Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Δε μπεστ οφ δε μπεστ

*
Είπα σήμερα να ασχοληθώ με ένα φαινόμενο που παρατηρώ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα τελευταία συνειδητοποίησα πόσο ανούσιο είναι. Μιλάω για τις αγαπημένες όλων λίστες με τα Top xx. Αφορμή για αυτήν τη στήλη στάθηκε η βροχή από τέτοιου είδους άρθρα που δημοσιεύτηκαν λίγο μετά την κυκλοφορία του Nintendo Switch. Διάφορα γνωστά sites του εξωτερικού άρχισαν να ανακοινώνουν τα “καλύτερα” παιχνίδια του μηχανήματος, συνθέτοντας λίστες που περιείχαν απλώς τους launch τίτλους. Με μικρές παραλλαγές και διαφοροποιήσεις, όλα τα άρθρα βάφτισαν τα λιγοστά παιχνίδια του Switch ως τα “καλύτερα”.

Φυσικά και δεν έχω κάτι με το ίδιο το μηχάνημα. Το θέμα μου είναι αυτού του είδους τα άρθρα, τα κείμενα που συγκεντρώνουν τίτλους, εφαρμογές, ταινίες κ.λπ. και τους δίνουν υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, μάλλον για να τραβήξουν το όποιο ενδιαφέρον. Καλό θα ήταν σε αυτό το σημείο να μην εξαιρέσω τον εαυτό μου. Αν και είπα στην αρχή ότι τέτοιου είδους λίστες και άρθρα είναι ανούσια, έχω κατά καιρούς αναζητήσει και διαβάσει παρόμοια κείμενα, μάλλον ως σημεία αναφοράς για ό,τι με ενδιέφερε τη δεδομένη στιγμή. Και ναι, ως σημεία αναφοράς, έχουν και αυτά την αξία τους.


Όμως, και είναι μεγάλο αυτό το “όμως”, τα περισσότερα από αυτά τα άρθρα καταλήγουν αυθαίρετα στο συμπέρασμά τους. Πολλές φορές οι λίστες δημιουργούνται με ασαφή κριτήρια (ή και καθόλου κριτήρια) ή τα κριτήρια είναι τόσο υποκειμενικά ή τόσο εξειδικευμένα, ώστε να βγαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν λοιπόν διαβάζω τίτλους του στιλ “Τα καλύτερα παιχνίδια του τάδε μηχανήματος” ξέρω σχεδόν αυτόματα ότι πρόκειται για άποψη και όχι για στατιστική ή άλλου είδους έρευνα. Θα προτιμούσα να βλέπω λίστες όπως τα παιχνίδια με τις υψηλότερες πωλήσεις ή τα παιχνίδια με τις υψηλότερες βαθμολογίες, μιας και τέτοιες λίστες έχουν ένα νόημα, μια σταθερά στην οποία στηρίζονται.

Όμως όταν η λίστα βάζει μια ποιοτική παράμετρο (π.χ. τα 10 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών) τότε γεμίζω με αμφιβολίες. Πώς ο αρθρογράφος κατέληξε στη συγκεκριμένη λίστα; Ποια κριτήρια καθορίζουν το χαρακτηρισμό “καλύτερο”; Ας πάρουμε για παράδειγμα μια λίστα για τα καλύτερα παιχνίδια του Switch που δημοσίευσε πρόσφατα το IGN. Στην πρώτη κιόλας παράγραφο αναφέρει τα τρία κριτήρια που χρησιμοποίησε για τη λίστα (προς τιμήν του κιόλας μιας και πολλές φορές τα άρθρα ξεχνούν να τα αναφέρουν). Αν προσέξετε τα πρώτα δύο (και ειδικά το πρώτο) αφορούν προσωπική εκτίμηση και όχι κάτι δεδομένο. Επομένως, η λίστα έχει προσωπική άποψη (κάτι που δεν απορρίπτω φυσικά) και δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως σημείο αναφοράς για τα καλύτερα παιχνίδια της κονσόλας. Εδώ που τα λέμε ο ίδιος ο όρος είναι προβληματικός, μιας και ποτέ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν όλοι για το τι είναι καλύτερο και τι όχι.

Μπορώ βέβαια να καταλάβω το λόγο ύπαρξης τέτοιων άρθρων. Γεμίζουν σελίδες, τραβούν κλικ και (στη χειρότερη των περιπτώσεων) δημιουργούν δημοσιότητα και θόρυβο γύρω από κάποιο προϊόν.
Ξέρω επίσης ότι δεν πρόκειται να δούμε σύντομα λίστες βασισμένες σε σοβαρά κριτήρια αλλά θα ήθελα, τουλάχιστον, να περιμένουν λίγο οι απανταχού δημοσιογράφοι των games να περπατήσει ένα μηχάνημα στην αγορά προτού αποφασίσουν ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια του.

Δηλαδή ας κρατήσουμε, έστω και για λίγο, τους τύπους βρε αδερφέ. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • TechPriestXS
    • Πολύ σωστό το άρθρο. Τέτοιες λίστες θα πρέπει να δημιουργούνται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία κάποιου μηχανήματος σαν ρεζουμέ μετά το launch του ώστε οι υποψήφιοι αγοραστές να έχουν έναν "μπούσουλα" για το τι κυκλοφορεί και αξίζει κάποιος να δει σε ένα μηχάνημα. Οτιδήποτε άλλο είναι clickbait.

    • Alias
    • Συμφωνω και μου αρεσει ιδιαιτερα οταν υπαρχει στον τιτλο η φραση 'of all time' ενω μιλανε για πραγματα που εχουν βγει μισο μηνα πριν ξερω γω ή μιλανε για κατι μεμονωμενο πχ best switch games of all time ή best Mass Effect Andromeda characters of all time

    • Efkar
    • εμένα μου αρέσουν οι λίστες που αφορούν κάθε κατηγορία ξεχωριστά (strategy, action,κλπ) και όχι αυτές με βαση τν βαθμολογία ή τις πωλήσεις. Έχω ανακαλύψει πολλά παιχνίδια που δεν ήξερα με αυτό τον τρόπο

*