Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Τα καλυτερότερα

*
Ο Λεωνίδας Μαστέλλος σχολιάζει τις βραβεύσεις για τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς που άρχισαν ήδη να εμφανίζονται δεξιά-αριστερά. Διαβάστε το κείμενό του για τη στήλη Κόψε-Ράψε.

Αν και η εβδομάδα που διανύουμε φωνάζει Black Friday (ήμαρτον με την ανάποδη σύνταξη, «Black Friday προσφορές», «Black Friday τιμές», βάλτε τα ανάποδα να ησυχάσουμε οι ευαίσθητοι), εγώ ΔΕΝ θα ασχοληθώ με το νέο αυτό φαινόμενο. Εκπτώσεις είναι με φανταχτερό όνομα, έχουν τα καλά τους, έχουν τα στραβά τους, πάμε παρακάτω.


Θα ασχοληθώ με ένα άλλο φαινόμενο που αρχίζει σιγά σιγά να εμφανίζεται στα διάφορα site λόγω του ότι πλησιάζει το τέλος του χρόνου (και τυπικά της δεκαετίας) και κάπως πρέπει φυσικά να γεμίσουμε το χώρο. Αναφέρομαι φυσικά στις πολυαγαπημένες λίστες όλων. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα κλασικά άρθρα τύπου «τα καλύτερα videogames της δεκαετίας/χρονιάς» τα οποία προσπαθούν, αλλά συνήθως δεν καταφέρνουν, να πείσουν. Έχουν την πλάκα τους, αλλά μέχρι εκεί. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι λίστες δεν μπορούν να στηριχθούν σε κάποιο αντικειμενικό κριτήριο, αλλά στην άποψη των συντακτών που συμμετέχουν στη λίστα, ίσως σε μια ψηφοφορία που αναδεικνύει τα επικρατέστερα ή απλώς ό,τι θυμήθηκαν τη δεδομένη στιγμή. Δεν θα μπλέξω σε θεωρίες συνομωσίας που θέλουν διάφορες εταιρείες να συνομωτούν για να φαίνονται τα δικά τους παιχνίδια στην όποια λίστα. Όχι δεν θα το κάνω (ω ναι θα κρατηθώ).

Αυτό που με ενοχλεί είναι η αυθαιρεσία των τίτλων αυτών των άρθρων. ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Μα δεν είναι. Αν ήταν, όλες οι λίστες θα περιείχαν τους ίδιους τίτλους. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε ναι, να βγούμε να το βροντοφωνάξουμε και εμείς. Αλλά δεν.
Τα δικά μου καλύτερα είναι πολύ διαφορετικά από τα δικά σου και καμιά λίστα δεν πρόκειται να μου αλλάξει γνώμη. Ούτε και σένα.

Θα μου πείτε, εντάξει είσαι ολίγον υπερβολικός [σ.α.: Griniazord]. Και δεν θα έχετε άδικο. Άλλωστε πολλές φορές τις χαζεύω και εγώ, έτσι για να περνάει η ώρα (και μετά αναρωτιέμαι γιατί συνεχίζουν να βγάζουν λίστες — σταμάτα να τους δίνεις κλικ;). Αλλά φοβάμαι ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι λίστες αυτές μπορεί να επηρεάσουν τους αναγνώστες. Να επηρεάσουν τυχόν απόφασή τους να αγοράσουν τον Α αντί το Β τίτλο (μόνο και μόνο γιατί βγήκε σε καλύτερη θέση) ή να δημιουργήσουν εντυπώσεις για κάποιο παιχνίδι που μπορεί να μην τις αξίζει.

Αν ο κόσμος είναι σωστά πληροφορημένος ή σίγουρος για τις επιλογές και τις προτιμήσεις του, τέτοιες λίστες παραμένουν άκακες. Λειτουργούν και ως εργαλεία υπενθύμισης, αλλά και ψυχαγωγίας (άλλωστε έχει ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς τις προτιμήσεις άλλων). Όταν όμως αναλαμβάνουν το ρόλο διαφημιστή/δασκάλου/μπούσουλα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.

Ναι, εντάξει, κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά, όλοι είναι καλά πληροφορημένοι και ενημερωμένοι, γνωρίζουν τι θέλουν και δεν παρασύρονται.

Σωστά; 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*