Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Peaky Blinders Season 6 Review: Το πιο σκοτεινό σκοτάδι

*
Το μεγάλο έπος του Steven Knight έφτασε επιτέλους στο φινάλε του. Οι Peaky Blinders σίγουρα θα επιστρέψουν, έχουμε μια κινηματογραφική ταινία να περιμένουμε, όμως η τηλεοπτική σειρά που έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2013 στο BBC Two ολοκλήρωσε την πορεία της μετά από εννέα χρόνια, 6 σεζόν και 36 επεισόδια. Κατά τη διάρκειά της, μια από τις αγαπημένες συμμορίες του κοινού κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου και μας χάρισε άπλετες και απόλυτα αγωνιώδεις γκανγκστερικές περιπέτειες προτού κάνει ελιγμό προς την πολιτική και το πολιτικό δράμα, οδεύοντας στα γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου



Μπορεί οι σειρήνες που θα σήμαναν την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου να μην ήχησαν με την κατάληξη του show όπως αρχικά επρόκειτο να συμβεί, όμως τα 6 επεισόδια του 6ου κύκλου έκαναν ότι χρειαζόταν για να προετοιμάσουν το έδαφος προς το αναπόφευκτο, που σίγουρα θα παρακολουθήσουμε μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Αν και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα. Τα γυρίσματα για την μεγάλη ταινία των Peaky Blinders θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023, γύρω στην άνοιξη. Ίσως δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα. Αυτό πιθανότατα σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε σχεδόν δύο χρόνια (αν όχι περισσότερα) για να μάθουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Την αναμονή βέβαια δεν τη φοβόμαστε, καθώς η σειρά μας έχει συνηθίσει σε αυτό. Όμως, με μια σειρά τέτοιου βεληνεκούς να ρίχνει αυλαία, το φυσιολογικό είναι να υπάρχει ένα “τελευταίο αντίο” δίχως μελλοντικά κινηματογραφικά ή spin-off projects να αποσπούν την προσοχή με τον οποιονδήποτε τρόπο. Θα επιστρέψουμε αργότερα σε αυτό το κομμάτι.



Ο έκτος κύκλος πιάνει τα πράγματα ακριβώς από εκεί που τα άφησε ο πέμπτος κύκλος. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει ολόκληρο τον 5ο κύκλο (ή και ολόκληρη τη σειρά – τότε τι κάνετε εδώ;) θα ακολουθήσουν πιθανά spoilers. Στο τελευταίο επεισόδιο του 5ου κύκλου λοιπόν βλέπουμε την απόπειρα δολοφονίας του Oswalt Mosley που ηγείται του φασιστικού κινήματος της Βρετανίας από τους Peaky. Αφού όλα πήγαν στραβά, ο Thomas Shelby – ο αρχηγός της συμμορίας, η ψυχρή δύναμη του show, το πιο εξαντλημένο resting bitch face του γαλαξία – συνειδητοποιεί πως βρήκε πια τον ένα αντίπαλο που δεν μπορεί να κερδίσει. Και κάπως έτσι, ψύχραιμα, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το φινάλε του 5ου κύκλου κλείνει με τον πιο φινετσάτο τρόπο μισό δευτερόλεπτο πριν από το πάτημα της σκανδάλης.



Λίγα λεπτά μέσα στην πρεμιέρα του 6ου κύκλου (όπου βλέπουμε πως ο Thomas τελικά ζει) συναντάμε μια πλήρως αποδυναμωμένη ομάδα. Οι Peaky Blinders εμφανίζονται ψυχολογικά ράκος ύστερα από την κατάληξη της θείας Polly. Ο θάνατος της Helen McCrory τον Απρίλιο του 2021 ενδέχεται να άλλαξε άρδην τα σχέδια του Knight για το σενάριο, ο οποίος αποφάσισε να διαχειριστεί τη μοίρα του ρόλου της προς όφελος της... πτώσης των Peaky Blinders. Η Polly ήταν η μεγαλύτερη γυναικεία δύναμη της σειράς, το μυαλό που διατηρούσε τον Thomas σε ένα συγκρατημένο πλαίσιο δράσης, αλλά και ένας πολύ ισχυρός χαρακτήρας από μόνη της. Η απώλεια της McCrory ήταν τεράστια εκτός σειράς, όπως ακριβώς και η απώλεια της Polly εντός αυτής.



Τα 6 τελευταία επεισόδια της σειράς είναι μακράν τα σκοτεινότερα και πιο βλοσυρά. Με τον αντίκτυπο ενός πολύ σημαντικού θανάτου και στον δρόμο προς μια φασιστική Αγγλία και έναν φασιστικό κόσμο που κινείται ενάντια των Εβραίων – μαζί με έναν Thomas στο μάτι του κυκλώνα και στις δύο τραγικές περιπτώσεις – παρακολουθούμε τους Peaky Blinders στην πιο δύσκολη περίοδό τους. Σκηνοθέτης είναι ο Anthony Byrne, που επέστρεψε από τον 5ο κύκλο για να συνεχίσει τη σταδιακή άλωση της δυναστείας των Blinders. Μαζί με τον Knight, ο Byrne υφαίνει έναν καμβά με πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου, διατηρώντας το κλίμα ακατάπαυστα βαρύ και πένθιμο μέχρι το τέλος. Ένα τέλος που αφήνει πολλά ανοιχτά παράθυρα για την ταινία που θα συνεχίσει την ιστορία.



Η τελευταία σεζόν των Peaky Blinders στην τηλεόραση σίγουρα δεν είναι η καλύτερή τους. Τα επεισόδια προχωρούν με αργούς ρυθμούς, περιέχοντας ελάχιστες στιγμές δράσης ή αγωνίας – κυρίως προς το τέλος. Φαίνεται πως ένας ολόκληρος κύκλος εξυπηρετεί στην τοποθέτηση κάθε πιονιού στο σωστό σημείο ώστε να ξεκινήσει μια ολοκαίνουργια παρτίδα σκάκι στην ταινία που έπεται. Μπορεί στο μεταξύ να υπάρχουν μπόλικοι ενδιαφέροντες διάλογοι, όμως, όπως είπαμε και στην αρχή, θα το θέλαμε το “τελευταίο αντίο”, ένα τελικό χτύπημα από τη συμμορία που αγαπήσαμε τα τελευταία πολλά χρόνια. Άλλωστε από τον 5ο κι όλας κύκλο είμαστε μάρτυρες ενός έντονου χτισίματος γεγονότων και καταστάσεων, που όλα μαζί μοιάζουν με βόμβα λίγο πριν εκραγεί. Είναι λοιπόν κρίμα να μην υπάρχει μια – λιγοστή έστω – ικανοποίηση πάνω σε αυτό το κομμάτι.



Οι ερμηνείες του καστ είναι για άλλη μια φορά εξαιρετικές. Εννοείται πως ο Cillian Murphy έχει τον μεγαλύτερο χρόνο ως Thomas, ενσαρκώνοντας άψογα έναν άνθρωπο στο χείλος του γκρεμού που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την ψυχραιμία του και το μυαλό του προσηλωμένο στον τελικό του στόχο. Ο Paul Anderson μεταμορφώνεται σε έναν Arthur καταβεβλημένο από τον θάνατο της αγαπημένης του θείας και αφήνεται πλήρως στον εθισμό του με το όπιο. Η Natasha Dervill O’Keeffe (Lizzy) και η Sophie Rundle (Ada) αποδεικνύουν πως υπάρχει ακόμα η θηλυκή δύναμη του show, μαζί με την Anya Taylor-Joy (Gina Grey) στην αντίπερα όχθη, έχοντας αναλάβει πια σημαντικότερο ρόλο σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο επεισοδίων. Ο Tom Hardy επιστρέφει ως Alfie Solomons, όμως για πολύ λιγότερο απ’ ότι θα μας άρεσε (και με πολύ λιγότερο νόημα απ’ όσο μπορούμε μάλλον να ανεχτούμε).



Το μόνο που μένει πλέον είναι να κάνουμε υπομονή έως ότου μπορέσουμε να διαβούμε την είσοδο του κοντινότερου κινηματογράφου για να δούμε τη συνέχεια των Peaky Blinders. Και να ελπίζουμε φυσικά στην έκρηξη την οποία περιμένουμε να δούμε πως και πως. Η ταινία θα διαδραματίζεται (πιθανότατα) κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον Knight, θα δούμε τον πόλεμο μέσα από τα μάτια των Peaky. Ενδιαφέρον, ειδικά αν θυμηθούμε πως όλο αυτό το θεότρελο PTSD του Thomas προέρχεται από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*