Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Εμπρός καλή μου μνήμη

*
Αυτήν την εβδομάδα ο Λεωνίδας Μαστέλλος μοιράζεται στη στήλη "Κόψε-Ράψε" μια ιδέα που του ήρθε στο κεφάλι παίζοντας Spider-Man.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά πολλές φορές μου έρχονται ιδέες στο άσχετο (ωχ!). Ιδέες που φυσικά προκύπτουν από δικές μου ανάγκες, αλλά νομίζω ότι δεν θα χάλαγαν κανέναν. Και εξηγούμαι.


Λόγω χρόνου, προγράμματος κ.λπ. κ.λπ. πολλές φορές ξεκινώ παιχνίδια τα οποία τα παρατάω μετά από λίγο, όχι απαραίτητα γιατί δεν μου αρέσουν, αλλά γιατί μπορεί να χρειαστεί να τα διακόψω για λόγους ανωτέρας βίας, π.χ. για να κάνω κάποιο review για το site. Άλλες φορές τα διακόπτω γιατί πολύ απλά θέλω να ασχοληθώ με κάτι άλλο εκείνη τη δεδομένη στιγμή και μετά, φυσικά, με παίρνει η μπάλα και δεν επιστρέφω ποτέ.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτού είναι το Marvel’s Spider-Man. Μια χαρά τίτλος, τον έχω προχωρήσει αρκετά, αλλά κάπου στην πορεία τον άφησα στη μοίρα του. Τώρα με την καραντίνα είπα να πιάσω τίτλους που έχω παρατήσει και, εννοείται, το Marvel’s Spider-Man ήταν από τις πρώτες μου επιλογές (ουφ πρέπει να πιάσω και το Origins κάποια στιγμή). Εννοείται ότι όταν το έβαλα δεν ήξερα πού πάνε τα τέσσερα. Τι ικανότητες είχα ξεκλειδώσει, πώς τις ενεργοποιώ κ.λπ. Κυρίως όμως δεν θυμόμουν τίποτα από την ιστορία, με αποτέλεσμα να παίζω νιώθοντας κάπως ξεκομμένος (καλά να πάθεις θα μου πείτε).

Κάπου εδώ ξύπνησε η μεγάλη ιδέα. Δεν θα ήταν ωραίο τα παιχνίδια να έχουν ένα είδος ανακεφαλαίωσης της ιστορίας τους για περιπτώσεις σαν και τη δική μου; Κάτι σαν αυτές που βλέπουμε σε σειρές για τα προηγούμενα επεισόδια (ή σεζόν). Θα μου πείτε κάποια παιχνίδια το κάνουν. Ναι συμφωνώ. Αλλά εγώ το πήγα ένα βήμα παρακάτω. Δεν μου αρκεί μια απλή ανακεφαλαίωση. Θέλω το παιχνίδι να είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να την προσαρμόζει ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκομαι. Να ελέγχει π.χ. το save file και να δείχνει γεγονότα που έχουν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Θα μπορούσαν επίσης οι προγραμματιστές να λαμβάνουν υπόψη τους την ημερομηνία αποθήκευσης του αρχείου έτσι ώστε η ανασκόπηση να εμφανίζεται μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (όταν και θα έχει νόημα) και όχι κάθε φορά. Παράλληλα, θα ήταν ωραίο να υπάρχει και άμεση επιλογή για σύντομο tutorial, για φρεσκάρισμα βασικών κινήσεων και λειτουργιών.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω αν κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ή πόσο θα δυσκόλευε την ανάπτυξη ενός τίτλου. Όμως νομίζω ότι θα ήταν πολύ πρακτικό για τους παίκτες, ειδικά σε παιχνίδια με μεγάλη διάρκεια ή περίπλοκη ιστορία. Σίγουρα θα αποφεύγονταν καταστάσεις τύπου «ξεκινάω από την αρχή για να θυμηθώ» (κάτι που έκανα με το The Evil Within 2, διακόπτοντας και πάλι το Marvel’s Spider-Man -ναι είμαι αδιόρθωτος-) ενώ θα έδινε και κάπως πιο τηλεοπτική ατμόσφαιρα στον όποιο τίτλο.

Υπερβολικός; Ίσως. Αλλά η ιδέα δεν είναι κακή. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • faido
    • ωραία ιδέα και μιας και ανήκω και εγώ στην κολεκτίβα όπου μπορεί να βάλει ενα παιχνίδι στον πάγο για αρκετό διάστημα, θα ήθελα και ένα προαιρετικό tutorial για όλες τις κινήσεις που έχω ξεκλειδώσει μέχρι στιγμής στο παιχνίδι. Μη σου πω στα loading screens να τις κάνω και practice !

    • Dural
    • Καθόλου υπερβολικός, εγώ θα ξεκινούσα και petition για την ένταξη αυτού του μηχανισμού σε παιχνίδια. Και δε ζητάω πολλά, ένα απλό σκανάρισμα το save file και καπάκια ερώτηση αν θέλω "να ξαναπεράσω ένα tutorial και να δω τα γεγονότα σε κάποιου είδους μορφή recap μέχρι το σημείο που έπαιξα". Έχει συμβεί να έχω αφήσει ένα παιχνίδι εντελώς ή να το έχω ξεκινήσει από την αρχή, επειδή δε θυμόμουν τι είχε γίνει και ήμουν σαν ακέφαλο κοτόπουλο σε ότι αφορά τις κινήσεις.

*