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, και το Guardians να έρχεται με μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο σύμπαν τους.

    • Agis21
    • Η βαθμολογία του "6" πιο πολύ αντιδραστική στην επιτυχία της ταινίας μου φαίνεται παρά δικαιολογημένη.
      Η ταινία είχε από τα καλύτερα Chatacter Development πάνω σε - όχι έναν, όχι δυο - αλλά πέντε χαρακτήρες και όλα αυτά για χαρακτήρες που γνώρισε πρώτη φορά η πλειοψηφία των θεατών, αξιόλογο σενάριο, καλές ερμηνείες - ακόμα και από first time ηθοποιό - έξυπνο και σωστό χιούμορ για το ύφος της ταινίας, και με πολλή καλές εναλλαγές από δραματικές σε χιουμοριστίκες και σε σκηνές δράσης

    • tycoonmaster
    • Λοιπόν, η ταινία παιδιά ήταν καταπληκτική, δε σε κούραζε καθόλου και είχε δράση, χιούμορ και φυσικά πολύ καλή σκηνοθεσία. Μάλιστα συνδέεται και με τις άλλες ταινίες τις Marvel, δε θα πω περισσότερα για να μην σπολάρω, μόνο ότι αξίζει με χίλια να την δείτε.

    • apollyon
    • Την είδα χθες και είναι δεκάρι ακατέβατο. Απίστευτα διασκεδαστική, οι δύο ώρες περάσανε νεράκι. Μαζί με Avengers οι καλύτερες ταινίες της Marvel ως τώρα.

*