Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Το Apple Arcade είναι εδώ - Μέρος 2ον (Παρτ Του ντε!)

*
Μάλλον δεν έχω ξεμπερδέψει με το Apple Arcade. Ίσως γιατί ανακαλύπτω διάφορα, ίσως γιατί θέλω να κερδίσω χρόνο με το review που με το ζόρι μου φόρτωσε ο τύπος που γράφει ανόητες παρενθέσεις σε όλα τα κείμενά μου με την υπόδειξη σ.α. [σ.α.: Παίξε τον Ζέλντα που ξυπνά τον κρίκο του εκεί χάμω.]

Τέλος πάντων, το θέμα μας είναι το Apple Arcade. Έλεγα πριν από δυο βδομάδες ότι η Apple μπήκε δυναμικά στο χορό και δεν είχα άδικο. Η υπηρεσία έχει το ενδιαφέρον της, όπως και οι πρώτοι τίτλοι που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.


Όμως, η βαθύτερη ενασχόληση με τους διάφορους τίτλους αποκάλυψε διάφορα προβλήματα-ενοχλήσεις. Προβλήματα που μάλλον οι του παραδοσιακού gaming τα θεωρούμε δεδομένα πολλά χρόνια τώρα, αλλά οι του mobile καλούνται να τα ανακαλύψουν από την αρχή.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την υποστήριξη των χειριστηρίων. Μεγάλη κίνηση από μεριάς Apple (επιτέλους!) οπότε σχεδόν αυτόματα το Apple Arcade αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κυρίως αν μιλάμε για Mac, Apple TV και iPad (στο iPhone θέλω να σας δω με χειριστήριο και κινητό στο χέρι) [σ.α.: Κάποιοι αναγνώσται κάποτε θεωρούσαν επαναστατικό το ενδεχόμενο τη σύνδεση DualShock, με καλώδιο, σε PSP. Απλέ λέω.]. Ήδη τα περισσότερα παιχνίδια υποστηρίζουν τη νέα λειτουργία, που σημαίνει ότι ο παίκτης μπορεί να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ του με το DualShock 4 ή το χειριστήριο του Xbox One και να παίξει σαν άνθρωπος. Και σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει. Μόνο που η υπηρεσία, όπως και οι τίτλοι, βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Πολλά παιχνίδια μάλλον δεν πρόλαβαν να τελειοποιήσουν τα μέσα και τα έξω τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται διάφορα ευτράπελα. Άλλοτε η οθόνη δείχνει ενδείξεις από το χειριστήριο του Xbox, άσχετα αν εσύ χρησιμοποιείς DualShock, άλλοτε είσαι στο μενού και ο κέρσορας ναι μεν κινείται στις βασικές επιλογές, αρνείται όμως να πάει σε άλλες τριγύρω.

Το χειρότερο είναι η βελτιστοποίηση του χειρισμού μέσα στο παιχνίδι. Οι ομάδες ανάπτυξης παλεύουν να χωρέσουν δύο και τρία είδη χειρισμού (κάτι που μπορεί να είναι πρωτοφανές γι’ αυτούς) και να συνυπολογίσουν και τη συσκευή στην οποία μπορεί να επιλέξει να παίξει ο παίκτης. Αλλού λοιπόν έχουμε παραδείγματα όπου η αφή παρουσιάζει lag ενώ το χειριστήριο όχι, αλλού το χειριστήριο δεν υποστηρίζεται καν κ.ο.κ. Η περίπτωση του Apple TV είναι ίσως η πιο περίεργη, κυρίως γιατί είναι το μόνο μηχάνημα που δεν έχει εναλλακτικές (όχι το Siri Remote δεν πιάνεται -ποτέ όμως- [σ.α.: Βαρύ να ‘ναι το χώμα που θα το σκεπάσει.]) και είναι μάλλον το πιο παραμελημένο, ειδικά στη χώρα μας. Το Oceanhorn 2 ήταν η μεγάλη μου ξενέρα, καθώς στο Apple TV HD έδειχνε χάλια: θολό, έντονο aliasing, glitches κ.λπ. (για να μην αρχίσω με το invert y). Ναι το μηχάνημα είναι σχετικά παλιό και μάλλον αυτό επηρεάζει την απόδοση, αλλά αυτό εγείρει ερωτήματα και απορίες για το μέλλον (ακόμα και το Apple TV 4K έχει πλέον παλιό επεξεργαστή). Θα αποφασίσει η Apple να αναβαθμίσει σωστά το μηχάνημα, ώστε να καλύπτει και τις όποιες ανάγκες του Apple Arcade; Ή μήπως δεν είναι απαραίτητο ακόμα και όλα είναι θέμα βελτιστοποίησης;

Αυτό το τελευταίο είναι μάλλον το κλειδί για την υπηρεσία. Ναι είναι νωρίς ακόμα, αλλά οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν μη βελτιστοποιημένοι, με μεγάλο μέγεθος αρχείου, βαρύ άνοιγμα, υψηλή κατανάλωση μπαταρίας (λογικό έως ένα βαθμό), ακόμη και σε νεότερες συσκευές.

Οι developers, αλλά και η Apple, έχουν πολλά να στρώσουν ακόμα, ειδικά αν θέλουν η υπηρεσία να φτάσει στο στόχο της, να γίνει μια αξιόμαχη πλατφόρμα για gaming (έστω και σε επίπεδο mobile), μια πλατφόρμα που θα καταφέρει με τον καιρό να δώσει και πιο ενδιαφέροντα δείγματα. Το παλεύουν, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*