Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Σε τιμή ευκαιρίας

*
Στο σημερινό κείμενο για τη στήλη "Κόψε-Ράψε", ο Λεωνίδας Μαστέλλος διαπιστώνει ότι ο χαμός με τους scalpers καλά κρατεί. Η κοινότητα των gamers αρχίζει όμως να ξυπνάει.

Διαβάζω καιρό τώρα την κατάσταση που επικρατεί με τους scalpers, τους εμπόρους λιανικής που εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία και τη μειωμένη παραγωγή των εργοστασίων, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσουν μεγάλες ποσότητες κονσολών, τις οποίες αργότερα μεταπωλούν σε πολύ υψηλότερη τιμή από την επίσημη λιανική. Η κατάσταση εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται ανεξήγητη. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να αποφασίζει να αγοράσει κάτι, γνωρίζοντας ότι το παίρνει σε τιμές μαύρης αγοράς; Εννοείται ότι από τη μεριά των εμπόρων, η κατάσταση έχει τη λογική της. Γρήγορο και υψηλό κέρδος. Αλλά από τη μεριά του καταναλωτή μου κάνει πραγματικά εντύπωση. Γιατί, μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά οι έμποροι βρίσκουν και τα κάνουν. Δεν κινούνται στα τυφλά. Βλέπουν ότι π.χ. το PS5 έχει ζήτηση και ότι υπάρχουν πελάτες που θα τα «σκάσουν» διπλά και τριπλά για να το αποκτήσουν. Εννοείται ότι η πρακτική των εμπόρων είναι κατακριτέα και παράνομη, αλλά να σας πω κάτι; Αφού εμείς είμαστε κορόιδα, καλά μας κάνουν.


Βέβαια, πριν λίγες ημέρες διάβασα ένα άρθρο που με έκανε να νιώσω πιο αισιόδοξος για την όλη κατάσταση. Το PS5 κυκλοφόρησε στην Ινδία και, φυσικά, οι scalpers δεν έχασαν καιρό. Όμως η τοπική κοινότητα των gamers αποφάσισε να μην κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Άρχισε να υποβάλει αναφορές σε γνωστά εμπορικά sites για χρήστες/εμπόρους που πωλούν το μηχάνημα πολύ πάνω από την επίσημη τιμή, με αποτέλεσμα η σχετική καταχώριση να αποσύρεται. Μάλιστα, έφτασαν σε σημείο οι αναφορές να είναι τόσες πολλές και να υποβάλλονται τόσο γρήγορα που οι scalpers αναγκάστηκαν να βάζουν την κανονική τιμή στα site, μήπως και γλιτώσουν το κατέβασμα. Εννοείται ότι όσοι επικοινωνούσαν μαζί τους για αγορά, ενημερώνονταν ότι το μηχάνημα στην πραγματικότητα θα τους κόστιζε σχεδόν τα διπλά και ότι η αναγραφόμενη τιμή ήταν λανθασμένη επειδή το site δεν επέτρεπε τιμές πάνω από κάποιο όριο. Το κακό είναι ότι οι αναφορές περιλάμβαναν και καταστήματα που συνεργάζονταν επίσημα με τη Sony, κάτι που ανάγκασε την τελευταία να υιοθετήσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Φυσικά και η κατάσταση στην Ινδία εμπνέει αισιοδοξία. Ίσως ξυπνήσουν οι κοινότητες και στον υπόλοιπο κόσμο και δούμε επιτέλους ανάλογες πρακτικές. Γι’ αυτό το τελευταίο δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι πάντα θα υπάρχουν «θύματα» και φυσικά εκμεταλλευτές. Παρόλα αυτά, κάτι πρέπει να γίνει μέχρι να φτάσουμε στην πραγματική λύση που δεν είναι άλλη από την ικανοποιητική παραγωγή και διάθεση των μηχανημάτων στην αγορά. Η πανδημία δεν κάνει τα πράγματα εύκολα, κάτι που σίγουρα ευνοεί τους «έξυπνους».

Μέχρι τότε εγώ (ξανά) λέω υπομονή. Δεν χάλασε ο κόσμος να αγοράσουμε τις κονσόλες λίγο αργότερα (άλλωστε δεν έχουν και πολλά παιχνίδια ακόμη) όταν τα πράγματα ισιώσουν. Εκτός πια και αν αδειάσατε επιτέλους το backlog σας. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*