Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Και τώρα τι αποφασίζουμε;

*
Στη σημερινή στήλη Κόψε-Ράψε, ο Λεωνίδας Μαστέλλος προσπαθεί να αποφασίσει ποια έκδοση νέας κονσόλας πρέπει να επιλέξει κανείς. Δεν τα καταφέρνει όμως.

Φτάνει ο καιρός για την κυκλοφορία των νέων μηχανημάτων και πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους. Θα μου πείτε βέβαια, εσύ δεν έλεγες στην προηγούμενη στήλη να περιμένουμε και να μη βιαστούμε; Ναι το έλεγα και το πιστεύω ακόμη. Αλλά (δέχομαι τρομακτικές πιέσεις από τον junior, αφήστε με!), πρέπει να είμαι έτοιμος για όταν παρθεί η απόφαση για αγορά. Και δεν μιλάω για το ποια από τις δύο κονσόλες θα αγοράσω, αλλά για το ποια έκδοση. Και εντάξει στο στρατόπεδο της Microsoft τα πράγματα είναι πιο απλά. Η μία έκδοση είναι ας πούμε πιο light, οπότε αν είναι να γίνει το κακό, ας γίνει πλήρως. Τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα, αν η Microsoft έκανε αυτό που έλεγα σε προηγούμενη στήλη. Ένα μοντέλο ανάμεσα στα δύο (και ανάλογη τιμή), με πλήρεις δυνατότητες αλλά χωρίς drive. Εκεί μάλιστα να μπερδευτούμε.


Στο στρατόπεδο της Sony το πράγμα περιπλέκεται περισσότερο. Και το δίλημμα είναι σίγουρα μεγαλύτερο. Βλέπετε, τα δύο μοντέλα του PS5 που θα ρίξει στην αγορά η εταιρεία είναι ίδια σε επίπεδο δυνατοτήτων. Το μόνο που αλλάζει είναι το Blu-ray drive. Τι κάνουμε εδώ; Η αλήθεια είναι ότι αφήνω απ’ έξω τη διαφορά τιμής (που υπάρχει και στα δύο στρατόπεδα) γιατί, είπαμε, αν το έχεις αποφασίσει, δεν πρόκειται να σε σταματήσουν οι «μικρές» λεπτομέρειες, π.χ. τα χρήματα (μη βαράτε, αστειεύομαι).

Επιστρέφω στο PS5. Φαντάζομαι ότι την απόφαση θα την επηρεάσει η άποψη που έχει κάποιος για την αγορά των videogames. Θεωρεί ότι η οδός των ψηφιακών εκδόσεων είναι το μέλλον για τον χώρο και, επομένως, δεν χρειάζεται το Blu-ray; Ή πιστεύει ότι τα δισκάκια έχουν ακόμα πολλά ψωμιά μπροστά τους; Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς, θα πρέπει να σκεφτεί και μερικά ακόμη πράγματα. Οι ψηφιακές εκδόσεις των μηχανημάτων δεν θα επιτρέπουν το backwards compatibility για παιχνίδια που ο χρήστης έχει αγοράσει από κατάστημα. Και δεν θα το επιτρέπει γιατί πολύ απλά δεν θα μπορεί να βάλει το δισκάκι κάπου για να το δει το νέο σύστημα. Επομένως, όσοι έχουν μεγάλες συλλογές με εκδόσεις physical, μάλλον δεν τη γλιτώνουν την ακριβή έκδοση. Το ίδιο ισχύει και για όσους θέλουν να δανείζουν και να δανείζονται παιχνίδια από φίλους. Τα ψηφιακά δεν, οπότε μονόδρομος. Όπως μονόδρομος είναι και για τους λάτρεις των συλλεκτικών. Εννοείται ότι πρέπει να σκεφτούμε και τα θετικά των digital. Πιο εύκολη διαχείριση των παιχνιδιών, αφού δεν χρειάζεται να σηκώνεται κανείς από τον καναπέ για να αλλάξει παιχνίδι (μα πόσο τεμπέλης πια;), αλλά ούτε υπάρχει φόβος για γρατσουνιές, απώλειες κ.ο.κ. Και, θεωρητικά, καλύτερες τιμές/προσφορές στο μέλλον.

Να μιλήσω και για την αισθητική; Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ψηφιακή έκδοση του PS5 είναι ομορφότερη (μαζί τους και εγώ), αλλά νομίζω ότι αυτό είναι το λιγότερο που πρέπει να σκεφτεί κανείς κατά την αγορά. Άλλωστε πόσο θα ασχολούμαστε με το λουκ των μηχανημάτων όταν θα ξεκινήσουν να έρχονται τα παιχνίδια;

Άντε να κλείσω βάζοντας και το θέμα των χρημάτων, που τόσο βολικά απέφυγα παραπάνω. Η διαφορά της τιμής σίγουρα θα κάνει πολλούς να τολμήσουν την ψηφιακή έκδοση, ειδικά όσους δεν είχαν PS4 παλαιότερα ή όσους σκέφτονται να αποκτήσουν και το Xbox, οπότε θέλουν να κάνουν κάποιου είδους οικονομία (τρομάρα τους/μας).

Σταματάω κάπου εδώ γιατί μου φαίνεται ότι περισσότερο μπερδεύτηκα παρά αποφάσισα. Το σύνηθες δηλαδή. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
11 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Alias
    • Ποια είναι ακριβώς τα θετικά των ψηφιακών εκδόσεων βρε παιδιά; Στην πράξη δεν έχω δει καλύτερες τιμές σε ψηφιακούς παλιούς τίτλους σε σχέση με τις retail εκδόσεις τους. Ίσα ίσα διατηρούν υψηλές τιμές για χρόνια. Σε retail τα μαγαζιά θέλουν να ξεστοκαρουν παλιούς τίτλους και τους πουλάνε χώμα μετά από καιρό. Είχα πάρει xbox 360 το 2012 και αγόρασα όλους τους ΑΑΑ τίτλους της γενιάς από 10-15 ευρώ ολοκαίνουριους. Στο steam βλέπω τίτλους 5ετιας για 40 ευρώ.

      Γιατι οι νέοι τίτλοι που πωλούνται στην ίδια ακριβώς τιμή και σε retail και ψηφιακοί, ενώ στην 2η περίπτωση γλιτώνουν παραγωγή δισκων, συσκευασιών, έξοδα αποστολής;

      Για να μη μιλήσω για το γεγονός ότι τους ψηφιακούς δεν μπορείς να τους μεταπωλησεις. Όσο παλιωνουν αυξάνεται η αξία τους. Πουλώντας παλιά παιχνίδια εγώ αγόρασα υπολογιστή.

      Το δίλημμα είναι πιο φθηνή η χωρίς drive έκδοση δεν υπάρχει. Τα χάνεις στα ακριβότερα παιχνιδια

      • joehok
      • Τα ψηφιακά έχουν περίπου 6-7 θετικά πράγματα ..τα έχουμε αναλύσει πολλάκις και όσοι τα δοκίμασαν τα κατάλαβαν και δεν μπορούν να γυρίσουν και εύκολα πίσω..... όσο για τιμές δεν είναι έτσι..... υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σούπερ τιμές...... καλώ η κακώς ακόμα και αυτό που δίναμε και παίρναμε παιχνίδια μεταχειρισμένα θα γίνει όλο και πιο δύσκολο οπότε σιγά σιγά θα χαθούν και τα πλεονεκτήματα του ριτειλ....τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή.

        • Alias
        • Ποια είναι τα 6-7 πέρα από το βολικό της υπόθεσης; Τις 'σούπερ τιμές' πρέπει να τις ψάχνεις και είναι για λίγο, σε αντίθεση με retail που αν πεσουν μενουν πεσμενες

        • malkataz
        • Δεν είναι η ζωή έτσι (φυσική εξέλιξη, όπως π.χ. η φυσική φθορά ενός μηχανήματος), είναι η φύση των εταιριών με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους και τον απόλυτο έλεγχο των καναλιών πώλησης.

          Εάν δεν πέφτουν οι τιμές τώρα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων/στιγμών), τότε σίγουρα δεν θα πέσουν όταν ο μόνος τρόπος απόκτησης ενός παιχνιδιού είναι μέσω της μίας και μοναδικής ψηφιακής πλατφόρμας!
          Και για να μην αρχίσουν τα διάφορα σχόλια (π.χ. "μα πώς, γίνονται προσφορές", κλπ) εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί θα πρέπει να εξεταστεί στο σύνολο του έτους το κόστος απόκτησης ενός παιχνιδιού...

          Προσωπικά είχα αγοράσει ψηφιακά το 2014 το Max Payne 3 σε Black Friday 5 Ευρώ. 6 χρόνια από τότε πόσο κόστος έχει;; 20 Ευρώ!! https://store.playstation.com/en-gr/product/EP1004-NPEB01037_00-MAXPAYNE3DIGITAL

    • Koopa
    • Διαβασα στο αρθρο οτι στο μελλον στα digital games θα υπαρχουν καλυτερες τιμες και προσφορες.Αυτο απο που προκυπτει;Γιατι ακομα και τωρα παιχνιδια τα οποια τα βρισκεις 35 ευρω στα φυσικα καταστηματα στα online εχουν 69,90.

    • malkataz
    • "Εννοείται ότι πρέπει να σκεφτούμε και τα θετικά των digital. Πιο εύκολη διαχείριση των παιχνιδιών, αφού δεν χρειάζεται να σηκώνεται κανείς από τον καναπέ για να αλλάξει παιχνίδι (μα πόσο τεμπέλης πια;), αλλά ούτε υπάρχει φόβος για γρατσουνιές, απώλειες κ.ο.κ. Και, θεωρητικά, καλύτερες τιμές/προσφορές στο μέλλον".

      Εάν αυτά είναι τα θετικά για την ψηφιακή έκδοση του PS5, τότε δεν νομίζω πως είναι "μπερδεμένος" ο συγγραφέας του άρθρου, αλλά μάλλον δεν θέλει να "πληγώσει" όσους κάνουν αυτήν την επιλογή... Στο κάτω-κάτω αγοράζοντας έναν σκληρό δίσκο για την επέκταση του χώρου σχεδόν έχει καλυφθεί η διαφορά του κόστους των δύο εκδόσεων! Πόσοι άραγε από εμάς έχοντας PS4 δεν έχουν ανάγκη από επιπλέον αποθηκευτικό χώρο;;

      • joehok
      • Ειναι επίσης στην φύση της ζωής να θέλουν οι εταιρίες να βγάλουν παραπάνω κέρδος..... οπότε επίσης τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή..... επαναλαμβάνω ότι τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά και τα έχουμε αναλύσει πολλάκις οποίος δεν θέλει να τα αποδεχτεί πρόβλημα του... καλώς η κακώς ενα τεράστιο σύνολο τα δοκίμασε και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.... οποίος δεν το δοκίμασε παραμένει με αμφιβολίες.....απο εκεί και πέρα το ποτάμι δύσκολα γυρνάει πίσω αν κάποιος το καταφέρει μπράβο του κιόλας

        • malkataz
        • Το πρόβλημα δεν είναι η αποδοχή ύπαρξης των όποιων πλεονεκτημάτων (βλ. "οποίος δεν θέλει να τα αποδεχτεί πρόβλημα του"), αλλά η συνολική εμπειρία καθώς και η βαρύτητα των εκάστοτε πλεονεκτημάτων! Ακόμα και στην χειρότερη φάση της κάθε οντότητας υπάρχει τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα (π.χ. "Δεν γίνεται χειρότερα!"), αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα! :-)
          Το θέμα (τουλάχιστον για εμένα) δεν είναι η αποδοχή αλλά μία εποικοδομητική κουβέντα, η επανάληψη τμημάτων προτάσεων δεν βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση!

          Επίσης, οι γενικολογίες και οι αοριστίες σε αναφορές στατιστικών δίχως νούμερα (βλ. "τεράστιο σύνολο") και επιχειρήματα προσωπικά δεν πιστεύω πως εξελίσσουν μία συζήτηση, το αντίθετο μάλιστα.

          Τέλος, το "δεν μπορεί να γυρίσει πίσω" έχει πολλές πτυχές!
          1. Δεν θέλει ή δεν μπορεί(ς);
          2. Ποιες είναι οι αιτίες;
          3. Με τι ασχολείται αυτή η μερίδα και δεν "μπορεί" να γυρίσει; Με Online ή Offline περιεχόμενο; Τι ορίζουμε ως Online περιεχόμενο;
          4. Πόσο ενδιαφέρει αυτό το σύνολο το PS Plus;

          Αυτό που θέλω να πω είναι πως το σύνολο που αναφέρεις αποτελείται από διακριτές πιθανότατα ομάδες οι οποίες πρέπει αν εξεταστούν κάτω από το δικό τους πρίσμα, και η γενίκευση είναι λάθος τακτική.

          Το αν θα "πείσει" ή θα "πικάρει" ο ένας τον άλλον είναι κάτι που προσωπικά με αφήνει αδιάφορο και δεν συμβαδίζει με το πλαίσιο της παρούσας υπηρεσίας.

      • joehok
      • Το κατά πόσο είναι σημαντικά κάποια πλεονεκτήματα για κάποιον είναι στο χέρι του να τα ζυγίσει.....αλλα αρχικά πρέπει να ξέρει τουλάχιστον τα δεδομένα και να μην τα ακυρώνει μετά απο 100 άρθρα...... αυτό ακριβώς είναι ππυ δεν βοηθά την συζήτηση.....τα νούμερα είναι απλά και σίγουρα όχι ευνοϊκα για τα ριτειλ..... δυστυχώς όσο πάμε στο μέλλον δεν θα βρίσκουμε εύκολα φθηνό μεταχειρισμένο αυτό που θέλουμε και επίσης όταν θα δίνουμε ενα παιχνίδι σε φίλο δεν θα είναι ολόκληρο καθώς έχει χωριστεί πλέον το παιχνίδι σε seadon pass etc.....δεν γίνεται σε ολα τα παιχνίδια αλλά είναι σαφώς αυξανόμενο φαινόμενο.

*