Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Περιπέτειες εικονικής πραγματικότητας

*
Ευτυχώς βρέθηκε κάποιος να με κατεβάσει από το πατάρι που είχα ανέβει πριν από δύο εβδομάδες και από εκεί που χανόμουν στις αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας, βρέθηκα να δοκιμάζω -επιτέλους- τη νέα μόδα του VR. Η πρώτη εντύπωση επαλήθευσε τους προβληματισμούς που είχα εκφράσει κάποτε. Μα πόσα καλώδια έχει η κάσκα (…) του PlayStation VR; Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ακολούθησα τη λογική του RTFM και ξεφύλλισα, απρόθυμα ομολογώ, το εγχειρίδιο σύνδεσης που συνόδευε το περιφερειακό. Αγνοώντας τη σκόνη πίσω από το τραπεζάκι που φιλοξενεί τα μηχανήματα, και τη μέση μου που δεν θέλει να σκύβει πλέον, κατάφερα να συνδέσω 45 HDMI, 30 καλώδια αγνώστου προελεύσεως και κανα δυο ακουστικά. Εντάξει, υπερβολές.

Το PS VR δεν είναι άσχημο και τα καλώδια -τελικά- παλεύονται. Είναι όσο όμορφο θα μπορούσε να είναι, τραβάει τα βλέμματα και την περιέργεια άμεσα. Θέλει λίγη ώρα να μάθεις να το βάζεις και να το βγάζεις (σε σένα ή στους άλλους που το τραβάνε όταν το φοράς, για να το δουν), αλλά όλα συνηθίζονται και μαθαίνονται. Αξίζει όμως ο κόπος; Δεν ξέρω. Τουλάχιστον δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Η πρώτη φορά είναι άκρως εντυπωσιακή. Νιώθεις σαν πρωταγωνιστής στην αγαπημένη σου ταινία sci-fi. Τα πάντα μοιάζουν συναρπαστικά, άσχετα αν αυτά που δοκιμάζεις έχουν αξία ως videogames. Όλα όμως καταρρέουν όταν ο όποιος τίτλος αποφασίσει να κινήσει πλήρως το περιβάλλον. Ναυτία. Ή μάλλον, ΝΑΥΤΙΑ. Οπότε επιστρέφεις γρήγορα σε πιο ακίνητους τίτλους και αναρωτιέσαι αν θα συνηθίσεις ποτέ τις πιο γεμάτες εμπειρίες. Μέχρι στιγμής εγώ δεν.




Μετά αρχίζεις να παρατηρείς τους περιορισμούς της τεχνολογίας. Κάπως θολή εικόνα, αρκετό aliasing. Φυσικά όλα ξεχνιούνται όταν σκύβεις και βλέπεις από κοντά το χαρακτήρα που πασχίζει να περιγράψει μια ιστορία μπροστά σου, όταν κοιτάς πίσω σου και ο κόσμος υπάρχει ακόμα γύρω σου.

Είναι το επόμενο βήμα; Χμμμ. Ίσως. Όχι όπως είναι τώρα εννοείται, αλλά σίγουρα σε λίγα χρόνια οι εξελίξεις θα επιτρέψουν τη δημιουργία πλούσιων εμπειριών. Ίσως χωρίς ενοχλητικά καλώδια, ίσως χωρίς ναυτία, ίσως με εξαιρετική ανάλυση και εφέ. Το κακό είναι ότι η τιμή του δεν του επιτρέπει να φτάσει σε πολλά σπίτια, έστω και από περιέργεια. Ίσως να μην είναι για όλους απαγορευτική, ίσως να σκάσουν πολλές προσφορές με τον καιρό, όμως είναι σίγουρα αποτρεπτικός παράγοντας για μια δοκιμή. Φυσικά και δεν είναι παράλογη. Η τεχνολογία που ενσωματώνει, η ποιότητα κατασκευής, η αίσθηση καινοτομίας, όλα τη δικαιολογούν. Αλλά παραμένει αποτρεπτική για μια απλή δοκιμή, ένα ρίσκο.

Για την ώρα παλεύω να βρω τρόπους να καταπολεμήσω τη ναυτία. Δραμαμίνες κανείς; 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Dyolf
    • Λεωνίδα, η τσιχλίτσα βοηθάει! Και σιγά-σιγά συνηθίζεται, δεν ξεπερνιέται απλα αντέχεις παραπάνω.

      Δες το Statik, ό,τι καλύτερο υπάρχει στο Psvr αυτήν την στιγμή και δεν σε πιάνει και ναυτία!

      • Lonas
      • Θα το δοκιμάσω σίγουρα. Όσο για την τσίχλα, θέλει κάποια ιδιαίτερη γεύση;

        • Lonas
        • φτου είχε και χαμογελάκι στο τέλος του προηγούμενου σχολίου, για να τονιστεί το χούμορ... μάλλον δεν περνάει στα σχόλια

        • Dyolf
        • Σε αυτά δεν έχει οπαδικά, καθαρά για λόγους retro προτείνω τσίχλα μέτρο ή σωληνάριο αν βρείς :D

*