Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Greek Way: Το PS3 που αντέχει

Έχουμε φτάσει πλέον στο 2016 και οι κονσόλες νέας γενιάς ξεπέρασαν τα 2 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Ή τουλάχιστον η μία από αυτές (επίσημα). Πολλές φορές χρειάστηκε να αναρωτηθώ πόσο ενεργό είναι ακόμη το κοινό που έχει παραμείνει  και στηρίζει ακόμη τα παλαιότερα συστήματα, αν και οι ενδείξεις από τις ανακοινώσεις πωλήσεων της  GfK Hellas ήταν ξεκάθαρες: εκεί έξω υπάρχει αρκετός κόσμος που αγοράζει παιχνίδια για την προηγούμενη κονσόλα της Sony. Και πως θα γινόταν να μην υπάρχει ακόμη, αφού η οικονομική κρίση από τη μία και οι αρκετές προσφορές και ευκαιρίες που προσφέρονται από την άλλη σε παλαιό και νέο software για το PS3 είναι τέτοια που το σύστημα έχει ακόμη να δώσει αρκετές ώρες διασκέδασης σε παλαιούς και νέους κατόχους.

Βλέποντας λοιπόν τις πωλήσεις των videogames στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2015, έκανα μια συνομιλία με τους ανθρώπους της GfK Hellas σχετικά με το PS3, για να επιβεβαιώσω τα μηνύματα που λαμβάνω από την αγορά και που λένε ότι η προηγούμενη κονσόλα είναι ακόμη «θησαυρός» για το λιανεμπόριο. Μάλιστα, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το πόσο επηρεάστηκαν οι πωλήσεις hardware και software για το προηγούμενο σύστημα της Sony από την κυκλοφορία του PS4. Όπως μου ανέφεραν λοιπόν οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη για την εγχώρια αγορά των videogames, η πτωτική πορεία της κονσόλας PS3 δεν ξεκίνησε με την κυκλοφορία του PS4. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα Χριστούγεννα είναι έτσι κι αλλιώς μια ειδική περίπτωση στη διάρκεια της χρονιάς και ως εκ τούτου οι όποιες διαφορές θα έπρεπε να δούμε καλύφθηκαν από τους καταναλωτές που π.χ. έψαχναν ένα φθηνότερο δώρο για φίλους και συγγενείς. Η πτώση στις πωλήσεις PS3 άρχισε να καταγράφεται 4-5 μήνες μετά την κυκλοφορία του PS4, κυρίως γιατί σταμάτησαν να υπάρχουν νέα bundles, ενώ και η ίδια η Sony άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον της προς τη νέα γενιά πολύ πιο έντονα. Το μεγάλο «φρενάρισμα» στην πορεία του PS3 ήρθε το Δεκέμβριο του 2014 (ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του PS4), όταν και η νέα κονσόλα μετρούσε πάνω από 100 παιχνίδια στη βιβλιοθήκη της.



Όσον αφορά στο software του PS3, η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική, πράγμα σαφώς αναμενόμενο. Ο ρυθμός μείωσης πωλήσεων software είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν του hardware και αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία λίγων μεν, εμπορικότατων για τη χώρα μας δε παιχνιδιών (κυρίως αθλητικών), ακόμη και το 2015, αλλά και στην πτώση τιμής και τις προσφορές των καταστημάτων που θέλησαν να ξεστοκάρουν παλαιότερο προϊόν. Η πτώση πωλήσεων παιχνιδιών για το PS3 αρχίζει να γίνεται πιο έντονη στο πρώτο μισό του 2015, ωστόσο με την κυκλοφορία των παραδοσιακών αθλητικών franchises, σημειώθηκε ανάκαμψη στο δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς.

Η τελευταία μας ερώτηση είχε να κάνει με το κατά πόσο η πτώση τιμής του PS4 κοντά στις γιορτές έπαιξε κάποιο ρόλο στην πορεία του PS3 hardware/software. Η απάντηση είναι πως σαφώς ήταν αρκετά σημαντική αυτή η εξέλιξη, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς αμελητέες τις πωλήσεις που πέτυχε το παλαιότερο σύστημα και μέσα στην περσινή χρονιά. Η πρόβλεψη της GfK Hellas για το μέλλον είναι πως όσο περνούν οι μήνες, τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι πωλήσεις συστημάτων PS3. Κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουμε, ειδικά μετά και από τις διαβεβαιώσεις της SCE στις συνεντεύξεις που μας έχει παραχωρήσει ο James Armstrong πως δεν έχει λόγο να μειώσει την τιμή της προηγούμενης κονσόλας αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, όσο θα κυκλοφορούν αθλητικά video games, αλλά και εμπορικά franchises όπως το Call of Duty και το Grand Theft Auto, η αγορά (κυρίως) software του PS3 θα κάνει έντονη την παρουσία της στη χώρα μας.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Blackstorm
    • Το 2006 (Φλεβάρης) έπιασα δουλειά στη Nortec. Έως και το 2009 που τελείωσε η συνεργασία μας, τα μηνύματα από τους πωλητές ήταν ότι στην αγορά κυριαρχούσε το PS2. Ε ας περιμένουμε μέχρι το 2020 μπορεί να πάρουμε χαμπάρι ότι άλλαξε η γενιά.

      PS: Υπάρχουν γνωστοί μου που με ρωτούν γεμάτοι απορία γιατί δεν βγαίνουν πια παιχνίδια για PS2.

    • mariodm22
    • H αληθεια ειναι οτι πουλαει καλα ακομα το Ps3 και γενικα δινει πολυ καλο υλικο το Plus οποτε δινει μερικους ακομα καλους λογους ειτε να κρατησεις ειτε να αγορασεις ενα φθηνο Ps3 ... Online τα αγοραζεις σε τιμη σχεδον τσαμπα πλεον .

*