Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Videogames για όλους

Με το θέμα είχα ασχοληθεί και παλαιότερα, αλλά ένα πρόσφατο άρθρο για το The Witness μου το θύμισε ξανά. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ο τίτλος του Jonathan Blow αποκλείει σε μεγάλο βαθμό άτομα με προβλήματα όρασης, όπως είναι η δυσχρωματοψία. Και δεν έχει άδικο. Πολλοί από τους γρίφους του τίτλου στηρίζονται στα χρώματα και προφανώς άτομα με δυσχρωματοψία ή παρόμοιες παθήσεις είναι αδύνατον να τους λύσουν και άρα να παίξουν τον τίτλο. Είναι λυπηρό, αλλά τα videogames, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν κάνει ελάχιστα βήματα στο θέμα της προσβασιμότητας. Δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για ανθρώπους με προβλήματα ακοής, όρασης ή κινητικότητας. Στην πραγματικότητα, είναι μάλλον δύσκολο για τα videogames να συμπεριλάβουν αυτά τα άτομα. Ο τρόπος που μεταδίδουν την όποια εμπειρία είναι αποκλειστικά φτιαγμένος για ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα. Και η ερώτηση είναι η εξής: μπορεί να αλλάξει κάτι;

Θα μου πείτε ότι κατά καιρούς ακούμε προσπάθειες για τη δημιουργία παιχνιδιών, π.χ. για τυφλούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι είτε μένουν στην προσπάθεια είτε πρόκειται για πειραματικές προτάσεις και τίποτα παραπάνω. Θα μπορούσε ίσως μια μεγάλη παραγωγή να απευθυνθεί σε άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής; Η αρχική αντίδραση είναι όχι. Όπως και ο κινηματογράφος, έτσι και τα videogames εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στις αισθήσεις του παίκτη και κάθε προσπάθεια προσέγγισης ενός τόσο διαφορετικού κοινού φαίνεται αδιέξοδη. Όπως όμως ισχύει για πολλά πράγματα, αρκούν στην αρχή μερικά μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκούν π.χ. επιλογές που βοηθούν παίκτες με δυσχρωματοψία να απολαύσουν τίτλους που στηρίζονται στο χρώμα (όπως είναι κάθε match-3 game), προσθέτοντας σχήματα ή άλλες ενδείξεις. Ή επιλογές υποτίτλων για άτομα με προβλήματα ακοής, οι οποίοι θα μεταφέρουν ήχους ή άλλα ερεθίσματα μέσω του γραπτού λόγου, βοηθώντας αυτούς τους παίκτες να παρακολουθήσουν την όποια ιστορία. Ίσως να υπάρχει δυνατότητα κατασκευής ειδικών χειριστηρίων για άτομα με κινητικά προβλήματα. Ίσως να υπάρχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες, όμως δεν ξέρω αν υπάρχει και η ανάλογη θέληση.

Από τη μία το κόστος εφαρμογής των όποιων ιδεών και από την άλλη η αδιαφορία για αυτά τα προβλήματα που δυστυχώς υπάρχει, κάνουν δύσκολές τις όποιες κινήσεις. Να πω την αλήθεια δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την κατάσταση. Κρίνοντας από τον ίδιο τον εαυτό μου που δεν μπορώ να προτείνω πιο ουσιαστικές λύσεις, καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο και πολύ πιο σύνθετο από όσο φαίνεται αρχικά. Από την άλλη, ίσως να αρκούσε η ανάδειξη της κατάστασης ως πρόβλημα. Ίσως έτσι να αναγκαστούν να ασχοληθούν οι σωστοί άνθρωποι, οι άνθρωποι που θα μπορέσουν να κάνουν ουσιαστικές προτάσεις και, ίσως, να τις κάνουν πραγματικότητα.

Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το αγαπημένο μας χόμπι διεξάγεται “κεκλεισμένων των θυρών”, ότι δεν μπορεί να απευθυνθεί σε όλους, όσο λάθος κι αν ακούγεται αυτό. Λάθος που όλοι θέλουμε να διορθωθεί, όμως λίγοι ενδιαφέρονται να το διορθώσουν και ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν πως.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • vonzuchter
    • το world of tanks στο χβοχ που το παιζω εχει επιλογη στα σεττινγκς για ατομα με αχρωματοψια. Αλλα γενικα ειναι κατι σπανιο , προσωπικα δε το εχω δει σε αλλο παιχνιδι

    • Roronoa
    • @vonzuchter

      Υπαρχουν και αλλα παιχνιδια με τετοιες επιλογες, το league of legends και το world of warcraft και αν δνε κανω λαθος και το dota 2 εχουν αυτες τις επιλογες που αλλαζουν τα χρωματα στις life bars.

      Ειναι δυσκολο να φτιαξεις παιχνιδι για ατομα με ειδικες αναγκες μιας και το κοινο δεν ειναι μεγαλο αλλα σιγουρα μπορουν να προσφερουν λυσεις. Για τυφλους δεν ξερω αλλα υποτιτλοι και colorblind mode πρεπει να υπαρχουν παντα.
      Γίνονται βηματα που διευκολύνουν τα ατομα με ειδικες αναγκες, τωρα πια μπορεις να κανεις και button remapping στις κονσολες αλλα δυστηχως, αν δεν κανω λαθος, δεν ειναι ξεχωριστο για καθε τιτλο.

*