Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Γεύση από κεράσι: Tokyo Role Playing Game Show

Σε ένα παλιό κείμενο στο Authority είχαμε προβλέψει την επιστροφή του Oudou, του λεγόμενου “βασιλικού δρόμου” στους ιαπωνικούς τίτλους και ειδικότερα στα JRPG. Στην Ιαπωνία αποδίδουν το χαρακτηρισμό αυτόν σε ένα προϊόν που έχει όλα τα στοιχεία εκείνα για να γίνει επιτυχία. Συμπαθητικοί πρωταγωνιστές, μελαγχολικό σενάριο και μια αίσθηση νοσταλγίας είναι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να αιχμαλωτίσουν το ενδιαφέρον του κοινού σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας.

Προσωπικά ανήκω σε μια γενιά των gamers που αγαπήσαμε τον χώρο όταν οι κονσόλες δεν ξεπερνούσαν τα 16 ή τα 32bit. Ήταν τότε που μεσουρανούσε το ιαπωνικό στοιχείο με τα platformers, beu, action/adventure και φυσικά JRPG. Ήταν η λεγόμενη χρυσή εποχή που η αγορά αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και κινητήριος μοχλός ήταν τα Final Fantasy και τα Dragon Quest, τα Ζelda και τα Suikoden. Δεν είναι μόνο ο παράγοντας των πωλήσεων αλλά και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση της κουλτούρας του gaming. “Πως νίκησες το τάδε boss;”, “Tι level έχεις φτάσει;” και “Έχεις ανακαλύψει εκείνο το μυστικό;” ήταν θέματα συζήτησης που βοήθησαν στην κοινωνικοποίηση μιας κατά τα άλλα μοναχικής δραστηριότητας.



Μετά όμως ήρθε η παρακμή. Γιατί δημιουργικότητα και τεχνολογία δεν συμβαδίζουν πάντα και η ιαπωνική τεχνογνωσία, προσκολλημένη στην παράδοση και στο οξύμωρο των περιορισμών του hardware και της απεριόριστης φαντασίας, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει. Για πολλά χρόνια οι πρώην μεγάλοι παίκτες απομακρύνθηκαν από το είδος ή δοκίμασαν την τύχη τους στο online μοντέλο και όσοι έμειναν προσπάθησαν να σβήσουν τις διαχωριστικές γραμμές σε μια περισσότερο action κατεύθυνση.

Η τεχνολογική “μπίλια” όμως φαίνεται να έκατσε επιτέλους και η μόδα των φωτορεαλιστικών γραφικών ανήκει, ευτυχώς, στο παρελθόν. Το φετινό TGS είναι απόδειξη πως απελευθερώνονται δυνάμεις δημιουργίας που έχω να δω πολλά χρόνια. Αν ρίξουμε μια ματιά στο φετινό line-up της έκθεσης θα δούμε πολλά νέα IP. Kαι αυτό που προσωπικά με γεμίζει αισιοδοξία είναι ότι τα περισσότερα εξ αυτών ανήκουν στο χώρο των JRPG. Ίσως ο πιο αντιπροσωπευτικός τίτλος αυτής της τάσης είναι το δημιούργημα του Tokyo RPG Factory της Square Enix, το Ikenie to Yuki no Setsuna. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της εταιρείας, το Ikenie είναι για αυτούς που αναπολούν τις εποχές των κλασσικών RPG τόσο στην υφή του σεναρίου όσο και στο gameplay. Πιο Oudou δεν γίνεται νομίζω.

Μετά έχουμε το Exist-Archive της Tri-Ace που επιστρέφει σε μια πιο ανάλαφρη και ιαπωνική αισθητική. Μιας και μιλάμε για Tri-Ace ενδιαφέρον φαίνεται το Star Ocean 5 αν και έχω επιφυλάξεις λόγω του τραγικού Last Hope. Επίσης έχουμε την ανάσταση της σειράς Saga με το Saga Scarlet Grace που ανακοινώθηκε στη Press Conference της Sony, με το νοσταλγικό πανέμορφο σχέδιο της Kobayashi Tomomi. Τέλος του μήνα βγαίνει στην ιαπωνική αγορά το Tokyo Xanadu της Nihon Falcom αφού κάνει την εμφάνισή του με playable demo στο TGS. Το θέμα του είναι σχολιαρόπαιδα με υπερφυσικές δυνάμεις σε ένα παράλληλο κόσμο και αν σας θυμίζει Persona σκεφτείτε πως το στοιχείο του σχολείου είναι από τα πιο κοινά μοτίβα στα ιαπωνικά video games.

Λαμβάνοντας αυτά υπ' όψη, ειδική αναφορά οφείλω να κάνω στο νέο δημιούργημα του George Kamitani. Σχολικό setting, μουσική που θυμίζει Ghost in the Shell και ατμόσφαιρα που παραπέμπει στο Neon Genesis Evangelion με αισθητική Vanillaware. Όσο και αν προσπαθώ να το περιγράψω, το 13 Sentinels: Aegis Rim έχει στοιχεία που δεν βλέπουμε συχνά στη βιομηχανία. Ακόμα και αν δεν σας ενδιαφέρει η επάνοδος των JRPG, σας προτείνω να δείτε τουλάχιστον το trailer. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, η πραγματική “Ε3” τώρα ξεκινάει.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • djprogres
    • Πολύ ωραίο το άρθρο.
      Μήπως θα μπορουσες να προτεινες τετοιου είδους games που να εχουν κυκλοφορισει σε Ps3 εκτος από τα Final Fantasy..

    • Νίκος Πιστόλας
    • @djprogres

      Δυστυχώς το Ps3 υποφέρει από άποψης ποιότητας και ποσότητας στον συγκεκριμένο τομέα αν και τα πράγματα καλυτερεύουν σιγά σιγά. Τα καλύτερα κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή είναι τα Ni no Kuni, Tales of Xillia, Tales of Symphonia Chronicles και φυσικά το Valkyria Chronicles.

*