Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Ζητούνται νέες ιδέες

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι. Θα μπορούσαν τα videogames να προσφέρουν κάποιο νέο είδος παιχνιδιού; Να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα και να δούμε κάτι εντελώς καινούριο, όπως κάποτε, που η εμφάνιση νέων ειδών ήταν πιο συνηθισμένη; Η απάντηση είναι σχεδόν αυτόματα όχι. Έχουμε καλύψει εδώ και χρόνια τα βασικά είδη, αλλά και τις όποιες παραλλαγές και συνδυασμούς τους, οπότε η δημιουργία κάτι πραγματικά νέου είναι προφανώς αδύνατη. Εννοείται πως αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο κινηματογράφος και το θέατρο έχουν κατασταλάξει στα είδη που προσφέρουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η παραγωγή ενδιαφέροντων έργων δεν έχει σταματήσει. Όμως τα videogames είναι πιο δυναμικό μέσο. Και ίσως πιο ευέλικτο. Έχει στο πλάι του τα ευρήματα της τεχνολογίας που ναι μεν βοηθούν και τα υπόλοιπα μέσα, όμως στα videogames μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά. Ας πάρουμε για παράδειγμα το VR. Δεν σας κρύβω ότι η κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση δεν με έχει πείσει καθόλου. Για την ώρα το θεωρώ άλλη μια μόδα όπως αυτή των 3D και δεν είμαι σίγουρος για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Όμως, σε μια ιδανική κατάσταση, το VR θα μπορούσε να προσφέρει κάτι πραγματικά νέο. Και όταν λέω ιδανική κατάσταση, μιλάω για την περίοδο μετά τους πειραματισμούς, μετά τη σταθεροποίηση σε τεχνικά ζητήματα και την υπέρβαση των περιορισμών, σε μια περίοδο όπου οι δημιουργοί θα μπορούν να επικεντρώνονται σε πιο ουσιώδη ζητήματα και να καταφέρουν να φτιάξουν κάτι διαφορετικό. Φυσικά δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό. Μπορεί να μη συμβεί και ποτέ, ειδικά αν η τεχνολογία πάει άπατη. Όμως σίγουρα υπάρχει η προοπτική, ακόμα κι αν αυτή αργήσει πολύ να γίνει πραγματικότητα.

Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Το “όχι” που έγραψα παραπάνω είναι σίγουρα αποκαρδιωτικό. Κρύβει μια απογοήτευση για τη στασιμότητα του χώρου, στασιμότητα που ξεχνιέται με θεαματικές παραγωγές, αλλά παραμένει στη θέση της ακλόνητη μπροστά στις δεκάδες κυκλοφορίες-καρμπόν. Η στασιμότητα αυτή δεν έχει μόνο αρνητικά στοιχεία. Κρύβει μέσα της μια ωριμότητα η οποία επιτρέπει στους δημιουργούς να πειραματίζονται και να βελτιώνουν τις ήδη καθιερωμένες βάσεις. Διαδικασία που θα μπορούσε κάποτε να δώσει την απαραίτητη σιγουριά για νέες προτάσεις, είτε αυτές στηρίζονται σε κάποιο περίεργο hardware είτε απλώς σε μια θεαματικά φρέσκια ιδέα.

Ναι, κάτι τέτοιο φαντάζει και είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι στον χώρο των videogames που μπορούν και σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο. Το τι θα καταφέρουν να προσφέρουν μένει να το δούμε, αλλά τουλάχιστον μένουμε ήσυχοι από το γεγονός ότι υπάρχουν. Μπορεί να χρειάζεται διαφορετικό hardware, μπορεί να χρειάζεται να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, αλλά αυτό που σίγουρα είναι απαραίτητο είναι η θέληση. Και αυτή φαίνεται πως υπάρχει, έστω και σε λίγους.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • TehMoltargr
    • εμενα το ονειρο μου ειναι να δςω το σαο να γινεται vr game ετσι οπωσ στο anime ξερω οτι μπορει να μην συμβει ποτε αλλα ζω για εκκεινη την ημερα

    • Lonas
    • Θα μπορούσαμε βέβαια να δούμε και την τρομακτική πραγματικότητα που περιγράφει το βιβλίο Ready Player One. Αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θέλουμε

    • lefterovic
    • Όποιος πιστεύει οτι το VR είναι μόδα και ήρθε για να φύγει δεν έχει αίσθηση πραγματικότητας. Το VR είναι αρχή για ενα νέο επίπεδο στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές. Σε μερικά χρόνια οι οθόνες θα σπανίζουν πιστεύω.

*