Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Και τώρα, τι;

Αφορμή για αυτό το κείμενο, που δεν το συνηθίζω καθ'ό,τι σιχαίνομαι τα blogs, και να τα διαβάζω και να τα γράφω), ήταν το εύστοχο σχόλιο του χρήστη Vualkarfik στο review του Dragon Age: Inquisition. Αφορούσε μια αβαρία στο πώς βαθμολογήθηκε η σειρά από τη σελίδα μας και η απάντηση που έδωσα ήταν πως τα δύο κείμενα γράφτηκαν από δύο διαφορετικούς συντάκτες. Είναι μια καλή ευκαιρία να καταγράψω μερικές σκέψεις μου γύρω από το πώς λειτούργησε το Enternity ως τώρα και, κυρίως, για τις ανωμαλίες του πρώτου καιρού μέχρι να βρούμε όλοι το ρυθμό μας.

Η συνένωσή μας με το Authority ήταν κάτι που έφερε μεγάλη χαρά στην ομάδα μας, γιατί με τους συντάκτες του είτε έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, είτε γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, είτε ήμασταν αναγνώστες (όχι εγώ πάντως, μπααααχαχαχα), είτε ένας συνδυασμός των παραπάνω. Προσωπικά επιθυμούσα έντονα μια συνεργασία της μιας ή της άλλης μορφής γιατί τόσο οι γνώσεις όσο, πολύ περισσότερο, ο επαγγελματισμός και η εμπειρία τους γύρω από την καθημερινότητα ενός Μέσου θα μας βοηθούσε σε πολλά επίπεδα. Το κυρίαρχο εδώ είναι το "επαγγελματισμός" - το πώς κάποιος δομεί τη δουλειά του με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεφύγει από το επίπεδο του ενθουσιώδους χομπίστα αλλά και το πώς οργανώνει την ύλη, τη γραφή του και τον όγκο δουλειάς ώστε να είναι και παραγωγικός αλλά και ουσιαστικός. Οι πρώτες αλλαγές σε αυτό έχουν ήδη γίνει - και δεν αναφέρομαι στις όποιες νέες στήλες εμφανίστηκαν αλλά σε πράγματα που απλά δεν είχαμε τους ανθρώπους και το χρόνο να τα υποστηρίξουμε ως τώρα - και πιστεύω πως σύντομα τα αποτελέσματα θα φανούν, τόσο στη ροή της ύλης όσο και στον τρόπο κάλυψης.

Σα site, το Enternity εξασφάλιζε στους συντάκτες του ελευθερία χρόνου και κινήσεων στα όρια της ασυδοσίας γιατί είναι θεμελιώδης πίστη της αρχισυνταξίας πως δε μπορείς να κάνεις τίποτα ουσιαστικό χωρίς το θάρρος της γνώμης σου και την ελευθερία να την εκφράζεις (η καρδούλα του Παπαπαύλου το ξέρει όταν ανέβαζε κείμενά μου και άνοιγε την ομπρέλα μέσα στο γραφείο για να μην τον πάρουν τα σκάγια). Αυτό εννοείται πως όχι μόνο φαινόταν στις διαφορετικές προσεγγίσεις του κάθε συντάκτη ως τώρα (στο βαθμό ασφαλώς που δεν προμοτάρω την αποψάρα μου για να εκπολιτίσω τους ιθαγενείς), αλλά και πως εξακολουθεί να είναι αδιαπραγμάτευτο όπως πρέπει να είναι. Αυτό που σαν Enternity δεν καταφέραμε να πετύχουμε ήταν μια μεγαλύτερη ομοιογένεια στο μέγεθος και στη δομή ενός κειμένου. Καλύψαμε οτιδήποτε ανάμεσα σε σύντομα περιγραφικά reviews και... εχμ... αυτά που έγραφα εγώ. Παρόλο που είναι μια κατεύθυνση προς την οποία έχουμε ήδη αρχίσει να κινούμαστε και προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία, γεγονός είναι πως με τη μεγαλύτερη επέκταση στην πορεία του Enternity και την προσθήκη ανθρώπων με αποκρυσταλλωμένη άποψη και ύφος γραφής θα περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να προσαρμοστούμε όλοι.

Το τρίτο σημείο που θέλω να σταθώ είναι το πιο εμφανές στους αναγνώστες: ως τώρα η κατανομή των κειμένων γινόταν ανάλογα με τις γνώσεις και τις επιθυμίες του κάθε συντάκτη, καθώς και αν επρόκειτο για franchise με το ποιός είχε ασχοληθεί με το προηγούμενο μέρος της σειράς. Αυτό (και εδώ επανέρχομαι στο αρχικό σχόλιο) εκ των πραγμάτων δε μπορεί να συνεχιστεί σε όλες τις περιπτώσεις, και πολύ πιθανό να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν. Δε μπορώ να έχω πια την απαίτηση όλα τα adventures ή όλοι οι τίτλοι της Telltale ή όλα τα indie RPG να περνούν από τα χέρια μου, και σίγουρα δε μπορώ να υποχρεώσω κανένα να μοιραστεί την ίδια οπτική με εμένα. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως η αξιολόγηση θα συνεχίσει να γίνεται με βάση την επιχειρηματολογία και την ανάλυση, με όσο περισσότερη παρρησία και ακριβοδίκαιο τρόπο γίνεται, και δε θα διολισθήσουμε στον ελιτισμό και τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός. Μόνο λίγη προσοχή στο ποιός υπογράφει το κάθε κείμενο - αν και πιστεύω πως ο καθένας μας είναι πια αρκετά αναγνωρίσιμος.

Με τούτα και με κείνα τα καλύτερα έρχονται.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
47 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Chased
    • Το καλύτερο πράγμα στο enternity είναι η ανομοιογένεια στα reviews του! Αν χαθεί αυτό, άσ'το καλύτερα!
      Το enternity δεν είναι μία οντότητα που υποχρεώνεται να έχει μία συνέπεια και να βγαίνουν καρμπόν κείμενα και μία ενιαία γραμμή ενώ όποιος φερθεί αλλιώς είναι αποστάτης και φεύγει από το κόμμα!

      Τη μέρα που θα χαθεί αυτή η ποικιλία στα reviews, εκτιμώ ότι η σελίδα θα έχει χάσει τεράστιο μερίδιο αξιοπιστίας!

    • Tobajaras
    • Και όπως είπα αυτό παραμένει αδιαπραγμάτευτο και δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι μόνες προσαρμογές έχουν να κάνουν στην εμφάνιση και στη συνοχή των κειμένων, όχι σε κάποια "γραμμή" που θα ακολουθείται.

      Δε θα καλουπώσουμε τα κείμενα σε "γραφικά - ήχος - gameplay" πάντως.

    • Sephiroth
    • @raysod, επειδή το σχόλιο ακούγεται άσχημο θα πω το εξης: η λογικη της ενοποίησης δύο site σε ένα έχει τη λογική ότι ο καθένας χρησιμοποιεί τα δικά του θετικά και ενώνονται οι δυνάμεις. Αυτόματα, με την ενίσχυση της ομάδας, υπάρχει χρόνος για περισσότερα και καλύτερα θέματα, ενώ ο Μάνος θα φροντίσει έτσι ώστε να ρίξουμε λίγο παραπάνω βάρος σε κάποιους τους τομείς τωνreviews. Κανένα στιλ και ύφος δεν θα αλλάξει, θα το έχεις δει άλλωστε ήδη. Απλά λόγω των πολλών daily tasks δεν προλαβαίναμε σε κάποια σημεία να δωσουμε την προσοχή που χρειαζόταν. Η κουβέντα έχει γίνει με τον Μανο και τα άλλα παιδιά και έχει αποφασιστεί να υπάρξει ομαλή ενσωμάτωση της ομάδας στην ήδη υπάρχουσα. Εδώ είμαστε πάντως για οποιοδήποτε σχόλιο ;)

    • GooDShiveR
    • Με όλο τον σεβασμό Raysod, μιας και δεν εχω ιδέα για το πως "διοικείται" είτε το Enternity είτε το Authority, και σε συμπαθω αρκετα όσο σε ξερω (κυρίως απο τα ραδιο-live), αλλά αυτό

      "Σαν σελίδα το Authority δεν μπορείς να πεις ότι έφτασε ποτέ στο επίπεδο επιτυχίας του enternity και για αυτό προφανώς φταίει ο τρόπος που διοικήθηκε αλλά και δυναμική απο τα στελέχη που το απαρτίζουν…"

      μου φαίνεται κάπως βαρύ. Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω τα "ενδοεταιρικά" του όλου θέματος, όμως αυτά είναι άτομα που βρίσκονται τώρα υπό τη σκεπή του enternity και ασχέτως με αυτό, λογικό είναι να υπάρχει θλίψη όταν κλείνει ένα site που κάποιοι έχουν θυσιάσει χρόνο ιδρώτα και συναίσθημα και εμείς σαν απλοί χρήστες θα πρέπει να τους κάνουμε να νιώσουν ευπρόσδεκτοι και να υποστηρίξουμε το νέο τους ξεκίνημα κι όχι να ασκήσουμε κρητική στις "διοικητικές" τους επιλογές που έκαναν στο παρελθόν.

      Ίσως να είμαι τελείως εκτός θέματος και να μην κατάλαβα σωστά τα λεγόμενα σου, κυρίως για αυτό τον λόγο σχολιάζω, μιας και το όλο άρθρο εμένα μου φάνηκε περισσότερο σα μία δήλωση "παλιού" προς "νέο".

      Βλέποντας ότι δεν έχει σχολιάσει κάποιος άλλος "απλός" χρήστης ίσως αυτό να είναι το point του άρθρου αυτού.

      Ελπίζω λοιπόν να μην βγήκα από τα νερά μου εκφράζοντας την άποψη μου για κάτι που μάλλον έχει συγκεκριμένους αποδέκτες και ελπίζω να μη νομίσετε ότι μιλάω με οποιοδήποτε άλλο ύφος εκτός από αυτό της απορίας. :-)

    • Sephiroth
    • Συν τοις άλλοις παιδιά, έχουμε δουλέψει ξανά με τον πυρήνα του team και καλώς ή κακώς έχουμε δει τι μπορεί να δουλέψει και τι όχι. Κανείς δεν έρχεται να καπελώσει τον άλλο, ο καθένας θα κρατήσει τα θετικά του και θα προσπαθήσει να βοηθηθεί από τα καλά του οποιουδήποτε άλλου. Νομιζω ότι σε βάθος χρόνου θα φανεί ξεκάθαρα :)

    • yaponvezos
    • @raysod et al.

      Η συνοχή στο κείμενο είναι τεχνικό ζήτημα, όχι χαλινάρι σε απόψεις. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πήγε εκεί η σκέψη.

      Συγκεκριμένα και απόλυτα όρια λέξεων δεν μπαίνουν, γενικά πλαίσια χρειάζονται όμως για λόγους ροής του κειμένου με το κάθε θέμα και παιχνίδι να αντιμετωπίζεται ανάλογα με τον τρόπο που αρμόζει. Όπως είναι και το φυσιολογικό. Το ότι μπορεί να γράψει κάποιος 5000 λέξεις για ένα επεισόδιο σε σειρά της Telltale δεν σημαίνει ότι πρέπει. Αντίστοιχα το ότι μπορεί κάποιος να γράψει 400 λέξεις για το Final Fantasy XV δεν σημαίνει ότι αρκεί. Δεν είναι μία η σωστή προσέγγιση, όπως δεν μπορούν να είναι όλες οι προσεγγίσεις σωστές.

      Ισχύει ότι το δίκτυο, ειδικά μάλιστα για κείμενο, δεν έχει όριο. Δεν τίθεται θέμα χώρου. Από την άλλη ο αναγνώστης στο δίκτυο δεν έχει την ίδια υπομονή εκείνου που κρατά στα χέρια του ένα έντυπο. Σε κείμενο με πολλαπλά page breaks για παράδειγμα, το κλασικότερο φαινόμενο είναι κάθε επόμενη σελίδα να διαβάζεται από λιγότερους. Ευτυχώς η συμπεριφορά αυτή είναι μετρήσιμη, υπαρκτή, όχι θεωρητική και ο μόνος λόγος να αγνοηθεί είναι η ανάγκη του κειμένου. Όλοι θέλουμε να διαβάζονται πλήρως τα κείμενά μας. Για αυτό γράφονται. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει να έχουν την έκταση που απαιτείται για να εκφραστεί πλήρως η ουσία, ανάλογα με την ανάγκη του εκάστοτε θέματος, αλλά και την έκταση στην οποία ο συντάκτης, με το ύφος και την ιδιαιτερότητά του, μπορεί να εκφραστεί απολαυστικά για τον ίδιο, για τον αναγνώστη και να κρατήσει το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο τρόπος δεν είναι ένας, ο τελικός στόχος είναι (όπως πρέπει κιόλας) ουτοπικός, αλλά η προσπάθεια οφείλει να μη σταματά ποτέ.

      Τέλος για το πνεύμα του Enternity και του Authority. Το ζητούμενο της συνένωσης είναι να καταφέρουμε να κάνουμε πράγματα που εκατέρωθεν είχαμε κατά νου, πράγματα που για πρακτικούς λόγούς ούτε η μία αλλά ούτε η άλλη πλευρά θα μπορούσε να πραγματοποιήσει από μόνη της με τον τρόπο που θα ήθελε.

      Η ομάδα είναι πλέον μία. Δεν είναι "εκείνοι κι εμείς". Το να υποθέτουμε στα σοβαρά το δεύτερο είναι το ίδιο άδικο για όλα μέλη της ομάδας του Enternity. Πείτε με τρελό αλλά δεν μου αρέσει να αδικείται η ομάδα μου. Again, I'm weird like that.

    • yaponvezos
    • @raysod

      Μιας και τώρα είδα τα δύο ακόμη σχόλιά σου επανέρχομαι.

      Please define το μοντέλο του Authority για τα reviews και συγκεκριμένα τι σε φοβίζει. Διότι απλά με την έκφραση της ανησυχίας, είναι αδύνατο να καταλάβω σε τι αναφέρεσαι ακριβώς, να απαντήσω επαρκώς και να σε καθησυχάσω.

    • Chased
    • Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ και με κάτι με το οποίο δεν μπορούσα με τίποτα να συνταχθώ με το Authority, είναι το κείμενο και ειδικότερα το μέγεθος αυτού. Ήταν περίληψη και αυτό, προσωπικά, δεν θα το ήθελα με τίποτα στο enternity!
      Επίσης, πολλά κείμενα μου άφηναν την αίσθηση ειρωνείας και σνομπισμού (με θύματα άλλες φορές άγνωστα, άλλες φορές τους αναγνώστες και άλλες τους δημιουργούς του κρινόμενου υλικού). Μια κακία να το πω? Ελιτισμό? Κάτι σαν EDGE να το πω? Εμένα πάντως, αυτά με ενοχλούσαν κυρίως.

      My two cents.

    • Tobajaras
    • Ούτε εγώ αντιλαμβάνομαι το πώς πήγε εκεί η συζήτηση.

      Ομοιογένεια στα κείμενα αφορά καθαρά και μόνο τη μορφολογία τους. Παραδείγματα (και όχι κριτική)

      *) Δεν αφιερώνεις μια σελίδα σε ένα μόνο μέρος του τίτλου και μια σελίδα σε όλα τα υπόλοιπα μαζί.

      *) Δε γράφεις μια πρώτη σελίδα επίτηδες με μπούρδες για να γεμίσεις χώρο.

      *) Πόσο,με ποιό τρόπο και για ποιό λόγο χρησιμοποιείς απευθείας συγκρίσεις με άλλα παιχνίδια? Βοηθά ή αποξενώνει τον αναγνώστη (που μπορεί να ξέρει ή να μην ξέρει)? Είναι δόκιμη ανάλυση ή εύκολη λύση το "είναι σαν το τάδε"? Είναι αρκετό ή όχι?

      *) Πώς μπορείς να ξεπεράσεις το διαχωρισμό "γραφικά - ήχος - gameplay", αν αυτός δε σε εξυπηρετεί, και να κάνεις το κείμενο να ρέει καλύτερα? Πώς μπορείς να ενώσεις καλύτερα τα διάφορα μέρη του? Σε διαφορετική περίπτωση, πώς μπορείς να τα χωρίσεις καλύτερα?

      *) Επαναλαμβάνεσαι άσκοπα στο κείμενο? Υπάρχει υπερανάλυση? Καταλήγεις να γράφεις manual τύπου "με το X πηδάς"?

      *) Το μέγεθος είναι προς όφελος ή σε βάρος του κειμένου? Υπάρχουν επαρκή παραδείγματα και τονίζεται αρκετά η ιδιαιτερότητα του τίτλου? Πιο απλά ο πρόλογος λέει κάτι χρήσιμο και ο επίλογος είναι όντως μια σύνοψη ή πετάμε 2 + 2 φράσεις και όποιος κατάλαβε κατάλαβε?

      Η γραφή έχει και αυτή τη δική της μηχανική και τεχνική. Αυτά είναι τεχνικά θέματα που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση ούτε με περιορισμό της δημιουργικότητας, ούτε με περιχαράκωση της άποψης, ούτε με χαλινάρι και Μια Γραμμή, ούτε με επιβολή άποψης. Και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δε μπορώ να καταλάβω από πού βγήκε αυτή η εντύπωση. Δε γράφω ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα τέτοιο ούτε στο blog ούτε στα σχόλια.

    • kakashi_hatake
    • Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα πως από το κείμενο του Γιάννη φτάσαμε να γίνεται μια τέτοια συζήτηση. Βέβαια μπορώ να το καταλάβω γιατί παίζω λίγο ρόλο στο ότι δεν πέρασε το σχόλιο του Raysod στο ντούκου και υπήρχε η παρέμβαση του Παύλου, αλλά αυτό έγινε κυρίως γιατί το θεώρησα προσβλητικό για τα παιδιά του Authority και κάπως άδικο για την αρχή της συνεργασίας τους. Πως ένας τρόπος λειτουργίας του enternity όσον αφορά τα άρθρα, έγινε τρόπος ορθής ένταξης των παιδιών του Authority στο Enternity; Πως από το "Πολλά συγχαρητήρια για αυτή την συνεργασία, πολλά από τα παιδιά που αναφέρονται μου φέρνουν δεκάδες gaming μνήμες και εύχομαι η συνολική εμπειρία όλου του team να εκτοξεύσει το enternity με τη ποιότητα της ύλης που πλέον έχει την δυνατότητα να παράγει… :D" (που και αυτό, για να μην κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, τότε θεώρησα μπηχτή για τους ήδη υπάρχοντες αρθρογράφους) Raysod στο welcome article για τη συνένωση Authority και Enternity, πήγες στα: "Σαν σελίδα το Authority δεν μπορείς να πεις ότι έφτασε ποτέ στο επίπεδο επιτυχίας του enternity και για αυτό προφανώς φταίει ο τρόπος που διοικήθηκε αλλά και δυναμική απο τα στελέχη που το απαρτίζουν…", "παίρνοντας συμβουλές ή αντιγράφοντας πρακτικές και ιδέες οι οποίες ήδη έχουν αποτύχει στο Ελληνικό κοινό (μέσο του Authority)…", και "μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι που να είναι game changer από τα νέα στελέχη της σελίδας…"; Και όσο και να λες ότι δεν πρέπει να παρεξηγηθούν τα σχόλια σου, το σχόλιο σου λέει άλλα. Πιστεύω άθελά σου έγινε, ίσως με την οικειότητα που πλέον υπάρχει (και λόγω radio και και και) αλλά έγινε. Κάποιος άσχετος δηλαδή αν το διαβάσει αυτό θα καταλάβει.
      Και πάνω σε όλο αυτό συνεχίζεται από το Chased, που αν δεν μιλήσει για τα πάντα και δεν πει τι τον ενοχλεί θα σκάσει. Και στο κάτω κάτω ρε Chased ειλικρινά τώρα, αυτό που λες για το Authority και τα κείμενα του, τα κείμενα δηλαδή του Enternity είναι αυτά δηλαδή που σε ικανοποιούν; Θα μας τρελάνεις δηλαδή.
      Φιλικά μιλάω και στους δυο σας και δε θέλω να αρχίσω να δέχομαι πυρά (σε εσένα το λέω κυρίως Chased). Είναι κρίμα, μόλις ήρθαν τα παιδιά στη κοινότητά μας, να αρχίζουν να ακούνε και να βλέπουν δυσαρεστημένους χρήστες, που τρομάζουν από αυτή την συνεργασία, που δεν θεωρούσαν την μέχρι πρότινος δουλειά τους ποιοτική και σοβαρή και να πρέπει να τους κάνουμε να αισθανθούν αν θα είναι αυτοί που θα απογειώσουν ή θα καταστρέψουν το μέλλον του Enternity. Έλεος δηλαδή.

    • Sephiroth
    • Καλημέρα σε όλους, χθες ήμουν από το iPad, οπότε δεν είχα και δυνατότητα να γράψω πολλά.

      Για να ηρεμήσει λίγο η κατάσταση, ας δούμε τα πράγματα ψύχραιμα. Αρχικά, η βοήθεια των παιδιών θα είναι λίγο πιο εύκολο το «φιλτράρισμα» της ύλης. Δεν μιλάμε για αλλαγή του στιλ και του ύφους κάθε συντάκτη, ούτε θα αναγκάσουμε κανέναν να γράφει όπως θέλουμε εμείς. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, απλά επειδή σαν site απευθυνόμαστε σε ενήλικες (στη συντριπτική πλειοψηφία), στόχος είναι να βελτιωθούν όλα τα κείμενα ως προς την ουσία. Θα πω κάτι που ίσως δώσει καλύτερα να καταλάβετε αυτό που εννοώ. Μέχρι σήμερα, όλα τα κείμενα έφταναν σε μένα, έπρεπε εγώ να τα διορθώσω, να τα τσεκάρω, να τα διορθώσω, να δω αν κάποια πράγματα στέκουν. Λόγω έλλειψης χρόνου, πολλά πράγματα έβγαιναν «αέρα» με λιγότερο έλεγχο απ’ ότι θα έπρεπε, κυρίως γιατί κι εγώ δεν είχα πάντα εικόνα από όλα τα games. Δεν βγήκε κανένας «δράκος», απλά καλύτερα θα είναι να είμαστε 100% ήσυχοι. Ο Μάνος από την άλλη έτρεχε στο δικό του site και άλλα καθημερινά tasks, κάτι που σημαίνει ότι δεν είχε κι εκείνος το χρόνο να αφιερώσει καθαρά σε πιο δημιουργικά πράγματα. Ο σκοπός μας είναι ο ένας να βοηθήσει τον άλλο και να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Να προσφέρουμε ποιοτική ύλη και άρθρα που δεν μπορεί να διαβάσει κανείς σε άλλο ελληνικό Μέσο της κατηγορία. Σαφώς και δεν γίνεται να γράφουν όλοι το ίδιο και -αν είναι δυνατόν- δεν παίζει να χαθεί το προσωπικό στιλ του καθενός ή να μπει κανένα καλούπι. Αυτή η «παρέα» που αναφέρεις raysod δεν μπορεί να καταστραφεί, το κείμενο δεν θα αλλάξει, απλά θέλουμε να γίνει όλο και καλύτερο το site. Δεν μπορώ, τέλος, να δεχτώ το θέμα έλλειψης επαγγελματισμού από την μέχρι πρότινος ομάδα του site πάντως. Και δεν νομίζω ότι ο Γιάννης εννοούσε κάτι τέτοιο.

      Θα δώσω μερικά παραδείγματα.
      Review Resident Evil HD Remaster: http://www.enternity.gr/Article/Games/Reviews/Resident-Evil-HD-Remaster/28361.html (Κείμενο Στάθη)
      http://www.enternity.gr/Article/Gadgets/Reviews/Microsoft-Lumia-535/28265.html (Κείμενο Μάνου).

      Βλέπεις κάτι που δεν «ταιριάζει» στο μέχρι πρότινος στιλ του Enternity;

      Ειδικά στο κείμενο του Μάνου σημειώνω τις εξής προτάσεις:
      - «Προφανώς και δεν πρόκειται για την πιο πυκνή οθόνη που έχετε συναντήσει, αλλά είναι ό,τι πρέπει για την κατηγορία αλλά και τα περισσότερα σενάρια χρήσης. Εκτός αν θέλετε να διαβάσετε το Έγκλημα και Τιμωρία καθ’ οδόν προς σπίτι/δουλειά κ.λπ.»
      - «Ο γράφων πάντως, όντα καταδικασμένος να κινείται σε περιοχές όπου η καλή λήψη αντιμετωπίζεται ως μυθικό τέρας, σημείωσε αξιόπιστη συμπεριφορά σε κλήσεις και μεταφορά δεδομένων, ακόμη και στο εν λόγω "εχθρικό" περιβάλλον»

    • yaponvezos
    • Γίνονται τόσες υποθέσεις χωρίς στοιχεία σε αυτήν τη συζήτηση που συνειδητοποιώ ότι πρέπει να γράφω για μέρες για να βγει άκρη. Απλά εκπληκτικό.

      Το ίδιο εκπληκτικό είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο ότι censorship και editorial control είναι τελείως διαφορετικές, ούτε κατά διάνοια ταυτόσημές, έννοιες.

      Στο παράδειγμα περί Destiny δεν ξέρω τι να πω γιατί έπεσαν μόνο τα links. Όχι συγκεκριμένα σχόλια, όχι συγκεκριμένη άποψη. Είναι ουσιαστικά αδύνατο να πάρω την οποιαδήποτε θέση.

      Υ.Γ.: Τις πιάνω και τις υφέρπουσες προσωπικές μομφές, για να μην υπάρχει η απορία.

    • dawnstar
    • Καλα τα λετε ολοι αλλα με γραπτο λογο ειναι αδυνατον να καταλαβεις τι και πως το εννοει ο καθενας και παλι καλη αρχη στα καινουργια παιδια.

    • Tobajaras
    • Πιστεύεις ειλικρινά πως ένα site σαν το Εnternity έχει αυτή την πορεία τις συνεργασίες και την ποιότητα ύλης ΧΩΡΙΣ να απαρτίζεται από άτομα με επαγγελματικό ήθος και ικανότητες?

      Πιστέυεις ειλικρινά πως μέχρι τώρα ΔΕ μας χαρακτήριζε επαγγελματική συμπεριφορά?

      Είναι δυνατό να βγει και να υποστηρίξει κάποιος πως μια σελίδα απλά με τον όγκο ύλης μας μπορεί να σταθεί χωρίς συντονισμό, οργάνωση, επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων?

      Το ξέρεις, τέλος, πως, αν γράφω στο Enternity από τότε που ξεκίνησε, ακόμα και τώρα ζητώ από τον Παύλο και τον Ηλία να μου πουν τη γνώμη τους για ΚΑΘΕ κείμενό μου, και λαμβάνω τα σχόλιά τους πολύ σοβαρά?

      Είναι δυνατόν να μη θεωρήσει κανείς επαγγελματική τη συμμετοχή και τη στάση του Καλκάνη, του Πλέσσα ή του Καβουκλή? Των παιδιών που στήνουν τα streaming και τα radio?

      Το υπονοούμενο που εσφαλμένα μου αποδίδεις είναι τόσο αστήρικτο από τα ίδια τα δεδομένα που είναι γελοίο ακόμα και να αναφέρεται στη συζήτηση. Δεν ήρθε κανείς να μας "κάνει επαγγελματίες". Ήρθε να βάλει τη δική του επαγγελματική νοοτροπία (και επαγγελματισμός σημαίνει υπευθυνότητα, γνώση και οργάνωση) δίπλα στη δική μας. Και αυτό απαιτεί συντονισμό.

      Επίσης είσαι στρεψόδικος. Παρερμηνεύεις τα λεγόμενά μου με τρόπο που πολύ εύκολα αποδεικνύεται άστοχος.

      Δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στα όσα έχω πει η λέξη "εκμετάλλευση".

      Στην αμέσως επόμενη πρόταση από αυτή που αναφέρεσαι λέω πως η άπλετη ελευθερία είναι και αδιαπραγμάτευτη και θεμελιώδες στοιχείο της δουλειάς μας, καθώς γίνεται φανερή και στη ροή της ύλης και στον τρόπο γραφής.

      Δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ η λέξη "κανόνες".

      Υπάρχει η λέξη "παραδείγματα". Και τέτοια παραδείγματα ταιριάζουν στην ομάδα σύνταξης του Enternity, του Σούπερ Κατερίνα και του Reuters.

      Τεχνηέντως παραβλέπεις πως τα μισά από αυτά δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ σε κείμενό μας ενώ τα άλλα μισά τα εφαρμόζω ο ίδιος.

      Δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ η φράση "παλιοί συντάκτες".

      Για να γίνει συζήτηση, και μάλιστα ήρεμη, θα πρέπει και τα δύο μέλη να ακούνε, να μην είναι εμμονικά και να μιλάνε την ίδια γλώσσα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το πολύ βασικό του τι όντως υπάρχει στα όσα γράφω, με τις λεξούλες που χρησιμοποιώ.

      Αυτό που υπάρχει είναι η υλοποίηση πραγμάτων που τα είχαμε αποπειραθεί αποτυχημένα στο παρελθόν, με διαφορετικό τρόπο, και που τώρα λειτουργούν ακριβώς επειδή έχουμε τα άτομα να το συντηρήσουμε.

      Τέλος το τι θέλω να πω το εξηγώ παραπάνω. Σιχαίνομαι να ξαναλέω τα ίδια πράγματα. Και ναι, απαιτώ τα όσα γράφονται να διαβάζονται τοις μετρητοίς.

    • kakashi_hatake
    • @Raysod Εγώ από το κείμενο του Γιάννη, από το κείμενο του Παύλου και γενικά από αυτά που βλέπω όσο καιρό είμαι εδώ, είδα έναν Παναγιώτη να τρέχει να βγάζει τη περισσότερη ειδησεογραφία, τον Παύλο να χειρίζεται σχεδόν όλα τα θέματα του site από reviews μέχρι και τον κάθε πικραμένο για το διαγωνισμό στο forum και μια συντακτική ομάδα που κατά γενική ομολογία είχε μερικούς άπειρους ακόμα στο χώρο συντάκτες, καθαρά λόγω ηλικίας και εμπειρίας με αποτέλεσμα κάποιοι να φορτώνονται όλο το θέμα των reviews και να μην καλύπτονται όλοι οι τίτλοι. Την άφιξη των παιδιών την είδα περισσότερο σαν ανάσα για το enternity όπως νομίζω και την παρουσίασε ο Παύλος στο καλωσόρισμα. Περισσότερα άτομα με εμπειρία που θα μπορούσαν σιγά σιγά να "εκπαιδεύσουν" την συντακτική κοινότητα με στόχο το Enternity να προχωρήσει ακόμα παρά πέρα και να καλύψει περισσότερα θέματα.
      Εσύ μας παρουσίασες ένα Authority με τα παιδιά αυτού του site, σαν εταιρεία που από λάθος επιλογές της έφτασε στα όρια της χρεωκοπίας και βρέθηκε ο κολοσσός που την εξαγόρασε και τους υπαλλήλους αυτής να πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες του κολοσσού. Και φοβήθηκες μην εξελιχθεί η νέα ομάδα σε τρόικα η οποία θα προσπαθήσει να επιβάλει κανόνες λειτουργίας στην παλιά ομάδα. Η συνένωση αυτή απ'όσα έχω καταλάβει αποτελούσε κρυφό πόθο πολλών συντακτών του Enternity εδώ και πόσο καιρό, γιατί τα παιδιά γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν ξανασυμμαχήσει επιτυχώς για την ενημέρωση των gamers, σε σημείο που αν δεν τύχαινε πιστεύω να χωριστούν οι δρόμοι τους ίσως να τους βλέπαμε σε μια κοινή πορεία, ολόκληρης της ομάδας από εποχής gamepro. Αν υπήρχε κάποιο θέμα ή κάποιος φόβος δε νομίζω να υπήρχε καν η συνένωση. Θα πρέπει να σε ηρεμεί δε και όχι να σε τρομάζει το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Παύλος επιθυμούσε αυτή την επανένωση.
      Στο θέμα των αρθρογράφων και την ελευθερία έκφρασης και τρόπου γραφής. Άποψή μου είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Και άποψή μου είναι ότι ο κάθε αρθρογράφος θα γράψει διαφορετικά για κάποιο προϊόν από έναν άλλο αρθρογράφο για κάποιο άλλο προϊόν. Μου συγκρίνεις τα review του Destiny ενώ ξέρεις τον λόγο που οδήγησε στο σεντόνι του Γιάννη. Που προσπάθησε ο κακόμοιρος να πείσει μερικούς από εσάς για την καινοτομία του Destiny, να εξηγήσει μηχανισμούς mmo και τρόπους που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σαν review το παιχνίδι, μετά τις αλλεπάλληλες και δίχως αποτέλεσμα προσπάθειες που έκανε για να καταλάβετε μερικά πράγματα είτε μέσω forum είτε μέσω radio και το αποτέλεσμα; Μερικοί του τα χώνουν ακόμα ότι με την υπερβολική αγάπη του για το Destiny βλέπει guardians παντού (αναφέρομαι στο Preview του Halo 5 Multiplayer).

    • Blackstorm
    • Ρε παιδιά ρε παιδιά, για όνομα του Κθούλου δηλαδή. Το πρώτο που δεν καταλαβαίνω είναι πώς προέκυψε ότι "ήρθαμε να σας κατακτήσουμε" οι κακοί του Authority από το κείμενο του Γιάννη. Από την άλλη με συγχωρείτε αλλά θα κατουρηθώ από τα γέλια εάν στο Authority διαβάσετε δικό μου review και review ξέρω γω του Μάνου και τα βρείτε όμοια.

      Είμαστε όλοι εδώ πλέον. Είμαστε μια ομάδα. Κι εγώ τις ομάδες μου τις υποστηρίζω φανατικά.

    • Sephiroth
    • @raysod, για να είμαι ξεκάθαρος και γιατί βλέπω ότι η κατάσταση πάει να ξεφύγει από το πουθενά δηλαδή. Ελευθερία υπάρχει σε όλους. Δεν υπάρχουν κανόνες, απλά καλό είναι να βλέπει ένα άτομο ΟΛΑ τα κείμενα πριν δημοσιευτούν. Δεν έχει μπει κανένας κανόνας πουθενά. Ο Μάνος έστειλε ένα γενικότερο mail σε όλα τα παιδιά με ορισμένες προτάσεις-συμβουλές του, αλλά ο καθένας θα συνεχίσει με το δικό του στιλ γραφής. Δεν μπορεί να γράψουν δύο διαφορετικά άτομα με το ίδιο στιλ, το έχουν πετύχει ελάχιστα Μέσα αυτό και σίγουρα δεν μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να γράψω σαν τον Ηλία Παππά (παράδειγμα του Talos) και ο Ηλίας δεν γράφει σαν εμένα. Ο Ηλίας έχει ένα χαρακτηριστικό στιλ γραφής που εξηγεί κάποια πράγματα διαφορετικά, εγώ κάποια άλλα. Δεν μπορεί εκ των προτέρων να υπάρξει κοινό στιλ γραφής. Προτιμώ όμως να υπάρχει και μία τέτοια πινελιά και να εμπλουτιστεί το site με νέες "πένες" και για να έχουμε όλοι περισσότερο χρόνο να ασχοληθούμε με κάτι και για πάρα πολλούς άλλους λόγους.

      Πέραν του "παρεϊστικου" πάντως, νομίζω ότι έτσι όπως το 'χεις παρουσιάσει δείχνει ότι ήταν το site ένα τσίρκο και κάναμε την καβλάντα μας. Δε νομίζω πως ίσχυε κάτι τέτοιο.

      ΥΓ) Ιδιοκτησιακά δεν αλλάζει κάτι στο site, οπότε νομίζω θα ήμασταν και τρελοί να πάμε να τινάξουμε στον αέρα αυτό που 4 χρόνια έχουμε "χτίσει".

    • billbig
    • Παίδες, ψυχραιμία και ηρεμία all over please.

      Δεν ήρθαμε "εμείς" του Authority σε "εσάς" του Enternity για να σας δείξουμε πως να δουλεύετε ή ο,τιδήποτε τέτοιο. Η ένωση των δύο sites είναι κάτι που και οι 2 πλευρές θέλησαν. Δεν μπήκαν μαχαίρια σε κανένα λαιμό ούτε για την ίδια τη συνεργασία ούτε σε τίποτα. Είμαστε πλέον μια ομάδα όλοι μαζί, δεν είμαστε οι "καλοί" και οι "κακοί".

      Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο πιο γρήγορα το Enternity θα ωφεληθεί από τη δουλειά ΟΛΩΝ μας (σε όποιο ".gr" και αν ανήκε ο καθένας μέχρι πριν περίπου 20 μέρες).

      Και μαζί με το Enternity θα επωφεληθείτε και όλοι εσείς που το διαβάζετε.

    • Sephiroth
    • Βρε συ @raysod μου, που συζητιέται και δεν έχουμε πάρει χαμπάρι; Μας ενδιαφέρει να γίνει τέτοια κουβέντα και να πει ο καθένας την άποψή του, αλλά να γίνεται κουβέντα με όλα τα χαρτιά ανοιχτά και με όλα τα δεδομένα. Γιατί αλλιώς ο καθένας χρησιμοποιεί τη δική του πληροφορία ως "δεδομένη" και τη μόνη σωστή. Άρα εκ των προτέρων, θα υπάρξουν λάθος συμπεράσματα.

    • nkav64
    • Καλησπέρα και από εμένα. Καταρχάς ελπίζω και εγώ το θέμα να μη συνεχιστεί μιας και δεν έχει νόημα. Για εμένα η ουσία είναι ότι η ομάδα μεγάλωσε με ανθρώπους οι οποίοι είναι εξίσου ικανοί και φέρονται με την ίδια επαγγελματική νοοτροπία όπως οι υπάρχοντες συντάκτες και θα μπορέσουμε πλέον όλοι μαζί ως enternity να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα, για τα οποία, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος. Τώρα το φάσμα των προτεραιοτήτων και της ύλης διευρύνεται και πιστεύω κανείς αναγνώστης δεν πρόκειται να δυσαρεστηθεί, αρκεί να έχει την κατάλληλη υπομονή να δέσουν όλα μεταξύ τους.

      Όταν τοποθετείται ένας άνθρωπος σε μια θέση, όπως ο Μάνος, την οποία γνωρίζει και δεν είναι κανένας πρωτάρης, είναι απολύτως λογικό να θελήσει να μεταδώσει σε όσους δεν τον γνωρίζουν, ή δεν είχαν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν κάποια πράγματα τα οποία λόγω εμπειρίας μπορεί να τα κρίνει/ αναλύει με διαφορετικό μάτι.

      Το βέβαιο είναι ότι δεν ήρθε ούτε έχοντας στο μυαλό του, είμαι ο σωτήρας σας δοξάστε με, ούτε ήρθα εγώ και θα αλλάξουν όλα, ούτε εγώ είμαι ο άνεμος της αλλαγής, ούτε αρπάω το μαστίγιο και χορεύετε στο δικό μου ρυθμό. Το αντίθετο μάλιστα. Εγώ αυτό που έχω μέχρι τώρα δει είναι αυτό το παραπάνω που όπως είπε σε προηγούμενο post ο Παύλος δεν προλάβαινε να κάνει επειδή πέρα από την αρχισυνταξία ασχολείται με πολλά άλλα πράγματα στο site και λογικό είναι μιας και ως project του ανήκει μαζί με τα άλλα παιδιά.

      Έχω την χαρά και την τιμή να ασχολούμαι με τα αφιερώματα σε παιχνίδια του παρελθόντος τα οποία άφησαν τη δική τους εποχή στο gaming μέσω της στήλης Retrospective. Κάτι το οποίο δεν το είχαμε σκεφτεί παλαιότερα και σίγουρα θα δώσει άλλο βάρος στα κείμενα είναι εάν είναι δυνατό να έχουμε μια μίνι συνέντευξη από τον εκάστοτε δημιουργό ή από ένα μέλος της ομάδας ανάπτυξης. Η ιδέα ήταν του Μάνου και πιστεύω ότι όχι μόνο θα δώσει άλλο βάρος στα κείμενα, αλλά θα είναι κάτι που θα αρέσει και σε όλους.

      Φαντάζομαι ο Μάνος δεν θα έχει πρόβλημα που δημοσιεύω τα λόγια του, τα οποία για το παραπάνω θέμα ήταν τα εξής:

      -Να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποιο δημιουργό ή οτιδήποτε παρόμοιο μπορεί να δώσει κι άλλη βαρύτητα
      -Δεν είναι σίγουρο ότι θα μας κάθεται πάντα, αλλά κάνω κέφι να ψαχνόμαστε με κάτι τέτοια, οπότε το κυνηγάω όταν έχει νόημα
      -Αν λοιπόν σκεφτείς σε κάτι ανάλογο στο μέλλον ότι θα ήταν κουλ να μπορέσεις να ρωτήσεις τον Α ή τον Β για κάτι, τα βάζουμε κάτω, χώνομαι και βλέπω που μας βγάζει.
      -Καλύτερα να το επιχειρήσουμε και να παίξει fail από το αντίθετο

      Όσον αφορά τα reviews τώρα, έχω παραδώσει από την περασμένη Δευτέρα που ανέλαβε 4 κείμενα στο Μάνο και αν ήταν για κάποια παρέμβαση είμαι βέβαιός ότι θα μου έκανε μια κλήση. Ως συντάκτης αυτό το οποίο θα ήθελα να επιβεβαιώσω είναι ότι δεν υπάρχει η οποιοδήποτε προσπάθεια καλουπώματος ή αλλαγής στάσης και ύφους για τα review [...]

    • nkav64
    • [...] Γενικές οδηγίες πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν βαδίζουμε ποτέ στα τυφλά. Πάντοτε υπάρχει μια καθοδήγηση «από πάνω» όχι όμως σε σημείο να αποκαλείται παρέμβαση. Ίσα ίσα. Άλλωστε αν χρειάζονταν τόσο μεγάλες παρεμβάσεις δεν θα αξίζαμε και εμείς να κάνουμε αυτό που σήμερα κάνουμε για το enternity.

      Για να δείτε λοιπόν το πνεύμα του Μάνου στις συνεργασίες με τους reviewers, επειδή είχα ζητήσει τη γνώμη του για το πρώτο κείμενο που του είχα στείλει, μου απάντησε επί λέξη:

      Από εκεί και πέρα η σημερινή μου εντύπωση είναι ότι είδα ένα κείμενο και πείραξα ένα κόμμα εδώ, ένα άρθρο εκεί και τέλος.
      Πράγμα που γενικά είναι ΠΟΛΥ πιο σπάνιο από ότι θα ήθελα.

      Επειδή πολλές φορές είμαστε εκτός χορού που λέμε βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά.
      Γι’ αυτό το λόγο και άθελά μας δεν έχουμε την κρίση που θα έπρεπε. Εγώ πάντως συστήνω σε όλους να μην είναι ανυπόμονοι και να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος να λειτουργήσει το νέο σχήμα όπως ακριβώς το έχουν σχεδιάσει στο μυαλό τους τα παιδιά.

      @ Tobaharas, ευχαριστώ για την αναφορά mate ;)

      ...συγνώμη και για το σεντόνι αλλά πιστεύω όφειλα να γράψω ότι έγραψα

    • Sephiroth
    • Βρε συ, πόσες φορές να το πω; Δεν υπάρχει editorial control; Διαβάζει ένας άνθρωπος ένα κείμενο για να έχει μια άποψη και κάνει κάποια σχόλια. Δεν θα πάρουμε το τσεκούρι να κόβουμε ότι μας κατέβει ή ότι δεν αρέσει στον καθένα. Τα κείμενα του Μάνου πχ. τα διορθώνω εγώ, όπως αυτός τα δικά μου και όλων των άλλων παιδιών. Όταν γράφεις κάτι, μπορεί κάτι που εσύ ο ίδιος θεωρείς δεδομένο να μην είναι. Αυτό θα στο πει ΜΟΝΟ κάποιος τρίτος που θα διαβάσει το κείμενο. Αυτό ακριβώς είναι το ενδιάμεσο στάδιο που πλέον περάσαμε στο site.

      Προτιμώ δηλαδή τα πρώτα σχόλια να γίνονται εσωτερικά για ένα κείμενο, παρά να τα κάνει αναγνώστης. Αυτό είναι το σωστό και το απολύτως επαγγελματικό.

      Μπορεί να είναι μία πρόταση που δεν δικαιολογείται. Να είναι μια πρόταση που δεν αναλύεται όσο πρέπει. Δεν θα πάρει κανείς ένα κείμενο να το κάνει βίδες. Όπως έγραψε ο Νικήτας, υπάρχει άπειρος κόσμος να σου πει αν έχει δει διαφορετικό κείμενο δημοσιευμένο από αυτό που έστειλε.

      Και εν τέλει, με τη λογική που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου, αν ίσχυε, τέτοιο blog δεν θα ανέβαινε ποτέ

    • kakashi_hatake
    • @Raysod αναφέρθηκα με αυτό το τρόπο στις απόψεις σου γιατί αυτό ακριβώς πάνω κάτω σκέφτεσαι. Και συνεχίζεις να μειώνεις την δουλειά των παιδιών στο Authority και των αποτυχημένων μοντέλων που ακολούθησαν, που τους οδήγησε στο κλείσιμο, σύμφωνα με εσένα, του site και βρήκαν το enternity για το πειραματισμό τους. Γιατί αυτό δε λές στην ουσία; Απέτυχε το Authority τους μάζεψε ο Παύλος. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί που σκέφτονται σαν εσένα, γιατί όλοι πάνω κάτω έχουμε παρατηρήσει κάποια αρνητικά σχόλια σε μερικά άρθρα των νέων παιδιών του site, αλλά υπάρχουν άλλοι τόσοι που θεωρούν λάθος τα όσα είπες στο πρώτο σου σχόλιο και τα όσα συνεχίζεις να υποστηρίζεις στα υπόλοιπα σχόλια σου. Και όσον αφορά τις υφέρπουσες μομφές, δε το θεωρώ τόσο τραγικό μετά από όσα έχεις πει εσύ για αυτούς και που κανονικά θα μπορούσαν να σου τα πουν αλλιώς και πιο χοντρά. Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι με αυτά που λες όσο και αν πρόκειται για προσωπικές σου απόψεις, τους μειώνεις;

    • Sephiroth
    • Να σημειώσω επίσης πως το Authority, αν δεν γινόταν αυτή η κίνηση από πλευράς μας, θα συνέχιζε κανονικά τη λειτουργία του. Οπότε δεν "απέτυχε", ούτε "έκλεισε"

    • Chased
    • Παίδες, εγώ αποχώρησα από τη συζήτηση, έτσι κι αλλιώς με κάλυψαν και αυτά που είπε ο raysod αλλά και οι απαντήσεις που πήρε... Οπότε, δεν γράφω άλλο γι' αυτά.

      Εξαίρεση θα κάνω όμως για αυτό που έγραψε ο Kakashi στο τέλος (και δεν θα ασχοληθώ καν για τα όσα είπε για εμένα πιο πριν) :

      «Και όσον αφορά τις υφέρπουσες μομφές, δε το θεωρώ τόσο τραγικό μετά από όσα έχεις πει εσύ για αυτούς και που κανονικά θα μπορούσαν να σου τα πουν αλλιώς και πιο χοντρά. Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι με αυτά που λες όσο και αν πρόκειται για προσωπικές σου απόψεις, τους μειώνεις;»

      Όχι, φίλε! Ο raysod υποψιάστηκε παρεμβάσεις στους συντάκτες και το έγραψε και έγραψε και μία αλήθεια σχετικά με την πορεία του authority. Καλώς ή κακώς, δεν είναι μυστικό ότι τα περισσότερα άρθρα έμεναν ασχολίαστα εκεί και ο raysod το έγραψε. Μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλό μας! Το "υφέρπουσες προσωπικές μομφές" πάει σε εντελώς άλλο επίπεδο, σε προσωπικό, ενώ ο raysod δεν αναφέρθηκε ποτέ σε προσωπικό επίπεδο!

      Τέλος, σχετικά με την τελευταία σου πρόταση... Μήπως να σταματήσουμε να είμαστε τόσο μυγιάγγιχτοι? Δηλαδή θα φιλτράρει ο raysod αυτά που θέλει να πει, επειδή ακούγονται κάπως? Ο συγκεκριμένος χρήστης τα βλέπει και τα κρίνει ως "σκληρή αλήθεια". Γιατί να μην τα γράψει? Εσύ ζητούσες από το δάσκαλό σου να μη σου λέει "Είσαι αδιάβαστος!" ή "όλη την ώρα κάνεις φασαρία!", επειδή σε μείωνε?

      Να είμαστε λίγο λογικοί!

    • Sephiroth
    • Ρε παιδιά, για το Θεό δηλαδή. Τι παρεμβάσεις λέτε; Που έγιναν αυτά; Το ότι επιλέγουμε ένα διαφορετικό μοντέλο του να βγαίνει ένα κείμενο έχοντάς το εξετάσει πιο προσεκτικά από το να γλιτώνουμε σχόλια του στιλ "παιδιά, αυτό δεν ισχύει ή αυτό δεν είναι κατανοητό", γιατί το έχουμε δαιμονοποιήσει; Δηλαδή, είναι δυνατόν να θέλουμε να βάλουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας;

    • Sephiroth
    • Για να απαντήσω λοιπόν σε όλα, επειδή με τον Μάνο μιλάμε καθημερινά.

      Επαναλαμβάνω λοιπόν (και το επιβεβαίωσε και ο Νικήτας πιο πάνω), καλούπι δεν θα μπει ΠΟΥΘΕΝΑ. Προτείνονται κάποια πράγματα και ίσως κάποια κείμενα να επιστρέφονται στο συντάκτη με κάποιες παρατηρήσεις (αν χρειάζεται). Δεν θα ανεβαίνει κείμενο Frankenstein, αν εννοείς αυτό. Ο Μάνος που κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά στο site πλέον έχει περισσότερη εμπειρία από όλη τη συντακτική ομάδα του Enternity πλην εμού και του Δημήτρη, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να γνωρίζει πότε και που πρέπει να επισημάνει κάτι που δεν καταγράφεται σωστά σε ένα κείμενο.

      ΥΓ) Από πότε θεωρείσαι μαύρο πρόβατο; :P
      ΥΓ2) Σε περιμένουμε Σάββατο στα Public να τα πούμε από κοντά για να σου λυθούν και όλες οι απορίες
      ΥΓ3) Θα σου πω απλά πως υπάρχει κάτι που λέγεται "επιτυχία" σε ένα site. Ο καθένας το εκλαμβάνει διαφορετικά. Επιτυχία θεωρώ να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, να έχεις κοινό που σε ικανοποιεί σαν αριθμός, να φροντίζεις να αντιμετωπίζεις επαγγελματικά τα πράγματα και να ικανοποιείται ο άλλος από αυτό που του προσφέρεις. Τα νούμερα δεν λένε κάτι, παρά μόνο στους ανθρώπους-νούμερα. Δεν είναι τυχαίο πως το Authority δεν έχει λείψει πχ. από καμία Gamescom. Εμείς έχουμε λείψει. Άλλα sites που το παίζουν "μεγάλα" έχουν πάει 2 φορές. See? :)

    • nkav64
    • @ raysod, όπως γίνεται πχ στον αθλητισμό, αλλά και σε εταιρείες, μπορεί να αλλάζουν οι πρωταγωνιστές, κάποιοι έρχονται, κάποιοι φεύγουν, αλλά η συνταγή της επιτυχίας παραμένει η ίδια και το σίγουρο κατά την ταπεινή μου άποψη και κρίση είναι ότι ο Παύλος δεν έχει καν στο μυαλό του να αλλάξει τη συνταγή που έφερε το enternity στην πρωτιά, ακόμα και αν του πρότειναν κάποιο μοντέλο που είχε πιθανότητες, επαναλαμβάνω, πιθανότητες, να το φέρει ψηλότερα.

      Δεν βλέπω καμία αλλαγή ύφους και στυλ από κανένα συντάκτη, καμία προσπάθεια αλλοίωσης και τροποποίησης της ταυτότητάς του.

      Και επειδή είμαι από τους σιτεμένους του enternity, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, "You can't teach an old dog new tricks"

    • kakashi_hatake
    • @ Chased ο Raysod αναφέρθηκε συνολικά στην ομάδα του Authority που ο κάθε ένας της ομάδας αυτής μπορεί νομίζω να το δει αυτό σαν επίθεση σε προσωπικό επίπεδο. Και ειδικά ο Μάνος που είδε τα σχόλια του Raysod περί διοικήσεως του authority.
      Για το τελευταίο που είπες, νομίζω το "άνω κάτω" της συζήτησης φανερώνει ότι θα πρέπει να βάζουμε και κάποιο μέτρο σε αυτά που λέμε. Υπάρχει η ελευθερία της άποψης αλλά το συγκεκριμένο θέμα, σε δημόσια θέα μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει την όποια συζήτηση. Θα μπορούσε δηλαδή κάλλιστα να αναφέρει τους φόβους του στον Παύλο και όπως αποδείχτηκε να ζητήσει ίσως και κάποιες διευκρινίσεις από το Γιάννη προτού ξεκινήσει να λέει τα όσα "λανθασμένα" όπως αποδείχτηκε κατάλαβε από το άρθρο του Γιάννη. Οπότε νομίζω έχει διαφορά το "ψάχνω να δω τι εννοεί ο αρθρογράφος" από το "ξεκινώ να λέω ότι εγώ νομίζω πως κατάλαβα από το κείμενο". Και δεν έχει να κάνει με προσπάθεια φίμωσης των απόψεων του Raysod.

    • Sephiroth
    • Σήμερα στο live θα τα συζητήσουμε όλα, παρακαλώ να είσαστε όλοι παρόντες. Και αύριο στο Enternity Radio παρακαλώ επίσης :D Και το Σάββατο στα Public :P

    • Tobajaras
    • ---> Αλήθεια εκφράσεις τύπου “υφέρπουσες προσωπικές μομφές” πως τις σχολιάζεις;

      Δεν είμαι δικηγόρος ούτε του Βέζου ούτε κανενός. Τη διαφωνία που έχεις με άλλον δε θα τη μοιραστείς με μένα. Μαζί μου θα μιλάς αποκλειστικά και μόνο για όσα γράφω.

      Και ξέρω πάρα πολύ καλά τι έγραψα.

    • billbig
    • @ raysod

      Το να μην σε κέρδισαν τα κείμενα το Authority, fair enough. Αλλά στα θέματα περί ελευθερίας είσαι απόλυτα λάθος. Ξαναλέω πως δεν ήρθε το Authority να κάνει ντά το Enternity. Οπότε και δεν έχεις να φοβάσαι για κάτι.

      Όσον αφορά τη δυναμική. Επειδή το Authority δεν είχε το μέγεθος ενός Enternity ήταν αποτέλεσμα αποτυχημένων εφαρμογών-συμβουλών του Μάνου όπως λες παραπάνω; Πως μπορείς να το ξέρεις αυτό; Ή νομίζεις πως το Enternity θα ρίσκαρε μια συνεργασία με ένα site που θα μπορούσε να του κάνει μαντάρα την πορεία 4 ετών? Γιατί δεν λέω, καλές οι γνωριμίες από εποχής GamePro αλλά η ουσία της συνεργασίας είναι η ποιότητα δουλειάς και γραφής και στα δύο sites.

      Anyway, πολύ το τραβήξαμε νομίζω. Peace please.

    • Dimitris 1395
    • Καταρχάς, νομίζω πως το έχουμε κάνει θέμα εκ του μη όντος. Δεν είμαστε ούτε στυγνοί επαγγελματίες που θα δείξουμε σε όλους πως γίνεται η δουλειά, ούτε σκοπός της ένωσης authority-enternity είναι να πούμε στα παιδιά πως να γράφουν. Αλίμονο αν γινόταν έτσι και αλίμονο αν έστω και ένας άνθρωπος από τα 2 site που ενώθηκαν έχει αυτή την άποψη.

      Νομίζω πως όλοι όσοι ήρθαμε από το authority είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε εδώ και από όσα έχω δει και έχω βιώσει αυτές τις μέρες, μου έχουν δείξει προσωπικά σε εμένα, αλλά νομίζω και στα υπόλοιπα παιδιά, ότι είμαστε τουλάχιστον καλοδεχούμενοι.

      Και επειδή αναφέρθηκε παραπάνω, τα review του Destiny είναι λογικό να διαφέρουν στον τρόπο έκφρασης, σκέψης, δομής κλπ. Ο Γιάννης, αισθάνθηκε αλλιώς παίζοντας το παιχνίδι, εγώ είχα διαφορετικές αντιδράσεις. Κάτι που θεωρώ πως είναι απόλυτα λογικό. Πιστεύω πως αν βάλεις όλους τους συντάκτες του site να γράψουν ένα review για το ίδιο παιχνίδι, θα έχεις ισάριθμες απόψεις για το παιχνίδι. Και για μένα θα είναι όλες αποδεκτές, είτε συμφωνώ, είτε διαφωνώ με αυτά που έχουν γραφτεί.

      Δεν είναι κανένα θέμα editorial control, ούτε σου λέει κανείς γράψε αυτό και το άλλο και φρόντισε να είναι το κείμενο φτιαγμένο καθ' αυτό τον τρόπο. Είναι αυτά που πιστεύουμε για το παιχνίδι, όσα θεωρούμε ότι έκανε σωστά και όσα έκανε λάθος. Από εκεί και πέρα, η βοήθεια ενός τρίτου που βλέπει το κείμενο που έχω γράψει εγώ ή ο οποιοσδήποτε το έχει γράψει, είναι σημαντική, καθώς βλέπει το κείμενο πιο ψυχρά, εντοπίζει τα λάθη και στην τελική βοηθάει, όχι μόνο στο κείμενο που έχεις γράψει, αλλά και στα επόμενα που θα γράψεις.

      Και στην τελική, οι δικές σου παρατηρήσεις @raysod, μόνο καλό μπορούν να κάνουν, είτε μας αποθεώνεις είτε μας κράζεις. Αν εσύ αισθάνεσαι ότι γίνεται κάτι λάθος και το επισημαίνεις, that's fine by me. Δεν θα σου πει κανείς ότι δεν έχεις το δικαίωμα να σχολιάσεις. Και θέλω να με πιστέψεις όταν σου λέω ότι προσωπικά, αν έβλεπα πράγματα σαν αυτά που λες ότι γίνονταν στο authority και μεταφέρθηκαν πλέον στο enternity, τότε η μόνη δουλειά που θα είχα και στα 2 site, θα ήταν να κατακρίνω τον τρόπο γραφής, όσο πιο πολύ μπορώ.

      Και όπως είπε ο Βασίλης, peace :)

    • Sephiroth
    • @raysod, από την άλλη βέβαια σκέψου ότι το "8 σελίδες κείμενο" είναι ιδιαίτερα μεγάλο για internet. Αν δεις τα στατιστικά σε ΟΛΕΣ τις σελίδες, από page σε page τα νούμερα πέφτουν με πολύ μεγάλο ρυθμό. Άρα, ο αναγνώστης δεν διαβάζει όλο το κείμενο. Άρα ο συντάκτης και το Μέσο δεν επιτυγχάνουν το σκοπό τους. Άρα, το κείμενο δεν επιτυγχάνει το σκοπό του. Διαφωνώ με τα πολύ μεγάλα κείμενα και τα έχουμε "περιορίσει" σε όσα παιχνίδια χρειάζονταν τέτοια ανάλυση. Αν έχεις δει, ακόμη και κείμενα 3000 λέξεων, τα σπάμε σε δύο σελίδες. Παλαιότερα, στις 600 λέξεις αλλάζαμε σελίδα, πλέον δεν ισχύει αυτό.

    • djprogres
    • Παντως τα κειμενα του Γιαννη Πλεσσα για παραδειγμα οσο μεγαλα και αν είναι, κατά την δικη μου αποψη είναι και τα πιο αναλυτικα και κατατοπιστικα για το παιχνιδι που προκειται να πληρωσεις για να αποκτησεις αρα είναι καλο να ξερεις περισσοτερα πραγματα και ποιο εις βαθους πληροφοριες για του μηχανισμούς του gameplay και αλλων πληροφοριων παρα μια περιληψη και ένα βαθμο στο τελος. Συγχρόνος είναι και κατά μια εννοια ''εκπαιδευτικο'' και σε κανει να βλέπεις συχνα την ''αληθεια'' για το κάθε game σε σχεση με αλλα reviews που μενουν στα βασικα χαρακτηριστηκα..

    • Sephiroth
    • Μα έτσι δεν το πάμε μέχρι σήμερα; Έτσι δεν το πάμε και αφού ενσωματώθηκαν τα παιδιά στην ομάδα; Το Talos πχ. ο συντάκτης του έκρινε ότι το κάλυψε με μικρό κείμενο. Το Dying Light που θα το κάνει ο Γιάννης, σίγουρα θα έχει μεγαλύτερη έκταση. Δεν βάλαμε "κόφτη"

    • Chased
    • @Blackstorm

      Eh, ίσως φταίει το avatar σου! Σε είχα περίπου στην ηλικία του AlphaOmegaSin στο Youtube... Αλλά έπρεπε να το σκεφτώ, από το nintendo.gr που σε ξέρω το ίδιο avatar έχεις! Χεχεχεχε!

    • ZazzyJr13
    • Διάβασα με προσοχή όλα τα σχόλια που έγιναν και θα θέλα να πω και γω 2 πραγματάκια όσο πιο αντικειμενικά μπορώ..Λοιπόν...
      Οι προβληματισμοί του Raysod έχουν μια λογική και τους παρουσίασε ορθά, βέβαια εγώ σαν απλός χρήστης του site δεν τους έχω καθώς ο Raysod είναι (αν μου επιτρέπει) συναισθηματικά δεμένος με μία το site και όντας απο τους πιο ενεργούς χρήστες και με ωραίες απόψεις.
      Η συζήτηση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι δημόσια γιατί ο κάθε πικραμένος κ το κάθε τρολ καλή ώρα ΕΓΩ να πεί το μακρύ του και το κοντό του έτσι μόνο και μόνο για να δημιουργήσει κλίμα χωρίς να λέει επί της ουσίας τίποτα
      Κάθε άνθρωπος και κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό με τις οποίες ομοιότητες έχουν και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο...εκτός και αν είναι remastered ; )
      Ακόμα και αν υπάρχουν καλούπια από την εμπειρία μου στο enternity μπορείς να καταλάβεις ποίος και πώς το γράφει..

    • Sephiroth
    • Έκανα και τηλεφωνικά μια κουβέντα με τον Raysod και όλα εξηγήθηκαν και ο άνθρωπος μου είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να δημιουργήσει θέμα. Το Σάββατο στο Public θα τα πούμε όλοι μας και με μεγαλύτερη ηρεμία και όλα θα δείτε ότι θα πάνε προς το καλό του site ;)

    • Jim P
    • Δε ξερω τι λέτε, πάντως εαν δεν αναλάβει ο Πέππαρος το Review του AC Victory θα πέσει βόμβα νετρονίου στην Καλλιθέα!

    • ZazzyJr13
    • raysod άλλαξε το username σου σε Tsipras ; )
      Ανασκευασμένες δηλώσεις....
      Διαδηλώσεις κατά της Μέρκελ...
      Προφανώς και κάνω πλάκα!!

*