Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Console Hunter: Στα άδυτα της Itochu Hellas (video)

*
O Console Hunter μετά από 30 χρόνια κατοχής του NES του, γνώρισε από κοντά 2 σημαντικούς υπαλλήλους της θρυλικής πρώτης αντιπροσωπείας της Nintendo στη χώρα μας, Itochu Hellas και τους κάλεσε για μια συνέντευξη - ντοκιμαντέρ στα χρονικά του ελληνικού YouTube. To NES ήταν μια κονσόλα ορόσημο της Nintendo που περισσότερα για αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Μια εταιρεία με κονσόλες και video games, για να προωθήσει τα προϊόντα της στην εκάστοτε χώρα, χρειάζεται τον ανάλογο αντιπρόσωπο. Έτσι λοιπόν ο ιαπωνικός κολοσσός επιλέγει έναν άλλο κολοσσό της Ιαπωνίας για να εισάγει στην Ελλάδα των αρχών των 90s, τα διάσημα προϊόντα της. Μιλάμε για την C.Itoh η οποία είναι μια πολυεθνική εταιρεία με μεγάλο εύρος επιχειρηματικών και επιχειρησιακών ενασχολήσεων παγκοσμίως, που την ιστορία της μπορείτε να την διαβάσετε εδώ και φυσικά δραστηριοποιείται έως σήμερα.

Μάιος του 1991 λοιπόν και η ανακοίνωση της έλευσης επισήμως της Nintendo στη χώρα μας είναι γεγονός, καθώς αναγράφεται σαν είδηση στο τεύχος 77 του περιοδικού Pixel (φωτο)




Η διάθεση των προϊόντων θα ξεκινούσε από Σεπτέμβριο, δίνοντας έτσι ένα διάστημα στο ελληνικό team της C.itoh να δικτυωθεί με τους εμπόρους των καταστημάτων και φυσικά να στήσει το δυνατό marketing που θα ακολουθούσε. Οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε αφού το ζήσαμε έμπρακτα μέσω events, διαφημιστικών περιοδικών κτλ. Το μεγάλο «μπαμ» γίνεται σε ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής event στον τελευταίο όροφο του ΜΙΝΙΟΝ, Χριστούγεννα του 1991 που σηματοδότησε μια νέα εποχή για την ελληνική gaming κοινότητα. Κάποιος επιτέλους ασχολήθηκε σοβαρά με τους gamers! To marketing ήταν τόσο ευφυές και αποτελεσματικό που όλοι θέλαμε ένα NES η ένα Gameboy, μιας και μόνο αυτά τα 2 μηχανήματα ήταν διαθέσιμα στο ξεκίνημα της. Από εκεί πήρα και εγώ το δικό μου NES.

Η C.Itoh έδειξε για το τι ήταν ικανή και φυσικά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Να συμπληρώσω πως προϊόντα Nintendo πριν από την C.Itoh υπήρχαν στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα περισσότερο στην Αθήνα λόγω καταστημάτων, αλλά ήταν ακριβές παραεισαγωγές και με το σταγονόμετρο. ΄Άξιο απορίας είναι γιατί η Nintendo ήρθε καθυστερημένα στη χώρα μας, αλλά αυτό και πολλές άλλες τυχόν απορίες σας θα απαντηθούν στο αντίστοιχο επεισόδιο παρακάτω.

Περιοδικό Pixel και πάλι, 1/10/1992 και η μετονομασία της C.Itoh σε παγκόσμια κλίμακα είναι γεγονός, με το νέο όνομα Itochu που οι περισσότεροι είναι οικείοι στο άκουσμα του.



Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έρχεται και το θρυλικό Super Nintendo, που προκαλεί πανζουρλισμό στους πιτσιρικάδες της εποχής οι οποίοι στήνονται στα διαφημιστικά promo kiosks για να παίξουν Super Mario World και άλλα.



Αξιομνημόνευτο είναι το event που στήθηκε Δεκέμβριο του 1994 -πάλι στο Μινιόν- για την προώθηση του Donkey Kong Country για το Snes. Ολόκληρος ο έβδομος όροφος μετατράπηκε σε ζούγκλα και όσοι το ζήσαν ήμασταν τυχεροί, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Ακολουθεί σχετική ιστορική διαφήμιση που ανακαλύφθηκε μετά από 26 χρόνια, σε παλιά βιντεοκασέτα από τον Nicholas Russell!



Η ομάδα της Itochu αποτελούταν από 12-15 άτομα κατά την περίοδο της ενασχόλησης της στη χώρα μας και από την αρχή έθεσε νέα standards στην αγορά. Τα σημαντικότερα αυτών ήταν η μετάφραση των manuals στα ελληνικά, η γραμμή υποστήριξης hotline για λύσεις στα videogames που «κόλλαγαν» οι gamers, το δωρεάν περιοδικό Nintendo Club  και φυσικά η τεχνική υποστήριξη στις κονσόλες. Οι υπηρεσίες αυτές βρισκόντουσαν στα γραφεία της Itochu, στη Καραγιώργη Σερβίας 2 στο Σύνταγμα, διεύθυνση που αρκετοί από εμάς θυμόμαστε ακόμα και σήμερα καθώς ξεζουμίζαμε στην κυριολεξία τα διαφημιστικά προσπέκτους! Οι πιο ‘’μύστες’’ θα θυμούνται και τον Super Mario έξω από το μπαλκόνι τους που φαινόταν από την πλατεία Συντάγματος!



Η Itochu Hellas παρέδωσε την αντιπροσωπεία της Nintendo στην Nortec τέλη του 1997,  έπειτα από 6 συναπτά έτη επιτυχιών, κορυφαίου marketing, θέτοντας νέα standards στο aftersales εκείνης της εποχής και φυσικά πάντα δίπλα στον καταναλωτή. Δεν είναι τυχαίο πως στους +/- 40άριδες το όνομα Itochu είναι συνδεδεμένο με πολλές και νοσταλγικές αναμνήσεις που ακόμα και σήμερα κυνηγάνε κονσόλες και κασέτες με το αυτοκόλλητο Itochu επάνω τους.



Στο παρακάτω επεισόδιο-ντοκιμαντέρ διάρκειας 2:30 ωρών, ο τότε Διευθυντής Marketing της Itochu κύριος Δημήτρης Παυλής αλλά και ο μεταφραστής των manuals, συντάκτης των περιοδικών Nintendo Club και των διαφημιστικών κύριος Αντώνης Λεκόπουλος, διηγούνται ανέκδοτες ιστορίες στον Νίκο από το κανάλι Console Hunter. Απορίες ετών για την θρυλική αντιπροσωπεία, εύθυμες στιγμές και αναμνήσεις βγαλμένες από τα άδυτα των γραφείων της Καραγιώργη Σερβίας 2, εξιστορούνται σε ένα ζεστό κλίμα και σε ένα μοναδικό επεισόδιο. Μην το χάσετε και εάν σας άρεσε το επεισόδιο μη ξεχάσετε να αφήσετε ένα like η ένα subscribe καθώς θα έρθουν και άλλα αντίστοιχα επεισόδια!

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Babisdaskalos
    • Εξαιρετικό αφιέρωμα, όπως πάντα. Ο console hunter διαθέτει τις γνώσεις και το μεράκι. Περιμένω με ανυπομονησία για την επόμενη πηγή γνώσης και χαράς.

*