Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Όλοι έχουν δικαίωμα στα videogames

*
Ο Λεωνίδας Μαστέλλος γράφει στο νέο κείμενο της στήλης "Κόψε-Ράψε" για την προσβασιμότητα στα videogames.

Αν και έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με το θέμα της προσβασιμότητας στα videogames, ένα πρόσφατο άρθρο στο επίσημο blog του PlayStation μού θύμισε πόσο δύσκολα είναι τα videogames για διάφορες κατηγορίες ανθρώπων.


Το άρθρο του PlayStation blog αναφέρεται στο The Last of Us Part II. Ναι, τον πολυαναμενόμενο τίτλο της Naughty Dog που έχει καταφέρει να απασχολήσει τους gamers και τα ειδησεογραφικά μέσα σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της τρέχουσας γενιάς μηχανημάτων, αν και όχι πάντα με καλό τρόπο. Τα άπειρα leaks που έγιναν πρόσφατα δημιούργησαν απίστευτο χαμό γύρω από το παιχνίδι και πολλές αρνητικές αντιδράσεις για την ιστορία του.

Όποια και αν είναι γνώμη σας για το συγκεκριμένο τίτλο (αν και είναι δύσκολο να έχει κανείς γνώμη για κάτι που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη), η προσπάθεια της ομάδας ανάπτυξης στο κομμάτι της προσβασιμότητας δεν μπορεί/δεν πρέπει να σας αφήσει αδιάφορους.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο που ανέφερα παραπάνω, το The Last of Us Part II είναι ο τίτλος με τις περισσότερες λειτουργίες προσβασιμότητας της εταιρείας. Για να είμαι ακριβής, η Naughty Dog προσπαθεί σε αυτόν τον τομέα αρκετά χρόνια τώρα (το Uncharted 4: A Thief’s End έκανε πολλά βήματα), αλλά ο επερχόμενος τίτλος αναμένεται να προσφέρει πάνω από 60 διαφορετικές επιλογές που θα επιτρέπουν στους παίκτες να προσαρμόσουν την εμπειρία σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους. Αν και είναι μάλλον άσκοπο να απαριθμήσω εδώ όλες τις λειτουργίες, αυτό που κάνει άμεσα εντύπωση είναι η προσπάθεια να γίνει πιο εύκολη η επιλογή αυτών των λειτουργιών με την ύπαρξη τριών βασικών προφίλ (ανάλογα με την κατηγορία των χρηστών και των προβλημάτων), τα οποία αλλάζουν μαζικά τις σχετικές ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες θα μπορούν να επιλέγουν άμεσα τα βασικά χωρίς να ψάχνουν σε άπειρες λίστες και μενού, αν και η αυτή η αναζήτηση δεν θα αποφεύγεται όταν απαιτούνται πιο λεπτομερείς ρυθμίσεις.

Παρόλα αυτά, αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η σημασία της ύπαρξης αυτών των λειτουργιών δεν περιορίζεται στην ύπαρξή τους καθεαυτή. Γιγαντώνεται λόγω του ότι μιλάμε για το The Last of Us Part II, ίσως τον πιο αναμενόμενο τίτλο της τρέχουσας γενιάς, τον τίτλο με τη μεγαλύτερη προβολή, τον τίτλο που έχει τη δύναμη να περάσει αυτού του είδους τη φιλοσοφία σχεδίασης σε εκατομμύρια σπίτια. Είναι ο τίτλος που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τις ομάδες ανάπτυξης και τις εταιρείες έκδοσης, ο τίτλος που μπορεί να γίνει πρότυπο στο θέμα της προσβασιμότητας. Και αυτό από μόνο του δεν είναι απλώς σημαντικό, είναι πλέον αναγκαίο. Ειδικά αν τα videogames ως μέσο θέλουν να συμπεριλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερους, μειώνοντας βασικούς περιορισμούς.

Ίσως η κίνηση της Naughty Dog να αποτελεί μόνο την αρχή, αλλά η δύναμη του franchise εξασφαλίζει ότι αυτή η αρχή είναι τόσο θορυβώδης όσο ακριβώς πρέπει. Αρκεί να υπάρχουν αυτιά για να «ενοχληθούν» από το θόρυβο. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • paulgouv
    • Naughty Dog χαλάλι το crunch που σε κατηγορούν ολοι αν οι υπερωρίες αφορουν το κακώς μη δεδομένο για όλους acessibility.Απο ξυσιμπίlity διβελοπερς εχουμε χορτασει :p

      • joehok
      • Καμία σχέση οι υπερωρίες με την πρόσβαση. Το gears 5 ενημερωτικά έκανε παπάδες στην πρόσβαση και δεν είχε καμία ουσιαστική σύγκριση με υπερωρίες....οι επιλεκτικές παρωπιδες καλά κρατούν

        • paulgouv
        • Αν μαθεις καποτε να διαβάζεις,ίσως προσέξεις το "αν" με το οποίο εισάγω μια εύλογη υπόθεση που είναι ταυτόχρονα έγκαιρη,αφού τώρα ειδε το φως της δημοσιότητας το πολυσύνθετο σύστημα προσβασιμότητας του TLOU Pt2.Την μη-αλήθεια αυτής της υπόθεσης μπορώ να δεχτώ ευχαρίστως από εναν game developer της NaughtyDog.
          Οποτε triggered τυχάρπαστε ξερόλα αν εισαι "insider" περιμένω link με αναλυτικές εργατοώρες του accessibility development της ND απο εποχές uncharted 4.Διαφορετικά , επιβεβαιώνεις περίτρανα οτι και από ημιμαθή φανμποϊ που μυγιάζονται έχουμε χορτάσει :(

      • joehok
      • Nope...το πολυσύνθετο πρόγραμμα προσβασιμότητας δεν ήρθε τώρα στο φώς. Αλλά ακόμα και έτσι να ηταν δεν έχει συνδιάσει κανεις πάνω στο πλανήτη το ενα με το άλλο. Crunch yime υπάρχει παντού και πάντα....και μάλιστα υπήρχε παλαιότερα σε χειρότερο επίπεδο....σε ακόμα πιο σημαντικές εταιρίες απο αυτήν....αν μερικοί θέλουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα πιπέρι.

*