Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε;

Διαβάζοντας ορισμένα αποσπάσματα από την ομιλία του Jorgensen της ΕΑ στο UBS Global Technology Conference, μου έκανε εντύπωση η σκέψη του για τις κονσόλες ως τμήμα του ευρύτερου τεχνολογικού χώρου. Σύμφωνα λοιπόν με το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας, οι κονσόλες αποτελούν μια ιδιόμορφη εξέλιξη στη φιλοσοφία της τεχνολογίας. Είναι ίσως από τις ελάχιστες ηλεκτρονικές καταναλωτικές συσκευές που δεν ανανεώνονται συχνά. Εκεί που οι κάτοχοι smartphones ή tablet αλλάζουν τις συσκευές τους κάθε λίγο και λιγάκι, οι χρήστες κονσολών έχουν μάθει ότι κάθε γενιά διαρκεί 8-10 χρόνια. Είναι πράγματι περίεργο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ταχύτητα με την οποία κινείται συνολικά ο χώρος στο κομμάτι των αναβαθμίσεων.

Ο Jorgensen αναρωτιέται για τη μορφή των επόμενων μηχανημάτων και θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι οι παραδοσιακές εταιρείες του χώρου θα κληθούν σύντομα να ανταγωνιστούν νέους (για το χώρο) κολοσσούς, όπως είναι η Google και η Apple. Ναι οι τελευταίες κινούνται ακόμα στο κομμάτι των casual, αλλά τίποτα δεν τις εμποδίζει να διεκδικήσουν το αρκετά μεγάλο (και σίγουρα φανατικό και πιστό) κοινό του hardcore gaming. Από τη στιγμή μάλιστα που όλοι αναγνωρίζουν τη δύναμη αυτού του κοινού, είναι μάλλον θέμα χρόνου να δούμε σοβαρές προσπάθειες από νέους διεκδικητές.

Όμως πώς θα μπορούσαν οι κονσόλες να εναρμονιστούν με τη γενικότερη φιλοσοφία του χώρου; Είναι άραγε βιώσιμη μια τακτική συχνών αναβαθμίσεων σε επίπεδο hardware; Μια ακόμα μεγαλύτερη ταύτιση με τα σύγχρονα PC; Η πρώτη αντίδραση είναι φυσικά αρνητική. Οι κονσόλες διατυμπανίζουν την απλότητα με την οποία προσεγγίζουν τα παιχνίδια. Η δυνατότητα για κάποιον να παίξει ό,τι θέλει, χωρίς να νοιάζεται ή να γνωρίζει specs μηχανημάτων ή άλλων τεχνικών λεπτομερειών. Το "αγοράζω-βάζω-παίζω" εξακολουθεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των κονσολών και η οποιαδήποτε παρέκκλιση μπορεί να σημάνει την αλλοίωση της ίδιας της ταυτότητάς τους.

Θα μπορούσαμε ίσως να προχωρήσουμε σε μια εποχή όπου οι γενιές θα διαδέχονταν η μία την άλλη πιο γρήγορα; Αν θεωρήσουμε δεδομένη την προς τα πίσω συμβατότητα, οι γρήγορες αλλαγές μηχανημάτων θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες. Να γίνεται ό,τι συμβαίνει και στο χώρο των smartphone/tablet. Τα νέα μηχανήματα παίζουν όλα τα παλιά και οι νέες παραγωγές αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκμεταλλεύονται τυχόν νέες δυνατότητες. Η συμβατότητα για την ώρα αντικρούει τη νέα φιλοσοφία του αρμέγματος των remasters, αν και η κίνηση της Microsoft με το backwards compatibility στο Xbox One δημιουργεί κάποια αισιοδοξία.  

Αν και δεν γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί στο μέλλον, όλοι πάνω-κάτω έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι η παραδοσιακή μορφή κονσόλας σύντομα δεν θα καλύπτει τις ανάγκες του κοινού. Το "ακίνητο" μέσα στο χρόνο hardware μπορεί να απλοποιεί πολλές καταστάσεις, όμως αδυνατεί να ανταποκριθεί στις όποιες εξελίξεις. Η στατικότητα αυτή έρχεται σίγουρα σε αντίθεση με το δυναμικό πρόσωπο του χώρου της τεχνολογίας και δεν πρόκειται να διατηρηθεί για πολύ ακόμα. Το αν τα νέα μηχανήματα θα έχουν τη μορφή απλοποιημένων PC ή συσκευών τύπου Apple TV είναι κάτι που μάλλον δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Τουλάχιστον τους καταναλωτές που θα εξακολουθούν να ζητούν απλοποιημένες διαδικασίες, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το είδος της συσκευής που υπάρχει κάτω από την τηλεόρασή τους (ή μέσα σε αυτήν).

Θα μπορέσουν, όμως, οι παραδοσιακοί παίκτες να προσαρμοστούν στις εξελίξεις ή θα συνεχίσουν να επιμένουν στην τακτική του ανακυκλωμένου υλικού μόνο και μόνο για να διαφημίζουν ότι το μηχάνημά τους άντεξε πολύ καιρό στην αγορά; Θα καταφέρουν, παράλληλα, νέοι διεκδικητές να ταράξουν τα νερά και να προκαλέσουν εξελίξεις;

Ερωτήματα που για την ώρα μένουν αναγκαστικά αναπάντητα.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • vonzuchter
    • Καλα ας δουμε πρωτα το νοημα αυτης της γενιας γιατι μεχρι τωρα δεν εχουμε δει ΟΥΤΕ ΕΝΑ παιχνιδι της προκοπης που να δικαιολογουσε το 400αρι για νεα κονσολα... απλα λιγο καλυτερα γραφικα ειδαμε που δεν ηταν καμια σπουδαια προοδος και που στους υπολογιστες αυτα τα γραφικα τα ειχαμε δει πριν καμια 4ετια. Γενικα στο μελλον θα δυσκολευονται πολυ να μας πλασαρουν νεο hardware μιας και τα γραφικα εχουν φτασει σε ενα σημειο που πιο πανω δε παει εκτος αν βγει καποια εξωτικη τεχνολογια και τοσο υπολογιστικη ισχυ και να ειναι τοσο φτηνη που να εχουμε γραφικα που να μη ξεχωριζεις απο τη πραγματικοτητα. Θα σκαρφιστουν αλλους τροπους να μας αναγκασουν πιστευω

    • Alias
    • Καλα ας μην υπηρχαν οι κονσολες να αναγκαζουν τους developers να ξεζουμιζουν το hardware και θα βλεπατε τοτε τι γραφικα θα ειχαμε σημερα ακομη και στα πιο 'τουμπανα' pc. Το συγκεκριμενο harware γεννα την αναγκη για customisation. Nα βρισκεις τροπους να εκμεταλλευεσαι τους διαθεσιμους πορους καλυτερα. Για αυτο και εχουμε τετοιες διαφορες μεταξυ των πρωτων και τελευταιων τιτλων καθε γενιας κονσολων. Και αυτο συμπαρασυρει και την ποιοτητα των γραφικων στο pc. Αν ειχαμε μονο pc τα γραφικα σημερα θα ηταν πολυ πισω.

      Περα απο τα θεωρητικα παντως, το μεγαλο πλεονεκτημα των κονσολων στη γνωστη μορφη τους παραμενει. Οτι αγοραζεις με λιγα σχετικα χρηματα κατι που θα παιζεις νεα παιχνιδια για χρονια. Εχω ακουσει απειρα σεναρια για το πως θα ειναι οι κονσολες του μελλοντος και αν θα υπαρχουν γενικα στο μελλον αλλα δεν εχω ακουσει τιποτα που να 'χτυπαει' αυτο το πλεονεκτημα. Και μη γελιομαστε, η google και η apple, ειδικα η δευτερη, θα βγαζουν καθε χρονο και νεα 'deluxe' εκδοση στο οποιο συστημα βγαλουν. Σκεψου να δωσεις 800 ευρω για την 'iconsole' και σε 2 χρονια να μην σηκωνει ουτε ποδοσφαιρακι.

    • Roronoa
    • Θα προτιμουσα να βγαζανε ας πουμε custom branded Pc's, (1-2 configurations, low end και high end) και να κανανε εκει το optimisation σε σταθερο hardware. Τωρα απλα αγοραζεις ενα κλειδωμενο pc, με ελαχιστη πρωτοτυπία, χανοντας ολα τα πλεονεκτηματα που θα ειχε ενα PC με ανταλλαγμα την ευκολια χρησης και πληρωνεις συνδρομη και για features που θα επρεπε να ειναι δωρεαν.

      @alias

      Δεν θα διαφωνησω πως η αναγκη για βελτιωση τον γραφικων εχει γεννησει πολλες τεχνικες, αλλα δεν ειναι πως στους υπολογιστες δεν γινεται optimisation.
      Και φυσικα τα PC ειναι αυτα που περισσότερο ωθούν τα γραφικα (μεσω των παιχνιδιων και λογω του οτι βγαίνει συνέχεια νεο hardware), χωρις PC τωρα ισως να μην ειχαμε μπει καν σε επιπεδο γραφικων 360/ps3 :P
      Nvidia και amd δεν θα κανανε τον κοπο να εξξελιξουν τις καρτες γραφικων τους τοσο πολυ αν ηταν να της πουλανε μονο για κονσολες και επαγγελματιες, και ποιος ξερει ποσο θα ηταν το κοστος τους.

    • bill123456
    • Ωραίο κείμενο, ωραίοι και οι προβληματισμοι αλλά ποιος είπε ότι μια κονσόλα είναι δεκα χρόνια ίδια. Κανένας. Όλα αλλάζουν τόσο εξωτερικά - σχεδιαστικά, όσο και εσωτερικά. Έχει καμιά σχέση το άσπρο 360 με το 360 που κυκλοφόρησε μόλις 2 χρόνια πριν;Όλα αλλάζουν. Έχει κάποια σχέση ενα παιχνίδι του 2006 με το 2013 στην ίδια κονσόλ; Μόνο το λογότυπο είναι ίδιο.Απλά όταν αλλάζει μια γενια γίνονται ριζικές αλλαγές που έχουν ορίζοντα δεκαετίας.

*