Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Greek Way: Παροξυσμός πωλήσεων λίγο πριν το μπαμ

Οι μέρες που περάσαμε ήταν δύσκολες. Και σίγουρα αυτές που θα έρθουν θα είναι αρκετά πιο δύσκολες. Όλη η κατάσταση της αβεβαιότητας που ζήσαμε τις περασμένες εβδομάδες έφερε τα πάνω κάτω παντού. Στις επιχειρήσεις, στο εμπόριο, σε οτιδήποτε κινείται γύρω μας και συνεχίζει να λειτουργεί σε αυτή τη χώρα. Όπως ήταν λογικό βέβαια, κάτι τέτοιο έμπλεξε και την κατάσταση στο ελληνικό λιανεμπόριο στα προϊόντα τεχνολογίας, καθώς κατά κύριο λόγο αποτελούν μια ομάδα προϊόντων που για πολλούς είναι πολυτέλεια.

Ένα άρθρο του Bloomberg και ένα του Mashable έδειξαν ωστόσο πως οι μέρες που πέρασαν μέχρι το δημοψήφισμα ανάγκασαν τους Έλληνες που είχαν κάποια χρήματα να προχωρήσουν μαζικά σε αγορές, κυρίως υπό το φόβο του «κουρέματος» καταθέσεων, είτε η κυβέρνηση προχωρούσε σε συμφωνία με τους δανειστές, είτε υπήρχε το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος και κατόπιν δραχμής. Οι συμπολίτες μας επέλεξαν μέσα στον πανικό να επενδύσουν τα χρήματά τους σε αγορές που ουδείς γνώριζε αν θα μπορούσαν να αποκτήσουν σε μετέπειτα χρονικό διάστημα και μέχρι να επέστρεφε η χώρα μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Έτσι είδαμε ουρές αρκετών μέτρων σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, ειδικά το Σαββατοκύριακο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ορίσει ως καθοριστικό για το πώς θέλουν οι πολίτες να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως ήταν φυσικό, η όλη κατάσταση μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Έχουμε μαρτυρίες για απίστευτες περιπτώσεις μαζικών αγορών άνω των 4.000€ μέσα σε μια μέρα, αλλά και περιπτώσεις ελλείψεων σε σημαντικά -και ιδιαίτερα ακριβά- προϊόντα. Έτσι, κάναμε μερικές επαφές με εκπροσώπους του λιανεμπορίου και καταγράψαμε την εικόνα, με πιο επίσημα στοιχεία. Νούμερα έχουμε στην κατοχή μας, ωστόσο αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να δημοσιευτούν. Ωστόσο θα μπορέσουμε να σας δώσουμε μια εικόνα του τι έγινε εκείνες τις μέρες με τη βοήθεια κάποιων ποσοστών. Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν τις πωλήσεις και τον τζίρο δύο εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων και ως εκ τούτου δεν απεικονίζουν σαφώς την πλήρη εικόνα της αγοράς (καθώς π.χ. άλλα καταστήματα ειδικεύονται περισσότερο σε πιο ακριβές συσκευές όπως είναι οι τηλεοράσεις). Ωστόσο, μας δείχνουν πώς κινήθηκε η αγορά. Ας δούμε τα στοιχεία με μορφή σημειώσεων.

- Το 23%-24% του τζίρου το Σάββατο πριν το δημοψήφισμα έγινε από αγορές notebooks. Αυτό εξηγείται από τις αλυσίδες με τη λογική ότι ο καταναλωτής το βλέπει σαν μια μορφή επένδυσης.
- Το 18% του τζίρου το Σάββατο πριν το δημοψήφισμα έγινε από αγορές κινητών τηλεφώνων και μάλιστα συσκευών ακριβών κατά μέσο όρο.
- Το 35% των smartphones που πουλήθηκαν ήταν iPhone και το μεγαλύτερο μέρος αυτών το iPhone 6 64GB στο ασημί χρώμα.
- Τρίτη κατηγορία σε επίπεδο τζίρου (κοντά στο 8,5%) το Σάββατο πριν το δημοψήφισμα ήταν τα tablets. Ωστόσο, σε αυτήν την κατηγορία η Apple δεν τα πήγε καλά, αφού τα διάφορα μοντέλα iPad δεν προτιμήθηκαν από τους καταναλωτές.
- Τέταρτη κατηγορία σε επίπεδο τζίρου ήταν τα games και οι κονσόλες, με το τζίρο σε αυτήν να χωρίζεται 50%-50% (50% κονσόλες/hardware και 50% games/software). Οι κονσόλες που έφυγαν περισσότερο ήταν το πακέτο του PS4 με το Batman: Arkham Knight. Το PS4 έκανε περίπου το 90% του τζίρου σε επίπεδο home consoles.
- Συνολικά, η αγορά κινείται από την ημέρα αναγγελίας του δημοψηφίσματος σε ποσοστά 60%-70% κάτω σε σχέση με πέρσι.
- Το Σάββατο πριν το δημοψήφισμα, ο τζίρος ήταν 40%-50% πάνω σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται ξανά πως τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία από δύο βασικές αλυσίδες και ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν είναι για να έχετε μια καλύτερη εικόνα του πως ξόδεψε ο κόσμος τα χρήματά του. Αν σε αυτές τις αλυσίδες είχαμε και πιο παραδοσιακές κατηγορίες όπως τηλεοράσεις ή home cinema, τα νούμερα θα ήταν διαφορετικά, ωστόσο οι πηγές που χρησιμοποιήσαμε για αυτά τα στοιχεία είναι αυτές που κατά κύριο λόγο εμπορεύονται video games στη χώρα μας.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
16 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Geovra
    • Δεν ξερω αν πρεπει να γελασω η να κλαψω....χωρις καμια απολυτως διαθεση για τρολλαρισμα...

    • Sisyphus
    • Μάλιστα... Και ας πούμε πως "επιχειρηματικά" μια τέτοια ενέργεια στέκεται καθώς αν βγαίναμε από το ευρώ το πρώτο πράγμα που θα ήταν "απλησίαστο" θα ήταν τα προϊόντα τεχνολογίας ,αλλά ρε γίδια αν μεθαύριο θέλατε "εκατόν δέκα δραχμές για να βάλετε στην άκρη ένα κατοστάρικο" και μετράγατε τα κουκιά στη κατσαρόλα θα ήσασταν ευχαριστημένοι επειδή θα παίζατε angry birds και θα ανεβάζατε φωτό από τα ρεβίθια-delicatessen στο iphone?
      Y.Γ Οι προτεραιότητες των σύγχρονων κοινωνιών με ξεπερνούν...

    • Tim of Heavens
    • Αυτός είναι ο μέσος νέος Έλληνας (και όχι μόνο) που παλεύει για τα δικαιώματά του και για τις αδικίες που τρώει στο κούτελο καθημερινά; Αυτός είναι που αντιδράει στα Μνημόνια και στην ύφεση; Δώστε του ένα IPhone και μια κονσόλα κατά προτίμηση PS 4 και έχει λύσει το πρόβλημα της ζωής του. Πόσο ανασφαλής λαός είμαστε και πόσο βουτυρομπεμπέδες έχουμε καταντήσει;
      Κάτσε να έρθουν τα πραγματικά δύσκολα χρόνια (οι νεότερες γενιές θα τραβήξουν τα χειρότερα) και θα δούμε τι θα πει αγγούρι. Προς το παρόν ας ξοδεύουμε ώρες στο Facebook και ας γκρινιάζουμε για το chromatic aberration στα games.
      Δεν έχει ελπίδα αυτός ο τόπος. Αν με μια αναγγελία δημοψηφίσματος και κλείσιμο τραπεζών παθαίνουμε τέτοιο τραλαλα, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα επικρατήσει όταν μείνουμε με το βρακί στο χέρι.

    • dawnstar
    • Εγω παντως αγορασα ενα πλυντηριο δυστηχως το αλλο που ειχα μας αφησε στα υπολοιπα πιστευεται οτι κοσμος που ειχε 600 ευρω στην ακρη πηγε και τα εκανε iphone?

    • nfs_maniac
    • Προφανώς και δεν θα πήγαν εκείνοι που ειχαν 600 ευρώ, αλλα εκείνοι με περισσότερα που φοβήθηκαν μην γίνουν καπνός σε ενα βράδυ

    • Scott_Pilgrim
    • Ωραία πράγματα! Μπορεί να μην έχω να φάω ο ίδιος αλλά ούτε χαρτζιλίκι να δώσω στα παιδιά μου, αλλά έχω Iphone 6. :D

    • DevilSpawn
    • Άλλο ένα παράδειγμα ότι ο gamer που αγοράζει ps4 το παίρνει μετά από μελέτη και έρευνα αγοράς. Δεν δρα απρογραμμάτιστα αλλά σκεπτόμενα, με σωστή κρίση και ξέροντας γιατί αγοράζει κάτι σύμφωνα με τις ανάγκες του. Δεν αγοράζουμε ps4 για να παίζουμε παιχνίδια, αλλά γιατί θα χάσουμε τα λεφτά μας, άσχετα αν τα έχασε έτσι κι αλλιώς.

    • lovesfool
    • Απολύτως λογικό και θεμιτό το βρίσκω. Ο Παύλος δεν έχει τέτοιες διασυνδέσεις, αλλά οι δική μου πληροφόρηση είναι ότι ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα νούμερα πωλήσεων στις "λευκές" συσκευές, δηλαδή ψυγεία, πλυντήρια και τα συναφή, στα ίδια καταστήματα, ενώ τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για αύξηση 18% (αν θυμάμαι καλά) στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων. Αντίστοιχα και σε εμπορικό επίπεδο ξέρω κλάδους που επένδυσαν στην αγορά εξοπλισμού (π.χ. γιατροί που αγόρασαν μηχανήματα κτλ). Πάγια πράγματα, δηλαδή, που μένουν. Πράγματα που είχαν προγραμματιστεί, αλλά ακόμα δεν είχαν φτάσει στην "ώρα" τους, αλλά με μία άτακτη χρεοκοπία θα γίνονταν άπιαστο όνειρο.

      Που το παράλογο; Το ενδεχόμενο χρεωκοπίας των τραπεζών κι ουσιαστικού εκμηδενισμού των όποιων καταθέσεων εκεί ήταν υπαρκτό και κοντινό. Ακόμα δεν το έχουμε αποκλείσει. Δεν είναι θεωρητική συζήτηση. Είναι γεγονός.

      Κι εγώ, ομολογώ, ότι έφτασα στο τσακ να πάρω νέο υπολογιστή. Τον θέλω από καιρό, αλλά τα οικονομικά μου δεν το έχουν επιτρέψει. Ελπίζω για τα Χριστούγεννα φέτος.

      Δουλεύω 15 χρόνια. Σε αυτά τα 15 χρόνια κατάφερα να αποταμιεύσω κάποια χρήματα για μια ώρα ανάγκης. Στην ίδια λογική, παρότι χρειάζομαι πράγματα (προφανώς δεν "χρειάζομαι" νέο PC), καθυστερώ την αγορά τους όλο και περισσότερο, γιατί πολύ απλά δεν έχω την δυνατότητα τώρα. Τόσο κοντά που φτάσαμε, όμως, στο να δω 15 χρόνια δουλειάς κι αποταμιεύσεων να χάνονται σε μία νύχτα, προφανώς και αναθεώρησα πολλές από τις αγορές που καθυστερώ.

      Είχαμε ξεμείνει στο σπίτι (με γυναίκα και δύο μικρά παιδιά) χωρίς πλυντήριο πιάτων εδώ και 1-2 μήνες. Η γυναίκα μου την Παρασκευή πριν το δημοψήφισμα πήγε και πήρε ένα καινούριο με την cash card. Χαλάλι.

      Εκεί καταντήσαμε. Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, μετά από κόπους, αγωνίες, μετά από θυσίες και στρίμωγμα 5 χρόνων, παρότι έχω καλή δουλειά, με καλό μισθό, να είμαστε μία ανάσα από το να χάνονται όλα...

      Μετά από 15 χρόνια δουλειάς, το μόνο που θα είχε μείνει για να θυμάμαι τον μόχθο και τις αποταμιεύσεις που κατόρθωσα θα ήταν ένα πλυντήριο πιάτων. Χαλάλι...

      Για το ποιος φταίει που φτάσαμε εκεί, είναι τεράστια κουβέντα. Το ότι φτάσαμε εκεί, πάντως, είναι αδιαμφισβήτητο και η αντίδραση του κόσμου απολύτως φυσιολογική.

    • GamingFun
    • Μην ξεχνάμε και την προπαγάνδα που έκαναν τα ΜΜΕ το τελευταίο καιρό. Με όλα αυτά δε θέλει πολύ ο κόσμος να πανικοβληθεί, αδίκως ή δικαίως δε θα το κρίνω εγώ, κάνει παρόμοιες κινήσεις.
      Όποιος έχει χρήματα στις τράπεζες φοβούμενος το κούρεμα σκέφτεται πως θα τα "επενδύσει" κάνοντας οτιδήποτε.

    • Tobajaras
    • Συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων. Δε μιλάμε για αγορές υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ακινήτων ή έστω τίτλων για μελλοντική απόδοση αλλά για καταναλωτικά και τεχνολογικά αγαθά που πρώτον δεν είναι απολύτως απαραίτητα πλην πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων και δεύτερον χάνουν αξία από το πρώτο δευτερόλεπτο. Συμμερίζομαι απολύτως την πρώτη κατηγορία, αδυνατώ να καταλάβω τη δεύτερη γιατί εκτός των άλλων δεν προσφέρει και καμία απολύτως εξασφάλιση.

      Αν διαβάσω σωστά το άρθρο, επίσης, μιλάμε για ποσά άνω των 500 ευρώ που 1) κάποιος τα είχε να τα δώσει ντούκου 2) αξιολόγησε πως δε θα του έλειπαν ακόμα και στη χειρότερη των περιπτώσεων. Από τη στιγμή που κάποιος δίνει ένα (για κάποιους δύο ή και πολύ περισσότερα) μηνιάτικα για κάτι που είναι πολυτέλεια, είναι για μένα σε κατάσταση υπεράνω σχολιασμού.

*