Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

F1 2016 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Codemasters

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Codemasters

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • F1 2016
    • 3+ pegi 3+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.formula1-game.com/uk/home FOLLOWERS 1 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 9

    ENTERNITY SCORE
*
Ανά καιρούς έχουμε αμφισβητήσει την τάση των εταιρειών να ανανεώνουν τις αθλητικές τους σειρές (FIFA, Pro Evolution Soccer, F1) ετησίως, με το επιχείρημα ότι πέραν των ανανεωμένων ρόστερ, οι αλλαγές και οι προσθήκες συνήθως είναι ελάχιστες. Λιγότερο συχνά έχουμε κυκλοφορίες που καταλήγουν κατά τι χειρότερες από αυτές των προηγουμένων ετών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το F1 2015. Έναν τίτλο που, σχεδόν εξαναγκαστικά, κυκλοφόρησε πέρυσι για να προλάβει την αντίστοιχη σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αλλά και αποτέλεσε τη πρώτη προσπάθεια της Codemasters στα Xbox One και PlayStation 4. Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον ελλιπές, με το career mode να λάμπει διά της απουσίας του, ενώ το μόνο που έμενε κατόπιν ωρών ενασχόλησης με το παιχνίδι ήταν το όμορφο μοντέλο φυσικής και γραφικών. Όλα αυτά όμως μπορούμε να τα αφήσουμε στο παρελθόν, μιας και το F1 2016 είναι εδώ και τηρεί, ως σπανιότατη περίπτωση κυκλοφορίας, όλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν από την ομάδα ανάπτυξης κατά την ανακοίνωσή του.


Το πεντάλ του γκαζιού αυτήν τη φορά είναι πολύ πιο ευαίσθητο, δίνοντας - επιτέλους-  τη σωστή αίσθηση ότι τα μονοθέσια του παιχνιδιού εξοπλίζονται, όπως και στην πραγματικότητα, με κινητήρες με υπερσυμπιεστή καυσαερίων (turbo ντε).

Η λύτρωση για τον κάθε πικραμένο fan της Formula 1, ξεκινά από το Career mode. Η δημιουργία του ψηφιακού οδηγού που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα επιστρέφει και, χωρίς να εστιάζει σε ανούσιες λεπτομερειες, όπως το σχήμα των φρυδιών, καθιστά το ιδανικό εισαγωγικό…πιάτο πριν το κυρίως γεύμα. Η επιλογή κράνους και ομάδας έρχεται στη συνέχεια, όπως και η γνωριμία με τον manager που θα μας συντροφεύσει στη καριέρα μας στο σπορ που αποτελεί τη κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αν η αλληλεπίδρασή μας μαζί του ήταν λίγο πιο ελεύθερη, ή λιγότερο κλισέ, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, όμως ακόμα και έτσι αποτελεί μια καλή προσθήκη, η οποία απασχολεί τον παίκτη όσο χρειάζεται, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Κατόπιν, έρχονται τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά της σεζόν, παραδοσιακά, στην πίστα της Αυστραλίας και η πρώτη μας επαφή με το οδηγικό μοντέλο του τίτλου.



Σε αυτόν τον τομέα βλέπουμε και τις λιγότερες βελτιώσεις σε σχέση με τη περσινή κυκλοφορία, κάτι μάλλον αναμενόμενο. Τα μικρά tweaks όμως, είναι που, όπως και στη μαγειρική (το...κυρίως πιάτο που λέγαμε πριν), κατορθώνουν να δώσουν διαφορετική γεύση, βελτιώνοντας την εμπειρία κατά πολύ. Το πεντάλ του γκαζιού αυτήν τη φορά είναι πολύ πιο ευαίσθητο, δίνοντας - επιτέλους-  τη σωστή αίσθηση ότι τα μονοθέσια του παιχνιδιού εξοπλίζονται, όπως και στην πραγματικότητα, με κινητήρες με υπερσυμπιεστή καυσαερίων (turbo ντε). Η λεπτομέρεια στο χειρισμό δεν λείπει ούτε από το πεντάλ του φρένου, το οποίο θέλει προσεκτικές κινήσεις για αποφυγή μπλοκαρισμάτων των τροχών. Εξυπακούεται πως διαφορετικές ρυθμίσεις στα βοηθήματα (ABS, Traction Control, Manual/Assisted/Automatic Gearbox) υπάρχουν και μπορούν να φέρουν το οδηγικό μοντέλο στις ικανότητες του κάθε παίκτη, οπότε ο πειραματισμός είναι καλοδεχούμενος. Σύμμαχος σε αυτή μας τη προσπάθεια στάθηκε και το controller του Xbox One, που ομολογουμένως έχει triggers που προσφέρουν την απαιτούμενη λεπτομέρεια στο διαφορετικό ποσοστό πίεσης, αλλά και feedback για τις αντιδράσεις των τροχών, μέσω του μηχανισμού δόνησης που ενσωματώνουν. Βελτιωμένο παρουσιάζεται και το μοντέλο φθοράς των ελαστικών, η οποία πλέον είναι πολύ πιο διαχειρίσιμη, τόσο μέσω του στησίματος του μονοθέσιου, με το οποίο θα ασχοληθούμε παρακάτω, όσο και με το στιλ οδήγησης.
Για ακόμα μια φορά, οι ρυθμίσεις που προσφέρονται στο ίδιο το μονοθέσιο είναι πολυάριθμες, ξεκινώντας από την κλίση των εμπρός και πίσω αεροτομών, τη σκληρότητα των αμορτισέρ, φτάνοντας ακόμα και στις σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων. Για περισσότερη βοήθεια, η Codemasters προσφέρει πέντε διαφορετικά προεπιλεγμένα σετ ρυθμίσεων, για όσους δεν θέλουν να μπλέξουν τόσο στα άδυτα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και θέλουν, απλά, να οδηγήσουν. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι κατά τις δοκιμές μας, με σωστό “πείραγμα” στις ρυθμίσεις του μονοθέσιου καταφέραμε να ανεβάσουμε τη δυσκολία και να σταθούμε ανταγωνιστικοί κατά δύο ολόκληρους βαθμούς. Συνεπώς η όποια ενασχόληση των παικτών με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν πάει στράφι, ενώ τους φέρνει και περισσότερο στο κλίμα του εκάστοτε αγωνιστικού τριημέρου, δίνοντας νόημα στις περιόδους ελεύθερων δοκιμών. Σε αυτές την εμφάνισή τους κάνουν και mini-games, τα οποία είτε έχουν να κάνουν με την εξέλιξη του μονοθέσιου, είτε με την εκμάθηση της πίστας από τον οδηγό, για σωστό στρίψιμο στις κορυφές των στροφών και, συνεπώς, καλύτερους χρόνους.



Μεγάλη βελτίωση όμως υπάρχει και στην AI των αντιπάλων. Μέχρι πρότινος, οι οδηγοί που ελέγχονταν από την τεχνητή νοημοσύνη του παιχνιδιού μπορεί να ήταν από αργοί έως εμετικά γρήγοροι στους υψηλότερους βαθμούς δυσκολίας, όμως δεν αντιδρούσαν ρεαλιστικά στις δικές σας προκλήσεις. Πλέον, όταν πιέσετε κάποιον οδηγό, θα τον δείτε να αλλάζει τις γραμμές του, υπερασπιζόμενος τη θέση του, κάνοντάς σας να ιδρώσετε για να την κερδίσετε.
Το F1 2016 είναι εδώ και τηρεί, ως σπανιότατη περίπτωση κυκλοφορίας, όλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν από την ομάδα ανάπτυξης κατά την ανακοίνωσή του.
Επιπλέον, το φρενάρισμά τους πραγματοποιείται αρκετά μέσα στη στροφή αυτήν τη φορά, οπότε σπάνια θα έχετε το φαινόμενο του προσπεράσματος στην είσοδο των στροφών, που στερούσε ρεαλισμό από το τίτλο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και όταν καταφέρετε τη πολυπόθητη προσπέραση, θα πρέπει να κοιτάτε και τους καθρέφτες, μιας και φέτος η AI καραδοκεί να “κλέψει” τη θέση σας σε οποιαδήποτε χαλάρωση, οποιοδήποτε λάθος από μέρους σας. Επιτέλους, θα πούμε εμείς.


Η λεπτομέρεια στο χειρισμό δεν λείπει ούτε από το πεντάλ του φρένου, το οποίο θέλει προσεκτικές κινήσεις για αποφυγή μπλοκαρισμάτων των τροχών.

Στα τεχνικά, βελτιωμένη είναι η αίσθηση της ταχύτητας, αλλά και ο ήχος των μονοθεσιών, ο οποίος ακούγεται πολύ πιο δυναμικός και μεταβάλλεται περισσότερο ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα. Επιπλέον, το γέμισμα της τουρμπίνας ξεχωρίζει, ειδικότερα κατά τις μεγάλες επιταχύνσεις και θα χαρίσει χαμόγελα σε όλους τους φαν του αθλήματος. Οπτικά, μικρές βελτιώσεις στη λεπτομέρεια των μονοθεσιών και των πιστών προσθέτουν ακόμα περισσότερους πόντους στην πιστότητα του F1 2016 στο πραγματικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αίσθηση όμως που μειώνεται από την έλλειψη λεπτομερειών στα πρόσωπα των μηχανικών της ομάδας σας. Τα πολυπόθητα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ακόμα και αν δεν είναι απόλυτα σταθερά, προσθέτουν ακόμα περισσότερο στην εμπειρία και συμβάλλουν και αυτά στη βελτιωμένη αίσθηση της ταχύτητας στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως.



Καταλήγοντας, το F1 2016 δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που οφείλει να είναι κάθε ετήσια κυκλοφορία αθλητικού τίτλου. Βελτιώσεις σε κάθε επίπεδο, προσθήκες που έχουν νόημα και κρατούν το ενδιαφέρον στον παίκτη, σε συνδυασμό με άρτιο τεχνικό τομέα συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί παρά να προταθεί σε οποιονδήποτε φαν του μηχανοκίνητου αθλητισμού, γενικότερα, αλλά και της Formula 1 ειδικότερα. Ελπίζουμε το φετινό πόνημα της Codemasters να μην αποτελέσει μια φωτεινή εξαίρεση, παρά ένα παράδειγμα προς μίμηση. Εμείς λοιπόν θα σας αφήσουμε με τη φράση, “και του χρόνου”, ελπίζοντας η Codemasters να συνεχίσει την ανοδική της πορεία και στις μελλοντικές κυκλοφορίες.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Βελτιωμένη AI και μοντέλο φυσικής
  • Τήρηση των υποσχέσεων της Codemasters
  • (Σχεδόν) απροβλημάτιστος τεχνικός τομέας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Άδυναμα σχεδιαστικά πρόσωπα μηχανικών και οδηγών
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*