Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: 1+ χρόνος Apple Arcade

*
Ο Λεωνίδας Μαστέλλος επιστρέφει στο Apple Arcade με πιο ολοκληρωμένη άποψη. Αξίζει η υπηρεσία ή όχι; Διαβάστε στο νέο κείμενο της στήλης «Κόψε-Ράψε».

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τη διάθεση της υπηρεσίας Apple Arcade και πλέον είμαι σε θέση να κρίνω καλύτερα την πρόταση της Apple. Η στήλη έρχεται λίγες ημέρες μετά τη διάθεση 30+ παιχνιδιών στην υπηρεσία, κίνηση που προκάλεσε έκπληξη στους χρήστες που είχαν συνηθίσει να παίρνουν 1-2 παιχνίδια την εβδομάδα. Το αστείο είναι ότι σε αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνεται και το Fantasian, το νέο RPG του Hironobu Sakaguchi (δημιουργού των Final Fantasy) και μάλιστα με soundtrack του Nobuo Uematsu (συνθέτη της ίδιας σειράς).


Ας επιστρέψουμε όμως στο Apple Arcade. Παρά τον 1 και πλέον χρόνο διάθεσής της, η υπηρεσία εξακολουθεί να αναζητά την ταυτότητά της. Ως επί το πλείστον, η υπηρεσία είναι γεμάτη με κλασικά mobile παιχνίδια, τίτλους δηλαδή που έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε και εκτός υπηρεσίας. Υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως το Fantasian που είπα πιο πριν, το Beyond a Steel Sky ή ίσως και το Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm, που κινούνται σε πιο παραδοσιακούς δρόμους gaming, αλλά και περίεργες προτάσεις, ιδιόμορφα παιχνίδια που σίγουρα δεν τραβούν εύκολα τα βλέμματα των πολλών.

Το πρόβλημα που εντοπίζω εγώ είναι στον τομέα των κλασικών mobile games. Εννοείται ότι η υπηρεσία πρέπει να έχει τέτοιους τίτλους και πολλοί από αυτούς που έχουν δοθεί είναι καλοί, όμως πρόκειται για τίτλους που στοχεύουν κυρίως σε ένα ιδιαίτερο κοινό, αυτών των mobile gamers. Το συγκεκριμένο κοινό έχει μάθει τόσα χρόνια να βρίσκει τέτοια παιχνίδια δωρεάν (με πολλές διαφημίσεις και αγορές εντός εφαρμογής) και έχει καλομάθει. Άλλωστε δεν είναι συνήθως gamers με την παραδοσιακή έννοια του όρου, παίκτες δηλαδή που -μεταξύ άλλων- έχουν συνηθίσει να επενδύουν χρήματα για το χόμπι τους. Οπότε ναι να υπάρχουν, όμως δεν καταλαβαίνω το βάρος που ρίχνει η Apple στους συγκεκριμένους τίτλους, αφού είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το κοινό τους δεν πρόκειται να πληρώσει για την υπηρεσία για να παίξει κάτι που μπορεί να βρει και δωρεάν (έστω κάποια παραλλαγή του). Ξαναλέω το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα των τίτλων, αλλά η ισορροπία της συλλογής. Αυτήν την ισορροπία πρέπει να εξετάσει η εταιρεία και να τη διορθώσει, ώστε οι χρήστες που πληρώνουν ή διατίθενται να πληρώσουν τη συνδρομή να βρίσκουν περισσότερα παιχνίδια που να είναι πιο κοντά στα γούστα τους. Η πρόσφατη κίνηση της Apple που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, ίσως δείχνει ένα κλίμα αλλαγής στο εσωτερικό της εταιρείας (που φήμες θέλουν να κυκλοφορεί σύντομα και νέο Apple TV το οποίο θα μπορούσε να παίξει το ρόλο κονσόλας), όπως και οι ακυρώσεις συμβολαίων που είχε κάνει κάποια στιγμή με στόχο την αλλαγή στρατηγικής.

Η Apple πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στο gaming. Πρέπει να καταλάβει τη σημασία του, πρέπει να μεταμορφώσει το Apple Arcade στην υπηρεσία που έταξε στην αρχή του. Έχει πολλά καλά για να μείνει πίσω. Είναι φθηνό, έχει πάρα πολλά παιχνίδια και ένα μεγάλο μέρος τους είναι και προσεγμένα (και χωρίς διαφημίσεις και ανόητα περίμενε ή αγόρασε κ.λπ.), είναι διαθέσιμο σε όλα τα Apple format, προωθεί την υποστήριξη χειριστηρίων, επιτρέπει τη μεταφορά των saves μεταξύ συσκευών κ.ά.

Είναι πράγματι κρίμα να ξεφουσκώσει επειδή η Apple έχει συγκεκριμένα κολλήματα. Ελπίζω η εταιρεία να πάρει μπρος σύντομα. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • joehok
    • Η δική μου οπτική είναι ότι η apple δεν έχει κάποιο κόλλημα με την αναλογία. Τα καλύτερα παιχνίδια στην υπηρεσία είναι τα reigns monument valley δλδ αυτά που έχουν στον πυρήνα της λογικής του το mobile και μπορούν μόνο εκεί να γίνουν τόσο διασκεδαστικά. Το θέμα είναι ότι όσα timed exclusive και να κλείσει η apple δεν ξέρω αν μπορεί να πετύχει αναλογία διάθεσης τιμής ποιότητας. Και αυτό γιατί ποιοτικά παιχνίδια σε mobile υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν έχουν την συχνότητα τής κονσόλας . Αν και το οικογενειακο πακέτο βοηθά αρκετά ίσως απλά θα έπρεπε να ενσωματωθεί μαζί με κάποια άλλη υπηρεσία το apple arcade γιατί φαντάζει μόνο του για την ώρα. Προσπαθεί αρκετά αλλά η παγκόσμια βιομηχανία των mobile games το χαντακωνει και μάλιστα καταλάθος.

      • Lonas
      • Υπάρχει η δυνατότητα για αγορά του Apple One που συνδυάζει όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας και σε καλή τιμή: Arcade, Music, TV, iCloud storage

        • joehok
        • Ωραία στο μυαλό μου η εταιρία μήλο.... τώρα το θέμα είναι εκτός απο την ενσωμάτωση μήπως έχουμε αφομοίωση. Θα δείξει ο επόμενος χρόνος... λογικά θα έρθουν αλλαγές τέλος οικονομικού έτους και εκεί

*