Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Τα κατάφερε, ώρα για ανανέωση;

*
O Λεωνίδας Μαστέλλος σχολιάζει στο νέο κείμενο της στήλης Κόψε-Ράψε τη φημολογία των δύο νέων εκδόσεων Nintendo Switch που ίσως δούμε για πρώτη φορά στην E3 2019.

Νομίζω ήταν αναμενόμενο. Αν και δεν κατάλαβα πώς, έχουν περάσει δύο χρόνια από την κυκλοφορία του Switch και, παρά τις αρνητικές πρώτες προβλέψεις, η Nintendo τα πήγε περίφημα. Κανείς δεν ξέρει γιατί ακριβώς, αλλά τα πήγε. Το αναμενόμενο του θέματος είναι οι πρόσφατες φήμες για κυκλοφορία νέων μοντέλων Switch, που μάλλον ταιριάζουν με το χρονικό διάγραμμα της εταιρείας των τελευταίων ετών.


Η ιαπωνική εταιρεία, όπως και οι ανταγωνιστές της, συνηθίζει να κυκλοφορεί ανανεωμένες εκδόσεις των μηχανημάτων της, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει το  ενδιαφέρον του κοινού και να επεκτείνει τον κύκλο ζωής της όποιας κονσόλας. Εντάξει, σχεδόν το συνηθίσαμε το νέο χούι.

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν μιλούν για δύο μοντέλα. Ένα «δυνατό» και ένα πιο λάιτ. Ας τα πάρουμε κάπως ανάποδα. Το δεύτερο μοντέλο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι πιο φορητό ή, καλύτερα, μόνο φορητό και αισθητά φθηνότερο. Είναι το μοντέλο που θα απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά και χρήστες με σφιχτό προϋπολογισμό (ή με καβούρια στις τσέπες) και θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό του 3DS. Αναμένονται διάφορες αλλαγές, όπως το ότι δεν θα έχει δυνατότητα σύνδεσης σε τηλεόραση, δεν θα έχει HD Rumble και τα χειριστήρια δεν θα είναι αποσπώμενα. Νομίζω λογικό είναι να δούμε και αλλαγή στα υλικά (για να είναι πιο ανθεκτικό στην κακομεταχείριση). Όσον αφορά στο δυνατό μοντέλο, τα πράγματα είναι πιο θολά. Φυσικά κανείς δεν περιμένει τρελό άλμα σε επιδόσεις, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι θα έχει κάπως ισχυρότερο chip, άλλη οθόνη, καλύτερη αυτονομία και περισσότερη RAM (τουλάχιστον σύμφωνα με τις ανασκαφές των «ειδικών» στο firmware 5.0 του μηχανήματος).

Βλέποντας τις πληροφορίες, αυτό που μου χτυπάει με τη μία ως άκυρο, είναι η ύπαρξη μη αποσπώμενων χειριστηρίων στο φτηνό μοντέλο. Υπάρχει η λογική του μικρότερου κόστους, αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο αποσπώμενος χαρακτήρας των Joy-Con είναι το ιδιαίτερο γνώρισμα της κονσόλας. Αφήστε που τα σταθερά χειριστήρια (αλλά και η έλλειψη HD Rumble) θα καταστήσει αδύνατη/προβληματική την ενασχόληση με συγκεκριμένους τίτλους ή με το co-op αυτών. Γρήγορα παραδείγματα, το Snipperclips, το 1-2-3 Switch, αλλά και το πιο πρόσφατο Mario Party. Αν αποδειχθούν αληθινές οι φήμες, τα σταθερά Joy-Con θα είναι μέγα λάθος της Nintendo καθώς θα κυκλοφορήσει ένα μηχάνημα που δεν θα μπορεί να παίζει όλα τα παιχνίδια της βιβλιοθήκης του. Δεν θα ήθελα επίσης να βγουν αληθινές οι φήμες για μικρότερη οθόνη στο συγκεκριμένο μοντέλο (για να δικαιολογηθεί ο φορητός του χαρακτήρας), μιας και θεωρώ την υφιστάμενη οθόνη ήδη πολύ μικρή (ειδικά για multiplayer εν κινήσει). Από την άλλη, δεν θα με χάλαγε να είναι αισθητά πιο ελαφρύ.

Τώρα, για το δυνατό μοντέλο, η αναβάθμιση του SoC είναι μάλλον δεδομένη, αλλά μην περιμένετε μαγικά. Μάλλον θα αρκεστούμε σε διακριτική αναβάθμιση (ίσως για να παίζουν καλύτερα οι ήδη υπάρχοντες τίτλοι σε επίπεδο frame rate/ανάλυσης;) η οποία σίγουρα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της μικρής αυτονομίας.

Η οθόνη, από την άλλη, είναι μάλλον μεγάλο στοίχημα. Προσωπικά θα ήθελα μεγαλύτερη οθόνη, με μικρότερα περιθώρια, ώστε να μην αλλάξει το συνολικό μέγεθος της κονσόλας, ενώ δεν ξέρω κατά πόσο είναι δυνατή η ταυτόχρονη αύξηση της ανάλυσής της και αν έχει νόημα μια τέτοια αλλαγή σε τέτοιου μεγέθους οθόνες.

Τώρα για τα Joy-Con η σκέψη μου είναι διχασμένη. Από τη μία δεν θα με χάλαγε ένα χειριστήριο ελαφρώς μεγαλύτερου μεγέθους (με ανάλογα μεγαλύτερα πλήκτρα) αλλά, από την άλλη, μια τέτοια αλλαγή σίγουρα θα καθιστούσε μη συμβατά τα παλιά Joy-Con ή, στην καλύτερη περίπτωση, προβληματική τη χρήση τους. Τη φοβάμαι την εξέλιξη, αφού ανοίγει το δρόμο για πρόσθετες αγορές αξεσουάρ, αλλά ελπίζω ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τουλάχιστον θα βρεθεί κάποιος τρόπος να διατηρηθεί η συμβατότητα.

Τι άλλο θα ήθελα; Εννοείται μεγαλύτερη αυτονομία, ανασχεδιασμένο stand που να στέκεται πραγματικά και δυνατότητα σύνδεσης της κονσόλας σε τηλεόραση χωρίς dock (ώστε να τη μεταφέρουμε πιο εύκολα σε φιλικά σπίτια). Το ίδιο το dock θέλει πλήρη ανασχεδίαση, να γίνει λίγο πιο κομψό, πιο μικρό. Επίσης, το Joy-Con Grip καλό θα ήταν να αντικατασταθεί με το Joy-Con Charging Grip. Και όλα αυτά σε λογική τιμή. Εντάξει σταματάω.

Μας αρέσει ή όχι, η Nintendo θα ανανεώσει την κονσόλα κάποια στιγμή. Το πόσο έγκυρες θα είναι οι φήμες μένει να το δούμε ενώ, παράλληλα, ελπίζω ότι η ιαπωνική εταιρεία θα κρύβει κάποιον άσο στο μανίκι της που θα κάνει δελεαστική την αγορά του ανανεωμένου μηχανήματος. Ναι, δεν θα είναι Switch 2, αλλά σίγουρα έχω περιέργεια να το/τα δω.

Ώστε μετά να βρω λόγους να γκρινιάζω. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*