Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Παλιά, αγαπημένη φίλη

Δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι από την πρώτη φορά που αντίκρισε το διάσημο χέρι με την μπλε δισκέτα έχουν περάσει 30 χρόνια. Και όμως το θρυλικό μηχάνημα της Commodore έκλεισε τα 30 και εξακολουθεί να ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις. Για όσους από εμάς είχαμε την τύχη να ζήσουμε από κοντά την πορεία της Amiga (παρατηρήστε ότι ελάχιστα μηχανήματα έχουν καταφέρει να διώξουν το ουδέτερο άρθρο πριν από το όνομά τους), οι αναμνήσεις αυτές δεν περιορίζονται στο μηχάνημα, τα παιχνίδια ή το λογισμικό της. Εκτείνονται στις ατελείωτες νύχτες με πρωταθλήματα Kick Off, στα απογεύματα με φίλους και αγαπημένα simulators ή adventures ή στις μοναχικές ημέρες ανακάλυψης σχεδιαστικών προγραμμάτων ή λογισμικού επεξεργασίας κειμένου.

Ναι η Amiga ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της, προτάσσοντας ένα γραφικό περιβάλλον που θύμιζε το αντίστοιχο της Apple και καθόλου το DOS της εχθρού Microsoft. Πρόσφερε γραφικά και ήχο που ξεπερνούσαν κάθε τι 8-bit και κοντραριζόταν διαρκώς με τον άμεσο αντίπαλό της, τον Atari ST.

Το αστείο είναι ότι η επέτειος του αγαπημένου μηχανήματος αποτελεί μονάχα μια αφορμή για τη συγκεκριμένη στήλη. Μέσα από τις αναμνήσεις και τις σκέψεις γύρω από το μηχάνημα, συνειδητοποίησα ότι οι σημερινοί χρήστες υπολογιστών και κονσολών θεωρούν πολλά πράγματα δεδομένα (και καλά κάνουν), πράγματα που κάποτε αποτελούσαν πραγματική επανάσταση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το βασικό μέσο αποθήκευσης της Amiga, η δισκέτα, είχε χωρητικότητα 880 KB. Ναι KB. Μια χωρητικότητα που φιλοξενούσε άνετα πολλά θρυλικά παιχνίδια και εφαρμογές (φυσικά πολλά παιχνίδια καταλάμβαναν περισσότερες από μία δισκέτες, αλλά και πάλι τα νούμερα είναι εντυπωσιακά μικρά). Τώρα φυσικά, 880 KB δεν αρκούν ούτε καν για ένα σύντομο ringtone.



Όλα αυτά δεν τα λέω για να καταδικάσω κάτι. Η πορεία της εξέλιξης της τεχνολογίας είναι δεδομένη και η ταχύτητά της αστραπιαία. Όμως, νομίζω, ότι όλοι αυτοί που είδαν την τεχνολογία αυτή να εξελίσσεται τη δεκαετία του ’80 μπορούν να συλλάβουν λίγο καλύτερα τα θαύματα της σημερινής βιομηχανίας. Όχι πάντα, αλλά συνήθως. Τα 16 GB ενός κινητού τηλεφώνου μοιάζουν ελάχιστα για τις σημερινές απαιτήσεις, αλλά όταν κανείς έχει δώσει 120 χιλιάδες δραχμές για ένα σκληρό δίσκο 80 MB (SCSI παρακαλώ) που ενσωμάτωνε και 2 ολόκληρα MB RAM, συνειδητοποιεί πόσο μακριά έχει προχωρήσει ο χώρος της τεχνολογίας. Ή όταν τα 4 megapixel μιας κάμερας smartphone μοιάζουν πια αστεία, αρκεί κανείς να θυμηθεί τις ατελείωτες ώρες που πέρναγε μπροστά σε ένα τρεμάμενο monitor που πάσχιζε να αποδώσει την υψηλή ανάλυση των 640 x 512. Το θέμα ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε άτομα που δεν δηλώνουν γνώστες της τεχνολογίας, παρά το ότι τη χρησιμοποιούν. Αυτού του είδους οι χρήστες θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη Internet (και μάλιστα του “γρήγορου” always on  Internet) και δεν γνωρίζουν την εποχή που παλεύαμε να συνδεθούμε στο Aminet με ένα “δεκατεσσάρι” μόντεμ, καταλαμβάνοντας για ώρες την τηλεφωνική γραμμή του σπιτιού.

Αυτή η συνολική αντίληψη της πορείας αποτελεί μάλλον πλεονέκτημα. Πλεονέκτημα γιατί κρατάει πιο μακριά την κυνικότητα που χαρακτηρίζει το κοινό της τεχνολογίας και την εποχή που διανύουμε, καθώς επιτρέπει σε κάποιον να εκτιμήσει περισσότερο ίσως κάτι που του προσφέρεται σε κάθε δεδομένη στιγμή. Πλεονέκτημα γιατί στους περισσότερους καινοτόμους μηχανισμούς του τάδε νέου game, μπορεί κανείς να διακρίνει ρίζες, επιρροές και αντιγραφές. Πλεονέκτημα γιατί η ενασχόληση με τόσο “προσωπικά” μηχανήματα, με μηχανήματα που χώριζαν τους χρήστες σε φανατικά στρατόπεδα προσπαθώντας να αποδείξουν την ανωτερότητά τους, χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή που, καλώς ή κακώς, την έχουμε αφήσει πίσω μας, ανεξάρτητα από τις κατά διαστήματα σύγχρονες (και κάπως άψυχες) αψιμαχίες.

Φυσικά και τέτοιου είδους αναμνήσεις έχουν σχεδόν όλοι. Η Amiga ήταν για μένα η ουσιαστική βάση (η πραγματική ήταν ο Spectrum) για την πορεία μου στα video games και όχι μόνο. 30 χρόνια ακούγονται πολλά, αλλά οι αναμνήσεις που άφησε πίσω της είναι περισσότερες.

Καλό Καλοκαίρι!


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Geovra
    • Power on....και η οθονη βγαζει ενα χερι κρατωντας μια δισκετα.....rest is history

      Μακραν οτι καλυτερο εχει βγει ποτε....
      ισως υπερβαλλω λιγο παραπανω γιατι η εφηβεια μου περασε με αυτην την "παιχνιδομηχανη"-υπολογιστη με τοσες πολλες αναμνησεις ειτε σε παιχνιδια ειτε σε δημιουργια μουσικης...η απολυτη χαρα οταν ψιλοεβγαλα ενα beat σε sequencer....εννοειται στην τυχη :)

      Οσο για το gaming κομματι (κυριως)...νομιζω οτι η Amiga γιγαντωσε τον κοσμο και την κουλτουρα στο gaming οσο τιποτα αλλο εχουμε δει μεχρι σημερα....ηταν παραπανω απο "βαση" για αυτο που υπαρχει και απολαμβανουμε σημερα

      Σχεδον ολα τα genres παιχνιδιων εχουν περασει και μερικα ισως δημιουργηθηκαν πανω σε αυτον τον υπολογιστη....

      Πολλες φορες ξαναπαιζω κλασικα αγαπημενα παιχνιδια (εστω σε emulator) και απλα αισθανομαι χαρουμενος...νοσταλγικα χαρουμενος....
      και δεν θα ξεχασω ποτε το σοκ οταν ειχε κυκλοφορησει το Shadow of the beast χαζευωντας το Intro Screen σε μαγαζια στην Στουρναρη....priceless

      Amiga forever :)

      Υγ θρυλικος ο Spectrum αλλα μια ζωη Commodore ειχα...64αρης με την κασσετα και το κατσαβιδακι στο αζιμουθιο....εδω σκεφτομαι να παρω και το τηλεφωνο που βγηκε...THAT logo :)

    • Lonas
    • @Geovra Εγώ στη Στουρνάρη έλιωνα με τα γραφικά του Defender of the Crown.

      Και το κατσαβίδι έπαιζε και στον Speccy:) Φαντάσου το σοκ μου όταν πέρασα απευθείας από Spectrum σε Amiga...

    • lovesfool
    • Κάτσε, μισό λεπτό, γιατί χτύπησε το τηλέφωνο πριν φορτώσει τη φωτογραφία του άρθρου και με πέταξε έξω.

      Κάτσε να πατήσω τα κουμπάκια στο καντράν του τηλεφώνου για να καλέσω τον server. Μισό.

      Καλεί.

      Πινγκπιπιπινγκ. Χρρρρρρρρρ.Ζζζζζζζζζζντοοοονγκ. Μπιπμπαμπουπ. Μπιιιιιιιιιιιιιπ.

      Εντάξει. Συνδέθηκα. Έβγαλα γραμμή με τη μία. Για να δω τη φωτογραφία τώρα.

      Φτου! Πάλι χτύπησε το τηλέφωνο και μου την έκοψε στο 1/3. Βλέπω μόνο το πάνω μέρος. Μισό.

      Μαμάαααααα! ΜΑΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ! Μην σηκώνετε λίγο το τηλέφωνο! Προσπαθώ να μπω στο internet, ρε μαμά! Έχω εργασία για τη σχολή! ΤΙΙΙΙΙΙ; Α, καλά. Όταν τελειώσετε με τη θεία και το κλείσεις πες μου και μετά μην το σηκώσετε αν δεν σας πω.

      Μισό λεπτό, ρε παιδιά. Θα ξανακάνω login σε κανά τέταρτο, αν έχει ακόμα διαθέσιμη γραμμή το ΕΒΕΑ και θα ξαναμπώ.

    • Geovra
    • @Lunas αστα...κλαμα και με το Defender και με το Turrican ...Και και και ...
      Οντως απο Spectrum σε Amiga πρεπει να τα χρειαστηκες απιστευτα :)

    • Lonas
    • @Blackstorm Καταντάς προβλέψιμος. Ένα λάθος έκανες και εσύ στη ζωή σου και ακόμα δεν το έχεις ξεπεράσει.:)

*