Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Videogames, Άλλη μια αμείλικτη βιομηχανία

*
Ο Δημήτρης Βασιλάκης σχολιάζει στο νέο του κείμενο για τη στήλη Δεινή Σαύρα τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Blizzard για την απόλυση 800 υπαλλήλων της.

Προσπαθώ εξαιρετικά φιλότιμα εδώ και αρκετή ώρα να βρω να γράψω για κάτι ανάλαφρο, κάτι νοσταλγικό, κάτι άσχετο για να περάσει η ώρα μας, αλλά η ρουφιάνα η επικαιρότητα δεν με αφήνει. Και δεν μιλάω για κάτι άλλο, πέρα από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Activision-Blizzard.


800 άνθρωποι, 800 πιθανώς οικογένειες, στην ωραία μας βιομηχανία, θα βρεθούν στο δρόμο γιατί, σε άλλη μια εταιρεία, δεν βγήκαν τα νούμερα. Δεν έχει σημασία ότι αυξήθηκαν αναλογικά τα κέρδη, η μετοχή έπεσε, δεν πιάστηκαν οι στόχοι και το αποτέλεσμα είναι οι απολύσεις. Για την Blizzard, στο Enternity σάς τα είχε πει αναλυτικά ο κουμπάρος μου ο Ηλίας, με το πολύτιμό του Ορυχείο. Αλλά μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία και όχι οι στρεβλώσεις που παράγει το επιχειρηματικό μοντέλο που κυριαρχεί στην εποχή μας και έχει φέρει την κατάσταση εκεί που την έχει φέρει, όχι μόνο στο επίπεδο της βιομηχανίας μας, αλλά και σε πολιτικό, οικονομικό και, γιατί όχι, ηθικό επίπεδο. Προσοχή, δεν πρόκειται να διαβάσετε από εμένα καμιά βαθυστόχαστη ανάλυση, σχετικά με την πτώση του καπιταλισμού. Δεν έχω λύση να τον αντικαταστήσω και άρα δεν μπορώ να προτείνω κάτι. Διαθέτω όμως, δυστυχώς για μένα, μπόλικη κοινή λογική και όταν την βλέπω να καταστρατηγείται, διαολίζομαι.

Διαβάζουμε λοιπόν στην είδηση: «O πρόεδρος της Blizzard J. Allen Brack τόνισε χαρακτηριστικά σε υπαλλήλους πως ο όγκος μερικών ομάδων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που απαιτείται και ως εκ τούτου θα πρέπει να προχωρήσουν οι σχετικές απολύσεις». Για να σε ρωτήσω κύριε πρόεδρε, τις ομάδες τις έφτιαξαν οι soon to be απολυθέντες υπάλληλοι; Μπήκαν μια μέρα μέσα στην εταιρεία και είπαν «Ας προσληφθούμε»; Κάποια στελέχη δεν έκαναν λάθος; Τι αντίκτυπο είχε η αποτυχία σε αυτά; Απολύθηκαν; Έχασαν τμήμα του μπόνους; Υπέστησαν μείωση αποδοχών; Κάτι;

Όχι βέβαια. Σε καμιά εταιρεία ποτέ καμία στελεχάρα δεν έχασε το παχυλό της μπόνους και τα προνόμιά της. Αλίμονο στους απλούς υπαλλήλους, άντε και κάνα κατώτερο στέλεχος. Οι άλλοι απλά κάνουν meeting, μοιράζονται τη στεναχώρια τους (λέμε τώρα) και προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Πώς; Κάνοντας απολύσεις. Και δίνουν τροφή στο τέρας του λαϊκισμού και της έξαρσης των ακραίων ιδεολογιών με βάση τον λαϊκισμό σε όλη την Ευρώπη.

Απαραίτητη, λοιπόν, μια πολιτική παρένθεση. Όταν ο κοσμάκης, ίσως ο απλός και ο αμόρφωτος αν θέλετε, ίσως από την άλλη και ο ημιμαθής και δήθεν μορφωμένος, που πιστεύει ό,τι βλακεία γράφει το κάθε ψεκασμένο site (γραφικό και μη, διότι υπάρχουν πια πολλές αποκαλύψεις για την χρηματοδότηση αρκετών από αυτά εξ Ανατολών) βλέπει κάτι τέτοια ή και πέφτει θύμα τέτοιων εξελίξεων, δεν είναι παράλογο να βρεθεί στην αγκαλιά ακραίων λαϊκιστικών κινημάτων είτε αυτά εντοπίζονται στη δεξιά, είτε στην αριστερά. Και ναι, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να γίνει κανείς φασίστας, αλλά όταν και το περιώνυμο «σύστημα» δεν σε αφήνει να αγιάσεις, τότε τι γίνεται;

Κλείνει η παρένθεση. Έχοντας δουλέψει στη βιομηχανία των videogames, έχοντας ζήσει αρκετές από τις στρεβλώσεις της έστω και στην μικρογραφία της ελληνικής αγοράς, η ψυχή μου πονάει για τους απολυμένους, που δεν φεύγουν επειδή έκαναν αυτοί λάθος, αλλά τα κεφάλια και τα νούμερα. Αφήστε που πια η γενιά μας, λίγο μικρότεροι αλλά και λίγο μεγαλύτεροι από μένα, έχουν μπει για τα καλά στις εταιρείες, και όλοι λίγο-πολύ έχουμε φίλους στις εταιρείες του χώρου, συγκεκριμένα και στην Blizzard και αγωνιούμε για πάρτη τους.

Αντί επιλόγου, μόλις έπεσε στην αντίληψή μου, την ώρα που πληκτρολογώ, ότι η Blizzard ανακοίνωσε ότι μπορεί να απολύει 800 άτομα από χώρους εκτός ανάπτυξης παιχνιδιών, αλλά θα προσλάβει πολύ κόσμο για την ανάπτυξη τίτλων, όπως Overwatch-Diablo και λοιπά και λοιπά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, άλλη η δικαίωση του θεάτρου του παραλόγου που λέμε. Ανακοινώνεις ότι απολύεις κόσμο λόγω αποτελεσμάτων για να καθησυχάσεις την αγορά, μόνο που από χθες τις αντιδράσεις δεν τις λες και καλές. Οπότε τραβάς μια ζεϊμπεκιά και λες, όχι παιδιά δεν τρέχει κάτι, εδώ είμαστε, να παίρνουμε κόσμο να φτιάξουμε καινούρια παιχνιδάκια, απλά διώξαμε τους περιττούς που τα είχαν κάνει σκατά. Που τους είχαμε προσλάβει εμείς, άρα εμείς τα κάνουμε σκατά. Και να είστε σίγουροι ότι θα τα ξανακάνουμε.

Because only the bonus matters. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*