Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Greek Way: Hori και Nintendo LFE

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η είδηση περί διακοπής λειτουργίας της Nortec Multimedia είναι από τις πιο σοβαρές για την ελληνική αγορά των videogames και σίγουρα τα όσα έχουν ακολουθήσει μόνο θετικές σκέψεις δεν μπορούν να μας φέρουν σχετικά με το μέλλον της Nintendo στη χώρα μας. Ωστόσο, την Παρασκευή δημοσιεύτηκε στο Enternity μία είδηση που νομίζω αξίζει να…σκαλίσουμε λίγο παραπάνω. Συγκεκριμένα, η εταιρεία AMY (που εισάγει πέραν όλων των άλλων και τα προϊόντα της ROCCAT), ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με την Hori, τα προϊόντα της οποίας εισάγει πλέον επίσημα στη χώρα μας.

Πού κολλάνε οι δύο αυτές ιστορίες μεταξύ τους, θα αναρωτηθείτε και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Κι όμως, υπάρχει «ψωμί». Μετά από αρκετό ψάξιμο για διασταύρωση της σχετικής πληροφορίας που έφτασε στα αυτιά μας, η Hori είναι η εταιρεία που διανέμει παγκοσμίως τα επίσημα περιφερειακά της Nintendo. Πρακτικά, μιλάμε για τον επίσημο συνεργάτη της εταιρείας του Kyoto σε όλες τις αγορές, ο οποίος αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει τα καταστήματα με όλα τα σχετικά accessories για τις κονσόλες της Nintendo. Είναι δε και η εταιρεία με την οποία η Nortec Multimedia είχε ξεχωριστό συμβόλαιο, έτσι ώστε να συμπληρώνει την γκάμα της, πέραν των προϊόντων που αγόραζε από την ίδια την Nintendo (τις κονσόλες δηλαδή και τα βασικά χειριστήρια). Όλα τα άλλα, τα εισήγαγε στη χώρα μας μέσω συμφωνητικού με τη Hori.

Η ανακοίνωση της AMY αναφέρει ξεκάθαρα πως το deal περιλαμβάνει τα προϊόντα της εταιρείας για κονσόλες PlayStation και Xbox, ωστόσο μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ότι ένα «φρέσκο» συμβόλαιο αυτήν την περίοδο (με την Nortec να κλείνει στα τέλη Δεκεμβρίου και τυπικά να μένει η Hori χωρίς αντιπρόσωπο στην Ελλάδα), δεν γίνεται να μην περιλαμβάνει και τα προϊόντα της Nintendo από τον Ιανουάριο και μετά, ειδικά μετά και τα όσα μαθαίνουμε και δεν είναι ιδιαίτερα θετικά ως προς την άμεση εύρεση νέου αντιπροσώπου της Ninty στη χώρα μας. Φανταζόμαστε πως η ΑΜΥ θα μας αποστείλει σχετικό δελτίο Τύπου από τις αρχές του νέου έτους για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.



Με αυτήν την εξέλιξη (αν επιβεβαιωθεί), το πιο λογικό είναι πως περιφερειακά για το Nintendo 3DS και το Wii U θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε και από τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Τώρα, το κατά πόσο αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί κάτι παραπάνω για την Nintendo και την Ελλάδα, είναι δύσκολο να το πούμε. Αυτό που έχουμε μάθει, επιβεβαιώσει και μεταφέρουμε αποκλειστικά σήμερα είναι πως εκπρόσωποι της Nintendo of Europe θα βρίσκονται στη χώρα μας στις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσουν σε συναντήσεις με τουλάχιστον 3 ελληνικές εταιρείες. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα, καθώς μία συμφωνία με την Nintendo δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτείται χρήμα και επένδυση που δεν μπορούν να διαθέσουν όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αυτήν τη χρονική περίοδο και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγορά.

Όπως φαίνεται πάντως, μια πρώτη εικόνα για το τι θα γίνει με την Nintendo και τα προϊόντα της στην Ελλάδα θα έχουμε σίγουρα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και λογικά, την εικόνα αυτή θα λάβετε πρώτοι από το Enternity.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
8 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • GooDShiveR
    • Ναι μεν ειναι μεγαλο πληγμα να μην υπάρχει επίσημος αντιπρόσωπος για μία εταιρία με το κύρος της Ninty στη χώρα μας, αλλα την προκειμένικη χρονική στιγμή,ο προβληματισμος μου βρίσκεται αλλού:

      1. Αν η αγορά μας αποφέρει κέρδος στη Nintendo.
      2. Αν μπορεί μια αντιπροσωπεία της Nintendo να επιβιώσει στη χώρα μας.

      Έχει πράγματι ουσιαστική σημασία η αγορά μας για τη Nintendo (πέρα απο το προφανές "ίματζ", το οποίο αποδυναμώνεται απο τέτοιες απώλειες)?

      Μήπως δεν συμφέρει τη Nintendo να θυσιάζει "κομμάτια" στη χωρα μας (και κατ'επέκταση σε άλλες παρόμοιας δυναμικότητας αγορές)? Δεν είναι πιο επικερδές για την Ninty να δώσει την ποσότητα κονσολών που μας αντιστοιχεί σε κάποια άλλη αγορά με μεγαλύτερη ζήτηση?

      Και καθαρά σαν καταναλωτές να το δούμε, μας συμφέρει να αγοράζουμε απο καταστήματα εξωτερικού.

      Μετά την αποτυχία πoy WiiU, δε νομίζω να υπάρχουν και πολλοί Έλληνες gamers που να έχουν εμπιστοσύνη στη Nintendo και αν συνυπολογίσουμε και την κάκιστη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, θεωρώ πως δεν αξίζει να πάρουν και οι ελληνικές εταιρίες το ρίσκο να στηρίξουν τη Nintendo.
      Δεν γνωρίζω νούμερα, πάντως σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, κι όσον αφορά τον ευρύτερο κύκλο μου, είναι ζήτημα αν υπάρχουν 2-3 next gen κονσόλες σε αυτό, ενώ στην προηγούμενη γενιά γνώριζα τουλάχιστον 20 άτομα με Wii/Xbox360/PS3.

    • lovesfool
    • @GooDShiveR. Πολύ σωστές ερωτήσεις. Εκεί είναι και όλη η ουσία.

      Για το 1, η απάντηση είναι εύκολη. Προφανώς και βγάζει λεφτά η Nintendo, όπως βγάζει εύκολα κι αναίμακτα λεφτά οποιαδήποτε εταιρία δραστηριοποιείται σε οποιαδήποτε χώρα μέσω διανομέα κι όχι απευθείας. Δεν αναλαμβάνει κανένα πάγιο κόστος. Απλά πουλάει προϊόντα σε μία συγκεκριμένη τιμή σε κάποια εταιρία, που αναλαμβάνει από εκεί και πέρα το όποιο εμπορικό ρίσκο. Προφανώς και το "ταβάνι" σε μία τέτοια εμπορική δραστηριότητα είναι συγκεκριμένο, αφού ασχέτως μεγέθους τζίρου έχεις πάνω-κάτω αμετάβλητο ποσοστό κέρδους, αλλά στον αντίποδα, το όποιο κέρδος είναι εξασφαλισμένο.

      Το ζουμί είναι στο 2. Εκεί η απάντηση είναι δύσκολη και καλείται να την απαντήσει για τον εαυτό του ο κάθε επίδοξος νέος διανομέας από αυτούς που αναφέρει ότι έχουν ήδη κινητοποιηθεί σχετικά ο Παύλος. Πάντως, για να φτάνει να κλείνει μία εταιρία που διένεμε τα προϊόντα της Nintendo για τόσα χρόνια, μία εταιρία που είχε απόλυτη εξειδίκευση σε αυτό, μία εταιρία που είχε απόλυτη εξάρτηση από αυτό και ήταν θέμα επιβίωσης για την ίδια, η απάντηση είναι μάλλον "δύσκολα". Μπορώ να φανταστώ αρκετές περιπτώσεις όπου μία επένδυση στη διανομή των προϊόντων Nintendo μόνο και μόνο για λόγους πρεστίζ θα έβγαζε νόημα, ακόμα και χωρίς άμεσο εμπορικό κέρδος. Μπορώ να φανταστώ και περιπτώσεις όπου υπάρχουν οικονομίες κλίμακας που θα επέτρεπαν στη δραστηριότητα να είναι κερδοφόρα, παρότι για τη Nortec προφανώς δεν ήταν πια. Το ποιες είναι οι εταιρίες που φλερτάρουν με την Nintendo ή το πώς το ζυγίζουν, δεν το ξέρω. Επιπλέον, δεν ξέρουμε πώς το σκέφτεται η Nintendo. Δεν ξέρουμε, π.χ., κατά πόσο ήταν όντως οικονομικά αναίμακτη η εμπλοκή της στην Ελλάδα με όσα μας συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια ή κατά πόσο επιζητούν να βρουν μία νέα Nortec, ή ψάχνουν για κάτι εντελώς διαφορετικό από μία νέα Nortec.

      Πάντως, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολη η περίπτωση. Συμμερίζομαι την συγκρατημένη απαισιοδοξία του Παύλου για το συγκεκριμένο θέμα.

      Αν δεν μπορούσε πλέον να το κάνει ένας αντιπρόσωπος που έβαλε την εταιρία στην αγορά και την διαχειριζόταν για δύο δεκαετίες, μου φαίνεται πολύ δύσκολο να μπορεί να το κάνει κάποιος νέος, ή να του φαίνεται ελκυστικό.

    • Sephiroth
    • @ GooDShiveR
      Η Nintendo δεν είναι από τις αντιπροσωπείες που σε φορτώνουν στοκ για μήνες, απλά για να γίνει τζίρος. Αυτό βοηθάει την κατάσταση με όποια εταιρεία αποφασίσει να επενδύσει, κυρίως γιατί αν το παίξει έξυπνα, δεν θα γεμίσει απλά μια αποθήκη, αλλά θα κάνει τζίρο. Όπως επιβίωσε τα τελευταία χρόνια η Nortec (και ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ότι δεν οφειλόταν η απόφαση για διακοπή στα capital controls), έτσι θα επιβιώσει και μπορεί να επιβιώσει και ο οποιοσδήποτε. Απλά πλέον θα πρέπει να "χτίσει" από το μηδέν την τεχνογνωσία γύρω από το προϊόν ή (ακόμη καλύτερα) να πάρει τα στελέχη της Nortec στις βασικές θέσεις (αυτές που ασχολούνται με το προϊοντικό).

      @Tanno,
      1) Δεν έχει νόημα να εστιάσουμε στο ποιες είναι οι εταιρείες (μην δώσουμε και το ρεπορτάζ έτοιμο σε κάποιους :P)
      2) Ουδείς γνωρίζει. Μιλάμε για πρωτόγνωρη κατάσταση, μιας και η Nintendo of Europe είχε...ξεχάσει το θέμα για την Ελλάδα. Η σύμβαση με την Nortec ανανεωνόταν ανά διετία, αλλά ήταν σε φάση "στον αυτόματο". Πλέον θα πρέπει να συμφωνήσουν για το βάθος χρόνου της συνεργασίας, τα της κερδοφορίας, ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, προφανώς να πουν και κάποια πράγματα για το NX (αν μπορούν), μιας και είναι σημαντικό να δει και ο αντιπρόσωπος ότι θα έχει ψωμί η δουλειά από του χρόνου και σίγουρα ίσως δουν και κάποιες προσφορές που θα πρέπει να γίνουν για να έχει ο νέος αντιπρόσωπος ένα boost σε επίπεδο πωλήσεων στην αρχή (και για να γίνει σωστή και η καλύτερη δυνατή τοποθέτηση στα ράφια των καταστημάτων).
      3) Φαντάζομαι στοκάρισμα εκ νέου σε σημαντικά games που κυκλοφόρησαν από τον Ιούλιο και μετά. Και αντίστοιχα, περιφερειακά (χειριστήρια κτλ).

    • vonzuchter
    • Το βασικοτερο μαγκες ηταν το service. Η Νορτεκ τοσα χρονια ειχε υπερεξειδικευμενο προσωπικο στο τεχνικο κομματι. Τσουχτερες τιμες βεβαια πχ για μια αλλαγη πλακετας σε ds lite πληρωσα 60% της εμπορικης τοτε αξιας του , βλακεια επρεπε να ειχα αγορασει καινουριο αλλα τεσπα. Το μεγαλο ζητημα ειναι το service. Περιφερειακα και παιχνιδια τα βρισκουμε και εξω πλεον και μαλιστα πολλα απο τα σκουτζομαγαζα που πουλανε μεταχειρισμενα , τα αγοραζουν απο ebay amazon κτλπ. Δεν θα υπηρχε ελλειψη σε τιτλους και περιφερειακα. οταν υπαρχει ζητηση για κατι η αγορα "αυτορυθμιζεται" και βρισκονται λυσεις. Το προβλημα θα ηταν το επισημο service... oποιου εχει χαλασει κονσολα στο παρελθον καταλαβαινει ποσο σημαντικο ειναι κατι τετοιο
      παντως με αφορμη και το 3) του sepiroth ηδη εδω και κανα 10ημερο υπαρχουν ελλειψεις στους νεους ΑΑΑ τιτλους. Πχ mario maker δε βρισκεις πουθενα πλεον σε κανενα μαγαζι εκτος αν σου ανοιξει η οπισθιοφαρδεια και βρεις κανα μεταχειρισμενο σε κανα μαγαζακι τρυπα.

    • MBisonGR
    • @vonzuchter
      Τι περιμενες αφου ειμαστε το Μπαγκλαντες της Ευρωπης, Μαριο Μεηκερ οποιος προλαβε προλαβε, ξεχαστε αυτα που ξερατε.

    • Toymaker
    • Εμένα κάτι έχει πάρει το αυτί μου ότι εταιρεία γερμανικής προέλευσης θα ήθελε να αναλάβει τη διανομή των προϊόντων της Big N στην Ελλάδα αλλά θα δείξει...

*