Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Note 4 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η αλήθεια είναι πως αργήσαμε αρκετά να παρουσιάσουμε το Note 4 της Samsung, τη συσκευή που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της IFA και κυκλοφόρησε μέσα στο φθινόπωρο. Πλέον βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν η εταιρεία φέρει στην αγορά το διάδοχο του Galaxy S5, ωστόσο το Note 4 εξακολουθεί να είναι θα είναι το flagship της εταιρείας για τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον όσον αφορά στο χώρο των phablet και ταυτόχρονα ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα smartphones που μπορεί κανείς να αποκτήσει.



Με την έλευση του Galaxy Alpha (το οποίο σταμάτησε να διατίθεται), η εταιρεία έκανε ένα πρώτο βήμα για να αλλάξει κάποια πράγματα και το Note 4 είναι το επόμενο. Μπορεί τα πλαστικά να μην έχουν εξαφανιστεί τελείως, ωστόσο το Note 4 χρησιμοποιεί μεταλλικό περίβλημα, το οποίο σε συνδυασμό με τη δερμάτινης υφής -αλλά πλαστική- πλάτη δίνει μια premium αίσθηση στον κάτοχό του. Η πρόσοψη της συσκευής καταλαμβάνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την Super AMOLED οθόνη, την πρώτη που λειτουργεί σε ανάλυση 2560x1440 και κάτω από την οποία συναντάμε κεντρικά τοποθετημένο ένα φυσικό πλήκτρο, το οποίο συνοδεύεται από δυο capacive πληκτρα αφής. Πάνω από την οθόνη βλέπουμε το λογότυπο της εταιρείας, το κεντρικό ακουστικό, τους βασικούς αισθητήρες και τη μπροστινή κάμερα των 3.7Mpixel, η οποία μάλιστα προσφέρει πολύ καλό αποτέλεσμα.

Samsung Galaxy Note 4 Image 1

Από πλευράς τοποθέτησης πλήκτρων, στα δεξιά βρίσκεται το power button και στα αριστερά το ζεύγος πλήκτρων για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου. Στο πάνω μέρος και προς τα αριστερά υπάρχει η έξοδος ακουστικών καθώς και ο αισθητήρας ελέγχου της θύρας υπερύθρων. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε κεντρικά τοποθετημένη τη θύρα micro USB, η οποία επιστρέφει στην τεχνολογία USB 2.0, μια περίεργη επιλογή αφού το Note 3 είχε USB 3.0. Στο κάτω μέρος πάλι συναντάμε τη θέση τοποθέτησης του ανανεωμένου S Pen, του ψηφιακού στυλό που έχει κάνει όλη τη σειρά Note να ξεχωρίζει. Πηγαίνοντας στην πλάτη της συσκευής, κεντρικά τοποθετημένη στο πάνω μέρος  βρίσκεται η κάμερα των 16Mpixel κάτω από την οποία συναντάμε το Led Flash παρέα με δυο ειδικούς βιομετρικούς αισθητήρες για τους οποίους θα μιλήσουμε παρακάτω. Αφαιρώντας το καπάκι, αποκτάμε πρόσβαση στη μπαταρία των 3220mAh, καθώς επίσης και στις θέσεις τοποθέτησης micro SIM και καρτών μνήμης micro SD για επέκταση των 32GB (περίπου 24GB είναι διαθέσιμα) αποθηκευτικού χώρου.

Samsung Galaxy Note 4 Image 3
Το κεντρικό πλήκρο ελέγχου λειτουργεί και σαν βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων
Το κεντρικό πλήκρο ελέγχου λειτουργεί και σαν βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων

Επιστρέφοντας στην πρόσοψη και συγκεκριμένα στην οθόνη, έχουμε να κάνουμε με ένα πανέμορφο 1440p panel τεχνολογίας Super AMOLED, το οποίο έχει τοποθετημένα τα pixel σε PenTile σχήματος διαμαντιού διάταξη. Λόγω όμως της αυξημένης ανάλυσης λειτουργίας, η οποία προσφέρει εξαιρετική υψηλή πυκνότητα της τάξης των 515 ppi, είναι αδύνατο για το χρήστη να διακρίνει τα pixels. Από εκεί και πέρα, έχουμε ένα πανέμορφο panel που εντυπωσιάζει, όπως όλα τους είδους, με την άπειρη αντίθεση και το βαθύ μαύρο. Χρωματικά, η Samsung φαίνεται να μη θέλει να υπερβάλλει όπως στο παρελθόν, με τα χρώματα να είναι εξαιρετικά ζωντανά μεν αλλά όχι υπερ-κορεσμένα. Φυσικά προσφέρονται, όπως και στο παρελθόν, τέσσερις χρωματικές προεπιλογές, η δυναμική που αλλάζει ανάλογα με το τι βλέπουμε, η βασική τυπική, η AMOLED photo και η AMOLED Cine. Όσον αφορά στη φωτεινότητα, αυτή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μεν, αλλά όχι σε αντίστοιχα με κλασσικές LCD οθόνες. Ακόμα και έτσι πάντως, λόγω του ότι το γυαλί που καλύπτει την οθόνη (gorilla glass 3) δεν είναι τόσο ανακλαστικό, η απόδοση κάτω από το έντονο ηλιακό φως είναι πολύ καλή.

Samsung Galaxy Note 4 Image 10
Η οθόνη είναι εξαιρετική, προσφέροντας απίθανο μαύρο, άπειρη αντίθεση
Η οθόνη είναι εξαιρετική, προσφέροντας απίθανο μαύρο, άπειρη αντίθεση

Πηγαίνοντας στα του hardware, η Samsung εφοδίασε τη συσκευή με ό,τι τελευταίο από πλευράς hardware, τουλάχιστον την εποχή που κυκλοφόρησε, προσφέροντας μια από τις ελάχιστες συσκευές της αγοράς που βασίζονται στο κορυφαίο μέχρι σήμερα Snapdragon 805 της Qualcomm. Πρόκειται για έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή που λειτουργεί στα 2.7Ghz και συνοδεύεται από 3GB μνήμης. Το υποσύστημα γραφικών είναι το Adreno 420, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ό,τι ταχύτερο υπάρχει σε συσκευές Android. Εξαιρετικά γρήγορη είναι και η μνήμη NAND με αποτέλεσμα η εμπειρία χρήσης που προσφέρει το τηλέφωνο να είναι σκέτη απόλαυση. Το -ελαφρυμένο είναι η αλήθεια σε σχέση με το παρελθόν- «skin» του Android τρέχει απροβλημάτιστα, χωρίς κολλήματα ή άλλες καθυστερήσεις. Οι σελίδες web φορτώνουν και εκτελούνται χωρίς καθυστέρηση ενώ ακόμα και σε λειτουργίες multitasking, οι οποίες φέτος είναι περισσότερες λόγω της υποστήριξης και άλλων εφαρμογών, το Note 4 είναι εξαιρετικά γρήγορο. Αλλά και στον τομέα της αυτονομίας, το Galaxy Note 4 τα πηγαίνει μια χαρά αντέχοντας εύκολα πάνω από μια μέρα και -ανάλογα με τη χρήση- μπορεί να υποστηρίξει και δυο μέρες λειτουργίας.

Samsung Galaxy Note 4 Image 5
Το περίγραμμα του Note 4 είναι πλέον κατασκευασμένο από μέταλλο.
Το περίγραμμα του Note 4 είναι πλέον κατασκευασμένο από μέταλλο.

Πηγαίνοντας στα της φωτογραφικής μηχανής, αυτή χρησιμοποιεί αισθητήρα της Sony με 16Mpixel και φακό που έχει διάφραγμα f/2.2, ενσωματώνοντας παράλληλα και οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, αλλά χάνοντας το phase-detect σύστημα εστίασης του αισθητήρα που χρησιμοποιεί το Galaxy S5. Η μπροστινή κάμερα πάλι είναι από τις καλύτερες του είδους, με καλή ανάλυση της τάξης των 3.9Mpixel και φωτεινό διάφραγμα f/1.9. Σαν selfie phone, πάει μια χαρά το Note 4, χωρίς βέβαια να υστερεί και σαν παραδοσιακό camera phone. Ο αισθητήρας σε συνδυασμό με τις software παρεμβάσεις της Samsung προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα σε φωτογραφίες και βίντεο, με τους λάτρεις της βιντεοσκόπησης να μπορούν να χρησιμοποιήσουν λειτουργίες όπως ανάλυση 4K ή super slow motion. Το software που αναλαμβάνει να θέσει σε λειτουργία την κάμερα είναι αρκετά ποιο λιτό σε σχέση με αυτό που συναντάγαμε τα προηγούμενα χρόνια, αν και οι δυνατότητες δεν λείπουν, ειδικά από τη στιγμή που μπορεί κανείς να κατεβάσει επιπλέον λειτουργίες. Απλά το interface είναι πιο εύχρηστο για το μέσο χρήστη, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δεκάδες κουμπάκια να επιλέξει, παρά μόνο αν αποφασίσει να τα ψάξει.

Samsung Galaxy Note 4 Image 7
Η κάμερα των 16Mpixel χρησιμοποιεί αισθητήρα Sony και ενσωματώνει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας. Δίπλα στο φλας, υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες για μέτρηση των καρδιακών παλμών, της περιοεκτικότητας οξυγόνου στο αίμα και του... επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου!
Η κάμερα των 16Mpixel χρησιμοποιεί αισθητήρα Sony και ενσωματώνει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας. Δίπλα στο φλας, υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες για μέτρηση των καρδιακών παλμών, της περιοεκτικότητας οξυγόνου στο αίμα και του... επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου!

Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που ενσωματώνει το Note 4 είναι οι ειδικοί αισθητήρες για μέτρηση τον καρδιακών παλμών και της περιεκτικότητας οξυγόνου στο αίμα ακριβώς δίπλα στο led flash της κάμερας. Οι αισθητήρες δείχνουν αρκετά ακριβείς, προσφέροντας έτσι στο κάτοχο της συσκευής τη δυνατότητα να παρακολουθεί -κάπως- τη φυσική του κατάσταση και σε συνδυασμό με το μετρητή βημάτων και το ενσωματωμένο βαρόμετρο, να καταγράφει την καθημερινή άσκηση στη γνωστή εφαρμογή S Health. Για όσους μάλιστα είναι ευαίσθητοι στον ήλιο, οι παραπάνω αισθητήρες ενσωματώνουν και ένα μετρητή ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας. Κάτι ακόμα που προέρχεται από το Galaxy S5 αλλά είναι σαφώς βελτιωμένο εδώ είναι το κεντρικό πλήκτρο που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν και απαιτείται από το χρήστη να σύρει το δάχτυλό του πάνω στο πλήκτρο, η αναγνώριση είναι αστραπιαία και χωρίς αστοχίες, καθιστώντας το κλείδωμα της συσκευής αλλά και το login σε διάφορα sites μια πραγματικά πανεύκολη διαδικασία.

Samsung Galaxy Note 4 Image 2

Πως τα πηγαίνει όμως όσον αφορά στη χρήση του και τι μπορεί να κάνεις κανείς με το S Pen. Από τη μια το interface έχει γίνει πιο λιτό διατηρώντας κάποιες σημαντικές δυνατότητες που είχε και το Note 3 και από την άλλη το phablet έχει βελτιώσει κάποιες άλλες λειτουργίες του. Το TouchWiz πλέον έχει ελαφρύνει, όμως εξακολουθεί να ενσωματώνει το “Περιοδικό μου”, έναν RSS Feeder που είναι παραμετροποιημένη έκδοση του Flipboard που εμφανίζει feeds από προεπιλεγμένες πηγές.  Τα τρία βασικά πλήκτρα ελέγχου είναι τα γνωστά home και back παρέα με ένα που εμφανίζει άμεσα τις ανοιχτές εφαρμογές για να διαλέξουμε κάποια άλλη ή να κλείσουμε όσες δεν θέλουμε. Επιπλέον, ενσωματώνουν δεύτερες λειτουργίες όταν τα κρατάμε πατημένα για 1-2 δευτερόλεπτα με το Back να λειτουργεί για ακόμα μια φορά σαν το πλήκτρο ενεργοποίησης του πραγματικού multitasking που επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτέλλεση δυο εφαρμογών στην οθόνη. Πέρα από το να τις τοποθετήσουμε τη μια δίπλα/πάνω από την άλλη, πλέον μπορούμε να τις έχουμε και σαν «ιπτάμενα» παράθυρα πάνω από το interface, με τη Samsung να έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εφαρμογών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Από εκεί και πέρα η εταιρεία δε προσφέρει πολλά από τα gimmicks του παρελθόντος, όπως πχ. τις Air λειτουργίες με το μοναδικό που παραμένει να είναι το Smart stay, ούτως ώστε να μην κλείνει αυτόματα η οθόνη. Όσον αφορά στις λειτουργίες του S Pen, αυτές δεν έχουν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα, με το το στυλό που βρίσκεται τοποθετημένο στο σώμα της συσκευής να ξυπνάει το Note 4 όταν αφαιρεθεί και εμφανίζοντας το ημικύκλιο επιλογών Air Command, το οποίο πλέον διαθέτει τέσσερις και όχι πέντε επιλογές, τις Action Memo, Smart Select, Image Clip και Screen Write που πρακτικά προέρχονται από τις αντίστοιχες επιλογές του Note 3.

Samsung Galaxy Note 4 Image 9

Το Note 4 είναι ένα εξαιρετικό (και φυσικά ακριβό) τηλέφωνο αλλά ταυτόχρονα αποτελεί δείγμα της στροφής που φαίνεται να κάνει σιγά σιγά η Samsung, αλλάζοντας ελαφρώς τη φιλοσοφία της και ακούγοντας -προφανώς- το κοινό της. Ο μεταλλικός σκελετός δένει αρμονικά με τα πλαστικά μέρη δίνοντας μια καλύτερη αίσθηση στο χέρι, χωρίς όμως να έχουν γίνει παραχωρήσεις όσον αφορά στο hardware, το οποίο παραμένει κορυφαίο. Το interface παραμένει το TouchWiz όμως έχουν εξαφανιστεί τα πολλά gimmicks και οι εφαρμογές που δεν χρησιμοποιεί κανείς, ενώ ταυτόχρονα τα πάντα έχουν γίνει πιο λιτά και περισσότερα κατανοητά στο μέσο χρήστη. Το Note 4 είναι ότι καλύτερο έχει δημιουργήσει η Samsung και περπατώντας πάνω στο δρόμο που η ίδια άνοιξε πριν 3.5 χρόνια, έχει προχωρήσει πολύ. Ωστόσο ο δρόμος αυτός έχει γίνει πλέον λεωφόρος στην οποία κινούνται πολλοί ανταγωνιστές με έναν από αυτούς, το μεγαλύτερο (βλέπε Apple) να μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα, παρόλο το bendgate (βλέπε iPhone 6 Plus που λυγίζει). Ο ανταγωνισμός βέβαια δεν έβλαψε κανέναν και είναι πάντα καλοδεχούμενος. Τώρα μένει να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για την ίδια την εταιρεία. Υπομονή μέχρι την 1η Μαρτίου.


 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις
    • 153,5 x 78,6 x 8,5 mm
    • Βάρος
    • 176 γραμμάρια
    • Οθόνη
    • 5,7" Super Amoled, 2560x1440, 515ppi
    • Κάμερα
    • 16MP με 4K video/30fps / 3,7MP
    • Αποθηκευτικός χώρος
    • 32GB, επεκτάσιμος με κάρτες micro-SD
    • Δικτύωση
    • Wi-Fi 802.11ac (dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot), Bluetooth 4.1 με A2DP / EDR / LE, IrDA, GPS, NFC
    • Λειτουργικό σύστημα
    • Android 4.4.4 (KitKat)
    • Επεξεργαστής
    • Qualcomm Snapdragon 805 (2,7 GHz, Τετραπύρηνος) / 3GB RAM
    • Γραφικά
    • Adreno 420
    • Μπαταρία
    • Li-Ion 3220 mAh

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Αυτονομία
  • Επιδόσεις
  • Ποιοτική οθόνη Super AMOLED
  • Βιομετρικοί αισθητήρες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κόστος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
14 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • spyrousman
    • Φοβερό κινητό! Περιμένω να δω φέτος τα φετινά μοντέλα της Sammy-LG-HTC-Οppo-Lenono-Oneplus για να κάνω την επιλογή μου.

    • manosnike
    • @olympiakosgk7

      E δεν το λες και ίδια κυβικά, ούτε σε ποιότητα οθόνης ούτε σε ποιότητα κάμερας ούτε σε CPU/GPU/RAM αλλά κυρίως ούτε σε λειτουργίες παραγωγικότητα. Αν βάλεις και το Service που ΔΕΝ έχεις Ελλάδα έχουν χαοτική διαφορα.
      Φυσικά δεν παύει να είναι μια πολύ καλή και αξιόλογη συσκευή για τα λεφτά της

    • olympiakosgk7
    • manosnike

      μιλαμε για 200 ευρο διαφορα στα 32 gb και στις μετρησεις τα 2 πρωτα κινητα ειναι το
      meizu mx4 και το sumsung galaxy note 4 !!!!!!!!!!!!!!!!!
      το θεμα δεν ειναι πιο εχει καλυτερα καποια κομματια του αλλα αν γενικα σου προσφερει μια τελεια εμπειρα
      και πιστευω και τα 2 σου το κανουν !!!! το meizu εχει sony καμερα και ειναι απο αλουμινιο για αυτα τα 2 που σχολιασες !

    • manosnike
    • olympiakosgk7

      1) Το S-Pen και οι εφαρμογές του με ότι αυτό συνεπάγεται.
      2) Εγγύηση και επίσημο Service στην Χώρα σου.
      3) Αφαιρούμενη μπαταρία
      4) microSD
      Kαι τα δυο σου προσφέρουν μια τέλεια εμπειρία όπως λες αλλά το Note λόγω S-Pen είναι μια κλάση πάνω.

      Τα δυο πρώτα μόνο αρκούν για να δικαιολογήσουν την διαφορά.

*