Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Σεντόνι: PC με κομπιουτεράκι

*
Από τον χρήστη lovesfool

Πολλές φορές είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις στο ύφος που θέλεις μέσω του γραπτού λόγου. Υπάρχει ένα επιπλέον επίπεδο στην προφορική επικοινωνία, στα μηνύματα που περνούν από τον τόνο της φωνής, την έκφραση του προσώπου, τη στάση του σώματος, που πολύ απλά είναι αδύνατο να αποτυπωθούν στο πληκτρολόγιο. Την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, πολλοί διαβάσατε το κείμενό μου για το πλεονέκτημα του PC σε σχέση με το back catalogue παιχνιδιών έναντι των κονσολών ως μανιφέστο της PC Master Race, μετατρέποντας τα σχόλια σε πεδίο μάχης. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός εκείνου του κειμένου. Αυτός είναι ο σκοπός του κειμένου που θα διαβάσετε παρακάτω.

Όχι ακριβώς, δηλαδή, γιατί ως χρήστης και καταναλωτής απέχω πολύ περισσότερο από την PC Master Race σε σχέση με τους "κονσολάδες". Η βασική μου πλατφόρμα διαχρονικά είναι όντως το PC, όμως η λογική της PC Master Race, ότι δηλαδή όλα πρέπει να είναι σε ανάλυση 8K, να παίζουν στα 1.000 frames per second, ότι το κάθε μηχάνημα πρέπει να έχει 8 κάρτες γραφικών με crossfire και ψήκτρες με υγρό άζωτο για να αντέξει το overclocking, να έχει πειραγμένο λειτουργικό Ubuntu για να κερδίζει επιπλέον 0,00001056% των πόρων και να κοστίζει όσο το ενοίκιο που πληρώνω για ένα χρόνο (κάτι σαν το PC που έχει για να βλέπει video στο YouTube ο Καρέτσος, δηλαδή), με βρίσκει εντελώς αντίθετο και με αποξενώνει. Δεν είναι ότι δεν βλέπω τη διαφορά ή ότι δεν εκτιμώ το να παίζω κάτι υπό άριστες συνθήκες. Απλά, δεν δικαιολογώ στον εαυτό μου το κόστος, άσχετα με το αν μου το επιτρέπουν πρακτικά τα οικονομικά μου. Είμαι πιο φιλικά διακείμενος στη λογική της κονσόλας, για αυτό και ποτέ μου δεν είχα PC τούμπανο, αλλά έχουν περάσει κονσόλες από τα χέρια μου και την τσέπη μου. Παρόλα αυτά, ειδικά αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι το PC είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή για gaming platform από πολλές διαφορετικές απόψεις. Είναι καλύτερη επιλογή σε επίπεδο περιεχομένου, η βέλτιστη επιλογή σε επίπεδο χρήσης και αδιαπραγμάτευτα η φθηνότερη επιλογή.

Ας ξεκινήσουμε με το τελευταίο. Το πρώτο μου PC το απέκτησα (προσέξτε ότι δεν χρησιμοποιώ τη λέξη αγόρασα) στο 1989. Από τότε και για αρκετά χρόνια, σχεδόν κάθε καλοκαίρι δούλευα στο πατέρα μου κι ότι χαρτζιλίκι μου έδινε το ξόδευα σχεδόν αυτούσιο για να αναβαθμίζω το PC μου. Μιλάμε για πολύ χρήμα. Επιπλέον, μιλάμε για μία εποχή που τα πάντα ήταν ακόμα σε τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κάθε έξι μήνες, πρακτικά, το PC μου γινόταν παμπάλαιο. Ωστόσο, με την δικαιολογία ότι χρησίμευε και για άλλα πράγματα, όπως εργασίες για το σχολείο κι αργότερα, με την έλευση και του internet, για το πανεπιστήμιο, ήταν ένα έξοδο στο οποίο συχνά τσόνταραν και οι γονείς μου. Επιπλέον, τα παιχνίδια συνήθως δεν μου κόστιζαν τίποτα. Στις εποχές της δισκέτας, ήταν πανεύκολο να βρεις το παιχνίδι από κάπου τσάμπα. Με τα CD λίγο δυσκόλεψε το πράγμα, αλλά και πάλι λύση βρέθηκε. Μπορεί να ξόδευα πολλά για το hardware, αλλά το software ήταν πρακτικά ή δωρεάν, ή πάμφθηνο. Και οι κονσόλες εκείνη την εποχή δεν ήταν και τόσο φθηνές. Σίγουρα ήταν πιο οικονομικές από το PC, αλλά και πάλι το κόστος τους δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα. Επιπλέον, τα παιχνίδια κόστιζαν. Πειρατεία υπήρξε και στα PSone, PS2 και Xbox, αλλά εκεί δεν ήταν τόσο εύκολο όσο στο PC, οπότε ενείχε παραπάνω κόστος.

Την τελευταία δεκαετία, όμως, έχει αλλάξει κάτι δομικό στα PC. Από την έλευση της προηγούμενης γενιάς βιώνουμε χονδρικά ένα τεχνολογικό πλατό. Το προηγούμενο PC μου το αγόρασα 550€ το 2006, δηλαδή μία άμεσα συγκρίσιμη τιμή με το PS3 όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Από τότε, το μόνο επιπλέον κόστος που είχε ήταν η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών πριν περίπου τρία χρόνια, που μου στοίχισε περίπου 150-180€. Έπαιζε τα πάντα, σχεδόν μέχρι και τα τελευταία του, γενικότερα απροβλημάτιστα. Μάλιστα, μέχρι και πριν 2-3 χρόνια, έπαιζα ότι κυκλοφορούσε σε σχετικά καλές ρυθμίσεις. Τώρα που χάλασε, ο νέος μου υπολογιστής μου κόστισε επίσης (σατανική σύμπτωση, γιατί αρχικά πήγαινα για κάτι πιο φθηνό) 550€. Επίσης παίζει τα πάντα όλα και θεωρώ ότι με μία μικρή αναβάθμιση, και πάλι σε επίπεδο κάρτας γραφικών, σε 2-3 χρόνια, ίσως με βγάλει κι αυτός για μία δεκαετία. Επιπλέον, έχει αλλάξει εντελώς και το τοπίο σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική των παιχνιδιών στο PC. Το κόστος του software πλέον κάνει την όποια πειρατεία ανούσια (αλλά αυτό ίσως είναι θέμα για άλλο κείμενο). Πριν περίπου μία δεκαετία, η βιομηχανία των video games εστίασε στις κονσόλες ως μία διέξοδο χωρίς πειρατεία. Τα παιχνίδια φτιάχνονταν κατά κανόνα για κονσόλες και γίνονταν port στο PC, χωρίς έμφαση, χωρίς στόμφο. Αυτό, μαζί με το τεχνολογικό πλατό, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ ο ρυθμός του "εξοπλιστικού αγώνα" που ίσχυε παραδοσιακά στα PC, αλλά και σε μία διαφορετική τιμολογιακή αντιμετώπιση. Σιγά σιγά τα παιχνίδια στο PC άρχισαν να είναι φθηνότερα και στο Day 1, αφού δεν περιείχαν και το καπέλο του εκάστοτε platform holder για πνευματικά δικαιώματα, αλλά και επειδή θεωρούσαν την πλατφόρμα δευτερεύουσα. Με αυτό το όπλο, όμως, η ψηφιακή διανομή άρχισε να μεγαλώνει, να αποκτά δύναμη και να πιέζει ακόμα πιο κάτω τις τιμές.

Αν το δούμε, λοιπόν, ψυχρά, οικονομικά, το PC είναι με διαφορά η φθηνότερη gaming πλατφόρμα τα τελευταία χρόνια και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον. Ένα mid-range PC, σαν αυτό που αγόρασα, κοστίζει 500-700€, ενώ μία κονσόλα τελευταίας γενιάς κοστίζει 250-400€. Όμως, για κάθε ΑΑΑ παιχνίδι στο PC που αγοράζω την ημέρα κυκλοφορίας καλούμαι συνήθως να πληρώσω 40-50€, ενώ ο κονσολάς πληρώνει 50-70€. Επιπλέον, για το PC τιμή προσφοράς είναι το 5€, ή το 10€, ή άντε βαριά το 15€, τη στιγμή που για τις κονσόλες οι τιμές σπάνια πέφτουν κάτω από τα 30€, ακόμα κι αν μιλάμε για ψηφιακή διανομή. Η τιμή του PC παραμένει σταθερή, ενώ η τιμή της κονσόλας πέφτει, όμως η διαφορά που προκύπτει από το software είναι τεράστια. Ακόμα και 1.000€ να είχα δαπανήσει για PC, θα μπορούσα να έχω κάνει απόσβεση της διαφοράς από το software σε βάθος διετίας ή τριετίας. Έτσι, όχι μόνο παίζω φθηνότερα, αλλά κατά συνέπεια παίζω και περισσότερα. Υπάρχει η πρακτική του Steam Sales, όπου κάθε Χριστούγεννα, π.χ., μπορώ να αγοράσω με 40-50€ αρκετά παιχνίδια για να μου κρατήσουν κανένα εξάμηνο, αν όχι παραπάνω, μέχρι το επόμενο Steam Sales το καλοκαίρι, συμπληρώνοντας τη βιβλιοθήκη μου με Humble Bundles έναντι 1€ όποτε μου κάνει κλικ. Με 1€ σε κονσόλα δεν παίρνεις ούτε cosmetic DLC χρωματιστό γάντι για τον χαρακτήρα που χρησιμοποιείς στο online του FPS που παίζεις... Και δεν μιλάμε για χαζοπαίχνιδα. Από Humble Bundle πήρα, π.χ., τα Darksiders, ή το Sleeping Dogs ή το Dark Souls (αν θυμάμαι καλά). Τα παιχνίδια στο PC ξεκινούν από χαμηλότερη τιμή, ρίχνουν τιμή πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο χαμηλά από τις κονσόλες, ειδικά αν μιλάμε για ψηφιακή διανομή, που είναι και ο βασικότερος λόγος που η ψηφιακή διανομή έχει πλέον κύριο μερίδιο αγοράς στο PC.

Στο PC, λοιπόν, μπορείς να φτιάξεις πάμφθηνα μία πολύ μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιχνιδιών. Κι όχι μόνο αυτό. Οι επιλογές που έχεις είναι πολλαπλάσιες από τις κονσόλες. Το PC έχει με διαφορά τις περισσότερες αποκλειστικότητες, τόσο σε ότι αφορά μεγάλες παραγωγές, αλλά κυρίως σε ότι αφορά την indie σκηνή και τα self-published παιχνίδια. Ειδικά με το οικοσύστημα που δημιουργεί η ψηφιακή διανομή, είναι πανεύκολο για τον οποιονδήποτε να εκδώσει περιεχόμενο στο PC χωρίς κανέναν απολύτως μεσάζοντα. Αυτό έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα και πολύ σκουπίδι, όπως ισχύει λόγω πολύ χαμηλού entry level και στις smart συσκευές. Όμως, ακριβώς επειδή στο PC δεν υπάρχει ένα και μοναδικό ψηφιακό κατάστημα, ακριβώς επειδή η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και σε ότι αφορά το εμπορικό κομμάτι, είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγεις το shovelware και είναι πολύ πιο εύκολο για το περιεχόμενο που αξίζει να ξεχωρίσει. Επιπλέον, ότι αγοράζεις το έχεις για πάντα. Το εξήγησα στο προηγούμενο κείμενό μου, οπότε δεν θα το αναλύσω πολύ εδώ. Στο PC που αγόρασα τον προηγούμενο μήνα μπορώ και παίζω άνετα κι απροβλημάτιστα, χωρίς επιπλέον κόστος και συχνά με καλύτερο τεχνικά αποτέλεσμα, οποιαδήποτε παιχνίδι αγόρασα την τελευταία 15τία, αν όχι πιο παλιό. Δεν χρειάζομαι πολλαπλές κονσόλες. Δεν χρειάζομαι τίποτα.

Επιπλέον, στο PC τα παιχνίδια παίζουν συνήθως καλύτερα. Το ξέρω ότι ακούγεται οξύμωρο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τα πολυάριθμα τσαπατσούλικα port από κονσόλες ή το shovelware που κυκλοφορεί στο PC. Ωστόσο, κατά κανόνα ισχύει, ειδικά σε βάθος χρόνου. Το πρόβλημα που υπάρχει με την ανοιχτή πλατφόρμα του PC είναι ότι απαιτεί άλλο προγραμματισμό, απαιτεί από πλευράς δημιουργού μία διαδικασία optimization που να εξασφαλίζει συμβατότητα με την μεγάλη ποικιλία hardware που κυκλοφορεί, σε αντίθεση με τις πολύ συγκεκριμένες κι αμετάβλητες συνθήκες που ισχύουν στις κονσόλες. Στον αντίποδα, όμως, επειδή το PC είναι ανοιχτή πλατφόρμα για όλους, μπορείς να βρεις λύσεις ή και εναλλακτικές ακόμα και πέρα από αυτές που προσφέρει ο εκάστοτε εκδότης. Πέρα από τα mods που δίνουν επιπλέον επιλογές ή περιεχόμενο στα παιχνίδια, υπάρχουν αρκετές φορές που έχω βρει patches ή fixes για προβλήματα σε παιχνίδια από ανεξάρτητες πηγές, ακόμα και για προβλήματα που ήταν "1 στις 100" και για γκαντεμιά μου αντιμετώπισα. Δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Google χρειάζεται. Τόσο απλό. Κι επιπλέον, αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Αποτελεί εξαίρεση. Όλα τα παιχνίδια στο PC περιλαμβάνουν επιλογές παραμετροποίησης, επιτρέποντας στο χρήση να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα και να το φτιάξει. Στην κονσόλα, το παιχνίδι είναι αυτό που βλέπεις. Στο PC, έχεις επιλογές από τους ίδιους τους δημιουργούς.

Για τον τρόπο χρήσης δεν θα γράψω, γιατί είναι καθαρά θέμα επιλογής. Μπορείς να παίξεις κονσόλα σε μεγάλη τηλεόραση και τον καναπέ του σαλονιού. Μπορείς να την έχεις συνδεδεμένη σε ατομική οθόνη και να παίζεις στο δωμάτιό σου. Ομοίως, μπορείς να έχεις το PC σε γραφείο, αλλά αν σε καίει ντε και καλά, μπορείς εξίσου εύκολα να παίξεις στο σαλόνι. Ειδικά με τα σύγχρονα PC, όπου το μέγεθος έχει πέσει πολύ και ο θόρυβος πλέον δεν είναι θέμα (εκτός αν έχεις πέντε ανεμιστηράκια σε overclocked μηχάνημα), δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός να το συνδέσεις στο σαλόνι, με ασύρματο mouse και mini πληκτρολόγιο. Δεν συνηθίζεται, όπως δεν συνηθίζεται η κονσόλα να είναι οπουδήποτε εκτός σαλονιού, αλλά είναι θέμα επιλογής, όχι περιορισμού της κονσόλας.

Είναι άριστη πλατφόρμα το PC; Όχι. Έχεις ιούς. Έχεις διαχειριστικά. Έχεις προβλήματα συμβατοτήτων. Έχεις προβληματισμό με το αν σου παίζει το κάθε παιχνίδι ή όχι (μικρότερο τη τελευταία δεκαετία, αλλά υπαρκτό). Δεν είναι τόσο απλό όσο να βάζεις το δισκάκι μέσα και να παίζεις, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο. 1 στις 10 ή στις 20 φορές στο PC θα χρειαστεί να το ψάξεις λίγο μέχρι να καταφέρεις το παιχνίδι να σου τρέξει. Αν σου χαλάσει κάτι στο PC, καλή τύχη. Η επισκευή δεν είναι συνήθως το ίδιο εύκολη με την κονσόλα. Στον αντίποδα, όμως, συνήθως δεν είναι και τόσο ακριβή όσο με την κονσόλα. Το πιο οδυνηρό είναι τα exclusive που χάνεις. Σύμφωνοι, το PC έχει πολύ περισσότερες αποκλειστικότητες. Ωστόσο, οι τρεις platform holders και ειδικότερα η Nintendo και η Sony έχουν στη φαρέτρα τους μερικά από τα πιο δυνατά IP της βιομηχανίας. Ανάμεσα στους 1st party τίτλους των κονσολών υπάρχουν μερικά από τα σημαντικότερα παιχνίδια του Μέσου, στα οποία δεν έχεις πρόσβαση μέσω του PC. Κάπως έτσι έχουν περάσει από τα χέρια μου και κονσόλες. Μάλιστα, υπήρξαν χρονικές περίοδοι που έπαιζα περισσότερο σε κονσόλα από ότι σε PC. Όμως, οικονομικά, δεν μπορούσα να το συντηρήσω σε βάθος χρόνου.

Το θέμα μου δεν είναι αν το PC είναι η τέλεια gaming πλατφόρμα. Και το αντιμετωπίζω ως gaming πλατφόρμα αποκλειστικά, γιατί στο σπίτι το 95% της χρήσης που κάνω στο PC μου είναι ακριβώς για αυτό. Δεν είναι τέλειο. Αν όμως καλείται κάποιος να επιλέξει μία και μόνο πλατφόρμα, ποια είναι η καλύτερη; Ποια θα του κοστίσει λιγότερο. Ποια θα του δώσει τις περισσότερες και καλύτερες επιλογές σε επίπεδο περιεχομένου; Ποια θα τον κρατήσει για πάντα, επιτρέποντάς του να έχει μία ενιαία βιβλιοθήκη, χωρίς να την χωρίζει σε "γενιές", χωρίς να ψάχνει σε πατάρια;. Όταν έχεις κονσόλα, έχει συγκεκριμένη κονσόλα. Έχεις PS3 ή PS4, που σημαίνει και πρόσβαση σε συγκεκριμένα παιχνίδια. Όταν έχεις PC, έχεις PC. Έχεις πρόσβαση σε ότι παιχνίδι κυκλοφόρησε για την πλατφόρμα ποτέ.

Αν θέλεις να διαθέσεις 2.000€ για να αγοράσεις PC τούμπανο και να ανήκεις στη PC Master Race που υπερηφανεύεται για το 8Κ mod με φωτορεαλιστικά skins που πέρασε στο Skyrim, μαγκιά σου. Αν θέλεις να σκας 70€ κάθε φορά, για να αγοράσεις 5-6 παιχνίδια το χρόνο, επίσης μαγκιά σου. Εγώ αισθάνομαι άβολα με αυτό το έξοδο. Προτιμώ να δώσω 500-600€ μπροστά και μετά να αγοράζω με 100-150€ το χρόνο καμιά 30αριά παιχνίδια. Προτιμώ να παίζω στο γραφειάκι μου, χωρίς να ενοχλώ ή να με ενοχλεί η υπόλοιπη οικογένεια. Προτιμώ να έχω πρόσβαση και συχνά παίζω παιχνίδια που αγόρασα πριν 10 χρόνια, ή πριν 5 χρόνια. Προτιμώ να έχω επιλογές και να ξέρω ότι ακόμα κι αν συναντήσω πρόβλημα, με πολύ λίγο ψάξιμο, ακόμα κι αν ο εκδότης με έχει γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι, θα βρω μία λύση που θα μου δίνει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που ήλπιζα.

Αν πρέπει να διαλέξω μία και μοναδική gaming πλατφόρμα, τότε διαλέγω ξεκάθαρα PC... με το κομπιουτεράκι.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
45 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Altair
    • Γράφεις πολλά,έφτασα μέχρι τη μέση,θα τα ξεχάσω αυτά που θέλω,οπότε γράφω το Part 1:
      1)Με 1 ευρώ δεν αγοράζω τίποτα σε κονσόλα λες.Έχεις δίκιο.Αγόρασα με 80 λεπτά μια ολόκληρη πίστα στο SW The Force Unleashed 2 Day 1.
      2)"για το PC τιμή προσφοράς είναι το 5€, ή το 10€, ή άντε βαριά το 15€, τη στιγμή που για τις κονσόλες οι τιμές σπάνια πέφτουν κάτω από τα 30€, ακόμα κι αν μιλάμε για ψηφιακή διανομή"
      Αγόρασα Castlevania Symphony of the Night για PS3,PSV,2 format δηαλδή,στα 4 ευρώ.
      Διαβάζω το υπόλοιπο κι επανέρχομαι.
      Αλλά ως τώρα βλέπω έναν άνθρωπο που νομίζει ότι τα ξέρει όλα,αλλά στην πραγματικότητα,δεν έχει ιδέα του τι παίζει στις κονσόλες.
      Διάβασα και κάτι για περισσότερες αποκλειστηκότητες,αλλά οκ,δε θα μιλήσω μέχρι να τελειώσω το διάβασμα.
      ΗΙΝΤ:Αν θεωρείς αποκλειστηκότητες τα παιχνίδια προηγούμενων γενιών και τα λογής λογής ΜΜΟ,τότε σε παρακαλώ πολύ μην ξανακάνεις petition για να βγει το Dark Souls στην πλατφόρμα σου.Μην κλαίγεσαι που δεν έπαιξες Red Dead Redemption.Κάνε υπομονή 2 χρονάκια για να παίξεις το GTA 5.
      Αυτό που δνε καταλαβαίνετε οι πισάδες,είναι ότι οι κονσολάδες,δεν γουστάρουν τα exclusives σας.Δεν τα ζηλεύουν.Δεν κάνουν petition.Δεν κλαίγονται για τυς τίτλους που δεν βγαίνουν στην πλατφόρμα επιλογής τους.
      Μόνο άλλα console exclusives έχω δει να ζηλεύουν,ποτέ pc exclusives.

    • Altair
    • Part 2:
      1)Στο PC τρέχουν καλύτερα.Τόσο καλύτερα που το Arkham Knight το αποσύρανε και το ξαναβγάλανε.
      2)Self-published & indies είναι οι αποκλειστηκότητες που μου κοπανάς;Χάρισμά σου.Πάω να παίξω The Order.Ακόμα κι αυτό,καλύτερο είναι.
      3)Πολλαπλές κονσόλες:Έχω στο έπιπλο επάνω,3 κονσόλες.X360,WiiU,PS4 και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.Παίζω multiplatforms,παίζω exclusives,παίζω indies και πάει λέγοντας.
      4)Mods:Στο ΧΟΝΕ,το Fallout 4 υποστηρίζει και mods.Άλλο ένα κάστρο έπεσε.Προσωπικά με βρίσκει αδιάφορο βέβαια.Έχω τόσες παιχνιδάρες,δεν έχω λόγο να στραφώ στα mods.Το ίδιο ισχύει και για τα indies πλην εξαιρέσεων.
      Τα άλλα τα έχουμε ξαναπεί,για το ότι έχεις τα παιχνίδια για πάντα.Σιγά τα ωά.Κι εγώ τα έχω για πάντα,δεν είναι δύσκολο.Απλά συνδέω το εκάστοτε μηχάνημα.Βάζω δισκάκι,παίζω.Ενώ εσύ,μέχρι να κατεβάσεις το παιχνίδι ξανά,να ξαναρυθμίσεις drivers κλπ,εγώ θα έχω ήδη τελειώσει το πρώτο επίπεδο και θα πηγαίνω στο δεύτερο.

      Κοίτα.Γενικά σε συμπαθώ.Μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις,και όταν έγραφες πριν κάνα 9μηνο για δουλειές κλπ,συμφωνούσα σε πάρα πολλά μαζί σου.
      Όμως εδώ φίλε μου,no offense αλλά δεν έχεις ιδέα του τι παίζει.
      Βέβαια γούστα είναι αυτά και μαγκιά σου να επιλέγεις το PC,αλλά μην μειώνεις τους άλλους που έχουν διαφορετική άποψη.
      Εγώ πάντως,θυμάμαι είχα ΧΒΟΧ,μετά πήρα καλό gaming pc και μετά ξαναπήρα κονσόλα,το PS2.Εκεί έπαιζα και σκεφτόμουν συνέχεια ω ρε φίλε τι παίζω τώρα.Στο pc μόνο τα Half Life 1 & MOH Pacific Assault με έκαναν να νιώσω έτσι.Και μετά πήρα PS2,έπαιξα Shadow of the Colossus,God of War,Resident Evil 4 (exclusive τότε),Devil May Cry series,Onimusha series,Ico,Okami,Metal Gear Solid 3.Και όλα με έκαναν να νιώσω αυτό το πράγμα.

    • Roronoa
    • Ανυπομονώ να δω τους ασκους του αιολου να ανοιγουν.

      Απλα επειδη σχετικα με το κοστος θα δουν πολλα τα ματια μας, να αναφερω και εγω ποσο μου κοστιζει το Pc gaming και γιατι δεν προκειται ποτε ξανα (αν δεν αλλαξουν τα πραγματα) να ασχοληθω σοβαρα με console gaming.

      Φετος, για το 2015, προσθεσα στην ψηδιακη βιβλιοθηκη μου πανω απο 250 παιχνιδια, τα λεφτα που "εβγαλα" απο την τσεπη μου τα μετρησα και ειναι 115€
      Φυσικα πολλα απο αυτα ειναι.. crapware, αλλα ακομα και αν ξεχωρισουμε τα παιχνιδια που πραγματικα αξιζει να ασχοληθεις ειναι και παλι παρα παρα πολλα.
      Δεν θα τα μετρησω ολα αλλα ειχα τσεκαρει ποσα απο αυτα ειναι διαθεσιμα και στις κονσολες. Ειναι 27 παιχνιδια (μπορει και παραπανω).
      Ποσα χρηματα θα επρεπε να δωσω για να αποκτησω αυτα τα 27 παιχνιδια σε κονσολα? Ακομα και αν εδινα μονο 5€ για το καθενα μεταχειρισμενο (το οποιο ειναι λιγο ονειρο) θα ειχα δωσει 135€ και φυσικα θα ειχα μονο τα 27.
      Οποτε ενα μικρο μειδίαμα το βγαζω οταν διαβαζω για το symphony of the night στα 4€

      Οταν επαιζα σε κονσολες επαιζα/αγοραζα 10;15; παιχνιδια τον χρονο. Παντα με ανταλλαγες μεταχειρισμενων κτλ. Εχει περασει καιρος αλλα και παλι για εμενα το console gaming ειναι πολυ ακριβο.
      Τωρα εχω την δυνατοτητα να παιζω καμια 50αρια παιχνιδια τον χρονο και πραγματικα το απολαμβανω. Και δεν βαζω μεσα καν τα F2P.

      Οσο για την PC master race των 4κ και 120fps ουτε εγω ανηκω σε αυτην, το τωρινό PC μου αντε να μου κοστισε 450€ και ακομα θελει μια αναβαθμιση στην cpu οπου θα την τραβηξω οσο με παιρνει. Pc gaming μπορεις να κανεις και με λιγα λεφτα και κατα την γνωμη μου αξιζει.

      @altair


      Aντε ρε συ αγορασες μια ολοκληρη πιστα με 0.80€ και day1? :P

    • Altair
    • Crapware,well said.
      Μπήκα μία στο store του PSN κι έχει παιχνιδάρες με 4.5 ευρώ όπως Dead Space,The Darkness 2 και άλλα.
      Όσο για αυτό που λες Roronoa για τα πόσα έδωσες,1) αν θέλουμε σε πιστεύουμε,2)άντε πες σε πιστεύουμε,και;
      Πάω να παίξω τα console exclusives μου κι ας τα πλήρωσα παραπάνω.
      Γεια χαρά.

    • Roronoa
    • @altair

      The darkness 2? Αυτο που αγορασα 1$ μαζι με το bioshock και το the bureau? Το dead space ειναι αυτο που πηρα δωρεαν; :P

      Μην με πιστευεις(δεν θα κατσω να ποσταρω receipts), απλα εγραψα την αποψη μου, δεν υπαρχει "και;"

      Παλι bloodborne θα παιξεις; :P

    • BigBOSS
    • φιλε μου Lovesfool μου φαινεται δεν έχεις καταλαβει τι σημαινει PC Master Race, πάντως δεν ειναι το παρακάτω"

      "Η βασική μου πλατφόρμα διαχρονικά είναι όντως το PC, όμως η λογική της PC Master Race, ότι δηλαδή όλα πρέπει να είναι σε ανάλυση 8K, να παίζουν στα 1.000 frames per second, ότι το κάθε μηχάνημα πρέπει να έχει 8 κάρτες γραφικών με crossfire και ψήκτρες με υγρό άζωτο για να αντέξει το overclocking"

      μην αναπαραγεις τέτοιες ανακριβειες και κανεις feed the trolls

      PC Master Race ανηκεις αν παιζεις στο pc και αποδεχεσαι πως ειναι η καλύτερη πλατφορμα.

    • Ada23
    • Προσωπικα λατρευω την κονσολα (ps3-ps4).
      Ολα τα επιχειρηματα και απο τις δυο πλευρες ειναι λογικα,αλλα τελικα ειναι θεμα γουστου.Για παραδειγμα,επαιξα τα παιχνιδια της σειρας Assassins Creed και Batman στον υπολογιστη (δεν εχω gaming υπολογιστη,αλλα μια καλη καρτα γραφικων.) και μου ειχε κολλησει η ιδεα οτι μονο στον υπολογιστη παιζονται αυτα,επειδη ειναι πιο ευκολο να τα παιξεις.
      Ε προσφατα επαιξα το Arkham knight στην Ps4 κονσολα και το Assassins creed Rogue στο ps3 και θα ηθελα να ειχα παιξει και τα υπολοιπα στην κονσολα,ισως επειδη μου δινει μια καθαρα gaming αισθηση.Συν του οτι μου αρεσουν τα trophies. :D
      Εχω διαβασει πολλα και καλα επιχειρηματα εδω,οπως το αν εφτιαχνα λιγο τον υπολογιστη μου,επαιρνα ενα καλο χειριστηριο που να συνδεεται με υπολογιστη (αυτα που εχω ειναι της πλακας) και συνεδεεα τον υπολογιστη με την τηλεοραση να ειχα καλυτερη gaming εμπειρια,μιας και τα παιχνιδια στον υπολογιστη παιζουν με καλυτερη αποδοση,αλλα προς το παρον προτιμω τις ταπεινες κονσολες μου. :D

      Ακομα και τα φτηνα παιχνιδια του bundle δε θελω να τ'αγοραζω αν υπαρχει καποιο αντιστοιχο σε κονσολα (ετσι τελικα κατεληξα να μη παρω την ωραια προσφορα της capcom).

      Οσον αφορα το θεμα που ειναι η βιβλιοθηκη,οντως στον υπολογιστη σου δινεται η δυνατοτητα ν'αγοραζεις πολλα παιχνιδια,οχι απαραιτητα καλης ποιοτητας,αλλα σε καλη τιμη και να γεμισεις τη βιβλιοθηκη σου.Νομιζω ομως οτι τα πραγματικα καλα παιχνιδια που ειναι φτηνα ειναι λιγα,οποτε και παλι η βιβλιοθηκη καλων παιχνιδιων ειναι περιορισμενη.

      Βεβαια εχω οντως μια μεγαλη βιβλιοθηκη στον υπολογιστη με indies,visual novels,Puzzles,που δεν απαξιω καθολου,αλλα μεγαλυτερη ψυχαγωγια μου προσφερουν τα παιχνιδια που παιζονται σε κονσολα.Συν του οτι μισω το να ψαχνω για αλλαγη σε drivers και flash ... καθε φορα που βαζω ενα παλιο παιχνιδι. :D

      Εκανα κι εγω σεντονι.Οποτε με λιγα λογια αυτο που θελω να πω ειναι οτι τελικα ειναι θεμα επιλογων του καθε ανθρωπου,του τι τον ευχαριστει και οχι τοσο της λογικης.

    • Roronoa
    • @bigboss

      Ακριβως αυτο. Ολοι εμεις που χρησιμοποιουμε τον ορο (κυριως για χαβαλε μιας και ξερουμε ποσο τσιτωνει τους κονσολαδες και μεταξυ μας) δεν σημαινει πως ολοι ειμαστε high end users. Βασικα, συμφωνα με το reddit του PCMR, δεν χρειαζετε να εχεις καν pc απλα να αποδεχεσε πως το PC ειναι η καλυτερη πλατφορμα :P

    • BigBOSS
    • high end user;

      με cpu 2008 (ι7 920) καρτα του 2013 (GTX 770) και ουτε καν 8 gb ram, τουλάχιστον εγω μαματο 144hz Βenq monitor.

      ακριβως, ουτε καν pc δεν χρειάζεται να εχεις.

    • Roronoa
    • @bigboss

      Καποιοι ακουνε pc master race και νομιζουν πως αφορα σε χρηστες με διπλες titan x, 32gb ram και i7 5960x

    • joehok
    • ρε παιδια μην μαλωνεται παλι.....ελεοσ.
      1)τα παιχνιδια στον υπολογιστη ειναι πιο φθηνα.....ειναι πως να το κανουμε και με εκπτωση και χωρις ....και τα τζαμπα ειναι πιο πολλα και τα free to play.....τωρα συγνωμη αλλα να κανεις καλο και μετριο υπολογιστη δεν ειναι φθηνο...εκατο ατομα να γραψουν κατι τετοιο εχει αλλα εκατο που καναν λαθοι η βρηκαν καποιο εμποδιο και τελικα πεσαν οικονομικα εξω......παρακαλω να σταματησει γιατι εχει γινει κουραστικο...δεν εχει νοημα να λεει ο καθενας πως πηρε μεταχειρισμενο η αμεταχειριστο προιον..
      2)οι παλιες κονσολες ειχαν ενα πλεονεκτημα οτι δεν ηταν υπολογιστες .κλικ κουμπακι και επαιζες( βλεπε ν64)
      τωρα γινονται ολο και πιο πολυ πολυεργαλεια και οσο και να προσπαθουν παντα θα ειναι βηματα πισω...
      βεβαια παντα υπαρχει μια καλυτερη προσβαση.....
      3)παροτι δεν παιζω παιχνιδια τυπου gta red dead κτλ τα θεωρω την αχιλειος πτερνα στους υπολογιστες καθως πολυς κοσμος σε αμερικη και ευρωπη τα αγοραζει αμμεσα δεν μπορει να περιμενει να βγουν σε υπολγιστη.
      4)τελος για την βιβλιοθηκη νομιζω καλο ειναι να εχεις οπουδηποτε ενα διαχειρισιμο αριθμο παιχνιδιων ωστε να μπορεις να τα επισκεφτεις γιατι αν εχεις παρα πολλα ειτε σε pc eite se konsola απλα θα τα κοιτας οσο ευκολα και να παιζουν.αυτα απο μενα καλη συνεχεια σε ολους.
      ..

    • Deathracer2009
    • Console Gamers Vs PC Gamers

      Εpisode II
      The Return of Lovesfool

      Απο τις 21/10 διαθεσιμο στους κινηματογραφους. Η πωληση των εισητηριων γινεται σε επιλεγμενες αλυσιδες καταστηματων.

      Μην το χασετε!!!!

    • Altair
    • @Roronoa:Όχι,τώρα παίζω Arkham Knight.Ούτε bugs ούτε glitches ούτε προβλήματα,τίποτα.Εσύ τι θα παίξεις;Άσε με να μαντέψω,κλασσικά crapware ε;
      Δικιά σου λέξη χρησιμοποιώ,από σένα την έμαθα μόλις σήμερα. :P
      @BigTroll:σταμάτα την καραμέλα με την mustard race.Μέχρι πριν μερικά χρόνια υποστήριζες PS3.Τώρα που τα πισί το ξεπέρασαν υποστηρίζεις τα πισί.Εν ολίγοις,είσαι πισάς μαϊμού.
      Τέλος,εγώ αυτή τη στιγμή που είμαι στο site βλέπω από πίσω διαφήμιση για παιχνίδι κονσόλαςΚαι αυτό συμβαίνει παντού.Γιατί άραγε;Γιατί consoles uber alles.Απλό.

    • vonzuchter
    • @Αltair προφανως εισαι νεαρος για να λες οτι το PC δε σου εχει δωσει την αισθηση "πω πω τι παιζω"... Αστο... Οταν βαζαμε εμεις τις powervr καρτες ή τα voodoo τσιπακια και παιζαμε quake ή για να μη παω πιο παλια , οταν ανοιγαμε την αμιγκα και παιζαμε defender of the crown , δε θα το νιωσεις ποτε αυτο. Τεσπα... Λοιπον δε χωραει ΚΑΜΙΑ αμφιβολια οτι 1)για οποιον δεν εχει κολληματα , 2)για οποιον δε του αρεσουν οι ανουσιες κοντρες , 3) για οποιον θελει μια ολοκληρωμενη gaming εμπειρια και οταν λεμε ολοκληρωμενη εννοουμε ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ να παιζεις δηλαδη strategy , simulators , mmos , adventures , sportsims , fps , 3rd person shooters και γενικα οτι τραβαει η ψυχη του και οτι μπορεις να φανταστει και κατι πολυ βασικο , για οποιον 4) ξερει να παιζει με keyboard+mouse 5) για οποιον θελει καλυτερα γραφικα 6) για οποιον εχει λεφτα να διαθεσει για ΜΟΝΟ ΜΙΑ πλατφορμα και για μονο ενα μηχανημα τεχνολογιας σπιτι του , το PC ειναι απλα η καλυτερη επιλογη. Δεν εχει νοημα να προσπαθει να επιχειρηματολογησει καποιος για το αντιθετο γιατι απλα γινετε ρεζιλι.

      Εχει καποια πλεονεκτηματα και η κονσολα αδιαμφησβητητα με σημαντικοτερο αυτο της ευκολιας και της απλοτητας και της αμεσοτητας και με δευτερο σημαντικοτερο της χαμηλοτερης αρχικης τιμης πχ δινεις 250-300 ευρω και παιρνεις κονσολιτσα. , ομως σε βαθος χρονου αυτο το πλεονεκτημα χανεται γιατι πλεον τα παιχνιδια στο PC ειναι πολυ φτηνοτερα δε μπορει να γινει καμια συγκριση.

      Τελικα φτανουμε παντα στα εξης που εχω γραψει αμετρητες φορες. Η επιλογη που θα κανεις εχει να κανει με το τι λεφτα θες να διαθεσεις , τι εμπειρια gaming θες να εχεις οσον αφορα τον τεχνικο τομεα και τα γραφικα , και τελος τι παιχνιδια παιζεις. Εμενα πχ το αγαπημενο ειδος παιχνιδιων ειναι τα strategy. Αν δεν τοταλιαστω (τοταλ γουωρ) αν δεν σιβιλιαστω (civilization) 15-20 ωρες το μηνα δε μπορω. Με μοναδικη πλατφορμα τη κονσολα , απλα δε καλυπτομαι. Τι να μου κανει ρε Altair το PS4?

      Περα ομως απο τα βασικα υπαρχουν και δεκαδες αλλοι λογοι που οδηγουν καποιον στην επιλογη. Πχ ηξερα ενα παιδι πορωμενος gamer που δε μπορεσε ποτε να παιξει στη κονσολα. Αγορα xbox το εφαγε η μαρμαγκα, Αγορασε στη συνεχεια ps3 το ιδιο... ο λογος? οταν παιζει θελει να εχει διπλα του τη τηλεοραση για συντροφια. Παιζει στο PC και εχει και αναμμενη τηλεοραση. Μου φανηκε αστειο αλλα αυτο το απλο πραμα τον κανει να μη γουσταρει τη κονσολα.
      Υπαρχουν ατομα που δε μπορουν πχ να παιξουν με mouse+keyboard. Aπλα δε μπορουν , ουτε εχουν τη διαθεση να κατσουν να μαθουν. ή υπαρχουν ανθρωποι που εχουν σπιτι τους σοβαρο προβλημα χωρου και δε μπορουν να εχουν γραφειο και pc. Πχ ενα φιλαρακι μου ειχε παει να ζησει στην Ηγουμενιτσα 3 χρονια για επαγγελαμτικους λογους και ο εργοδοτης που του παρειχε στεγη του εδωσε να μενει ενα στουντιακι 18 τμ... ε αφησε το pc σπιτι και πηρε ps2...
      Παιδες δεν εχει νοημα αυτη η συζητηση. Εχει να κανει καθαρα με προσωπικη επιλογη. Ωστοσο οποιος εχει λογικη δε μπορει να με σοβαρο αντιλογο οτι το PC απλα προσφερει περισσοτερα. Πως να το κανουμε δηλαδη

    • Roronoa
    • @altair

      και εγω σημερα την "δημιούργησα" ;p βασικα crapware σημαινει κατι αλλο ;p
      Η σωστη λεξη που επρεπε να γραψω ειναι μαλλον shovelware (που και παλι δεν εχει ακριβως αυτο το νοημα) αλλα η αληθεια ειναι πως πλησιαζουμε σε νεο επιπεδο ορισμενες φορες στο steam.

      Εγω παιζω dmc, shovelware/crapware κτλ σπανια τα πλησιαζω. Ευτηχως στο steam εχουμε βαθμολογιες/reviews χρηστων και metacritic και τα ξεχωριζουμε.

      Πραγματικα αναωρτιεμαι παντως αν αυτα που γραφεις τα πιστευεις η προσπαθεις να τρολλαρεις.

      οπως:

      "Τέλος,εγώ αυτή τη στιγμή που είμαι στο site βλέπω από πίσω διαφήμιση για παιχνίδι κονσόλαςΚαι αυτό συμβαίνει παντού.Γιατί άραγε;Γιατί consoles uber alles.Απλό."

      Νομιζω και οι δυο ξερουμε γιατι συμβαίνει αυτο και δεν νομιζω να κανει καποια πλατφορμα ανωτερη απο καποια αλλη.

      2/10 ;p

    • vonzuchter
    • @Lovesfool εχεις ξεχασει σε ολα τα κειμενα ενα αλλο σημαντικο πλεονεκτημα του PC που βεβαια δεν αφορα τον πολυ κοσμο αλλα ειναι σημαντικο.. τους emulators. Αυτη τη στιγμη στο PC μου εχω δευτερο σκληρο 2 ΤΒ με ΟΤΙ μπορεις να φανταστεις κυριολεκτικα μεσα. ΟΛΑ τα κλασσικς απο μεσα δεκαετιας 80 και περα. Εχω emulators για οτι υπολογιστη ειχα , εχω καταφερει να συγκεντρωσω ΟΛΑ τα αγαπημενα μου παιχνιδια απο 8 ετων και περα που ξεκινησα να παιζω. Εχω arcade emulators , CPS1 και 2 , Neo-Geo , SNES , N64 , Wii , PS1 , Amstrad 6128 και φυσικα ο αγαπημενος μου γιατι ανεβασα την πρωτη μου γκομενα την αμιγκουλα στο παταρι , ο UAE ο emulator της amiga. Aυτη την εμπειρια πχ δε στη προσφερει η κονσολα τι να λεμε. Κατι πηγε να γινει εκει στο psp αλλα δε τραβηξε και ειναι και το προβλημα της χωρητικοτητας. Και φυσικα και ξεχναμε και dosbox ετσι? το τι εχω παιξει τα τελευταια χρονια εκει δε λεγεται... Αλλα που να τα ξερει ο Altair αυτα μου εμαθε το gaming απο το resident evil. Καλες οι κονσολες δε θα μπορουσα να ζησω χωρις αυτες , ουτε μπορω να φανταστω πως θα ηταν τα παιδικα και τα εφηβικα μου χρονια χωρις SNES και Atari Lynx και PS1 αλλα οι υπολογιστες διαχρονικα ηταν απλα πιο ολοκληρωμενες πλατφορμες...

    • joehok
    • το να εχεις εμουλειτορς με 1.000.000 παιχνιδια δειχνει ποσο σεβεται καποιος τα παιχνιδια....
      επισης οι πισαδες που λενε οτι ειναι αδιαπραγματευτη η δυναμη τους δεν τους ειδα ποτε να αγορασαν κανα arcade cabinet τις προηγουμενες δεκαετιες.. ....ενταξει εξαλου ολοι οι ευρωπαιοι και ελληνες γκειμερς λογο του υπολογιστη τους κανουν με τα κομματακια τους ιαπωνες street fighter παιχτες. εχουν παρει τοσα πρωταθληματα επειδη καθονται στην απολυτη γκειμινγκ εμπειρια........δυστυχως παλικαρια η απολυτη γκειμινγκ εμπειρια μπορει να βρεθει και σε game boy και σε πισι αλλα δυστυχως καληνυχτα.

    • Altair
    • Von πως στα κομμάτια σε λένε,τράβα να παίξεις με την αμιγκούλα σου και άσε μας που θα μας πεις με ποιο παιχνίδι μάθαμε τα videogames,ξερόλα της κακιάς ώρας.Όταν οι άλλοι μου λέγανε για το Quake και την Voodoo 2,εγώ έλιωνα παιχνιδάρες που έχουν γράψει ιστορία όπως Metal Gear Solid,Silent Hill,Tekken,Final Fantasy 7,Crash Bandicoot,Gran Turismo κ.ά.Δε λέω ότι το Quake δεν έγραψε την δικιά του ιστορία,ειδικά το 2 που έλιωσα στο PS1 και το 3 Arena που έλιωσα σε υπολογιστή στη σχολή,αλλά που είναι τώρα;Ποιος το μνημονεύει;Ποιος ζητάει ένα Quake 5;
      Πρώτη μου εμπειρία με Videogames ήταν με ένα Atari 2600,άσχετε.Το μικρόβιο μπήκε όμως όταν έπαιξα Super Mario Land ασπρόμαυρο χωρίς γραφικάρες και λοιπά αχρείαστα,καθώς και Street Fighter 2 σε arcade.
      Πάμε τώρα στο θέμα emulators.Εδώ έχει γέλιο η υπόθεση.Έχεις emulators για Neo-Geo , SNES , N64 , Wii , PS1.
      Ξέρεις τι είναι όλα αυτά έτσι;ΚΟΝΣΟΛΕΣ.Γιατί εγώ να παίξω σε παλιότερες κονσόλες,δεν έχω παιχνίδια στις καινούριες;Έχω.Άρα;Αχρείαστοι οι emulators.Άσε που πολλά τα έπαιξα και τα βίωσα στην εποχή τους.Εσύ που τότε είχες υπολογιστή και έπαιζες Quake κάτσε παίξτα τώρα.100 χρόνια μετά.Μπράβο ρε μεγάλε,είσαι πολύ μάγκας.Όντως ανώτερο το πισί τι να λέμε.

    • mastkwstas
    • @Altair

      Προσωπικά διαβάζοντας το άρθρο δεν είδα πουθενά να προσπαθεί να μειώσει τις κονσόλες, μόνο να επιχειρηματολογήσει στα πλεονεκτήματα του PC. Μόνο εσένα βλέπω να προσπαθείς να μειώσεις τις επιλογές των άλλων. Τελείως διαφορετικό να σου αρέσουν τα παιχνίδια των κονσολών περισσότερο με το να υποστηρίζεις ότι το PC δεν έχει βγάλει ποτέ παιχνίδι που να έχει αφήσει ιστορία.

    • mastkwstas
    • Metal Gear Solid,Silent Hill,Tekken,Final Fantasy 7,Crash Bandicoot,Gran Turismo, Shadow of the Colossus,God of War,Resident Evil 4, Devil May Cry series,Onimusha series,Ico,Okami,Metal Gear Solid 3 και μετά χαριστικά δίνεις και ένα Half-Life 1 στο PC.

      Επαναλαμβάνω, δεν έχω πρόβλημα να προτιμάς εκείνα από τα classics του PC άλλα δεν νομίζω ότι μόνο ένα παιχνίδι έχει αφήσει ιστορία με πλατφόρμα προέλευσης το PC.

      Επίσης δεν μου απάντησες που ακριβώς το άρθρο μειώνει τις κονσόλες.

    • BigBOSS
    • Vonzuchter
      " για οποιον εχει λεφτα να διαθεσει για ΜΟΝΟ ΜΙΑ πλατφορμα και για μονο ενα μηχανημα τεχνολογιας σπιτι του , το PC ειναι απλα η καλυτερη επιλογη."

      ακριβώς

    • Jim P
    • Δε μας κάνεις τη χάρη ρε lovesfool; Ένα συγνώμη για τους "Χούλιγκανς" είπες; τα γραπτά σου φταίξανε;

      Άντε μου στον Άδη...

    • vonzuchter
    • @Altair σιγα την ιστορια που εγραψε το metal gear και το tekken και το crash και το gran turismo (XAAXAXXAXXAAX).... ε ρε τι αλλο θα ακουσουμε. Καλα ειδικα αν μιλας για ps2 εποχη εισαι απλα γραφικος... Την εποχη εκεινη τα παιχνιδια που ειχε το PC και τα γραφικα ηταν 3 γενιες μπροστα το λιγοτερο. Απο την HD εποχη και περα μπορει να αρχισει να γινετε εστω συγκριση με το PC gaming. Τοτε που επαιζες εσυ Metal Gear οι PCαδες τα ειχαν ξεπερασει αυτα και παιζανε Unreal Tournament.... Για να μη παμε σε ειδη που ποτε δε προσεφερε η κονσολα , ΠΧ real time strategy κτλπ. Μη προσπαθεις αλλο γινεσαι απλα αστειος. Δε μπορει να συγκριθει η εμπειρια του PC με αυτη της κονσολας. Αλλη φαση το ενα αλλη το αλλο. Ειδικα μεχρι την εποχη PS2 η διαφορα ηταν χαοτικη. Ουτε online δεν ειχαν τοτε οι κονσολες και εμεις παιζαμε απο τα mid 90's οnline. Real time strategy , adventures και ενα σωρο αλλα ειδη με αφοσιωμενους παικτες υπαρχουν που απλα στις κονσολες δε θα δουμε ποτε κυριως για εμπορικους λογους. Ενω αυτος που παιζει πιου πιου fps-ακια με το PC θα καλυφτει. Και COD θα παιξει και Battlefield και οτι θες. Οσο προσπαθεις τοσο ρομπα γινεσαι ρε φιλε. Ξεκολλα. Ο Loves δεν ειπε τιποτα παραπανω απο το αυτονοητο. To PC προσφερει απλα περισσοτερα. Τελεια και παυλα. Τωρα αν εσυ θες να αποδειξεις οτι η γη δεν ειναι στρογγυλη καλη επιτυχια.

    • lovesfool
    • Χαίρομαι που για άλλη μία φορά ο χώρος με τα σχόλια γίνεται πεδίο για να ξετυλίξει ο καθένας του λόγους που για τον ίδιο προσωπικά, η πλατφόρμα που έχει επιλέξει, είναι η καλύτερη επιλογή... not...

      @ Altair. Μπορείς να αντιπαραθέσεις χίλια επιχειρήματα. Το κόστος, όμως, δεν είναι ένα από αυτά. Στις κονσόλες βρήκες κάτι με 5€ και πανηγύρισες; Γιατί εμείς στα PC, ειδικά τα τελευταία 4-5 χρόνια, έχουμε μάθει αν βλέπουμε κάτι πάνω από 10€ να μας φαίνεται ακριβό... Εγώ έτσι τουλάχιστον αισθάνομαι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να περιμένεις μερικούς μήνες (ή ώρες, αν πρόκειται για παιχνίδι που εκδίδει η Square Enix) και να το δεις να φιγουράρει σε Steam Sale, GOG Sale, Humble Bundle και πάει λέγοντας.

      @ mastkwstas. Αυτό ακριβώς το επιχείρημα έπρεπε να χρησιμοποιεί ο Altair. Είναι το πιο αποστομωτικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Βέβαια, το αναφέρω και στο κείμενό μου. Η πλειοψηφία των παιχνιδιών - σταθμών προέρχεται από τις κονσόλες και κυρίως από τους 1st party. Έχει και το PC σημαντικά παιχνίδια που έχουν πάει το Μέσο μπροστά, όμως οι κονσόλες σε αυτό το κομμάτι δεν πλησιάζονται. Εκεί γεννιούνται κι εξελίσσονται οι περισσότεροι νέοι τρόποι χειρισμού, εκεί γεννιούνται τα περισσότερα νέα genre, εκεί υπάρχουν τα πιο τρανταχτά IP (Mario, Zelda, God of War, Uncharted και πάει λέγοντας), εκεί είναι η αιχμή του δόρατος διαχρονικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μεγάλες παραγωγές. Νιώθω ελλιπής που χρειάστηκε να πάει 2008 για να γνωρίσω το Legend of Zelda κι ο Link ή να παίξω Ocarina of Time. Νιώθω ελλιπής που δεν έχω παίξει ακόμα Shadow of the Colossus ή Journey ή The Last of Us. Δεν είναι τέλειο το PC. Δεν τα έχει όλα. Καμία πλατφόρμα δεν τα έχει όλα. Απλά το PC προσφέρει πολύ περισσότερα, με αρκετά χαμηλότερο κόστος.

      @ vonzuchter. Emulators; Really; Αυτό είναι επιχείρημα υπέρ του PC; Όπως το βλέπει ο καθένας, υποθέτω. Προσωπικά θεωρώ την επιλογή λάθος, τόσο σε επίπεδο πειρατείας (μεγάλη συζήτηση, για άλλο σεντόνι), αλλά και σε επίπεδο εμπειρίας. Δεν είναι το ίδιο να παίζεις κάτι σε emulator μετά από τόσα χρόνια με το να το παίζεις στην εποχή του και δεν είναι το ίδιο να το παίζεις σε emulator με το να το παίζεις στη κονσόλα για την οποία φτιάχθηκε.

      @ Jim P. Περιεργάζομαι ένα ξεχωριστό σεντόνι για αυτό το θέμα. Πιθανότατα το επόμενο κείμενό μου την άλλη εβδομάδα να είναι αφιερωμένο σε αυτό ακριβώς το πράγμα.

    • vonzuchter
    • @lovesfool απλα το παρεθεσα ως μια ακομα αποδειξη του τι μπορει να προσφερει το PC... και emulators θα παιξεις κατα κανονα πολυ παλια πραματα. Το ρετρο γκεημινγκ ειναι χομπι οπως σου ειπα και στο αλλο ποστ σου. Το να στησεις παλιες κονσολες να καθεσαι να παιζεις ειναι κατι που εκανα για πολλα χρονια αλλα τελειωσε οριστικα μετα το παντοφλιδι που επαισε. Παταρια κτλπ τελος. Το Emulator ειναι λυση. Τωρα πειρατια τι εννοεις. Το οτι κατεβασα πχ παιχνιδια του atari lynx που δεν απεκτησα τοτε ειναι πειρατια? αφου ειναι abandonware. Τεσπα. Απλα για οποιους εχουν το χομπι του retrogaming παλι το PC ειναι η επιλογη που θα κανουν . Εκτος αν εχεις τα καραφραγκα και τη καρασπιταρονα να εχεις playroom να στησεις παλιες κονσολες.

    • vonzuchter
    • ή να αγοραζεις cabinets που εγραψε και ενας ποιο πανω αλλα αυτα ειναι ακριβα χομπι. Βαζεις το mame και κομπλε

    • nickgekas
    • Ρε μπαγάσα lovesfool αν και μου αρέσει η ροή του λόγου σου και τα σωστά ελληνικά ανέκαθεν με ενοχλούσε το ύφος σου και συνεχίζει να με ενοχλεί γιατί νομίζεις ότι είσαι παντογνώστης, αλλά σχεδόν πάντα βλέπεις ή γνωρίζεις την μισή αλήθεια.
      Τα σημεία στα οποία διαφωνώ είναι πολλά μέσα στο κείμενο και θα πρέπει να κάνω κι εγώ σεντόνι. Πολλές φορές μου θυμίζεις σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.
      Θα σταθώ σε μόνο σε ένα θέμα, που αφορά το υποτιθέμενο μικρότερο κόστος του PC με τα steam sales και το PC "δεκαετίας" με το οποίο έπαιζες πράσφατα παιχνίδια 3ετιας όπως είπες.

      Tο κόστος PC gaming και console gaming μακροπρόθεσμα είναι ΙΔΙΟ αν βέβαια θέλεις να παίζεις τα παιχνίδια στην ώρα τους και δεν αρκείσαι να παίζεις Mass Effect και Dark Souls το 2015. Είναι θέμα χειρισμών και με ποιο τρόπο παίρνεις software, γιατί ξεχνάς ένα βασικό πράγμα την αξία του retail τίτλου στις κονσολες που μπορείς να μεταπωλήσεις, ενώ το έχεις πάρει ήδη μεταχειρισμένο και να το δώσεις στην ίδια ή και μεγαλύτερη τιμή αν αγοράσεις έξυπνα. Το pc retail παιχνίδι δεν θέλω να σε στεναχωρήσει αλλά έχει μηδενική αξία γιατί έχει υποβαθμιστεί τόσο από τα Steam Sales όσο και από την πειρατία.

      Ναι, είναι σαν ενοίκιο, αλλά μην νομίζεις ότι και εσύ μέσα από το Steam δεν "νοικιάζεις" τίτλους.. Και μάλιστα πολλές σαβούρες που τις βλέπεις να κάθονται στο Steam list και κομπάζεις με υπερηφάνεια το πόσους τίτλους έχεις να πάιξεις (αλλά τελικά δεν θα παίξεις ποτέ).

      Ένα πραγματικά δυνατό επιχείρημα που ρίχνει το κόστος του PC gaming σε σχέση με το console gaming, είναι κάτι στο οποίο δεν γίνεται αναφορά στο κείμενο σου και αφορά την συνδρομή για να παίζεις multiplayer στις κονσόλες σε σχέση με το PC. Βρήκες τόσα και τόσα υποκειμενικά επιχειρήματα και δεν έβαλες το μοναδικό τρανταχτό και αντικειμενικό επιχείρημα!

      Όπως και να χει αν βάλεις 700ευρώ για καλό PC (βάλε και οθόνη, περιφερειακά κτλ) και με δεδομένο ότι θα πας μέσα 3-4 χρόνια για αλλαγή κάρτας γραφικών που θα κοστίσει άλλα 250 ευρω πάμε στα 950€ για ένα κύκλο ζωής 7ετιας.

      Στο ίδιο διάστημα δίνεις 350-400ευρώ για κονσόλα + 350ευρώ για 7 χρόνια για να παίζεις online= 750ευρώ.
      Τώρα το πως θα πάρεις το software είναι καθαρά όπως είπα θέμα χειρισμών και κατά πόσο σε ενδιαφέρει να έχεις είτε ψηφιακή είτε retail συλλογή, είτε απλά να παίζεις τα παιχνίδια στην ώρα τους και να πηγαίνεις παρακάτω.

    • Altair
    • @Lovesfool:Έχω δώσει ήδη τα επιχειρήματά μου πάνω στο θέμα αποκλειστηκότητες.Ξαναδιάβασε.
      @MastKwstas:Εμένα αυτό μου άρεσε φίλε μου,αυτό έγραψα.Έγραψα και το MOH Pacific Assault.Για πολλούς τα 2 Half Life είναι τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών.Έβαλα το ένα από αυτά τι άλλο θες να βάλω δηλαδή;
      Age of Mythology,Warcraft 3,Civilization 3 και άλλα που έπαιζα τότε;Δε λέω ότι δεν είναι καλά παιχνίδια,απλά δεμου δώσανε αυτήν την αίσθηση της εμπειρίας πως να στο πω;Ένιωθα ότι παίζω ένα καλό παιχνίδι,αλλά όχι ότι βιώνω κάτι μοναδικό.Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.
      @Vonτσούχτερ:Δεν έγραψε ιστορία το MGS;Οκ δεν έχω να πω τίποτε άλλο,ο κόσμος που διαβάζει καταλαβαίνει ότι είσαι ΑΣΧΕΤΟΣ.
      Pfff,Unreal Tournament λέει (DREAMCAST).Real time stretegy λέει (Warcraft 2,Theme Park,Theme Hospital,Red Alert PS1).Online λέει (SEGA SATURN,DREAMCAST).
      Περιττό να πω ότι το Online ακόμα και τώρα μου είναι άχρηστο βέβαια.
      @Lovesfool:Κάτι ακόμα.Δε χάρηκα που τα βρήκα 5 ευρώ και 4.5.Χάρηκα διότι πάνω σε αυτό που έγραψες,μπορώ να σε βγάλω λάθος.Άλλωστε ότι υπάρχει retail θα αγοραστεί retail.Να σου θυμίσω μία τι έγραψες κιόλας.
      "Επιπλέον, για το PC τιμή προσφοράς είναι το 5€, ή το 10€, ή άντε βαριά το 15€, τη στιγμή που για τις κονσόλες οι τιμές σπάνια πέφτουν κάτω από τα 30€, ακόμα κι αν μιλάμε για ψηφιακή διανομή".
      Το βλέπεις λοιπόν ότι βλέπεις τα πράγματα όπως εσύ γουστάρεις και ότι έχεις άδικο;
      Όχι ως προς την επιλογή σου,αλλά ως προς αυτά που γράφεις.
      Προτιμάς τον υπολογιστή,μεγειά σου με χαρά σου.Μη βγάζεις όμως όλα σου τα κόμπλεξ γράφοντας κατεβατά προσπαθώντας να πείσεις τον εαυτό σου ότι έκανες την σωστή επιλογή και μειώνοντας τις υπόλοιπες επιλογές.
      Ο καθένας αποφασίζει βάσει γούστου,βαλαντίου και διαφορετικών μέτρων και σταθμών.
      Βλέπεις εμένα να βγαίνω να γράφω κατεβατά τύπου το PS4 σπέρνει,το PS4 γονιμοποιεί και δέρνει κλπ κλπ;Όχι.
      Δεν με ενδιαφέρει να δικαιολογήσω την επιλογή μου από τη στιγμή που εγώ είμα απόλυτα ευχαριστημένος μαζί της.

    • rabbit
    • Να συνησφερω στη συζητηση κ εγω με τη σειρα μου εξεταζοντας το θεμα απο μια αλλη οπτικη γωνια :p
      Οι κονσολες ειναι κ πιο ομορφες απο τα pc.Αλλη φαση να εχεις τη ''κουκλα'' κονσολα στη σαλοναρα σου.Το καημενο το tower ετσι χοντροκομμενο που ειναι που να το βαλεις?Εγω το κρυβω κατω απο το γραφειο.
      Βεβαια ερχοντε κ τα steam machines τωρα αλλα βλεπουμε αν-πως-γιατι πιασουνε.

    • mastkwstas
    • @lovesfool

      Συμφωνώ ότι τα πιο τρανταχτά ονόματα έχουν μείνει στις κονσόλες. Απλά το ζήτημα είναι ότι τα περισσότερα παιχνίδια σταθμοί του PC λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει επίσημος platform holder συνήθως μεταφέρονται και στις κονσόλες επειδή "why not?".

      Επίσης τα genres που έχουν προέλθει από το pc είτε δεν είναι και τόσο ευρείας κατανάλωσης (rpg's, adventures, strategies) είτε "κλάπηκαν" από τις κονσόλες καθώς προσέφεραν πολύ μεγαλύτερο κοινό (fps). Το αν αυτά τα genres αποτελούν σημαντικό κομάτι της ιστορίας του gaming είναι αδιαμφισβίτιτο. Το αν ενδιαφέρουν κάποιον ή όχι είναι προσωπικό ζήτημα.

      @Altair

      Το ότι εσένα προσωπικά δεν σου άφησαν κατί τα παιχνίδια σταθμός μιας πλατφόρμας δεν σημαίνει κάτι πέρα άπο το ότι δεν ήταν κάτι που σου κίνησε το ενδιαφέρον αρκετά ώστε να το θυμάσαι. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να αναφέρεις τα ελάχιστα RTS που μεταφέρθηκαν σε κονσόλες καθώς ήταν γρήγορη η διαπίστωση ότι η πλατφόρμα δεν είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους παιχνίδια και γιαυτό και δεν μεταφέρθηκαν άλλα.

    • vonzuchter
    • @Αltair χαχαχααχ σιγα την ιστορια... προφανως δε καταλαβαινεις τι σημαινει γραφω ιστορια. Απλα το MG δεν ηταν τετοιος τιτλος. Τετοιος τιτλος ηταν το Doom. Τετοιος τιτλος ηταν το Dune II , το Super Mario στο ΝΕS , το Pacman , το Street Fighter II , το Civilization κτλπ. Παιχνιδια που καθορισαν εποχες. Το να λες οτι εγραψε Ιστορια το Τεκκεν ή το Gran Turismo ξεπερναει καθε επιπεδο γραφικοτητας. Αντε το metal gear να ειναι τιτλος οροσημο του ps... μεχρι εκει

    • Altair
    • Vontsuhter είσαι άσχετος,απλά.Δεν έχει νόημα να μου συγκρίνεις παιχνίδια που αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα,με το MGS που τόσους μήνες πριν την κυκλοφορία του και τόσο καιρό μετά ακόμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον κοινού και δημοσιογράφων.
      @Mastkwstas:Civilization 2 εκεί το έπαιξα,στο PS1.Sim City 2000 επίσης.Συν όσα σου είπα παραπάνω.Δεν χρειαζόντουσαν περισσότερα,βγήκε μετά το PS2.Αλλά ως τώρα σε παίζω όμορφα.Κάτσε να βάλω το βαρύ πυροβολικό.
      Vandal Hearts,Ogre Battle,Front Mission 3,Final Fantasy tactics,Romance of the Three Kingdoms,Tactics Ogre.Όπως βλέπεις υπήρχαν αρκετά strategy.Όλα στο PS1.Θα μου πεις δεν ήταν RTS.Και;Παιχνίδια να,να φάνε και οι κότες.

    • mastkwstas
    • Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν strategies σε κονσόλες είπα ότι τα strategies προήρθαν από το PC και τα RTS σε κονσόλες ήταν ελάχιστα (και Ports. δεν με πληροφόρησαν ότι μιλάμε και για ports τώρα) γιατί η πλατφόρμα δεν ήταν κατάλληλη.

      Και ναι θα σου πω ότι δεν είναι RTS, γιατί αυτό ακριβώς ήταν το ζήτημα. Δεν μπορείς να μου δίνεις TBS ένω είπα ρητά RTS.

      Υποστήριξε κανείς ότι οι κονσόλες δεν έχουν παιχνίδια; Εγώ απλά λέω ότι όπως αναγνωρίζω ότι ορισμένα genres έχουν τις ρίζες τους στις κονσόλες (platform, brawlers, fighting, ίσως racing δεν είμαι σίγουρος) έτσι και κάποια άλλα έχουν στο PC (rpg's, strategies, adventures και fps).

    • Roronoa
    • Altair, το Metal gear solid εχει κυκλοφορήσει και για PC, οπως και το FF VII που ανεφερες xD

      Btw και στο PC υπαρχουν παιχνιδια που εχουν γραψει ιστορια. Wizardry και akalabeth (που ηταν και η εμπνευση για τα jrpg), alone in the dark (οπου ενέπνευσε silent hill και resident evil), baldurs gate, planescape torment, Clive barkers undying , S.T.A.L.K.E.R, Wolfenstein 3D, monkey island, Gabriel knight, System shock, leisure suit larry, Everquest, World of warcraft, the sims, elder scrolls, thief, wing commander, age of empires και ποσα αλλα ξεχναω.

      Κονσολες και pc εχουν και οι 2 το μεριδιο τους στην ιστορια των videogames, καλυτερα να μην υποτιμας καμια απο τις 2 πλευρες, ειδικα οταν το κριτήριο σου ειναι μονο η δικια σου πρωσοπικη προτίμηση.

    • dawnstar
    • Roronoa λες την μιση αληθεια το ffvii ποτε κυκλοφορησε για pc.von τι ηλικια εχεις?ναι το tekken καποτε αλλαξε τα fighting ναι το metal gear εγραψε ιστορια και το crash επισης και πολλα αλλα καλα τα λετε αλλα σας εχω ξαναπει οταν θα ερθει η ωρα που το pc gaming θα πουλαει περ ολοι οι pcades θα μετανιωσετε που πηγε πρωτο θα το καταλαβετε οταν θα γινει.

    • dawnstar
    • Αυτο εννοω roronoa μιση αληθεια οτι βγηκε μετα στο pc 1 χρονο και πολλους μηνες και αφου αλλαξε την ιστορια για τα jrpg σε ολοκληρο τον κοσμο

    • Roronoa
    • @dawnstar

      Ναι οκ, το εγραψα με υποβαθρο την συζητηση με τον altair που οτι εχει γινει port σε κονσολα δεν πιανετε.

    • BigBOSS
    • lovesfool
      " Εκεί γεννιούνται κι εξελίσσονται οι περισσότεροι νέοι τρόποι χειρισμού, εκεί γεννιούνται τα περισσότερα νέα genre, εκεί υπάρχουν τα πιο τρανταχτά IP (Mario, Zelda, God of War, Uncharted και πάει λέγοντας), εκεί είναι η αιχμή του δόρατος διαχρονικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μεγάλες παραγωγές"

      καλά διαφωνώ σε αυτο οσο μεγάλο IP ειναι το Mario ή το Zelda αλλα τοσο ειναι και το Civilization ή το Starcraft, έτσι το αναφέρω για να μην τρελαθούμε τελειως με αυτα που διαβάζουμε. Επισης η κονσολα δεν έχει δημιουργησει ουσιαστικά κανε genre, shooters, adventures,rpgs κτλ γεννηθικαν στο pc και πηγαν και στις κονσολες. Επισης οι κονσολες μιμούνται τα pc σε ολα, πχ πηγαν HD, πηραν το online gaming ή καποιες αλλες δυνατοτητες που στα pc υπάρχουν χρονια οπως πχ να τραβας screenshots.

      .

    • lovesfool
    • @ BigBOSS. Δεν είπα ότι ΟΛΕΣ οι σημαντικές εξελίξεις γίνονται στις κονσόλες. Ωστόσο, θα πρέπει να παραδεχθείς ότι εκεί είναι οι περισσότερες, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια. Το ότι οι κονσόλες δεν έχουν δημιουργήσει genre κάνω πως δεν το διάβασα.

      Βέβαια, όσο "γερνάει" η βιομηχανία, τόσο λιγότερα άλματα κάνει κι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν συμπυκνωμένες πολύ περισσότερες σημαντικές εξελίξεις στα πρώτα της χρόνια. Όμως, τα περισσότερα παραδείγματα παιχνιδιών που έχετε παραθέσει στα σχόλιά σας για το PC είναι πολύ παλιά.

      Προφανέστατα κι έχει συμβάλει τα μέγιστα και το PC. Προφανέστατα έχουν συμβεί κι εκεί πάρα πολλά πράγματα που άλλαξαν τον ρου τη βιομηχανίας. Απλά, έχω την αίσθηση ότι αν τα βάλουμε σε λίστα, των κονσολών θα είναι περισσότερα.

      Αυτό, όμως, δεν αφορά τον χρήστη. Δεν αφορά το κείμενο. Δεν είναι εκεί το νόημα των όσων έγραψα. Δεν αλλάζει κάτι στο συμπέρασμα της τελευταίας μου φράσης.

    • BigBOSS
    • και το streaming στα pc ξεκινησε εδώ και κατι χρονια και μετά πηγε και στις κονσολες, γενικά οι κονσολες υιοθετουν στοιχεια απο το pc και όχι το αντιστροφο.

    • mastkwstas
    • @lovesfool

      Δεν θα ήμουν και τόσο σίγουρος όσο αναφορά τις λίστες στις οποίες αναφέρεσαι. Αλλά ούτως η άλλως το όλο θέμα είναι η αντίληψη ότι τα περισσότερα genres προέρχονται από τις κονσόλες (δικά σου λόγια και εκεί υπάρχει όλη η αντίρρηση) που έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφεία των gamers ενώ δεν έχει βάση. Τα genres που έχει "γεννήσει" οποιαδήποτε από τις δύο πλατφόρμες είναι ισάριθμα (ή τουλάχιστον πάρα πολύ κοντα).

      Προφανώς και τα παραδείγματα που παρέθεσαν ο BigBoss και ο roronoa είναι παλιά εφ'όσον μιλάμε για γέννηση genres. Πως θα γινόταν να μην είναι παλιά. Είναι σα να μου λές η Ελλάδα δεν έχει προσφέρει τίποτα στον κόσμο και όταν κάποιος σου αντιπαραθέτει φιλοσοφία, μαθηματικά και άλλα του αρχαίου κόσμου να μου απαντάς ε αυτά ήταν πριν απο 2000 χρόνια δεν μετράνε.

    • Apostolisk99
    • Όσοι παίζετε σε κονσόλα, πείτε μου για ποιο λόγο να προτιμήσω μια κονσόλα με 400 ευρώ, στην οποία υποχρεώνομαι να πληρώνω για να παίζω online, στην οποία πρέπει να πληρώνω 60-70 ευρώ/game, η οποία μετά από 5 χρόνια δεν θα παίζει τα νέα παιχνίδια και θα αναγκαστώ να αγοράσω το νέο μοντέλο που δεν θα παίζει τα παιχνίδια του προηγούμενου, που τα μισά παιχνίδια είναι κλειδωμένα στα 30 FPS και πολλά δεν είναι ούτε καν 1080p - ενώ μπορώ να επιλέξω ένα μηχάνημα με 600 ευρώ το οποίο θα αναβαθμίζω μόνο όταν χρειάζεται, θα παίζω τα παιχνίδια μου ανεξάρτητα ποιας χρονολογίας είναι, δεν θα έχω limit στα FPS & ανάλυση, μπορώ να κάνω πολλά άλλα πράγματα εκτός του gaming, μπορώ να αγοράζω νέες κυκλοφορίες παιχνιδιών 30 ευρώ, έχω το STEAM και πολλά πολλά exclusives.

      Ναι, και οι κονσόλες έχουν πολλά καλά exclusives αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να με κάνει να προτιμήσω μια κονσόλα από ένα PC.

*