Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Deadlines: 5 Μύθοι και Αλήθειες

Deadlines (προθεσμίες) παντού, δύσκολη και βαριά λέξη, αρνητική έννοια συνήθως, κάτι που απεχθάνονται πολλοί και άλλοι είναι φανατικά υπέρ. Συνήθως όταν υπάρχει παραγωγή, κατασκευή ή δημιουργία οποιαδήποτε μορφής, είτε μιλάμε για ένα video game, τη δημιουργία κάποιου λογισμικού, μια εργασία στο πανεπιστήμιο, μια διαφημιστική καμπάνια ή κάτι άλλο, είναι μέρος της δουλειάς μας, κάτι που αναπόφευκτα μας τριγυρίζει.

Είτε δίδεται από manager προς υπάλληλο, καθηγητή προς φοιτητή, δάσκαλο προς μαθητή, Ευρώπη προς Ελλάδα... κ.ο.κ., συνήθως υπάρχει ως μέσο ορισμού του χρόνου παράδοσης ή εκπλήρωσης ενός έργου.

Μας το έχουν επιβάλει ή το έχουμε επιβάλει και εμείς σε άλλους, έχει τύχει όμως να μην το τηρήσουμε;

Πολλές φορές χρειάζεται, άλλες όχι; Τι ισχύει τελικά;
 
Ας δούμε μερικές δικαιολογίες που μάλλον θα έχουμε ακούσει (ή πει, εμού συμπεριλαμβανομένου) κατά καιρούς για να προσεγγίσουμε το θέμα και να δώσουμε τροφή για σκέψη στο τι ισχύει γενικώς (ή δεν ισχύει...).

Μύθος ή Αλήθεια 1
Ότι αν δεν βγει στην ώρα του το project, θα γίνει κάτι συνταρακτικό, όπως ας πούμε θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι ή ότι δεν θα πληρωθούν!
Μήπως όταν κάποιος λέει κάτι τέτοιο, δεν είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση;
Μήπως απλά υποσχέθηκε στον εκάστοτε πελάτη, κάτι το οποίο απλά δεν γινόταν στην ώρα που το ζήτησε;
Μήπως δεν το οργάνωσε καλά και πρέπει να πιέσει καταστάσεις;
Ή μήπως δεν είναι έτσι και όταν ακούτε τέτοιες δικαιολογίες, όντως μια κατάσταση είναι οριακή;
Οι υπερβολές πολλές φορές κρύβουν την πραγματική αλήθεια κάτω από το χαλάκι.

Μύθος ή Αλήθεια 2
Ότι είναι κάτι που χρειάζεται, για να μην υπάρξει αναρχία, να έχουμε οργάνωση στο να παραδίδουμε σωστά και στην ώρα τους αυτό που κάνουμε, στο να συμμορφώνονται οι "χαλαροί" και να "αυτο-οργανωνόμαστε".
ΟΚ δεκτό και σωστό πολλές φορές. Αλλά μήπως μερικές φορές έχουμε deadlines απλά για να τα ‘χουμε, και αυτό είναι εις βάρος της έρευνας, της δημιουργικότητας, της ελευθερίας σκέψης, του brainstorming;

Μύθος ή Αλήθεια 3
Ότι είναι απλά ένα μέσο πίεσης, για να γίνει η δουλειά γρηγορότερα.
Πολλές φορές ισχύει, αλλά πιο γρήγορα γιατί όμως; Κέρδος θα πουν κάποιοι, οργάνωση και «πιάσιμο στόχων» (θα πουν) άλλοι.
Σίγουρα είναι ένα μέσο πίεσης. Σε ότι αφορά το κέρδος, σε καπιταλισμό δεν είμαστε είπαμε;

Μύθος ή Αλήθεια 4
Ότι το εκμεταλλεύονται οι managers για να δικαιολογήσουν, μη σωστές συνεννοήσεις, μη σωστές προδιαγραφές απαιτήσεων, μη σωστή δουλειά δηλαδή στα ανώτερα επίπεδα.
Συνήθως όσο χαμηλότερα είσαι, τόσο περισσότερα «πέφτουν» πάνω σου. So true, όσο περισσότερα λάθη συμβαίνουν πιο πάνω στην πυραμίδα, τόσο περισσότερα πρέπει να λύσει ο πιο κάτω σε αυτή, χωρίς να αλλάζει πολλές φορές κάτι στο deadline...

Μύθος ή Αλήθεια 5
Ότι η κοινωνία μας λειτουργεί σε πλαίσιο και διαδικασίες που χρειάζονται να έχουν προθεσμίες θα πει ένας κοινωνιολόγος. ΟΚ, άρα και τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρά έτσι στην πίεση, πόσω μάλλον ένας φοιτητής ή ένας υπάλληλος;
Άρα flat αντιμετώπιση; Σε όλα deadline; Παντού, οτιδήποτε πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει, το βάζουμε στο πλαίσιο ενός deadline; Έτσι απλά;

Θα βρούμε και άλλες δικαιολογίες και παραδείγματα κατά καιρούς που παίζουν (πχ. αν δεν κάνετε αυτές τις «μεταρρυθμίσεις» θα χρεωκοπήσετε...κτλ.).

Μήπως όμως τελικά, πριν οριστεί ένα deadline, να πρέπει πρώτα να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση αναλόγως των συνθηκών, του είδους της εργασίας, της ρεαλιστικότητας και εφαρμοστικότητάς του, τον παράγοντα άνθρωπο, τις απρόσμενες καταστάσεις που προκύπτουν;

Μια λογική παράμετρος των deadlines θα πρέπει να είναι το πώς να λειτουργούν σε πλαίσια χωρίς υπερβολές, να κοιτάμε λογικά τι μπορεί και πότε μπορεί να γίνει, να επιταχύνουμε όταν πρέπει χωρίς να «καιγόμαστε» και να χαλαρώνουμε επίσης, όταν δεν υπάρχει λόγος να ‘μαστε στην «τσίτα».

Τι από όλα αυτά είναι μύθος ή αλήθεια τελικά, τα συμπεράσματα δικά σας.
Σας αφήνω, γιατί έχω deadline.

ΥΓ) Ομοιότητες με πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις που ίσως σας θυμίζουν, είναι απλά τυχαία.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*