Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Midnight Mass Review

  • ΗΛΙΚΙΕΣ

    18+

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    Mike Flanagan

  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ

    Kate Siegel, Zach Gilford, Kristin Lehman

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Midnight Mass, η τηλεοπτική μίνι σειρά του Netflix στο χώρο του supernatural και του τρόμου, στο μικροσκόπιο του Enternity.

Η στροφή του Mike Flanagan προς τις σειρές έχει αποδώσει τα βέλτιστα μέχρι στιγμής. Από τη στιγμή που ξεκίνησε να γράφει το The Haunting of Hill House του 2018 μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να “βολευτεί” με τον καλύτερο τρόπο στο πάτημα που του δίνει το Netflix για τη δημιουργία πιο περίπλοκων ιστοριών σε σχέση με αυτές που μπορούσε να σκαρφιστεί για τον κινηματογράφο. Ο Αμερικανός αποφεύγει το ξεκίνημα μιας σειράς με πολλές σεζόν και εστιάζει στο ξετύλιγμα σύνθετων ιστοριών σε 6 με 10 επεισόδια στο φορμάτ των μίνι σειρών, κάτι που, μαζί με την προκειμένη, του έχει αποφέρει τρεις (στις τρεις “προσπάθειες”) επιτυχίες. Η τρίτη είναι φυσικά το Midnight Mass, το βήμα που διαδέχεται το The Haunting of Bly Manor του 2020. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο σειρές (τα δύο Haunting of…), το Midnight Mass είναι δική του ιστορία και δε βασίζεται - έστω και αμυδρά - σε μυθιστορήματα.




Η ιστορία του Midnight Mass εξελίσσεται σε ένα πολύ μικρό νησί του οποίου η κοινότητα ζει ως επί το πλείστον απομονωμένη από τον σύγχρονο κόσμο, περιορίζοντας τις όποιες επαφές με τους έξω αποκλειστικά και μόνο για την προμήθεια αγαθών. Η μικρή κοινότητα του νησιού διατηρεί στενές επαφές με τη θρησκεία και ταράσσεται από την ξαφνική επιδείνωση της υγείας του ιερέα της, όμως τη θέση του παίρνει ένας νεότερος και χαρισματικός άνθρωπος που σπεύδει να αναζωογονήσει την πίστη της καθώς και να την εφησυχάζει για την πορεία της υγείας του προκατόχου του που νοσηλεύεται σε μακρινούς τόπους. Παράλληλα υπάρχει ένα αίσθημα κατάνυξης ύστερα από την πραγματοποίηση μικρών και μεγάλων θαυμάτων που είτε έχουν, είτε και δεν έχουν άμεση σχέση με τον καινούργιο ιερέα. Όμως μερικοί άνθρωποι του νησιού εξακολουθούν να ζουν με προβληματισμούς και προσωπικά δράματα τα οποία η θρησκεία αποτυγχάνει να θεραπεύσει, κάτι που οδηγεί με αργούς ρυθμούς σε έναν διχασμό της κοινότητάς του.



Η σειρά χωρίζεται σε 7 επεισόδια τα οποία προλαβαίνουν και μας βάζουν στο πετσί πολλών διαφορετικών χαρακτήρων προσδίδοντας ένα ικανοποιητικά μεγάλο μέγεθος στον μύθο της, παρουσιάζοντάς μας διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσα από βαθυστόχαστες προσωπικές αναζητήσεις, δραματικούς διαλόγους που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από ένα μυθιστόρημα και διαρκείς αντιπαραθέσεις των πιστεύω των πρωταγωνιστών της που προσφέρουν άπλετη τροφή για σκέψη, κάνοντάς μας να δώσουμε δίκιο σε πολλά διαφορετικά και αντικρουόμενα επιχειρήματα ταυτόχρονα. Παράλληλα υποβόσκει ένα μυστήριο που συνδέεται άμεσα με τα νεοεμφανιζόμενα θαύματα του νησιού, μια υπερφυσική οντότητα που τέμνεται μεταξύ των υποδομών της ίδιας της θρησκείας όπως αυτή χτίζεται μέσα από τις Γραφές και μερικών πρωτόγονων(-like) τρομακτικών ιστοριών βαμπιρισμού. Και κάπου στην πορεία, αυτά τα δύο συγχέονται και η εξήγησή τους αφήνεται στην κρίση και τη φαντασία του θεατή.



Οι ρυθμοί είναι αργοί, ενίοτε πιο αργοί από τα Haunting of Hill House και Haunting of Bly Manor. Πολύς χρόνος αναλώνεται στους διαλόγους. Όμως όλοι οι διάλογοι είναι χρήσιμοι και βοηθούν στο χτίσιμο της ποικιλομορφίας των προσωπικοτήτων που υφίστανται σε μια κοινότητα σαν και αυτή ενός νησιού, όσο μικρό και αν είναι αυτό. Καθώς οδεύει προς την κατάληξή της ιστορίας οι ρυθμοί ανεβαίνουν, οδηγώντας σε μια σοκαριστική και… αποκαλυπτική κορύφωση που, και αυτή, δίνει πολλή μα πάρα πολλή τροφή για σκέψη. Αυτός είναι και ο στόχος της σειράς, περισσότερο από το να σοκάρει, αν και το κάνει αρκετά, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να ταυτιστεί με τους ανθρώπους που συντελούν την ιστορία της.



Το υποκριτικό ταλέντο της τριπλέτας Hamish Linklater (Tell Me Your Secrets, The Big Short), Samantha Sloyan (The Haunting of Hill House) και Kate Siegel (The Haunting of Hill House, Hush) αποδεικνύεται περίτρανα και δίνει επιπλέον ώθηση στην αφήγηση. Το soundtrack παίζει πολύ διακριτικά τον ρόλο του και τείνει να εξυπηρετεί τη δημιουργία μιας πιο ζοφερής ατμόσφαιρας που ταιριάζει με το σύνολο. Μπορεί το Midnight Mass να είναι η καλύτερη δουλειά του Mike Flanagan μέχρι και αυτήν τη στιγμή, όμως είναι ταυτόχρονα και το πιο πολύπλοκο έργο του. Θέλει την υπομονή του, όμως εντέλει επιβραβεύει αυτόν που θα επενδύσει τον χρόνο του. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*