Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Squid Game Review

  • ΗΛΙΚΙΕΣ

    18+

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    Hwang Dong-hyuk

  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ

    Jung-jae, LeeGreg, ChunStephen Fu

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Αξίζει ο ντόρος που έχει προκαλέσει η σειρά Squid Game του Netflix; Ο Παναγιώτης Πετρόπουλος αναλύει.

Χρειάστηκε μια ολόκληρη δεκαετία για να διαμορφωθεί πλήρως στο μυαλό του Hwang Dong-hyuk το project Squid Game, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Νοτιοκορεάτη, και το αποτέλεσμα σίγουρα απέδωσε αν λάβουμε υπόψη τη φρενίτιδα που επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένας εκ των CEOs του streaming γίγαντα, ο Ted Sarandos, δήλωσε πως σύντομα θα γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία του Netflix στην κατηγορία των ξενόγλωσσων (μη αγγλόφωνων) σειρών του, μην αποκλείοντας στη συνέχεια να αποτελέσει τη μεγαλύτερη επιτυχία της πλατφόρμας γενικότερα. Το νεότερο survival show της υπηρεσίας βρίσκεται στο νούμερο 1 των λιστών του (με τα top 10s) στην πλειοψηφία των χωρών που είναι διαθέσιμη, έχοντας συνεπάρει πολλά εκατομμύρια κόσμου με την ιστορία του.




Η βασική πλοκή του Squid Game είναι πολύ απλή. 456 άνθρωποι συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό, ένα τουρνουά 6 παιχνιδιών με έπαθλο μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα πληρωθούν σε νοτιοκορεατικά won, ένεκα της διεξαγωγής του στη Δημοκρατία της Κορέας. Όποιος χάνει στα παιχνίδια, ή απλά δε συμμορφώνεται με τους κανόνες του, αποβάλλεται από το τουρνουά. Αποβολή όμως σημαίνει θάνατος. Παρόλα αυτά οι διαγωνιζόμενοι δεν είναι αιχμάλωτοι, αλλά διατηρούν το δικαίωμα να ψηφίσουν υπέρ της ακύρωσης του τουρνουά καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του. Αυτό είναι και το κλειδί της πλοκής, καθώς αυτό συμβαίνει στα αρχικά στάδια του show. Μετά την πραγματοποίηση του πρώτου παιχνιδιού και ύστερα από το σοκ που υπέστησαν όσοι επιβίωσαν από αυτό, ψηφίζουν υπέρ της ομαδικής αποχώρησής τους. Οι άγνωστοι, μασκοφόροι “υπάλληλοι” με τις κόκκινες ολόσωμες φόρμες αλά La Casa De Papel που φροντίζουν για την ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά τους επιστρέφουν στη φυσιολογική τους ζωή. Και τότε, όλοι τους αντιλαμβάνονται πως η ζωή τους είναι τόσο άσχημη που, προκειμένου να διεκδικήσουν το χρηματικό έπαθλο που θα την αλλάξει άρδην, θα ρισκάρουν ρίχνοντας την ίδια τους την επιβίωση στο τραπέζι. Και επιστρέφουν.



Στα 9 επεισόδια του πρώτου κύκλου του Squid Game δεν παρακολουθούμε μόνο την πιο αρρωστημένη εκδοχή του… Fall Guys - μια και τα παιχνίδια του τουρνουά αποτελούν τις πιο διεστραμμένες εκδοχές κλασικών παιδικών παιχνιδιών - μα και τις ηθικές αναζητήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές του κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο που καλούνται να παραμένουν ενόσω συμμετέχουν στην όλη διεξαγωγή. Έτσι βλέπουμε τους χαρακτήρες να τσαλακώνονται ψυχικά, να καταπατάνε τις κοσμοθεωρίες τους και την ανθρωπιά τους στο βωμό της επιβίωσης, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση της ηθικής αδειοδότησης (moral licensing), όρος που χρησιμοποιείται στην κοινωνική ψυχολογία για να περιγράψει το υποσυνείδητο φαινόμενο που μας επιτρέπει να δικαιολογήσουμε και εν συνέχεια να κάνουμε μια κακή πράξη ύστερα από μερικές καλές χειρονομίες μας προς τρίτους.



Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδονται τα αισθήματα της αυτολύπησης, της ενοχής, της απόγνωσης, της αγωνίας, του θυμού και της απογοήτευσης είναι πραγματικά καθηλωτικός κι αυτό οφείλεται στις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών του καστ και στην ατμόσφαιρα του show. Η συναισθηματική φόρτιση που επικρατεί μεταξύ των παιχνιδιών καταφέρνει να αγγίξει τον θεατή εξίσου, μα με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τα ίδια τα παιχνίδια. Τα οποία παιχνίδια έχουν διαφορετικούς ρυθμούς το ένα με το άλλο και ωθούν τους συμμετέχοντες στο να εισχωρήσουν σε ένα εντελώς ξεχωριστό mindset κάθε φορά. Τελικά το δράμα συναγωνίζεται τη δράση και τα απανωτά σοκ, παρουσιάζοντάς μας ένα battle royale game με πραγματικούς ανθρώπους που ηθελημένα κρεμάνε τη ζωή τους από ένα σκοινί με την προτίμηση του θανάτου απέναντι στην επιστροφή τους στη θλιβερή καθημερινότητα που είχαν απλά συνηθίσει να υπάρχουν για πολλά χρόνια. Εντέλει, αυτό που μένει στον θεατή δεν είναι το άπλετο αίμα που θα δει να χύνεται στις πίστες που έχουν δημιουργηθεί για τα άρρωστα παιχνίδια του Squid Game (ευτυχώς), αλλά το ψυχολογικό ταξίδι που θα έχει πραγματοποιήσει όντας συνοδοιπόρος με τους χαρακτήρες του. Βοηθά φυσικά και η πρωταγωνιστική τριάδα Lee Jung-jae, Park Hae-soo και Jung Ho-yeon που παραδίδει τρομερές ερμηνείες, καταφέρνοντας να συγκινήσει με ποικίλους τρόπους σε -σχετικά- σύντομο χρονικό διάστημα.



Αν και πολλές φορές καλό είναι μια σειρά να τελειώσει νωρίς προκειμένου να μην υποστεί πτώσεις στην ποιότητά της, το Squid Game είναι από αυτές που σχεδόν μας αναγκάζουν να θέλουμε να δούμε περισσότερο. Ο Hwang Dong-hyuk δηλώνει έως και… φοβισμένος στην προοπτική συνέχισής της λόγω της μακράς περιόδου προετοιμασίας του πρώτου κύκλου επεισοδίων. Δεδομένης όμως της τεράστιας επιτυχίας που γνώρισε το show σε μόλις μερικές ημέρες από τη στιγμή που έγινε διαθέσιμο, δε θέλει και πολλή σκέψη για το αν θα πρέπει να περιμένουμε και δεύτερο κύκλο. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*